Gå til innhold

Arkadia (Arkanas lille matkrok)


Arkana

Anbefalte innlegg

Meksikanske chips (4 pers.)

1 pose tortillachips

1 beger yoghurt naturell

4 dl revet cheddar

1 grillet kylling

1 purre

1 paprika

1 pose taco kryddermiks

1 1/2 dl vann

1 dl grønne oliven

jalapeños etter smak

noen skjeer salsa

Legg chipsen på fire tallerkener. Rør sammen yoghurt og 3 dl av osten og fordel over chipsen. Skjær kylling i terninger, paprika i strimler og purre i ringer. Fres det hele såvidt i panne. Tilsett kryddermiks og vann og la småkoke ca 10 minutter. Fordel fyllet på chipsen og dryss oliven og jalapeños over. Legg på en skje salsa og dryss resten av osten over. Stek i ovn til osten har smeltet.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Så er det mandag igjen. Synes forrige uke gikk rasende raskt! Hva skal vi diske opp med i dag da, hmmm.... Jeg føler faktisk for å bake rundstykker eller brød i dag. Ryddet nemlig litt i fryseren i helga så det er plass til andre ting nå.

Høstbrød (men kan vel spises om våren også :blunke: )

50 g gjær

3 dl vann

2 1/2 egg

200 g revet ost (gjerne nøkkelost)

1 ts salt

150 g sammalt hvete, grov

400 g hvetemel

2 finsnittede purrer

2 røde paprika i strimler

2 grønne paprika i strimler

50 g hvetemel

1/2 egg til pensling

revet ost til toppen

Rør gjæren ut i lunkent vann og tilsett egg, revet ost, salt og sammalt hvete. Rør videre inn hvetemel til deigen “slipper bollen”. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Bland grønnsakene med 50 g hvetemel og elt dette inn i den forhevede deigen. Legg deigen i godt smurt form og la den etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø på ekstra ost. Stek brødet ved 175 grader i ca 1 time.

Havreboller

1 pose tørrgjær

3 dl havrekli

2 dl havregryn

1 ss sirup

1-2 ts salt

1 liter vann eller melk, eller blanding

hvetemel eller finbakst

Kjør alt i foodprocessoren og ha i hvetemel eller finbakst til en passe deig, sikkert et par liter. Hev en times tid. Kjevle ut til en leiv på 1 1/2 - 2 cms tykkelse og stikk ut runde kaker med et glass. Etterhev en halv times tid og stek så på 225 - 250 grader i 8 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke spesielt glad i fisk. Torsk er kjempegodt, laks går ann, fiskeboller går også ann hvis de ligger begravet i en kjempegodt og sterk hjemmelaget karrisaus. Heldigvis er samboeren min helt enig. Men i dag fikk jeg plutselig veldig lyst på fisk, eller nærmere bestemt ovnsbakt torsk med aïoli (hjemmelaget selvsagt). Torsken baker jeg helt enkelt i folie med salt, pepper, hakket purre, smørklatter og noen sitronbåter. En annen ting som er kjempegodt er fish and chips som jeg fikk veldig sansen for da jeg bodde i England, og det er minst like godt hjemmelaget.

Fish and chips m/tartarsaus (4 pers.)

1 kopp vann

1 ts salt

1 kopp hvetemel

1 ts bakepulver

2 eggeplommer

2 eggehviter

800 g torskefilet

100 g majones

1 ss hakket persille

1 ss finhakket sylteagurk

1/2 ss hakket løk

1 hakket hardkokt egg

1/2 ss kremfløte

1/2 ss agurklake

1/2 ts sukker

salt/pepper

Tartarsaus: Rør majones, persille, agurk, løk og egg godt sammen. Tynn sausen ut med fløte og agurkkraft. Smak til med salt og pepper og settes kaldt.

Rør sammen vann, salt, eggeplommer og mel til en glatt røre. Stivpisk eggehvitene og vend inn i røren. Del torsken i biter og dryss på litt salt. Vend i mel, dypp så i røren og frityrstek 6-8 minutter ved 180-190 grader. Server med pommes frites (sjekk min tidligere oppskrift på idiotsikre sprø og gode pommes frites) og tartarsausen.

Ovnsbakt torsk m/sitronris (4 pers.)

4 torskefileter à 200 g

1 ss smør

3 dl arborioris

1 dl hvitvin

7 dl kyllingkraft

1 ss revet parmesan

skall + saft av 1 sitron

salt/pepper

500 g gulrøtter

5 dl appelsinjuice + litt skall

2 dl kyllingkraft

2 ss sukker

100 g smør

300 g sopp

Smelt smøret og fres risen i ca 1 minutt. Hell over vinen og la stå til den er kokt inn. Tilsett kraft, litt om gangen og la småkoke ca 15 minutter. Trekk kjelen til side og bland inn ost og sitronskall. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Skjær gulrøttene i skiver og kok møre i appelsinjuice og kraft. Ta gulrøttene opp. Smelt sukkeret i en kjele, så snart det er gyllent tilsettes kokevannet, litt om gangen. La småkoke til det er 1/3 igjen. Rør inn kaldt smør, litt etter litt og krydre etter smak.

