Gå til innhold

Arkadia (Arkanas lille matkrok)


Arkana

Anbefalte innlegg

Jøss, så flink du er! Lager du all denne maten også? Du må jo være profesjonell. Var på utkikk etter en litt god sjokoladekake og det fant jeg jo her inne!

Hei, takk for hilsen! Jeg lager det meste selv ja, men noen ganger legger jeg ut oppskrifter jeg ennå ikke har prøvd fordi det høres godt ut. Er nok ingen profesjonell kokk, men har alltid vært interessert i matlaging fra jeg var liten og lærte av Mamma til jeg ble eldre og prøvde ut selv. Jeg leser gjerne kokebøker på sengekanten til og med. :ler: Og så har jeg en samboer som skryter fælt av maten min og har vært så snill å lage en oppskriftsdatabase for meg (han jobber med programmering) slik at jeg kan skrive dem inn der og enkelt søke etter oppskrifter når jeg trenger dem. Håper du liker sjokoladekakeoppskriftne du fant da! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jambalaya

800 g kylling m/ben (400 g kylling u/ben)

100 g bacon

1 løk

3 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

12-16 scampi

150 g langkornet ris

1 boks hermetiske tomater

1/2 liter hønsebuljong

1/2 g safran

2 røde chili

1 ts salt

1/2 ts timian

1 ss presset saft av lime

200 g grønne erter

100 g chorizo (eller annen krydret pølse)

Skjær bacon i terninger og stek i olje. Tilsett hakket løk, hvitløk og scampi og la steke noen minutter. Ta opp scampiene og hold dem varme. Tilsett kylling i biter og stek godt. Ha i ris og rør godt. Tilsett tomater, kraft, safran, hakket chili, salt, timian og limesaft. Kok opp og la trekke ved svak varme i 20-30 minutter. Tilsett erter og pølseskiver. La trekke i 5-10 minutter. Tilsett scampi og la alt bli varmt. Server med godt brød og aïoli (hvitløksmajones).

Coq au vin

1 stor kylling

150 g bacon

2 ts salt

1/2 ts grovmalt pepper

hønsebuljong

10-12 sjalottløk

350 g champignon

2 ss smør

2 ss hvetemel

timian

1/2 fl tørr hvitvin

2-3 fedd hvitløk

2 laurbærblad

2 ss tørket timian

Bland sammen vin, hvitløk, laurbærblad og timian og legg i oppskåret kylling.La ligge 4-5 timer. Ta ut kylling og tørk av. Kok opp marinaden. Brun bacon i biter og legg i marinaden. Brun kyllingbitene, dryss over salt og pepper og ha over i gryten med marinaden. Tilsett buljong så det dekker kjøttet. Kom opp, la trekke på svak varme ca 40 minutter. Skjær opp løk og sopp. Fres i smør og legg i gryten. Jevn kraften med smør og mel. La trekke 5-6 minutter.

Paella

2 løk

2 fedd hvitløk

1 grønn paprika

1 stor kylling

150 g bacon

1 krydret spansk pølse (chorizo)

500 g blåskjell

300 g muslinger

10 ss olivenolje

salt/pepper

1 boks tomatpuré

1 - 1 1/2 liter buljong

700 g rundkornet ris

1/2 g safran

300 g reker

12 tigerreker

2 chili

1 glass hvitvin

1 boks hermetiske tomater

Grovhakk løk og hvitløk. Del paprika i strimler. Del kyllingen i passende biter, skjær bacon i terninger og pølse i biter. Vask blåskjell og muslinger. Varm halvparten av olje i en panne og surr løk og hvitløk blank. Tilsett paprika, kyllingbiter og bacon. Stek til alt er brunet. Ha i salt og pepper, 1/2 liter buljong, tomatene og tomatpuré og la koke uten lokk i 10 minutter. Ha så i vin og evt mre buljong hvis det er for tørt og kok videre 10 minutter. Varm resten av oljen i en annen panne, og fres risen. Løs opp safran i litt buljong og hell over i risen sammen med 1/2 liter buljong. Bland godt. Ha kjøtt- og grønnsaksblandingen i og tilsett erter og pølseskiver. La putre i 10 minutter til, legg så i blåskjell, muslinger og reker og la putre 5 minutter til sjømaten er kokt.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foccacia (1 stk)

25 g gjær

2 dl lunkent vann

2 ss olivenolje

1 ts grovt havsalt

350 g hvetemel

2 ss olivenolje

2 ts grovt havsalt

3 ts frisk hakket timian, evt 1 1/2 ts tørket

Rør gjæren ut i lunkent vann. Tilsett olje, salt og hvetemel og elt til en blank og smidig deig. Dekk bollen med plast og la heve ca 40 minutter. Elt og klapp den flat ca 2 cm tykk. Legg på stekebrett. Dekk med klede og la heve ca 20 minutter. Lag små groper med fingertuppene. Drypp olje over og dryss over salt og rosmarin. Stek midt i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Passer godt til salat, suppe og pasta.

