Gå til innhold

Nevrotiske notater


Nilma

Anbefalte innlegg

Så du på Sonja Lee i Argentina i dag? Hun ville ha biffen sin gjennomstekt, trodde ikke det fantes en kokk i verden mener at gjennomstekt biff er verd å bruke kallorier på å tygge  :overrasket:

Neeei, glemte Sonja Lee også! :frustrert: (sorry, Nilma, jeg skjønte jo at spørsmålet egentlig var til deg... :sjenert: )

Jeg har forresten en gang spist lammefilet på Magma i Oslo (Sonja Lees restaurant), og den var ihvertfall perfekt medium stekt. :)

Kan jeg dele et matmysterium? I suppen min i dag skulle jeg bruke friske bønner vi fikk blant abonnementsgrønnsakene våre denne uken. På regningen sto det bondebønner, og jeg stusset litt over det, for det er da en grønnsak som er i sesong tidlig om sommeren? :forvirret:

Inni de store, grønne skolmene gjemte det seg imidlertid noen mer avlange bønner (bondebønner er jo ganske runde), med størrelse omtrent som kidneybønner, men med en noe spesiell farge: Knall rosalilla med mørkeblå tegninger! :overrasket:

Jeg kokte dem separat, og det var bra, for de smakte pyton. Det eneste jeg kan komme på som likner, er borlottibønner, men skolmene deres skal ikke være grønne, og selve bønnene er mer hvite og burgunder. Så nå lurer jeg på om du har noen teori om hva slags mysteriebønner jeg har fått? :klø:

Ripassoen du anbefalte til Deception så forresten spennende ut, jeg har notert meg den. ;) Så snart "krydret" og "mørke bær" forekommer i beskrivelsen av en rødvin, er det et godt tegn mht smak for min del. "Kirsebærpreget fruktighet", som gjerne går igjen i omtalen av italienske rødviner, pleier derimot å love dårlig. Jeg er nok ikke noen avansert vinkjenner, dessverre. :sjenert::ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Bokhyllebygginga er ikke så avansert, men den virker. Jeg har hengt opp skinner på en vegg, og på skinnene monterer jeg 2,5 meter lange planker (slipes og lakkeres, slik at de blir glatte og fine og lett å tørke støv av). Jeg får plass til minst sju slike planker, så det blir en del meter hylleplass til billig penge. ;) Vi har akkurat flyttet og det kom mye på en gang, så billige løsninger er svært populære hos oss for tiden! Drømmen er egentlig bokskap med dører, men det ble for dyrt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så du på Sonja Lee i Argentina i dag? Hun ville ha biffen sin gjennomstekt, trodde ikke det fantes en kokk i verden mener at gjennomstekt biff er verd å bruke kallorier på å tygge  :overrasket:

:frustrert: I likhet med piaf glemte jeg Sonja Lee i dag, dessverre. Men enig med deg, har aldri hørt om en kokk som vil ha gjennomstekt kjøtt. Det hørtes da ytterst merkelig ut. :klø:
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neeei, glemte Sonja Lee også! :frustrert:  (sorry, Nilma, jeg skjønte jo at spørsmålet egentlig var til deg... :sjenert: )

Jeg har forresten en gang spist lammefilet på Magma i Oslo (Sonja Lees restaurant), og den var ihvertfall perfekt medium stekt. :)

Bare svar du, jeg glemte henne som sagt også. Bra hun ikke serverer gjestene sine sånt tull, i hvert fall. ;)

Inni de store, grønne skolmene gjemte det seg imidlertid noen mer avlange bønner (bondebønner er jo ganske runde), med størrelse omtrent som kidneybønner, men med en noe spesiell farge: Knall rosalilla med mørkeblå tegninger! :overrasket:
Høres ut som noen heftige bønner! :ler: Men beklager, jeg har ikke peiling (det er dessverre svært liten, for ikke å si ikke-eksisterende, tilgang på friske bønner heromkring :forvirret: ). Bortsett fra borlottibønner er pintobønner de eneste bønnene med mønster jeg kommer på, men de er jo langt blassere i fargene enn dem du beskriver.