Ha risen i bunnen av en smurt ildfast form. Legg fisken oppå, dryss på salt og pepper og stek ved 180 grader i ca 15 minutter, på nederste rille. Server med stekt sopp, gulrøttene og sausen.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marokkansk kylling- og couscoussuppe (4 pers.)

1 hakket løk

500 g kyllingkjøtt i strimler

1/4 ts cayennepepper

1 ts malt spisskummen

1 3/4 ts salt

1/4 ts pepper

1 søtpotet, i terninger

1 squash, i terninger

3/4 kopp tomatpuré

1/2 liter vann

2 kopper hønsebuljong

1/2 kopp couscous

1/3 kopp hakket persille

Fres løken myk i litt olje. Tilsett kylling, cayennepepper, spisskummen, salt og pepper og stek 2 minutter. Rør inn søtpotet, squash, tomatpuré, vann og buljong. Kok opp og la småkoke 10 minutter, rør av og til. Tilsett couscous og la putre 5 minutter, rør av og til. Ta av varmen, la stå med lokk på i 2 minutter. Rør inn persille og server.

Couscous Marrakesh (4 pers.)

3 kyllingfileter

200 g benfritt lammekjøtt

2 løk

1 ts salt

1/2 ts koriander

1/2 ts chilipulver

1/2 g safran

1/2 ts malt spisskummen

4 dl vann

1/2 squash i skiver

2 gulrøtter

1 grønn paprika

2 tomater

couscous til 4

Skjær kylling og lam i terninger. Skjær løk i tynne båter. Stek kylling og ta det opp. Stek lammekjøtt. Legg i løk og krydder og stek videre et par minutter. Hell over vann og la trekke 30 minutter. Skjær opp grønnsaken. Legg i squash, gulrøtter, paprika og kyllingkjøtt. Kok videre i 5-10 minutter. Ha i tomatene til slutt, la dem bli varme. Lag couscous etter anvisning på pakken og server.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Chilensk maispai med kylling (6 pers.)

10 maiskolber eller 8 bokser maiskorn

1/2-3/4 liter melk

salt/pepper

3 finhakkede løk

3 ss olje

300 g karbonadedeig

1 ss paprikapulver

1/2 ss oregano

1/2 ts malt spisskummen

100 g rosiner

2 dl kyllingkraft

salt/pepper

6 store biter grillet kylling

2-3 egg

12 svarte oliven

Skjær maiskornene fra kolben og mos dem i en foodprocessor. Kok massen på svak varme og tilsett melken, litt om gangen. Kok til den rå maissmaken er borte og massen er kremaktig. Smak til med salt og pepper. Finhakk løk og brun den i varm olje sammen med kjøttdeig og krydder. Tilsett kraften og kok noen minutter før du har i rosiner. Fordel fyllet i 6 ildfaste porsjonsformer. Legg på biter av kylling, og skiver av hardkokt egg. Legg 2 oliven i hver form og dekk med maisblandingen. Stek i ovnen ved 250 grader i 10-15 minutter.

Brasiliansk rekesuppe (4 pers.)

1 hakket løk

1 hakket grønn paprika

3 knuste hvitløksfedd

3/4 kopp langkornet ris

1/4 ts tørket chili

1 3/4 ts salt

1 3/4 kopp knuste hermetiske tomater

5 kopper vann

1 kopp kokosmelk

750 g reker, uten skall, delt i to på langs

1/4 ts pepper

1 ss sitronsaft

1/2 kopp hakket persille

Fres løk, paprika og hvitløk mykt i litt olje. Tilsett ris, chili, salt, tomater og vann. Kok opp og la koke 10 minutter. Rør inn kokosmelk, kok opp og rør så inn rekene. La koke 3-5 minutter til rekene er ferdigkokte. Rør inn pepper, sitronsaft og persille til slutt. Kan evt bruke kylling istedet for reker, en ekte brasiliansk suppe ville også hatt okra i.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her har jeg kommet så godt i gang med "etniske" oppskrifter at jeg tror jeg fortsetter med det litt til. I dag tror jeg det må bli.....

Brassert kylling i tomatsaus (6 pers.)

8 kyllinglår, ta vekk bein, skjær kjøttet i biter

1 stor hakket løk

2 finsnittede hvitløksfedd

1 ts malt koriander

1/2 ts gurkemeie

1/4 ts cayennepepper

4 tomater, skrelt og hakket

3 kopper kyllingbuljong

1 kanelstang

1 grønn paprika, i strimler

200 g gul babysquash, delt i fire

2 babyauberginer, i tykke skiver

1/2 kopp rosiner

1/4 kopp skåldede mandler, ristet

2 ss hakket koriander

Stek kyllingen brun i litt olje og ta opp av pannen. Fres løk og hvitløk myk. Tilsett krydder og stek videre noen minutter. Rør inn tomater og buljong. Legg kyllingen tilbake sammen med kanelstang og la småkoke uten lokk i 30 minutter. Tilsett paprika, squash og auberginer og la koke uten lokk i 5 minutter. Plukk ut kanelstangen. Server med couscous og strø mandler, rosiner og koriander på toppen.

