Gå til innhold

kunne du blitt veganer? hvorfor hvorfor/hvorfor ikke?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (Akkurat nå):

Hmm, igjen når man velger å kutte ut alt animalsk så fjerner man også flere kilder til ting kroppen trenger. Jeg har troen på et variert kosthold, med både vegetarmat i blant og animalske produkter. Er ikke så glad i kjøtt selv, men veldig glad i egg og ost foreksempel. Skulle nok klart vegetar, om jeg kunne få spise burger en gang i halvåret, men ikke vegan. Det ser jeg heller ikke poenget med å være.

Anonymkode: ad6c2...022

Og forresten sushi måtte jeg også få spise ! 

Anonymkode: ad6c2...022

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

Hadde du virkelig brydd deg om dyrene og ønsker det strekt nok hadde du gjort det. Er så typisk folk å komme opp med alt av argumenter for å slippe å ta ansvar

Anonymkode: 24640...7fc

Hva i innlegget mitt er feil, mener du?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, Lass4r said:

Men hva med om vinteren? Selv om beitedyr går ute og spiser gress og ville vekster så lenge det er mulig må de jo ha kraftfor mesteparten av året eller? Jeg vet lite om beitedyr, men er litt forferdet over hvor store områder som kreves for å dyrke mat bare til husdyr. 

Det er vanlig å gi noe kraftfor om vinteren, og av og til ellers på året for å få dyra til  vokse raskere. Men som sagt er det fullt mulig å kjøpe kjøtt fra dyr som kun har fått gress (på vinterstid i form av høy eller silo).

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, AnonymBruker said:

Da er ikke graviditet normalt da gravide bli anbefalt kosttilskudd. Eller det å leve på vår side av jorda da alle blir anbefalt d vitamin i måneder med r i seg. For å ikke glemme alle animalske produkter som blir tilsatt vitaminer eller kraftfôret til dyrene. Så det kosttilskudd argumentet er debunked for lenge siden!!!

Anonymkode: 24640...7fc

Jeg tror ikke alle anbefales å ta tilskudd av d-vitamin deler av året? Men vi anbefales å spise fisk eller ta tran, og gravide anbefales kosttilskudd som du sier. Og hva er grunnen til det? At vanlige folk ikke får i seg nok gjennom maten. De spiser med andre ord feil. Spiser du slik du er ment å spise trenger du selvsagt ikke tilskudd av noe som helst.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Det er vanlig å gi noe kraftfor om vinteren, og av og til ellers på året for å få dyra til  vokse raskere. Men som sagt er det fullt mulig å kjøpe kjøtt fra dyr som kun har fått gress (på vinterstid i form av høy eller silo).

Anonymkode: 1f7af...727

Men høyet må også dyrkes? (Dumme spørsmål, jeg vet). Om man da bruker store områder til høy der det ellers kunne vært matproduksjon eller en mangfoldig natur så er det der problemet mitt ligger med denne typen kjøttproduksjon. 

Har jeg rett i det, eller hvordan produseres høyet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, AnonymBruker said:

Så hvordan avles de frem naturlig mener du?

Anonymkode: 24640...7fc

Dyrene, mener du? Det vi har av husdyr er jo domestiserte varianter av ville dyr. Noen ganger er det lite forskjell, noen ganger har jakten på mer kjøtt og ull osv gått ut over hvor godt dyra klarer seg. F.eks trenger norsk hvit sau ofte hjelp under lemminga, mens villsau selvsagt klarer seg godt på egenhånd. Tamsau oppfører seg også annerledes i møte med rovdyr og blir lettere tatt. Ernæringsmessig er det dog stort sett likt, og om du er usikker på om f.eks tamsau er sunt nok, kan du få kjøpt kjøtt fra en mengde forskjellige raser, inkludert villsau. En tamsau er i alle tilfeller veldig mye nærmere det du er utviklet for å spise, enn salat og avokado.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

1 hour ago, AnonymBruker said:

Hadde du virkelig brydd deg om dyrene og ønsker det strekt nok hadde du gjort det. Er så typisk folk å komme opp med alt av argumenter for å slippe å ta ansvar

Anonymkode: 24640...7fc

Det er flere som har påpekt i denne tråden at det faktisk koster flere dyreliv å drive jordbruk enn å holde beitedyr. Og jeg vil igjen legge til at når du spiser f.eks ku, er det ett dyreliv som har blitt ofret for å gi mye mat. Også som nevnt tidligere: det er fullt mulig å kjøpe kjøtt fra dyr du vet har hatt det bra og som faktisk har bidratt aktivt til et bedre klima (beiting bidrar til å binde karbon i jorda i motsetning til å utarme den slik åkerdrift gjør).

