Gå til innhold

kunne du blitt veganer? hvorfor hvorfor/hvorfor ikke?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

18 minutter siden, AnonymBruker said:

Du får i deg deg du trenger fordi maten er tilsatt ekstra vitaminer som ikke er det fra naturen sin side,ergo ikke naturli

Anonymkode: 24640...7fc

Jeg spiser mest kjøtt fra lokale bønder, som altså ikke er tilsatt noe som helst, forresten.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (På 17.6.2021 den 16.35):

tittelen sier ett sitt, men hva er deres tanker om vaganisme?

Anonymkode: a8cee...4d1

Totalt uaktuelt og meningsløst. Liker salater og sunt kosthold som også kjøtt er om ikke i for store mengder. Mennesker trenger kjøtt som en del av kostholdet sitt, det er vitenskapelig bevist. En veganer som gjør dette av moralske grunner er en hykler. Planter er også levende organismer som man må drepe for å spise de. Helt greit at mennesker som på grunn av helsen kutter ut kjøtt på menyen. De som begynner å snakke om moral? Jeg bare ler av de.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Katten.2.0 skrev (13 minutter siden):

Opptageligheten er dog ikke optimal, menmen. Gi det noen år til, så ser vi hvem som har rett.

 

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker. I Norge er det kun 3% av landjorden som er dyrkbar, og kun 30% av den igjen nytter seg til menneskeføde. Verden over er 57% av jorden som brukes til dyrene ikke kapabel til å dyrke meneskeføde.

 

 

Ifølge bransjen selv er godt over 50% av kraftforet hvete, bygg og rug iallfall, er ikke dette noe vi kunne spist? https://www.animalia.no/no/samfunn/kjottproduksjon/hva-spiser-husdyra/

De andre andelene av kraftforet høres jo heller ikke uspiselige ut, men rapskaker frister ikke sånn umiddelbart ^^

Lenke til kommentar
Del på andre sider

43 minutter siden, AnonymBruker said:

Så bra du har forsket nok på dette med beitedyr og karbon, for andre forskere vet ikke om det stemmer eller ikke. Hvor kan jeg finne forskningen din hen? 

Anonymkode: 86666...8be

Vi vanlige dødelige kan lese litt om det på Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Regenerative_agriculture#Environmental_Impacts

Prinsippet er enkelt nok. Regenerativt beitebruk betyr egentlig bare å la jorda fobrli i mest mulig normal tilstand. Samspillet mellom beitedyr og jord blir omtrent som det er mellom vilt som hjort og rein og naturen de går i. Det er ikke gressende dyr som truer klimaet.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 minutter siden, Lass4r said:

Ifølge bransjen selv er godt over 50% av kraftforet hvete, bygg og rug iallfall, er ikke dette noe vi kunne spist? https://www.animalia.no/no/samfunn/kjottproduksjon/hva-spiser-husdyra/

De andre andelene av kraftforet høres jo heller ikke uspiselige ut, men rapskaker frister ikke sånn umiddelbart ^^

Det handler jo om kvaliteten på kornet, ikke hvilken sort det er.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

Ja, jeg vet at butikkjøtt gjerne kommer fra dyr som har fått for med tilsetninger. Men det er ikke derfor jeg får i meg det jeg trenger av næringsstoffer. Det er fordi jeg spiser i tråd med hva evolusjonen har utviklet kroppen min til å spise, som altså er hovedsaklig kjøtt. Folk som spiser for lite kjøtt og/eller for mye antinæringsstoffer (som finnes i planter) kan trenge tilskudd.

Folk i steinalderen hadde neppe mangel på hverken d-vitamin eller andre næringsstoffer.

Anonymkode: 1f7af...727

Fortsatt ikke naturlig.

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (32 minutter siden):

Jeg spiser mest kjøtt fra lokale bønder, som altså ikke er tilsatt noe som helst, forresten.