Lammegryte med auberginer og svisker (6 pers.)

600 g auberginer

grovt salt

1 kg lam i terninger

1/2 ts malt kanel

2 ts malt spisskummen

1/2 ts malt ingefær

1 ts gurkemeie

2 pressede hvitløksfedd

1 finhakket stor løk

2 3/4 kopp vann

2 biter sitronskall

3/4 kopp halverte svisker

1/2 kopp skåldede mandler, ristet

1 ss honning

2 ss hakket koriander

2 ts ristede sesamfrø

Del auberginene i 1 cm skiver på langs. Legg i et dørslag, dryss på salt og la renne av seg i 30 minutter. Skyll godt under kaldt vann og skjær i terninger. Stek lam og de malte krydrene i litt olje til lammet er brunt. Ta ut av pannen og fres løk og hvitløk til det er mykt. Rør i vann, sitronskall og kanelstang. Legg lammet tilbake, sett på lokk og la småkoke 1 times tid. Rør i sviskene, nøtter, honning, koriander og auberginer og la småkoke under lokk i 30 minutter. Plukk ut kanelstangen og sitronskallet. Dryss sesamfrø over ved servering.

Og så må vi avslutte med en dessert.....

Baklava

1 1/2 kopp malte hasselnøtter

1 kopp finhakkede hasselnøtter

1/3 kopp sukker

2 ts kanel

180 g smeltet smør

12 ark filodeig

1 kopp sukker

2/3 kopp vann

1 ts revet appelsinskall

1/2 ts kanel

Bland sukker, vann, appelsinskall og kanel i en kjele og kok opp. La koke uten lokk i 5 minutter.

Bland alle nøttene, sukker og kanel i en bolle. Smør en liten langpanne med litt smeltet smør. Legg 3 ark filodeig sammen, pensle med smør mellom hvert ark. Brett arkene i to og legg i pannen. Dryss 1/3 av nøtteblandingen opp. Lag nytt lag filodeig og dryss nøtter på. Fortsett slik og avslutt med deig. Skjær 5 strimler på langs gjennom "kaken" og skjær hver stripe i 5 ruter. Stek ved 200 grader i 30 minutter, senk temperaturen til 150 grader og stek videre i 10 minutter. Hell varm sirup over den varme kaken og la avkjøles i pannen.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I dag skal jeg lage:

Saftig eplekake

2 egg

1 1/2 dl sukker

2 3/4 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

revet skall av 1/2 sitron eller appelsin

50 g smeltet smør

1 dl vann

2-3 epler

litt sukker og kanel

Pisk eggedosis. Bland mel, bakepulver og vaniljesukker inn i røren. Tilsett sitronskall, smeltet smør og vann. Hell i en smurt form (22 cm). Skrell og skjær eplene i båter som stikkes i røren. Strø på kanel og sukker. Stek på nederste rille ved 175 grader i ca 45 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fristet av Tiny på Mat og Drikke ble det bollebaking i kveld. Og mens vi er inne på boller fant jeg også en oppskrift på kjempegode berlinerboller. Det er jo snart fastelavn, og da passer vel berlinerboller like godt som andre boller, synes nå jeg da. :blunke:

Boller (20 stk)

100 g smør

3 1/2 dl melk

50 g gjær

1 dl sukker

1 ts kardemomme

700 g hvetemel

vispet egg til pensling

Smelt smør i en kjele. Tilsett melk og varm til 37 grader. Rør ut gjæren og tilsett alt det tørre. Kna deigen glatt. Hev i 40-50 minutter. Elt deigen og del den opp i 20 emner som formes til boller. Legg bollene på et stekebrett og etterhev i ca 30 minutter. Pensle bollene med egg og stek ved 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Berlinerboller

1 ss sukker

35 g gjær

300 g hvetemel

3 ss margarin

2 egg

1/2 ts kardemomme

1 dl tykt syltetøy

Mel, gjær, sukker og kardemomme smuldres sammen. Tilsett lettpisket egg og melk. Kjevle ut deigen til 5 mm tykkelse. Stikk ut rundinger, ca 7,5 cm. Smør eggehvite rundt kanten på den ene halvparten av rundingene. Legg på en liten skje syltetøy. Legg en runding oppå pg klem sammen. Hev i 20 minutter. Stekes i smult til de er gylne. Legg på klede og la renne av, rull i sukker.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag har jeg vært sååå flink og støvsuget og vasket alle gulvene i leiligheten, vasket badet, vasket 4 maskiner med klær og vasket kjøleskapet, helt alene. :Hehe: Min kjære samboer er på skitur i Hemsedal og kommer hjem i kveld. :hjerte: Det har vært kjempekoselig å være alene litt, men skal bli godt å ha ham tilbake, har ikke sovet spesielt godt uten ham. :Gjesp: Og lille pusen kommer nok til å hoppe i armene hans når han kommer, og kreve masse kos. Men, så var det oppskrifter da. Tenkte jeg skulle fortsette litt med disse etniske oppskriftene, så i dag blir det litt blanding av