Med andre ord, om du virkelig bryr deg om dyrene bør du begynne å spise mest mulig kjøtt fra norske beitedyr, for det er helt soleklart det som medfører minst lidelse for dyr.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Det er flere som har påpekt i denne tråden at det faktisk koster flere dyreliv å drive jordbruk enn å holde beitedyr. Og jeg vil igjen legge til at når du spiser f.eks ku, er det ett dyreliv som har blitt ofret for å gi mye mat. Også som nevnt tidligere: det er fullt mulig å kjøpe kjøtt fra dyr du vet har hatt det bra og som faktisk har bidratt aktivt til et bedre klima (beiting bidrar til å binde karbon i jorda i motsetning til å utarme den slik åkerdrift gjør).

Med andre ord, om du virkelig bryr deg om dyrene bør du begynne å spise mest mulig kjøtt fra norske beitedyr, for det er helt soleklart det som medfører minst lidelse for dyr.

Anonymkode: 1f7af...727

Dette stemmer jo ikke helt så lenge det dyrkes mat som vi gir til husdyr. Husdyr trenger mye mer vegetabilsk mat i løpet av et liv, enn de gir mat i form av kjøtt. Dermed vil det også dø mange smådyr i dyrking av mat som vi gir til husdyr. Mye færre enn om vi hadde spist maten direkte, eller er det noe jeg overser? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Lass4r said:

Men høyet må også dyrkes? (Dumme spørsmål, jeg vet). Om man da bruker store områder til høy der det ellers kunne vært matproduksjon eller en mangfoldig natur så er det der problemet mitt ligger med denne typen kjøttproduksjon. 

Har jeg rett i det, eller hvordan produseres høyet?

Det stemmer at man bruker store områder til høy, men man må ikke nødvendigvis sprøyte eller pløye jorda. Det kalles no-till-farming på engelsk, altså "ikke-pløyende jordbruk" eller noe slikt på norsk.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 minutt siden):

Det stemmer at man bruker store områder til høy, men man må ikke nødvendigvis sprøyte eller pløye jorda. Det kalles no-till-farming på engelsk, altså "ikke-pløyende jordbruk" eller noe slikt på norsk.

Anonymkode: 1f7af...727

Ok, takk for svar :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Lass4r said:

Dette stemmer jo ikke helt så lenge det dyrkes mat som vi gir til husdyr. Husdyr trenger mye mer vegetabilsk mat i løpet av et liv, enn de gir mat i form av kjøtt. Dermed vil det også dø mange smådyr i dyrking av mat som vi gir til husdyr. Mye færre enn om vi hadde spist maten direkte, eller er det noe jeg overser? 

Ja, det stemmer i stor grad for konvensjonelt dyrehold, der man gir dyra importert soya osv. Det meste av kjøttet du får i butikken bortsett fra vilt og villfanget fisk har sannsynligvis fått mye slikt for. Det er en av grunnene til at jeg helst kjøper lokalt kjøtt fra bærekraftig drift.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (22 minutter siden):

Det er flere som har påpekt i denne tråden at det faktisk koster flere dyreliv å drive jordbruk enn å holde beitedyr. Og jeg vil igjen legge til at når du spiser f.eks ku, er det ett dyreliv som har blitt ofret for å gi mye mat. Også som nevnt tidligere: det er fullt mulig å kjøpe kjøtt fra dyr du vet har hatt det bra og som faktisk har bidratt aktivt til et bedre klima (beiting bidrar til å binde karbon i jorda i motsetning til å utarme den slik åkerdrift gjør).

Med andre ord, om du virkelig bryr deg om dyrene bør du begynne å spise mest mulig kjøtt fra norske beitedyr, for det er helt soleklart det som medfører minst lidelse for dyr.

Anonymkode: 1f7af...727

Så bra du har forsket nok på dette med beitedyr og karbon, for andre forskere vet ikke om det stemmer eller ikke. Hvor kan jeg finne forskningen din hen? 

Anonymkode: 86666...8be

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (9 minutter siden):

Ja, det stemmer i stor grad for konvensjonelt dyrehold, der man gir dyra importert soya osv. Det meste av kjøttet du får i butikken bortsett fra vilt og villfanget fisk har sannsynligvis fått mye slikt for. Det er en av grunnene til at jeg helst kjøper lokalt kjøtt fra bærekraftig drift.