Scones med fetaost, oliven og soltørkede tomater (12 stk)

75 g fetaost i små terninger

10 sorte oliven, grovhakkede

50 g soltørkede tomater, hakkede (spar på 1 ss av oljen)

175 g hvetemel

50 g sammalt hvete, fin

1/2 ts bakepulver

1/4 ts cayennepepper

1/4 ts sennepspulver

2 ss olivenolje

1 1/2 ts hakket timian

1 stort egg

2 ss melk

melk til å pensle med

50 g smuldret fetaost

Sikt mel og bakepulver i en bolle, og tilsett cayennepepper og sennepspulver. Bland inn olivenolje og oljen fra de soltørkede tomatene. Når blandingen er klumpete, rør inn fetaost, oliven og tomater. Visp egg og melk sammen i en bolle og bland halvparten inn i det tørre. Bland godt, og tilsett evt mer av væsken hvis det trengs. Rull deigen ut ca 2,5 cm tykk og stikk ut rundinger som legges på stekebrett. Pensle med melk og dryss fetaost over. Stek på øverste rille ved 220 grader i 12-15 minutter. Smaker nydelig både alene og til supper.

Havrebriocher m/sjokolade (15 stk)

25 g gjær

3 dl vann

2 dl havregryn

1 ts salt

1 ss sukker

400 g hvetemel

75 g smør

1 egg

100 g mørk sjokolade

egg til pensling

Smuldre smøret i melet. Rør gjæren ut i lunkent vann. Rør i havregryn, egg, salt og sukker. Tilsett melblandingen og elt deigen smidig. La den heve ca 1 time. Del deigen i 15 bolleemner og 15 små kuleemner. Trill boller og legg dem i smurte linseformer. Lag en fordypning i hver bolle og legg en sjokoladebit i hullet. Press en liten deigkule ned over sjokoladen. La etterheve i ca 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg og stek på nederste rille ved 200 grader i ca 15 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag skal vi ha indisk mat til middag, og her kommer oppskriftene (unntatt poppadums, som vi kjøper og steker selv):

Kylling i karri

600 g kyllingfilet

4 nellikspiker

4 hele kardemommefrø

1 kanelstang

2 laurbærblad

1 ts hakket ingefær

1 ts hakket hvitløk

3 dl vann

1 ts gurkemeie

2 dl finhakkede tomater

2 ss yoghurt naturell

2 ss kremfløte

1 ts sitronsaft

salt

frisk koriander

(1 ss garam masala kan erstatte nelli, kanel, kardemomme og laurbærblad.)

Surr finhakket løk, ingefør, hvitløk, nellik, kanel, kardemomme og laurbærblad.i 2-3 minutter. Tilsett vann, gurkemeie og chili, og stek til oljen "skiller seg". Tilsett kyllingfileten i biter og stek under omrøring i 5 minutter. Ha i finhakkede tomater, yoghurt og fløte og la trekke til sausen tykner. Rør om og smak til med sitronsaft og salt. Dryss over finhakket koriander til slutt.

Pilaffris

2 kopper basmatiris

4 kopper hønsebuljong

1 liten finhakket løk

2 knuste hvitløksfedd

2 ts gurkemeie

en liten håndfull frosne erter

en liten håndfull cashewnøtter

hakket koriander

Fres løk og hvitløk i litt olje og rør inn risen. Tilsett buljong og erter og la koke til risen er ferdig. Rør inn nøtter og koriander til slutt.

Naan

2,1 dl melk

1 1/2 ss sukker

25 g gjær

600 g hvetemel

1 ts salt

2 ts løkfrø

2 ts bakepulver

4 ss olje

2 1/2 dl yoghurt

Lunk melken til 37 grader. Tilsett halvparten av sukkeret og gjæren. La det stå 20-25 minutter. Ha melet i en bolle. Ha i resten av sukkeret, salt, løkfrø og bakepulver. Bland godt. Ha i olje, yoghurt og melk og bland sammen. Kna i 10-15 minutter, til den er glatt. Hell 1 ts olje i bollen og det samme over deigen. Dekk med et fuktig klede og la heve 1 -1 1/2 time. Varm ovnen til 275 grader (grillfunksjon). Del deigen i 10 emner som rulles til en kule og kjevles til en tåreformet leiv ca 1/2 cm tykk. Legg på stekebrett. Stek 2 min til den blåser opp. Snu og stek 1/2 minutt til. Oppbevar under fuktig klede eller i aluminiumsfolie til den skal spises.