Koussa Meheche (4 pers.) - tunisisk squash fylt med lam

8 mellomstore squash

350 g malt lammekjøtt

ca 1/2 dl buljong

100 g langkornet ris

2-3 ss rosiner

2 ss hakkede peanøtter (uten salt)

1 ts knuste fennikelfrø

salt/pepper

1 boks tomater

2 flådde, hakkede tomater

3 dl vann

1/2 g safran

saften av 1/2 sitron

1 ts tørket mynte

Hul ut squashen. Bland kjøttdeig med buljong, rå ris, rosiner, nøttehakk og krydder til en farse. Fyll squashen 3/4 fulle. Bland innholdet i tomatboksen med tomathakk. Bland med kokende vann og smak til med safran, salt, pepper og sitron. Bre halvparten utover en smurt ildfast form. Legg på fylte squash og ha resten av sausen over. Dekk med aluminiumsfolie og stek ved 225 grader i ca 1 time. Dryss mynte over ca 10 minutter før full tid.

Sanuunad Digaag (6 pers.) - somalisk kyllinggryte

2 kyllinger

6-8 nellikspiker

1 kanelstang

5-6 kardemommefrø

1 ss karri

1 ss grillkrydder

salt/pepper

2 vårløk

5-6 poteter

1 boks kikerter

noen sorte oliven

1 grønn paprika i ringer

4-5 dl basmatiris

1 løk

2 vårløk

1 liten boks tomatpuré

4 tomater

2 båter hvitløk

1 liten bunt koriander

2 grønne paprika

1/2 kg grønne bønner

1 ts karri

Del hver kylling i fire og legg i kokende vann samen med nellikspiker, knust kanelstang og kardemommekjerner. La trekke ca 20minutter. Skrell og del potetene i staver som stekes noen minutter i panne. Ta opp kyllingen og legg i ildfast form sammen med potet, kikerter, oliven og paprika. Stek øverst i ovnen ved 250 grader til kyllingen har fått farge.

Kok risen i kyllingkraften med krydderet.

Skjær løk i tynne båter og finhakk vårløk, fres det i olje noen minutter. Mos tomatpuré, tomater, hvitløk og koriander i hurtigmikser og tilsett i kjelen sammen med paprikabiter, lettkokte bønner og karri.

Fordel risen over et stort fat, legg kylling og grønnsaker over. Server med sausen og chapati og grønn chilisaus.

Dorowat (4 pers.) - etiopisk kyllingrett

1 rå kylling

4 egg

1 1/2 løk

250 g usaltet smør

2 bokser tomatpuré

chilipepper

salt

karri

garam masala

4 fedd hvitløk

fersk revet ingefær

Mos løk i en foodprocessor. Smelt smøret i en kjele og ha i løk. Stek til det blir helt tørt. Tilsett tomatpuré og surr i ca 30 minutter. Bland alt krydderet godt og ha det i kjelen, la koke en stund før presset hvitløk og ingefær røres i. Rens den rå kyllingen for fett og skinn. Tilsett kun det fineste kjøttet og kyllinglårene og kok i 15-20 minutter. Hardkok eggene og ta av skall. Legg dem i sausen rett før servering. Bland i kryddersmør.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gresk

Kylling med spinat og fetaost (4 pers.)

500 g spinat

75 g smuldret fetaost

4 kyllingfileter

1 ss olivenolje

1/3 kopp fløte

2 ss hakket persille

60 g smør

2 ss hvetemel

2,5 dl hønsebuljong

2,5 dl tørr hvitvin

Stek spinaten til den faller sammen, la renne av seg og avkjøl. Bland spinat og ost i en bolle. Lag en lomme i hver filet og fyll med spinatblandingen, lukk åpningen med tannpirkere. Stek kyllingen brun i olje.Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe så med buljong og vin. La koke til sausen tykner. Hell den over kyllingen og la koke under lokk i 25 minutter. Rør inn fløte og persille og varm opp før servering.

Lam i filopakker (4 pers.)

2 ss olivenolje

450 g lammekjøtt

1 ss olivenolje, ekstra

1 finhakket løk

2 knuste hvitløksfedd

1 boks hermetiske tomater

2 ts hakket timian

2 ts hakket rosmarin

8 ark filodeig

80 g smeltet smør

200 g smuldret fetaost

Fres lammekjøttet brunt i olje. Fres løken myk i ekstra olje, tilsett hvitløk, tomater og urter og la småkoke utne lokk i ca 10 minutter, rør av og til. Legg to og to filoark sammen, pensle hver med smeltet smør. Del i to på tvers og legg arkene sammen på tvers over hverandre. Legg et stykke lam i midten av hver deig, ha på litt tomatsaus og 1/4 av osten. Samle sammen deigen og knytt sammen til en pakke. Pensle med smeltet smør. Legg pakkene på stekebrett og stek ved 180-190 grader i ca 20 minutter.