Anonymkode: 1f7af...727

Ja, men enten om det er soya eller havre blir det jo brukt store ressurser eller landområder isåfall. Som kunne vært flott mangfoldig natur :) På tema, helt enig i at reinkjøtt og annet vilt er et veldig godt alternativ! De beiter jo ute hele året så vidt jeg har forstått.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Hmm, igjen når man velger å kutte ut alt animalsk så fjerner man også flere kilder til ting kroppen trenger. Jeg har troen på et variert kosthold, med både vegetarmat i blant og animalske produkter. Er ikke så glad i kjøtt selv, men veldig glad i egg og ost foreksempel. Skulle nok klart vegetar, om jeg kunne få spise burger en gang i halvåret, men ikke vegan. Det ser jeg heller ikke poenget med å være.

Anonymkode: ad6c2...022

Du unngår fortsatt poenget

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Og forresten sushi måtte jeg også få spise ! 

Anonymkode: ad6c2...022

Nå er sushi ris da,så med andre ord vegansk 

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Vera skrev (1 time siden):

Hva i innlegget mitt er feil, mener du?

Å si at jeg hadde gjort ditt eller datt om det ikke hadde vært for det eller det er ansvarsfraskrivelse 

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (43 minutter siden):

Jeg tror ikke alle anbefales å ta tilskudd av d-vitamin deler av året? Men vi anbefales å spise fisk eller ta tran, og gravide anbefales kosttilskudd som du sier. Og hva er grunnen til det? At vanlige folk ikke får i seg nok gjennom maten. De spiser med andre ord feil. Spiser du slik du er ment å spise trenger du selvsagt ikke tilskudd av noe som helst.

Anonymkode: 1f7af...727

Jo det anbefales. Vi anbefales fisk/tran grunnet omega,men det er ikke fisken i seg selv som er viktig. Der er næringsstoffet. Og igjen les hele innlegget. Du får i deg deg du trenger fordi maten er tilsatt ekstra vitaminer som ikke er det fra naturen sin side,ergo ikke naturli. Så du får i deg masse kosttilskudd ved å spise animalsk

Anonymkode: 24640...7fc

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, AnonymBruker said:

Dette er så feil. Som veganer tar man selvsagt nok b22 for å hindre mangel. Og hva 5 år angår har jeg selv vært veganer i 9 år med fin helse og fine bp hele veien og jeg kjenner (ikke bare vet om) ganske mange andre veganere som har passert din 5 år grense som er friske og raske

Anonymkode: 24640...7fc

Opptageligheten er dog ikke optimal, menmen. Gi det noen år til, så ser vi hvem som har rett.

 

55 minutter siden, Lass4r said:

Men høyet må også dyrkes? (Dumme spørsmål, jeg vet). Om man da bruker store områder til høy der det ellers kunne vært matproduksjon eller en mangfoldig natur så er det der problemet mitt ligger med denne typen kjøttproduksjon. 

Har jeg rett i det, eller hvordan produseres høyet?

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker. I Norge er det kun 3% av landjorden som er dyrkbar, og kun 30% av den igjen nytter seg til menneskeføde. Verden over er 57% av jorden som brukes til dyrene ikke kapabel til å dyrke meneskeføde.

 

22 hours ago, Katten.2.0 said:

Dette med kreft er jo avkreftet flere ganger ( https://www.diagnosisdiet.com/full-article/meat-and-cancer , https://junkscience.com/wp-content/uploads/2015/11/Microsoft-Word-Red-meat-and-cancer_Final.docx-file1.pdf , https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174014000564?via%3Dihub ), hvor studien i seg selv referer til omnivores som kjøttetere, mens de som spiste en diett mer lik carnivore (altså nesten kun dyreprodukter) hadde lavere forekomst enn vegetarianere. I beste fall kan man si at det trengs mer studier på temaet. Her har du en god samling med forskningsrapporter på temaet: https://pastebin.com/cqAJ0gvF 

Her har du en samling av forskning som avviser at kjøtt fører til høyt kolesterol: https://pastebin.com/Pujbztr7

Angående b12 så er opptageligheten betraktelig høyere i kjøtt enn i planter ( https://journals.sagepub.com/doi/10.3181/0703-MR-67 ). Det er måten dyrene omgjør b12 som gjør det mer opptagelig for oss, ikke hvor selve b12 kommer fra. 

Interessant nok, angående sult i verden, er hvordan de største problemene er mangel av jern, jod, folat, vitamin A og sink ( https://www.karger.com/Article/FullText/371618 ). Kjøtt har disse lett tilgjengelig og i mye letter grad av bioopptagelighet enn i grønnsaker. Eksempelvis tar du opp max 13% av jern som er tilgjengelig i spinat ( https://academic.oup.com/jn/article-abstract/44/3/383/4727580 ). 