Ripassoen du anbefalte til Deception så forresten spennende ut, jeg har notert meg den. ;)  Så snart "krydret" og "mørke bær" forekommer i beskrivelsen av en rødvin, er det et godt tegn mht smak for min del. "Kirsebærpreget fruktighet", som gjerne går igjen i omtalen av italienske rødviner, pleier derimot å love dårlig. Jeg er nok ikke noen avansert vinkjenner, dessverre. :sjenert:  :ler:

Den er nydelig! :) Ripassoviner er et relativt nytt bekjentskap for meg, men det har absolutt gitt mersmak. De er jo gjerne fruktige, men samtidig fyldige, slik at de ikke sklir over til å bli mer saft enn vin. Jeg er absolutt heller ikke noen avansert vinkjenner, det eneste er at jeg merker at jeg får stadig dyrere smak dess eldre jeg blir. :ler:

Etter anbefaling fra mannen på polet kjøpte jeg forresten denne til bacalaoen i går, men jeg har ennå ikke funnet ut hva jeg synes om den. Den hadde en veldig spesiell smak, veldig tydelig bærsmak (bjørnebær?), men kanskje litt i letteste laget. Han anbefalte også denne, som jeg kjøpte tross en viss skepsis (jfr. min stadig dyrere vinsmak), men jeg tenkte at det kunne jo være en fin "midtukevin" til den prisen. :sjarmor: (Av en eller annen grunn anbefalte han bare rimelige viner, lurer på om jeg ser ut som en fattig student? :klø:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bokhyllebygginga er ikke så avansert, men den virker. Jeg har hengt opp skinner på en vegg, og på skinnene monterer jeg 2,5 meter lange planker (slipes og lakkeres, slik at de blir glatte og fine og lett å tørke støv av). Jeg får plass til minst sju slike planker, så det blir en del meter hylleplass til billig penge. ;)

Høres flott ut! :) *misunnelig*
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er absolutt heller ikke noen avansert vinkjenner, det eneste er at jeg merker at jeg får stadig dyrere smak dess eldre jeg blir. :ler:

Må nok si meg enig der! :ler:

Jeg har ikke smakt noen av de to portugiserne du linker til, men derimot denne, som jeg faktisk syntes ble for rund, smakte nesten... sviskeaktig? Kanskje litt i samme gate, den du hadde kjøpt hadde jo enda mindre garvestoffer i forhold til fylde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har ikke smakt noen av de to portugiserne du linker til, men derimot denne, som jeg faktisk syntes ble for rund, smakte nesten... sviskeaktig?

Dom Dinis synes jeg faktisk er ganske god (da jeg bare kom meg over fordommene den kitschy flasken vakte i meg ;)), grei som "hverdagsvin" i hvertfall. Den vi hadde i går var langt lettere enn den, ja.

Forresten piaf, den lammegryten du skulle ha til middag i dag så veldig spennende ut, har du en oppskrift å dele? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dom Dinis synes jeg faktisk er ganske god (da jeg bare kom meg over fordommene den kitschy flasken vakte i meg ;)), grei som "hverdagsvin" i hvertfall. Den vi hadde i går var langt lettere enn den, ja.

Forresten piaf, den lammegryten du skulle ha til middag i dag så veldig spennende ut, har du en oppskrift å dele? :)

Godt mulig jeg må gi Dom Dinis en sjanse til, da, nå som jeg har slått meg på pappvin konstaterte jeg at den også finnes i kartong! :mrgreen:

Lammegryten, ja, det er et prøveprosjekt - jeg dumpet rett og slett tilfeldigvis over den i en annonse for Snøfrisk i siste Bonytt. Syntes den hørtes både enkel og god ut, så jeg fikk lyst til å teste den i dag. Skal komme tilbake med oppskrift og rapport i kveld! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jaaaa, vil også ha oppsrift på lammegryte. Jeg har som regel lam i overflod, og har dessuten en del kje som jeg gjerne bruker i lammeoppskrifter. Er stadig på jakt etter nye måter å tilberede det på, for jeg blir fort lei av å tråkke opp gamle spor i matveien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

God og mett etter reinsdyrkoteletter med tilbehør. Hadde resten av vinen fra i går til, og selv om jeg fryktet at den ville bli alt for lett, synes jeg faktisk den passet bedre til rein enn til bacalao, forstå det den som kan. Kanskje det var all fruktsmaken som gjorde det, frukt/sødme er jo veldig godt til vilt.:klø:

Nå slapper jeg av med et lite glass JP Moscatel de Setúbal til dessert, nesten uanstendig godt. :sjarmor:

Piaf, gleder meg til oppskrift!

