Gå til innhold

kunne du blitt veganer? hvorfor hvorfor/hvorfor ikke?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

5 minutter siden, Smeltemann said:

Hvilket dyr er det som kun spiser gress?  Regner med du ikke finner noen.

 

Nei, det er nok kanskje ikke så mange som spiser kun gress, de fleste plantespisere får nok i seg noen blader og røtter også. Kanin, elg, ku, reinsdyr (disse spiser vel også mose om jeg husker rett), geit, hjort. Det er vanlig å gi husdyr kraftfor i konvensjonell drift, men det er på ingen måte nødvendig for dyrets del, og det er etter hvert flere gårder som tilbyr produkter fra dyr som bare har fått gress.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (18 minutter siden):

Nei, det er nok kanskje ikke så mange som spiser kun gress, de fleste plantespisere får nok i seg noen blader og røtter også. Kanin, elg, ku, reinsdyr (disse spiser vel også mose om jeg husker rett), geit, hjort. Det er vanlig å gi husdyr kraftfor i konvensjonell drift, men det er på ingen måte nødvendig for dyrets del, og det er etter hvert flere gårder som tilbyr produkter fra dyr som bare har fått gress.

Anonymkode: 1f7af...727

De du snakket om er vilt, jeg snakker om husdyr.  Der finner du nok ikke noe særlig som kun spiser Gress i form av  grønt gress/silo/rundballe/høy.

Du kan vel finne noen typer sau såkalt utegangersau,kanskje noen få besetninger med kjøttfe (småe raser) som er ute hele året.

Men dyr som står i fjøs, er det langt mellom at de ikke får kraftfôr.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, Smeltemann said:

Men dyr som står i fjøs, er det langt mellom at de ikke får kraftfôr.  

Ja, det er dessverre vanlig å gi kraftfor i konvensjonell drift, og da gjerne med importert soya og andre ting dyrene ikke er skapt for å spise. Men jeg tror markedet for gressforet kjøtt er voksende, men det er nok lite av de i vanlige butikker.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (6 minutter siden):

Ja, det er dessverre vanlig å gi kraftfor i konvensjonell drift, og da gjerne med importert soya og andre ting dyrene ikke er skapt for å spise. Men jeg tror markedet for gressforet kjøtt er voksende, men det er nok lite av de i vanlige butikker.

Anonymkode: 1f7af...727

Som tidligere bonde ser jeg at en må gi kraftfôr, gjødsle med kunstgjødsel.  Det øker selvfølgelig tilveksten på dyrene men det er også bra for dyrevelferden.

I tidligere tider for lenge siden var dyrene avmagret når de endelig fikk ut på våren,det var før kraftfôr ble noe særlig brukt,og det kun var naturen som ble slått en gang på juli og hengt opp i hersjer.  Å ingen ønsker seg vel tilbake til den tiden.

Endret av Smeltemann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Smeltemann said:

Som tidligere bonde ser jeg at en må gi kraftfôr, gjødsle med kunstgjødsel.  Det øker selvfølgelig tilveksten på dyrene men det er også bra for dyrevelferden.

I tidligere tider for lenge siden var dyrene avmagret når de endelig fikk ut på våren,det var før kraftfôr ble noe særlig brukt,og det kun var naturen som ble slått en gang på juli og hengt opp i hersjer.  Å ingen ønsker seg vel tilbake til den tiden.

Var det melkekyr du hadde? Det er klart at ekstra fôr kan være nødvendig når vi har avlet frem dyr som produserer unaturlig mye kjøtt/egg/melk/ull/lam, og en vanlig melkebonde har kanskje ikke råd til å bare gi gras. Så det er å håpe på driftstilskudd eller lignende til bøndene som driver mer dyre- og miljøvennlig, som denne https://www.fjordfegarden.no

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Smeltemann said:

I tidligere tider for lenge siden var dyrene avmagret når de endelig fikk ut på våren,det var før kraftfôr ble noe særlig brukt,og det kun var naturen som ble slått en gang på juli og hengt opp i hersjer.  Å ingen ønsker seg vel tilbake til den tiden.

Både og. Jeg vokste opp med sau og det var artig å være med på hesjing og spesielt å få sitte på lasset når det skulle inn. Og å plukke tidlig løvetann til dyra før vi slapp dem ut, de var helt ville :)

Skulle jeg drevet gården i dag ville jeg satset på villsau eller noe annet eksklusivt som en kan få litt bedre pris for, men hadde garantert ikke blitt rik av det 😕

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

Var det melkekyr du hadde? Det er klart at ekstra fôr kan være nødvendig når vi har avlet frem dyr som produserer unaturlig mye kjøtt/egg/melk/ull/lam, og en vanlig melkebonde har kanskje ikke råd til å bare gi gras. Så det er å håpe på driftstilskudd eller lignende til bøndene som driver mer dyre- og miljøvennlig, som denne https://www.fjordfegarden.no

Anonymkode: 1f7af...727

Hadde melk + fremføring av kjøtt fra oksene,kjøttfe,sau.  