Anonymkode: 1f7af...727

Så du drikker ikke melk,spiser ikke ost,smør,yoghurt osv osv? Og jo det er tilsatt ting. Kraftfôret er alltid tilsatt vitaminer og mineraler 

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Katten.2.0 skrev (40 minutter siden):

Opptageligheten er dog ikke optimal, menmen. Gi det noen år til, så ser vi hvem som har rett.

 

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker. I Norge er det kun 3% av landjorden som er dyrkbar, og kun 30% av den igjen nytter seg til menneskeføde. Verden over er 57% av jorden som brukes til dyrene ikke kapabel til å dyrke meneskeføde.

 

 

Og ja så fem år stemte vist ikke når det viste seg at folk fortsatt var friske etter 5 år? 

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, AnonymBruker said:

Fortsatt ikke naturlig.

Anonymkode: 24640...7fc

Hva er ikke naturlig?

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, AnonymBruker said:

Så du drikker ikke melk,spiser ikke ost,smør,yoghurt osv osv? Og jo det er tilsatt ting. Kraftfôret er alltid tilsatt vitaminer og mineraler 

Anonymkode: 24640...7fc

Nei, som sagt spiser jeg *mest* kjøtt fra lokale bønder. Det samme gjelder egg og noe meieriprodukter. Jeg valgte den eggbonden som gir minst kraftfôr og soya.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, AnonymBruker said:

Og ja så fem år stemte vist ikke når det viste seg at folk fortsatt var friske etter 5 år? 

Anonymkode: 24640...7fc

 

5 hours ago, Katten.2.0 said:

 

Fun fact: Når vi har lavt nivå av B12 skiller levra ut mer av sine lagre ut i blodstrømmen slik at det ser ut som at vi har mer B12 enn vi faktisk har. Blant annet derfor tar det noen år før man ser den helseskadelige effekten et vegansk kosthold har, og at det er så få som klarer å være veganer i mer enn fem år. 

Du kommer med anekdoter. Dét gidder jeg knapt diskutere. Det er få som klarer å holde seg som veganer i mer enn fem år, og nesten en tredjedel av veganere opplever alvorlige helseproblemer (før fem år). Det er flere eks-veganere enn det er veganere som har vært veganer i mer enn 5 år.

Selv om en vegansk diett ikke er optimalt for mesteparten av befolkningen, vil det dog være individuelle forskjeller. Alt fra genetikk, tarmflora og såpass kompliserte prosesser at vi ikke vet alt, påvirker oss. Om du, og kroppen din, trives best på vegansk er jo det fantastisk. Dette gjelder dog ikke majoriteten.

 

23 hours ago, Katten.2.0 said:

Dette med kreft er jo avkreftet flere ganger ( https://www.diagnosisdiet.com/full-article/meat-and-cancer , https://junkscience.com/wp-content/uploads/2015/11/Microsoft-Word-Red-meat-and-cancer_Final.docx-file1.pdf , https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014000564?via%3Dihub ), hvor studien i seg selv referer til omnivores som kjøttetere, mens de som spiste en diett mer lik carnivore (altså nesten kun dyreprodukter) hadde lavere forekomst enn vegetarianere. I beste fall kan man si at det trengs mer studier på temaet. Her har du en god samling med forskningsrapporter på temaet: https://pastebin.com/cqAJ0gvF 

Her har du en samling av forskning som avviser at kjøtt fører til høyt kolesterol: https://pastebin.com/Pujbztr7

Angående b12 så er opptageligheten betraktelig høyere i kjøtt enn i planter ( https://journals.sagepub.com/doi/10.3181/0703-MR-67 ). Det er måten dyrene omgjør b12 som gjør det mer opptagelig for oss, ikke hvor selve b12 kommer fra. 

Interessant nok, angående sult i verden, er hvordan de største problemene er mangel av jern, jod, folat, vitamin A og sink ( https://www.karger.com/Article/FullText/371618 ). Kjøtt har disse lett tilgjengelig og i mye letter grad av bioopptagelighet enn i grønnsaker. Eksempelvis tar du opp max 13% av jern som er tilgjengelig i spinat ( https://academic.oup.com/jn/article-abstract/44/3/383/4727580 ). 