Fakse, jeg har en oppskrift på ovnsbakt lammegryte jeg kan legge ut. Det er en av mine absolutte favorittretter, masse smak uten særlig anstrengelser. :) Har et par ting jeg skal gjøre nå, men kommer tilbake med den litt senere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig omtrentlig oppskrift følger:

Ovnsbakt lammegryte.

ca. 800 g lammekjøtt i litt store biter (jeg bruker ofte lammelårskiver som jeg deler litt opp)

15 sjalottløk

1 hel hvitløk

1/2 boks tomater

Timian og rosmarin (synes det funker bra med tørket her, siden gryten skal steke lenge)

3-4 dl sterk lammekraft

En vinskvett (hvit ifølge originaloppskriften, jeg bruker like ofte rød)

Salt og pepper

En håndfull gode oliven (tilsettes 10 min før steketidens slutt)

Brun kjøttet godt, skrell sjalottløken og del hvitløken opp i fedd og skrell dem. Ha alt i en ildfast form med lokk og stek på 150 grader i minst 2 timer. Når gryten er ferdig skal man egentlig ta ut kjøttet og grønnsakene og koke inn sjyen, men det gidder jeg aldri, jeg synes den er god som den er. Noen ganger koker jeg imidlertid kraften, tomatene og vinen litt inn på forhånd.

Serveres med urtepotetstappe (jeg synes fersk basilikum og gressløk er veldig godt) og aspargesbønner eller andre grønne grønnsaker. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå slapper jeg av med et lite glass JP Moscatel de Setúbal til dessert, nesten uanstendig godt. :sjarmor:

Piaf, gleder meg til oppskrift!

Aiaiai, jeg har også en slant JP Moscatel de Setúbal stående... takket være strålende tips fra deg! (har forresten en morsom historie om hvordan jeg har moret meg med å briefe med kjennskap til den vinen, si fra hvis du vil høre den) :) Kanskje det blir et glass til dessert? (har marsipankake, og litt Lindt 70 % om det røyner på :ler: ).

Så til saken: Lammegryten var et interessant bekjentskap. Sausen, og særlig tomatene og hvitvinen, ble ganske dominerende, muligens fordi jeg laget 1/2 porsjon saus til under 1/4 porsjon lammekjøtt (ca. 200 g). Neste gang forsøker jeg å få korrekte proporsjoner. Ikke så dumt med Snøfrisk og lam, syntes osten fremhevet lammesmaken, samtidig som den mildnet og jevnet sausen. Kjøttet ble også relativt mørt. Og fremfor alt: Enkelt å lage!

Lammegryte med Snøfrisk

1 kg lammefilet

3 ss smør

1 boks knuste tomater

2 ss tomatpuré (jeg brukte noen hakkede soltørkede tomater i stedet)

1 hakket løk

3-4 fedd hvitløk

1 ss finhakket persille (jeg brukte frisk salvie, fordi jeg hadde det)

3 dl hvitvin

125 g Snøfrisk naturell

salt og pepper

Skjær kjøttet i terninger og brun det med smør i en panne. Hell over i en gryte og ha i de knuste tomatene, tomatpuré, løk, hvitløk og persille (her surret jeg løken og hvitløken med det brunede kjøttet før jeg hadde i det øvrige). Tilsett hvitvin og la det putre i 1 1/2 time. Smak til med Snøfrisk, salt og pepper.

Jeg hadde ovnsbakte mandelpotetbåter og aspargesbønner ved siden av, og det fungerte bra (bildet i oppskriften viser kokte poteter). Selve lammegryten så nesten indisk ut: Benfrie lammestykker i kremet, tykk tomatsaus. Men smaken var jo en annen, da. Skal definitivt forsøkes igjen, slik at mannen også får smake og uttale seg. :)

Snart dessert - deilig med helg! :mrgreen:

Endret av piaf
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aiaiai, jeg har også en slant JP Moscatel de Setúbal stående... takket være strålende tips fra deg! (har forresten en morsom historie om hvordan jeg har moret meg med å briefe med kjennskap til den vinen, si fra hvis du vil høre den) :)  Kanskje det blir et glass til dessert? (har marsipankake, og litt Lindt 70 % om det røyner på :ler: ).