Yoghurtkake

125 g smør

220 g sukker

3 egg, delt i plommer og hviter

300 g hvetemel

1 ts bakepulver

1/2 ts natron

25 g finhakkede skåldede mandler

2,5 dl yoghurt naturell

melis

Visp smør og sukker lett og luftig, tilsett én og én eggeplomme. Rør inn siktet mel, bakepulver og natron vekselvis med nøtter og yoghurt. Visp eggehvitene stive og vend forsiktig inn i røren. Fordel i en smurt 20x30 cm firkantet form og stek ved 180-190 grader i ca 35 minutter. Avkjøl på rist og sikt melis over når den er kald.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og i dag blir det

English Custard Tart

150 g hvetemel

en klype salt

65 g mykt smør

3 store egg + 2 store eggeplommer, lettvispede

5,7 dl fløte

50 g sukker

1/2 ts vaniljeekstrakt

1 1/2 hele muskatnøtter, revet

1 ts smør

Sikt mel og salt i en bolle og smuldre inn smøret. Bland sammen med så lite vann som mulig til en fat deig. Dekk med plast og la stå i kjøleskap 1/2 time. Kjevle ut deigen til en smurt paiform. Pensle bunnen med litt av de vispede eggene. Prikk bunnen med en gaffel og stek ved 190 grader i 20 minutter.

Kok opp fløten, visp egg og sukker sammen. Hell den varme fløten over eggene sammen med vaniljeeksrakt og halvparten av muskaten. Visp godt. Hell fyllet i formen. Dryss resten av muskaten over, og legg små klatter smør rundt. Stek ved 170 grader i 30-40 minutter. Server både varm og kald.

Shepherd's Pie

675 g kvernet lammekjøtt

30 ml olje

3 finhakkede løk

3 gulrøtter i biter

4 selleristenger i biter

1/2 ts timian

1/2 ts rosmarin

1/2 ts kanel

25 g hvetemel

1 ss tomatpuré

2-3 glass rødvin

200 ml kraft

salt/pepper

10 ml worcestershire saus

900 g hjemmelaget potetmos, med egg, uten smør

Stek lammet i olje. Ikke hakk for mye, la kjøttet danne relativt store biter. Tilsett salt og pepper underveis. Hell av overflødig væske. Stek grønnsaker og krydder i 5-6 minutter. Tilsett tomatpuré, kjøttet og bland godt. La putre noen minutter. Tilsett vinen, 1/2 glass av gangen, og la redusere 3/4. Rør inn mel, og til slutt worcestershire saus. Hell over kraften og la småkoke 1-1 1/2 time. Hell over i en ildfast form, bre over potetmosen, og pensle med smeltet smør. Stek ved 200 grader i 35-40 minutter, eller hvis ingrediensene fremdeles er varme bare plasser under grillen i noen minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Italiensk....

Agnolotti del plin - pastaputer m/ost

650 g hvetemel

ørlite salt

4 egg

en skvett god olivenolje

400 g most gorgonzola (eller 300 g norzola + 100 g snøfrisk)

en god skvett fløte

3 dl tørr hvitvin

2-3 ss hakket sjalottløk

1 dl kremfløte

100 g smør

frisk rosmarin

Sikt sammen mel og salt og ha i foodprocessor. Tilsett et egg om gangen og kjør sammen. Tilsett olje i tynn stråle. Kna deigen i ca 10 minutter. La hvile ca 30 minutter. Kjevle ut til ca 0,3 cm og spor ut ca 10 cm lengder. Rør sammen ost og fløte og fordel kremen på lengdene. Brett deigen sammen over fyllet og klyp endene godt sammen. Kok i 15 minutter i lettsaltet vann. Ha vin og løk i en kjele og la koke inn til ca 1/3. Tilsett fløten og la koke sammen. Visp inn smøret i små klatter. Smak til med salt, pepper og rosmarin. Pisk opp sausen like før servering. Fordel varm avrent pasta i dype tallerkener og fordel sausen over.

Minestrone col pesto (4 pers.)

300 g kjøttdeig

1 boks røde bønner

4 poteter

2 gulrøtter

2 vårløk

1 stilk selleri

1/2 squash

1 løk

1 boks knuste tomater

150 g pasta

1 ts salt

1/2 ts pepper

revet parmesan

Pesto:

2 potter basilikum

1 1/2 dl pinjekjerner

2 hvitløksbåter

1 1/2 dl olivenolje

40 g revet parmesan

salt/pepper

Lag pestoen først: Rist pinjekjernene i en tørr panne. Ha dem i en foodprocessor sammen med baslikumblader og presset hvitløk. Tilsett oljen i en tynn stråle mens maskinen går. Ha i revet parmesan til slutt og smak til med salt og pepper.

Brun kjøttdeigen og ha over i en gryte med vann/kraft. Skjær poteter, gulrøtter, vårløk, squash og selleri i skiver. Løken finhakkes. Ha grønnsakene over i gryta, tilsett tomatene. Kok opp og la suppen småkoke til grønnsakene er knapt møre. Kok pasta og ha over i suppen sammen med bønnene. La trekke til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper og server med revet parmesan og pesto over.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stakkars kjæresten min er syk i dag og ligger til sengs med en god bok og en rull lommetørklær. Så jeg får vel stelle litt ekstra godt med ham i dag tenker jeg.