I og med at jeg hadde NRF så måtte jeg gi kraftfôr, de er avlet for å melke best.

Kalvene ble satt sammen med de som fikk kalv av kjøttfe kuene,fe fikk kraftfôr for å gi kalvene en best mulig start. De ble sendt på utmarksbeite på sommeren fra først på juni til ca midten av september. 

Sauene fikk også kraftfôr men ble sendt på beite.

Det var det beste jeg fikk til med det jeg hadde til rådighet av beitemark, både sau og kjøtt gikk på utmarksbeite, problemet der ble at noen ikke lukket grinder/porter så dyrene kom i store skokker ned i bygda inn på plener og gårdsplasser.  Måtte gi opp hele prosjektet.

AnonymBruker skrev (34 minutter siden):

Både og. Jeg vokste opp med sau og det var artig å være med på hesjing og spesielt å få sitte på lasset når det skulle inn. Og å plukke tidlig løvetann til dyra før vi slapp dem ut, de var helt ville :)

Skulle jeg drevet gården i dag ville jeg satset på villsau eller noe annet eksklusivt som en kan få litt bedre pris for, men hadde garantert ikke blitt rik av det 😕

Anonymkode: 1f7af...727

Hadde veldig mange villsauer på en øy, ca 200 tilsammen. Men var krevende å føre tilsyn på grunn av størrelsen/ utforming og Skog.

Fikk kjempe problem med at ørna tok mye nyfødde lam, mistet kanskje over 50% av lammene, dette er basert på de faktiske lam vi sanket sammen på sommeren når vi behandlet for parasitter. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, fordi rødt kjøtt er supermat. Og fordi jeg ikke vil tukle mer med egne og familien mins hormoner enn nødvendig. Vil ikke fore guttene mine med soyaprodukter og andre østrogenhermere.

Anonymkode: 05997...121

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Nei, fordi rødt kjøtt er supermat. Og fordi jeg ikke vil tukle mer med egne og familien mins hormoner enn nødvendig. Vil ikke fore guttene mine med soyaprodukter og andre østrogenhermere.

Anonymkode: 05997...121

Hvorfor mener du at man må spise soyaprodukter? Uansett, soya tukler ikke med hormonene. Det er en gammel myte akkurat som folk trodde man ikke fikk i seg nok proteiner på plantebasert kost. I dag vet vi bedre. 

Anonymkode: 86666...8be

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 21.6.2021 den 17.59):

Hvis du vil minske lidelsen for dyr hjelper det dessverre lite å bytte kjøtt fra butikken med grønnsaker fra butikken, for åkerdriften tar faktisk flere liv, og det er da dyr som bare dør uten å komme til nytte som mat. Kjøp heller lokalt kjøtt.

Anonymkode: 1f7af...727

Nei, det gjør det ikke og det vet jaggu du også. Å spise kjøtt tar 70 milliarder husdyrliv, så kommer dyrene vi jakter og fisk osv. En veganer «redder» et dyr daglig i gjennomsnitt. Det du sier er totalt renspikka tull og det tror jeg du vet. 

Anonymkode: 98456...f8d

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 20.6.2021 den 22.31):

Ingen forsvarer dyr som har det vondt. 

Anonymkode: ad6c2...022

Men allikevel spiser dere dyr som har hatt det vondt! Hver gang dere har animalske produkter i kjeften så bidrar dere til at dyr lider. Skylappene deres er jo på størrelse med et fjell.

Anonymkode: 98456...f8d

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 hours ago, AnonymBruker said:

Nei, fordi rødt kjøtt er supermat. Og fordi jeg ikke vil tukle mer med egne og familien mins hormoner enn nødvendig. Vil ikke fore guttene mine med soyaprodukter og andre østrogenhermere.

Anonymkode: 05997...121

Hormoner i melk er mer lik hormonene til mennesker, enn det du finner i planter.... Om du er bekymret for hormoner i mat burde du unngå melkeprodukter. Og øl selvsagt. 

Anonymkode: 30617...ed9

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Men allikevel spiser dere dyr som har hatt det vondt! Hver gang dere har animalske produkter i kjeften så bidrar dere til at dyr lider. Skylappene deres er jo på størrelse med et fjell.

Anonymkode: 98456...f8d

Og pga av slike idiotiske kommentarer er det helt uaktuelt å bli veganer. 