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker ( http://www.fao.org/ag/againfo/home/en/news_archive/2017_More_Fuel_for_the_Food_Feed.html ), noe som underbygges at kun 30% av Norges dyrkbare områder kan brukes til å dyrke menneskemat ( https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/landbrukseiendommer/innsikt/jordvern/jordvern/id2009556/ ). 57% av verdens jord hvor man dyrker mat til dyrene, er ikke kapabel til å dyrke menneskemat ( https://macaulaylab.berkeley.edu/wp-content/uploads/2016/01/LivestockFeed2017.pdf#page=6 ). 

29% av vegetarianere/veganere opplever alvorlige helseproblemer relatert til dietten ( https://faunalytics.org/wp-content/uploads/2015/06/Faunalytics_Current-Former-Vegetarians_Full-Report.pdf#page=7 ), av disse opplevde 82% vesentlig bedring etter å ha introdusert kjøtt. Interessant nok ser det ut som det er flere veganere som har sluttet å være veganere - stort sett grunnet helse - enn det er veganere nå (fant dessverre ikke igjen hovedkilden min på dette, men kan lete grundigere om ønskelig  - https://i.imgur.com/AQZQbIC.jpg ).

Det har vært lagt fram at en vegansk diett skal kunne reversere hjerteproblemer/motvirke hjertesykdommer, noe som er motbevist ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16467234/ , https://www.edge.org/response-detail/25497 ).

Interessant nok er stort sett alle studier som større en vegetar eller vegansk diett basert på observasjonsstudier, og mesteparten klarer aldri å bli reprodusert ( https://rss.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1740-9713.2011.00506.x ). Det virker også til at veganere er utrolig glad i chronomtere, for å se nøyaktig hvilke næringsstoffer som er i f.eks. en grønnsak, men glemmer å tenke på bioopptagelighet, som jeg har referert grundig til.

Før jordbruksrevolusjonen (de siste 80,000 årene) var vi renspikket carnivore, hvor vi supplementerte med plantekost om vi ikke fikk i oss nok kjøtt (Richards, Trinkaus, 2009), og de eldste verktøyene for å tilberede kjøtt er 3.5 millioner år gamle. Ser vi på utviklingen vår, går den vesentlig bort fra våre andre slektninger blant primatene, ved at hjernen vår har utviklet seg enormt de siste 120,000 årene. Den gikk fra å trenger rundt 9% av vårt daglige energiforbruk, som f.eks. gorillaen, til rundt 20% (Fonseca-Azevedo, Herculano-Houzel, 2012). Hvis vi skulle fortsatt å spise en vegetar diett, som våre slektninger, måtte vi tilbragt over ni timer - sammenhengende - hvor vi ikke gjorde annet enn å spise. Vår overgang til kjøtt er hoveddrivkraften bak vår utvikling (Milton 2003), og faktisk har vi - de siste 120,000 årene, kun opplevd én nedgang i hjernens størrelse. Tør du tippe når det var? Fra jordbruksrevolusjonen for 10-12,000 år siden, og fram til den industrielle revolusjon gav oss mer kjøtt på menyen igjen (Hawks, 2013).

 

Avslutter med et sitat: "The fact that we are biologically adapted to diets that include substantial amounts of meat does not by itself prove that low-meat diets cannot be healthy. However, when it comes to virtually every other species, we generally take it for granted that it will flourish best on a diet that roughly resembles the one to which it was adapted. It would be, though not impossible, somewhat surprising if Homo sapiens turned out to be such a spectacular exception to this principle."

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lass4r skrev (1 time siden):

Men høyet må også dyrkes? (Dumme spørsmål, jeg vet). Om man da bruker store områder til høy der det ellers kunne vært matproduksjon eller en mangfoldig natur så er det der problemet mitt ligger med denne typen kjøttproduksjon. 

Har jeg rett i det, eller hvordan produseres høyet?