I dag har jeg blitt fristet av

Hoppin' John (4 pers.)

7,5 dl hønsebuljong

250 g grovhakket tomat

4 ss finhakket vårløk

1 finhakket grønn chili

2 ts timian

1 laurbærblad

1/2 ts safrantråder

12 hele sorte pepperkorn

250 g langkornet ris

4 store tykke skiver bacon, skåret i biter

450 g hermetiserte black-eyed beans

salt etter smak

Kok opp buljongen og tilsett tomat, vårløk, chili, pepper, timian, laurbærblad og safran. La koke uten lokk i 2 minutter. Tilsett risen og la koke uten lokk i 15 minutter, rør av og til. Stek baconet uten at det blir sprøtt. Rør bacon og bønner inn i risblandingen og la småkoke uten lokk i 10 minutter, rør av og til. Kast laurbærbladet og smak til med salt før servering.

(Spises ofte på nyttårsaften, det sies at det bringer lykke for det neste året.)

St. Martin's Island Stew (4 pers.)

50 g smør

1 kg lammekjøtt i terninger

2 grovhakkede løk

4 skivede hvitløksfedd

1 grovhakket selleristang

1 ss revet ingefær

2 finhakkede røde chili

1 gul paprika, i 1 cm terninger

en boks hakkede hermetiske tomater (uten væsken)

2 ss limesaft

1 ts finrevet limeskall

1 ts malt spisskummen

1 ts malt allehånde

5 dl øl

100 g små sylteagurker (gherkins)

2 ss kapers

100 g grønne pimiento-fylte oliven

Stek lammet brunt i smør og ta ut. Fres så løk, hvitløk, selleri, ingefær og paprika mykt i samme panne. Tilsett lammet, tomat, limesaft, limeskall, krydder og nok øl til å dekke alt. La småkoke under lokk i 1 time. Tilsett sylteagurker, kapers og oliven og la småkoke uten lokk i 15 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Lørdag, lørdag, lørdag! I dag stod jeg opp tidlig for å shoppe og spise lunsj med en venninne. Og samboeren og jeg laget en kjempegod biff-middag i dag i anledning Valentine's Day. I dag blir det

Kirsebærpai

4,75 dl hvetemel

0,6 dl sukker

165 g smør

1 stor egg eller to eggeplommer

2 bokser steinfrie hermetiske kirsebær (ca 450 g pr boks)

55 g brunt sukker

70 g hvitt sukker

2 1/2 ss maisenna

1/4 ts kanel

et par dråper mandelessens

1 ss smør

Bunnen:

Smuldre smøret sammen med mel og sukker. Bland i egg. Arbeid deigen sammen og sett den kjølig minst 1 time, gjerne pakket i plastfolie.

Fyllet:

Sil av væsken fra kirsebærene, ta vare på 1 dl av saften. Hell kirsebærene og denne saften (vann hvis du bruker friske bær) i en gryte, rør inn sukkeret, maisena, kanel og mandelessens og kok under omrøring til sukkeret er oppløst. La det småkoke ca et minutt til. Avkjøl.

Sett stekeovnen på 220 grader. Smør en paiform (ca 25 cm diam.- dvs litt stor). Kna deigen så den blir smidig. Kjevle ut en bunn av 3/4 av deigen. Legg denne i paiformen og oppover kantene, prikk med gaffel.

Hell i fyllet og fordel smøret i små klatter over.

Lag gittermønster, enten ved å trille eller kjevle ut resten av deigen. Jevn til rundt kantene.

Stekes ved 220 grader i 15 minutter. Skru deretter ned til 175 grader og stek videre i ca 20 minutter eller til paien har fått fin farge.

Avkjøl. Server med krem eller is.

Amerikanske kyllingvinger (4 pers.)

16 kyllingvinger

1 liten løk

2 ss peanøttolje

2 ss worcestershiresaus

2-3 ss rødvinseddik

1 ss brunt sukker

2 ss ketchup

200 g tomatpuré

1-2 tørkede chili

1 ss appelsinjuice

1 ss sitronsaft

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Finhakk løken og fres raskt i olje før resten av ingrediensene tilsettes. La sausen koke under omrøring i 20 minutter. Fisk opp chilien og avkjøl sausen. Hell den over kyllingvingene og mariner over natten. La marinaden renne godt av kyllingvingene, legg dem på stekebrett og stek ved 230 grader i 20-30 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åjåjåj så mye godt det var her... Har jo nettopp spist lunsj med brød og grapefrukt og te og i det hele tatt, men nå ble jeg jo sulten igjen. Ikke bra.

Men du som har så mange gode oppskrifter - har du en på en god, litt spicy salsasaus? Er blitt så lei av min salsa, så jeg fikk lyst til å variere litt.

God søndag til deg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for hilsen! "Vanlig" salsa lager jeg ved å blande en finhakket løk, 6 tomater (uten frø) i små terninger, 1 finhakket gul paprika, 2-3 finhakkede jalapeño, 3-4 knuste/finhakkede hvitløksfedd, hakket persille, en skvett sitronsaft, 1 ts sukker og litt salt. Det du kan gjøre, for at den skal bli mer som en saus, er å frese løk og hvitløk mykt i litt olje. Så har du i resten og lar det småkoke under lokk ca 10 minutter. Hakket persille har du i til slutt. Det er kjempegodt til grillet kjøtt om sommeren.