Så morsomt at du likte min venn JP, jeg synes den er utrolig god. Vil gjerne høre historie! :)

Det høres ut som om du er godt rustet på dessertfronten, ja. :Hehe: Vi prøvde for øvrig den nye Royal-isen fra Diplom i går, med kanel og karamell. Jeg fryktet at den skulle være i søteste laget, karamellis er gjerne det, men den smakte mest kanel, så den var faktisk ganske god. *hører jeg boksen ute i fryseren rope?*

Lammegryten hørtes aldeles deilig ut, absolutt mat etter mitt hjerte. Den skal på middagsplanen min ved første anledning.:-D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

JP Moscatel de Setúbal-historie:

Etter tips fra deg kjøpte vi en flaske i sommer, og testet den en nydelig kveld på terrassen. Kvelden etter hadde vi bestilt bord på gourmetrestaurant, med 6 retter og hele pakken. Forretten var med gåselever, og jeg forklarte mannen at vi da sikkert fikk en Sauternes-aktig vin til - en klassisk kombinasjon. Mens han svarte: "Vi får den vi åpnet i går". Ganske riktig, der sto den unge kelneren klar med en liten tale om JP Moscatel de Setúbal, med flasken i hånden. Jeg avbrøt ham høflig med: "Den vinen kjenner vi godt, vi åpent en flaske i går". *verdensvant mine* Kelneren ble tydelig satt ut, og stotret: "Å? Det er veldig uvanlig... " :ler: .

Vi spiste oss gjennom rettene, og kom etterhvert til ostene, som ble servert med en søt Riesling fra Østerrike. Jeg kommenterte etterpå til kelneren at vinen passet til alle ostene unntatt den siste, en Roquefort, som sikkert ville smakt bedre med vår venn JP osv. "Det har du nok rett i", svarte han, intenst nikkende. Og kun minutter senere kunne min kjære fortelle at paret på bordet bak oss får servert to glass vin til sin ostetallerken: Et glass Riesling - og et glass JP Moscatel de Setúbal! :legrine:

Jeg ble forøvrig behandlet med en blanding av ekstem vennlighet, respekt og ærefrykt hele kvelden igjennom, og sendte deg mang en takknemlig/lattermild tanke! :ler: Konklusjonen er vel at det ikke alltid skal så mye til for å imponere. Men så var jeg nok uvanlig interessert i detaljinformasjon om rettene underveis i måltidet også, da. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:icon_lol: Herlig historie, piaf! *ser for meg piafs verdensvante mine*

Jeg kjenner for øvrig til det med å utbe seg detaljer om maten på restaurant... :sjenert:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Halloween i går gikk forbausende greit, sannsynligvis fordi vi var borte store deler av kvelden. Det ringte på døra én gang etter at vi kom hjem, da sa jeg til samboeren at vi hadde to alternativer; enten måtte vi bare ignorere det, eller så måtte han åpne døra. Det tredje alternativet ville nok gitt de "søte" små varige traumer. :sjarmor: Vi ignorerte det....

Veldig trøtt og kald i dag, får hente en kopp te og se om det hjelper. :Gjesp:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Halloween i går gikk forbausende greit, sannsynligvis fordi vi var borte store deler av kvelden. Det ringte på døra én gang etter at vi kom hjem, da sa jeg til samboeren at vi hadde to alternativer; enten måtte vi bare ignorere det, eller så måtte han åpne døra. Det tredje alternativet ville nok gitt de "søte" små varige traumer. :sjarmor:  Vi ignorerte det....

Hos oss kom det ingen, enten fordi vi var borte store deler av kvelden eller fordi vi har et hus som er vanskelig å finne. Praktisk uansett :sjarmor:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hos oss kom det ingen, enten fordi vi var borte store deler av kvelden eller fordi vi har et hus som er vanskelig å finne. Praktisk uansett  :sjarmor:

Ja, ikke sant! ;)

Har du forresten gjort noe mer research ang. jazz-festival, Fakse? Jeg hørte Urban Tunells klezmerband på radioen nettopp, og det var for å være helt ærlig redselsfullt, så de tror jeg i hvertfall utgår. :ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, ikke sant! ;) 

Har du forresten gjort noe mer research ang. jazz-festival, Fakse? Jeg hørte Urban Tunells klezmerband på radioen nettopp, og det var for å være helt ærlig redselsfullt, så de tror jeg i hvertfall utgår. :ler:

Hehe, tror deg på det, så da unngår vi dem! Har ikke hatt tid til å se så mye på programmet i det siste, men tenker stadig at nå må jeg få gjort det :sjenert: Skal absolutt få gjort det en av de aller nærmeste dagene!

Et triks jeg forøvrig brukte med hell under Buktafestivalen var å finne de artistene som hadde utgitt plater på Amazon eller liknende, for der ligger det jo gjerne smakebiter. Skal se om jeg ikke får gjort det veldig snart, for det er jo greit å ikke gå helt i blinde :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...