Anonymkode: 84d15...636

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (31 minutter siden):

Og pga av slike idiotiske kommentarer er det helt uaktuelt å bli veganer. 

Anonymkode: 84d15...636

Hva er det som gjør at du tror dyrene du spiser har hatt et fint liv? 

Anonymkode: 98456...f8d

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, AnonymBruker said:

Nei, det gjør det ikke og det vet jaggu du også. Å spise kjøtt tar 70 milliarder husdyrliv, så kommer dyrene vi jakter og fisk osv. En veganer «redder» et dyr daglig i gjennomsnitt. Det du sier er totalt renspikka tull og det tror jeg du vet. 

Anonymkode: 98456...f8d

Nei, det er sant. Åkerdrift koster dyreliv, og når du kjøper frukt og grønnsaker, spesielt fra utlandet, vet du heller ikke hvor mange dyr som har dødd og hvilken skade det har gjort på miljøet osv. Dette er dyr som dør for at du skal spise noe annet enn det dyret som dør. Det gjelder jo selvsagt også om du kjøper kjøtt som har blitt foret med dyrket mat. Det er derfor vi er flere som nevner at det er et alternativ å kjøpe kjøtt fra norske beitedyr.

Jeg skjønner at folk setter lavere verdi på gnagere og frosker osv. enn store pattedyr som vi lettere tillegger følelser og personlighet. Men hvis antallet liv som går tapt betyr noe, er det uten tvil best å spise norske dyr, gjerne lokalt så bidrar man til å redusere utslipp pga. transport også.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, AnonymBruker said:

Men allikevel spiser dere dyr som har hatt det vondt! Hver gang dere har animalske produkter i kjeften så bidrar dere til at dyr lider. Skylappene deres er jo på størrelse med et fjell.

Anonymkode: 98456...f8d

Ja, hvis man kjøper industrigris og kjøtt fra utlandet. Selv har jeg nettopp fått levert ti kilo kjøtt fra en okse som har gått ute hele livet og bare spist gress. Det er nok mat til å fø meg i lang tid.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

35 minutter siden, AnonymBruker said:

Hva er det som gjør at du tror dyrene du spiser har hatt et fint liv? 

Anonymkode: 98456...f8d

Det finnes mange gårder som denne: https://www.fjordfegarden.no/

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Nei, det gjør det ikke og det vet jaggu du også. Å spise kjøtt tar 70 milliarder husdyrliv, så kommer dyrene vi jakter og fisk osv. En veganer «redder» et dyr daglig i gjennomsnitt. Det du sier er totalt renspikka tull og det tror jeg du vet. 

Anonymkode: 98456...f8d

Helt utrolig at folk ikke har fått med seg dette med så mye info vi har i dag. 

Å produsere kjøtt krever langt mer åkre, frukt, grønt og vann. Den maten som de fôrer dyrene med ville gitt langt mer mat til mennesker, enn det kjøttet gir. 

Anonymkode: 86666...8be

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, AnonymBruker said:

Helt utrolig at folk ikke har fått med seg dette med så mye info vi har i dag. 

Å produsere kjøtt krever langt mer åkre, frukt, grønt og vann. Den maten som de fôrer dyrene med ville gitt langt mer mat til mennesker, enn det kjøttet gir. 

Anonymkode: 86666...8be

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker ( http://www.fao.org/ag/againfo/home/en/news_archive/2017_More_Fuel_for_the_Food_Feed.html ), noe som underbygges at kun 30% av Norges dyrkbare områder kan brukes til å dyrke menneskemat ( https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/landbrukseiendommer/innsikt/jordvern/jordvern/id2009556/ ). 57% av verdens jord hvor man dyrker mat til dyrene, er ikke kapabel til å dyrke menneskemat ( https://macaulaylab.berkeley.edu/wp-content/uploads/2016/01/LivestockFeed2017.pdf#page=6 ). 

Vil legge til at kun 3% av Norges landareal kan man dyrke på, og gjenta at kun 30% av disse kan brukes til menneskeføde.

 

On 6/19/2021 at 6:41 PM, Katten.2.0 said:

Dette med kreft er jo avkreftet flere ganger ( https://www.diagnosisdiet.com/full-article/meat-and-cancer , https://junkscience.com/wp-content/uploads/2015/11/Microsoft-Word-Red-meat-and-cancer_Final.docx-file1.pdf , https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014000564?via%3Dihub ), hvor studien i seg selv referer til omnivores som kjøttetere, mens de som spiste en diett mer lik carnivore (altså nesten kun dyreprodukter) hadde lavere forekomst enn vegetarianere. I beste fall kan man si at det trengs mer studier på temaet. Her har du en god samling med forskningsrapporter på temaet: https://pastebin.com/cqAJ0gvF 

Her har du en samling av forskning som avviser at kjøtt fører til høyt kolesterol: https://pastebin.com/Pujbztr7

Angående b12 så er opptageligheten betraktelig høyere i kjøtt enn i planter ( https://journals.sagepub.com/doi/10.3181/0703-MR-67 ). Det er måten dyrene omgjør b12 som gjør det mer opptagelig for oss, ikke hvor selve b12 kommer fra. 