86% av maten dyrene i kjøttproduksjonen spiser, kan ikke spises av mennesker ( http://www.fao.org/ag/againfo/home/en/news_archive/2017_More_Fuel_for_the_Food_Feed.html ), noe som underbygges at kun 30% av Norges dyrkbare områder kan brukes til å dyrke menneskemat ( https://www.regjeringen.no/no/tema/mat-fiske-og-landbruk/landbrukseiendommer/innsikt/jordvern/jordvern/id2009556/ ). 57% av verdens jord hvor man dyrker mat til dyrene, er ikke kapabel til å dyrke menneskemat ( https://macaulaylab.berkeley.edu/wp-content/uploads/2016/01/LivestockFeed2017.pdf#page=6 ). 

29% av vegetarianere/veganere opplever alvorlige helseproblemer relatert til dietten ( https://faunalytics.org/wp-content/uploads/2015/06/Faunalytics_Current-Former-Vegetarians_Full-Report.pdf#page=7 ), av disse opplevde 82% vesentlig bedring etter å ha introdusert kjøtt. Interessant nok ser det ut som det er flere veganere som har sluttet å være veganere - stort sett grunnet helse - enn det er veganere nå (fant dessverre ikke igjen hovedkilden min på dette, men kan lete grundigere om ønskelig  - https://i.imgur.com/AQZQbIC.jpg ).

Det har vært lagt fram at en vegansk diett skal kunne reversere hjerteproblemer/motvirke hjertesykdommer, noe som er motbevist ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16467234/ , https://www.edge.org/response-detail/25497 ).

Interessant nok er stort sett alle studier som større en vegetar eller vegansk diett basert på observasjonsstudier, og mesteparten klarer aldri å bli reprodusert ( https://rss.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1740-9713.2011.00506.x ). Det virker også til at veganere er utrolig glad i chronomtere, for å se nøyaktig hvilke næringsstoffer som er i f.eks. en grønnsak, men glemmer å tenke på bioopptagelighet, som jeg har referert grundig til.

Før jordbruksrevolusjonen (de siste 80,000 årene) var vi renspikket carnivore, hvor vi supplementerte med plantekost om vi ikke fikk i oss nok kjøtt (Richards, Trinkaus, 2009), og de eldste verktøyene for å tilberede kjøtt er 3.5 millioner år gamle. Ser vi på utviklingen vår, går den vesentlig bort fra våre andre slektninger blant primatene, ved at hjernen vår har utviklet seg enormt de siste 120,000 årene. Den gikk fra å trenger rundt 9% av vårt daglige energiforbruk, som f.eks. gorillaen, til rundt 20% (Fonseca-Azevedo, Herculano-Houzel, 2012). Hvis vi skulle fortsatt å spise en vegetar diett, som våre slektninger, måtte vi tilbragt over ni timer - sammenhengende - hvor vi ikke gjorde annet enn å spise. Vår overgang til kjøtt er hoveddrivkraften bak vår utvikling (Milton 2003), og faktisk har vi - de siste 120,000 årene, kun opplevd én nedgang i hjernens størrelse. Tør du tippe når det var? Fra jordbruksrevolusjonen for 10-12,000 år siden, og fram til den industrielle revolusjon gav oss mer kjøtt på menyen igjen (Hawks, 2013).

 

Avslutter med et sitat: "The fact that we are biologically adapted to diets that include substantial amounts of meat does not by itself prove that low-meat diets cannot be healthy. However, when it comes to virtually every other species, we generally take it for granted that it will flourish best on a diet that roughly resembles the one to which it was adapted. It would be, though not impossible, somewhat surprising if Homo sapiens turned out to be such a spectacular exception to this principle."

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, AnonymBruker said:

Jo det anbefales. Vi anbefales fisk/tran grunnet omega,men det er ikke fisken i seg selv som er viktig. Der er næringsstoffet. Og igjen les hele innlegget. Du får i deg deg du trenger fordi maten er tilsatt ekstra vitaminer som ikke er det fra naturen sin side,ergo ikke naturli. Så du får i deg masse kosttilskudd ved å spise animalsk

Anonymkode: 24640...7fc

Ja, jeg vet at butikkjøtt gjerne kommer fra dyr som har fått for med tilsetninger. Men det er ikke derfor jeg får i meg det jeg trenger av næringsstoffer. Det er fordi jeg spiser i tråd med hva evolusjonen har utviklet kroppen min til å spise, som altså er hovedsaklig kjøtt. Folk som spiser for lite kjøtt og/eller for mye antinæringsstoffer (som finnes i planter) kan trenge tilskudd.

Folk i steinalderen hadde neppe mangel på hverken d-vitamin eller andre næringsstoffer.

Anonymkode: 1f7af...727

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...