Ellers har jeg funnet fram en del litt mer spennende og annerledes salsa-typer.

Asparges-salsa

1 bunt asparges

saften av 1 sitron

1 finhakket purre

1 finhakket tomat uten frø

3-4 finhakket chili (rød og grønn)

3-5 finhakkede hvitløksfedd

1/2 revet rødløk

4-5 ss yoghurt

1 ts spisskummen

litt oregano

litt koriander

litt salt

Kok asparges raskt i vann og avkjøl og tørk dem. Lag en puré av asparges, yoghurt og sitronsaft. Bland alt sammen og juster smaken med oregano, koriander og litt salt. Settes i kjøleskap til det er kaldt.

Grønn papaya-salsa

2 ss limesaft

2 ts brunt sukker

1 ts finrevet limeskall

1 finhakket grønn papaya

2 ss finhakket koriander

1 finhakket rød chili

1 finhakket rød løk

1 ss olivenolje

Hell saften i en bolle og rør inn sukkeret så det smelter. Tilsett resten av ingrediensene, dekk til og la stå i kjøleskap til det blir kaldt. God til stekt/grillet fisk eller kylling.

Ananas-salsa

5 dl finhakket ananas

1-2 ss hakket mynte

1 ss hakket gressløk

1 ss sitronsaft

1-2 ss brunt sukker

1-2 små finhakkede chili

Bland salt sammen og la stå i kjøleskap 15-20 minutter før den serveres, gjerne til karriretter.

Linse-salsa

100 g grønne linser

2,5 dl kaldt vann

2 ss finhakket koriander

500 g tomater, uten frø eller skall, skåret i 1 cm biter

1/2 finhakket rød løk

1 finhakket rød chili

2 ss limesaft

2 ss olivenolje

salt/pepper

Skyll linsene i kaldt vann. Legg i en kjele med kaldt vann og kok opp og la småkoke under lokk i 30 minutter. Skyll under kaldt vann og la renne godt av seg. Bland sammen med resten av ingrediensene, dekk til og la stå i kjøleskap til kald. Server med fisk eller kylling.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I dag har jeg (eller vi da) vært effektiv. :klappe: Den ene bokhyllen på soverommet (den samboeren min bruker til papirer, datating og spill) har sett ut som et bombenedslag i flere måneder (og kanskje til og med år). Men etter at jeg i dag måtte flytte litt om på bøkene i bokhyllene i stua fordi hyllene bøyde seg pga vekten fant vi ut at mens vi var i gang kunne vi rydde opp i soveromsbokhyllene også. Her er det kanskje på sin plass å si at selv om vi er flinke til å vaske og rydde leiligheten er ikke støvtørking en av våre sterke sider og på de snart 4 årene vi har bodd her har støvkluten kanskje vært ute 3 ganger, og sist gang var ikke i fjor...... :overrasket: Så, dere kan jo tenke dere hvordan disse hyllene så ut da. :roll: Men når vi først var i gang gikk det ganske greit og en diger pose gamle papirer ble kastet og alle spill, bøker og datautstyr ordnet pent i hylla så det vet nesten synd at den står på soverommet og ikke blir "beundret" av gjester. Men det var sannelig godt å få det gjort! :-D

I dag har jeg lyst å legge ut oppskrifter på hjemmelaget

Kaffeiskrem

3 dl vann

400 g sukker

100 g mokkabønner

16 eggeplommer

1 ss pulverkaffe

1 liter fløte

Kok vann, sukker, mokkabønner og kaffe i 5-10 minutter til det kommer tykke bobler. Stivpisk eggeplommer og spe med den varme sukkerlaken. Pisk i ca 10 minutter til blandingen blir romtemperert. Bland forsiktig inn stivpisket kremfløte. Fyll blandingen i former og sett i fryser natten over.

Nydelig lakris-iskrem

6 dl kremfløte

60 g søt lakris

125 g melis

Ha halvparten av fløten i en kjele. Hakk lakrisen i tynne strimler og ha i gryten. Kok forsiktig opp og la småkoke i 3-4 minutter, under omrøring, til lakrisen smelter. Ta kjelen av platen og avkjøl, rør av og til. Pisk resten av fløten sammen med melis. Sil lakrisfløten oppi bollen med pisket krem og vend sammen. Frys til is.

Jordbær yoghurt-is

100 g melis

3,5 dl yoghurt naturell

4 ss sitronsaft

300 g friske jordbær, kjørt til mos

2 ss Grand Marnier

1,5 dl kremfløte

Visp fløten lett, bland sammen resten av ingrediensene og frys.