Interessant nok, angående sult i verden, er hvordan de største problemene er mangel av jern, jod, folat, vitamin A og sink ( https://www.karger.com/Article/FullText/371618 ). Kjøtt har disse lett tilgjengelig og i mye letter grad av bioopptagelighet enn i grønnsaker. Eksempelvis tar du opp max 13% av jern som er tilgjengelig i spinat ( https://academic.oup.com/jn/article-abstract/44/3/383/4727580 ). 

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker ( http://www.fao.org/ag/againfo/home/en/news_archive/2017_More_Fuel_for_the_Food_Feed.html ), noe som underbygges at kun 30% av Norges dyrkbare områder kan brukes til å dyrke menneskemat ( https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/landbrukseiendommer/innsikt/jordvern/jordvern/id2009556/ ). 57% av verdens jord hvor man dyrker mat til dyrene, er ikke kapabel til å dyrke menneskemat ( https://macaulaylab.berkeley.edu/wp-content/uploads/2016/01/LivestockFeed2017.pdf#page=6 ). 

29% av vegetarianere/veganere opplever alvorlige helseproblemer relatert til dietten ( https://faunalytics.org/wp-content/uploads/2015/06/Faunalytics_Current-Former-Vegetarians_Full-Report.pdf#page=7 ), av disse opplevde 82% vesentlig bedring etter å ha introdusert kjøtt. Interessant nok ser det ut som det er flere veganere som har sluttet å være veganere - stort sett grunnet helse - enn det er veganere nå (fant dessverre ikke igjen hovedkilden min på dette, men kan lete grundigere om ønskelig  - https://i.imgur.com/AQZQbIC.jpg ).

Det har vært lagt fram at en vegansk diett skal kunne reversere hjerteproblemer/motvirke hjertesykdommer, noe som er motbevist ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16467234/ , https://www.edge.org/response-detail/25497 ).

Interessant nok er stort sett alle studier som større en vegetar eller vegansk diett basert på observasjonsstudier, og mesteparten klarer aldri å bli reprodusert ( https://rss.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1740-9713.2011.00506.x ). Det virker også til at veganere er utrolig glad i chronomtere, for å se nøyaktig hvilke næringsstoffer som er i f.eks. en grønnsak, men glemmer å tenke på bioopptagelighet, som jeg har referert grundig til.

Før jordbruksrevolusjonen (de siste 80,000 årene) var vi renspikket carnivore, hvor vi supplementerte med plantekost om vi ikke fikk i oss nok kjøtt (Richards, Trinkaus, 2009), og de eldste verktøyene for å tilberede kjøtt er 3.5 millioner år gamle. Ser vi på utviklingen vår, går den vesentlig bort fra våre andre slektninger blant primatene, ved at hjernen vår har utviklet seg enormt de siste 120,000 årene. Den gikk fra å trenger rundt 9% av vårt daglige energiforbruk, som f.eks. gorillaen, til rundt 20% (Fonseca-Azevedo, Herculano-Houzel, 2012). Hvis vi skulle fortsatt å spise en vegetar diett, som våre slektninger, måtte vi tilbragt over ni timer - sammenhengende - hvor vi ikke gjorde annet enn å spise. Vår overgang til kjøtt er hoveddrivkraften bak vår utvikling (Milton 2003), og faktisk har vi - de siste 120,000 årene, kun opplevd én nedgang i hjernens størrelse. Tør du tippe når det var? Fra jordbruksrevolusjonen for 10-12,000 år siden, og fram til den industrielle revolusjon gav oss mer kjøtt på menyen igjen (Hawks, 2013).

 

Avslutter med et sitat: "The fact that we are biologically adapted to diets that include substantial amounts of meat does not by itself prove that low-meat diets cannot be healthy. However, when it comes to virtually every other species, we generally take it for granted that it will flourish best on a diet that roughly resembles the one to which it was adapted. It would be, though not impossible, somewhat surprising if Homo sapiens turned out to be such a spectacular exception to this principle."

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At man kun kan dyrke på 3% av Norges landareal tror jeg ikke på.. kan dyrkes opp mye jord mange steder.

Anonymkode: 2e842...ec8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...