Mange av områdene med kjøtt-/melkeproduksjon er områder der det ikke er lett å dyrke noe annet enn gress og poteter.

Bøndene på mitt hjemsted dyrker gress til høy bl.a. på setervollen sine som ligger på 900 - 1000 moh. 

Anonymkode: 84d15...636

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (23 minutter siden):

Hva er ikke naturlig?

Anonymkode: 1f7af...727

Les kommentarene på nytt du

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Å si at jeg hadde gjort ditt eller datt om det ikke hadde vært for det eller det er ansvarsfraskrivelse 

Anonymkode: 24640...7fc


Jeg har ikke skrevet at jeg hadde gjort ditt eller datt. Jeg skriver bare hva min overbevisning er. For min del er veganisme fullstendig feil. Det må du nesten bare akseptere. Jeg prakker ikke min livsstil på deg, hvorfor skal du prakke din livsstil på andre? 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, AnonymBruker said:

Les kommentarene på nytt du

Anonymkode: 24640...7fc

Beklager, men jeg forstår rett og slett ikke hva du mener. Jeg skrev

Quote

Ja, jeg vet at butikkjøtt gjerne kommer fra dyr som har fått for med tilsetninger. Men det er ikke derfor jeg får i meg det jeg trenger av næringsstoffer. Det er fordi jeg spiser i tråd med hva evolusjonen har utviklet kroppen min til å spise, som altså er hovedsaklig kjøtt. Folk som spiser for lite kjøtt og/eller for mye antinæringsstoffer (som finnes i planter) kan trenge tilskudd.

Folk i steinalderen hadde neppe mangel på hverken d-vitamin eller andre næringsstoffer.

Og til det svarer du "fortsatt ikke naturlig."

Jeg prøver ikke å være vanskelig altså. Mener at det er unaturlig å spise kjøtt?

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (29 minutter siden):

Mange av områdene med kjøtt-/melkeproduksjon er områder der det ikke er lett å dyrke noe annet enn gress og poteter.

Bøndene på mitt hjemsted dyrker gress til høy bl.a. på setervollen sine som ligger på 900 - 1000 moh. 

Anonymkode: 84d15...636

Kunne forenklet gårdsdriften ved kun sauehold samt spise fisk og viltkjøtt.

Anonymkode: 2e842...ec8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

AnonymBruker skrev (7 timer siden):

Dette er bare tull. Jeg har vært veganer lenge og mangler ikke b12. Tar ikke tilskudd.

Drikker riktignok litt havremelk der det er tilsatt. En liter i uken kanskje.

Og vit at når det sies at man får b12 fra kjøtt og melk så er det fordi det er TILSATT der også.

Anonymkode: f3531...a98

Så hvorfor er det kun tilsatt i animalske produkter? ...... 🙄 Du sier du ikke tar tilskudd og i neste setning så tar du produkter som har tilskudd i dem? Du virker på meg som litt fjern i toppen

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Coronas skrev (1 minutt siden):

Så hvorfor er det kun tilsatt i animalske produkter? ...... 🙄 Du sier du ikke tar tilskudd og i neste setning så tar du produkter som har tilskudd i dem? Du virker på meg som litt fjern i toppen

Men fisk inneholder b12 uten å være kunstig tilsatt !

Anonymkode: 2e842...ec8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Coronas skrev (3 minutter siden):

Så hvorfor er det kun tilsatt i animalske produkter? ...... 🙄 Du sier du ikke tar tilskudd og i neste setning så tar du produkter som har tilskudd i dem? Du virker på meg som litt fjern i toppen

Noen har misset at all mat er tilsatt tilskudd. Og din animalske mat. Så hvem er fjern i toppen?

Anonymkode: 24640...7fc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (43 minutter siden):

Kunne forenklet gårdsdriften ved kun sauehold samt spise fisk og viltkjøtt.

Anonymkode: 2e842...ec8

Hvorfor ikke melkeproduksjon? Samme områdene for beite og slått.

Anonymkode: 84d15...636

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...