Kokos-iskrem

3 eggeplommer

2 ts maisenna

110 g sukker

5 dl kokosmelk

1 ss curaçao (kan evt bruke brandy eller cointreau)

0,6 dl fløte

Visp eggeplommene sammen, visp inn maisenna og sukker til blandingen tykner. Varm kokosmelk nesten til kokepunktet og hell den i eggeblandingen under visping. Hell alt tilbake i kjelen og la koke uten lokk til blandingen tykner, rør av og til. Hell i en bolle og avkjøl. Visp fløte og curaçao i blandingen og hell i en isboks eller lignende. Sett i fryseren 2 timer. Ta ut og hell isen i en bolle, visp isen myk, hell tilbake i boksen og frys 2 timer igjen. Gjenta en gang til og frys.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du og du så flink jeg er for tiden! :-D Ikke nok med at vi hadde en gigant-rydde-vaske-sjau i går, men sannelig dro jeg ikke ut støvsugeren (til pusens store fortvilelse) i dag også og tenkte jeg skulle se hva som befant seg under senga. :o Jepp, der fant jeg både det ene og det andre som har vært mistet og glemt gjennom tidene, i tillegg til en ganske så imponerende mengde støv og det var litt av en jobb å dra opp madrassene og støvsuge mellom plankene. Dette er jo ikke akkurat noe jeg kommer til å merke til daglig, men tanken på at det er rent der er jo grei. Ja, og så støvsuget jeg oppå takvifta også, der så det ikke ut! :sjenert: Lurer på om dette støvet har blafret ned til oss hver eneste kveld, hmmm.....burde kanskje være flinkere med å gjøre rent der.

I dag tror jeg at jeg legger ut dressing-oppskrifter, ble inspirert av cæsar-salaten (eller en enkel variant av den da) jeg laget til meg selv til lunsj. Samboeren min holder forøvrig på med å lage et rating-system til oppskriftsdatabasen min. Med flere tusen oppskrifter trenger jeg noe mer enn å bare skrive "meget god" ved siden av tittelen. Det er liksom ikke det helt samme.

American blue-cheese dressing

40 g smuldret blåmuggost (Roquefort, eller gorgonzola)

1-2 hvitløksfedd

1 ts havsalt

1 ts sennepspulver

1 ss sitronsaft

1 ss balsamicoeddik

2 ss olivenolje

1,5 dl rømme

2 ss god majones

2 finhakkede vårløk

nykvernet pepper

Knus hvitløksfeddene med salt i en morter, bland inn sennep, og så sitronsaft og eddik, og oljen til slutt. Hell alt i en bolle. Bland rømme og majones, og visp det gradvis inn i blandingen. Tilsett vårløk og ost til slutt, og smak til med pepper.

Fransk dressing

3 ss olivenolje

1 ss hvit eddik

1 knust hvitløksfedd

1/2 ts Dijon sennep

1 ts klar honning

salt/pepper

Rist/visp sammen alle ingrediensene.

Karridressing

2 beger yoghurt sitron eller naturell

1 dl lettrømme

1 eggeplomme

1 ss grov sennep

1 ss finhakket purre

1 ts sitronsaft

1 ts karri

salt/pepper

klippet gressløk

Kjør alle ingrediensene, unntatt gressløk, i food processor og smak til med salt og pepper. Klipp gressløk over til pynt.

Ranchdressing

2 dl yoghurt naturell

1 dl lettrømme

50 g normanna

1 ss sukker

5 basilikumblader

2 ss chilisaus

1 ss hakket sylteagurk

2 ss peanøtter

Kjør alle ingrediensene i foodprocessor.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Club Sandwich

1 stk grillet kylling

250 g bacon

10 champignon

200 g blåmuggost

salat

12 loffskiver

majones

2 tomater

Skjær kyllingen i skiver. Rist loffskivene. Stek bacon og skivet champignon. Legg salat på loffskivene, deretter lagvis med kylling, champignon, bacon, tomater og ost. Avslutt med en loffskive på toppen og gjenta prosessen en gang til. Avslutt med en loffskive på toppen av sandwichen. Smør gjerne majones på loffskivene.

Dagen Derpå Sandwich

2 ciabatta

8 skiver hamburgerrygg

1 ss majones

1 ss sennep

4 skiver bacon

4 skiver mozzarella

4 champignon i skiver

2 plommetomater

1 liten bunt ruccola

Skjær soppen i skiver og brun den i pannen sammen med baconskivene. Del ciabattabrødet og smør på med en blanding av majones og sennep. Legg hamburgerrygg, bacon, brunet sopp, tomatskiver og mozarella. Sett ciabattabrødene i ovnen på sterk varme, til osten smelter. Strø på litt ruccola og server.

Sur-søt Sandwich

4 skiver brød

2 ts honning

3 ts Dijon-sennep

6-8 skiver røkt skinke

6-8 skiver moden brie

olivenolje

salatblader

Bland honning og sennep og smør dem på to av brødskivene.

Legg på skinke, brie og litt salat. egg på de to andre brødskivene, smør dem inn med olivenolje og grill dem i 3-4 minutter på hver side. Enten i ovn, toastjern eller i stekepannen.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jøss, så flink du er! Lager du all denne maten også? Du må jo være profesjonell. Var på utkikk etter en litt god sjokoladekake og det fant jeg jo her inne!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...