Raita

et beger yoghurt naturell

ca 4-5 cm av en agurk

en stor tomat, uten frø

hakket frisk mynte

salt/pepper

litt malt spisskummen

Hell yoghurten i et kaffefilter som settes i et høyt glass og la det stå og renne til yoghurten er tykk. Ta vekk frøene av agurken og skjær resten i små terninger. Tomaten skjæres også i terninger. Bland alt sammen.

Og til dessert: hva med indisk iskrem:

Kulfi

2 liter melk

15 g cashewnøtter

15 g mandler uten skall

litt pistasjnøtter

revet, frisk kokos

1 klype safran

200 g sukker

Grovhakk alle nøttene. Varm opp melken på middels varme i 1 1/2 time og rør jevnlig rundt.

Tilsett deretter nøttene og sukkeret i melken og la alt koke i 1/2 time. (Melken skal nå ha tyknet.) Avkjøl melken i romtemperatur, og hell over i frysbare porsjonsbeger når kald.

Før begrene settes i fryseren drysses blandingen veldig lett med safran og dekkes med lokk eller plastfolie.

Når kulfien er blitt hard, tines begrene nok til at iskremen løsner. Vendes på tallerken og strøs med frisk kokos.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Camelia

Uææææ... Hvordan havnet jeg her, da!??! :grine:

Du spolerer hele slankeprosjektet mitt! Kremfløte og smør og sukker og kaaaaker i lange baaaaner!!! Slurp, får vann i munnen her jeg sitter! :o

Blir rent imponert over oppskriftene dine. Hvordan får du tid til å lage sånne "skikkelige" middager med ingredienslister lange som noveller? Når jeg kommer hjem fra jobb er det så mange sultne munner som må mettes RASKT, da er det ikke snakk om kokkelering i over en time, nei...

Du som virker som du har god sleng med sleiva, kanskje du kan rote litt i arkivet ditt og tilgodese meg med noen raske, lette oppskrifter? Altså lette, relativt kalorifattige... :wink: Når målet er nådd om et par måneder, DA skal det lages andre boller! Nemlig, boller...

Hadde vært kjekt! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Carmelia og tusen takk for hilsen! I hverdagen kan jeg nok ikke skryte på meg spesielt interessante middager, men det er så kjedelig å legge ut oppskrift på spaghetti med kjøttsaus og slike ting her vet du. ;) Til ære for deg blir det kalorifattige retter i dag. :)

Afrikansk kyllingsuppe (3 pers.)

1 grillet kylling

2 løk

1 1/2 ts karri

8 dl kyllingkraft/hønsebuljong

4 modne tomater eller 1 boks hermetiske

4 poteter

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 1/2 dl frosne erter

Rens kyllingen for skinn og ben og skjær kjøttet i strimler. Finhakk løk og surr den i smør med karri. Tilsett kyllingkraft med tomater (silte hermetiske) og poteter i terninger. Kok til alt er mørt. Mos det i foodprocessor og hell tilbake i kjelen. Ha i salt og pepper og la suppen småkoke noen minutter. Tilsett erter og kylling rett før servering. På afrikansk vis serveres suppen kald, men den er veldig god varm.

Jamaicapanne (4 pers.)

600 g svinekjøtt

1 squash

1 løk

1 paprika

1 liten boks ananas med lake

1 ts paprikapulver

1/2 ts salt

2 ss kokosmasse

Skjær squash i skiver, løk og paprika i terninger. Del kjøttet i strimler og stek dem raskt i smør. Ta kjøttet opp og hold varmt. Fres grønnsakene i pannen et par minutter. Tilsett kjøtt og ananas med lake. Dryss over krydder, legg på lokk og la trekke noen minutter. Kokosmassen tilsettes rett før servering.

Rask kyllinggryte (4 pers.)

2 grillede kyllinger

200 g smørbar magerost (gjerne med skinke og persille)

3 dl melk eller matfløte

1/2 revet løk

1 ss soyasaus

valgfrie grønnsaker surret i litt olje

Del kyllingen i serveringsstykker og legg i en gryte. Varm melk/fløte og visp osten ut i den kokende væsken. Tilsett løk, grønnsaker og soya og hell det over kyllingen. La småkoke under lokk til kyllingene er gjennomvarme, ca 10 minutter. Kan også lages i ildfast form og varmes i ovn ved 200 grader i 20-30 minutter. Server med ris eller pasta og brød.

Sur-søt svinekjøtt med nudler

700 g svinekjøtt

1 paprika

2 gulrøtter

1 løk

4-5 ringer ananas

1/2 ss revet ingefær

3-4 fedd hvitløk

4 ss sukker

4 ss soyasaus

2 ss vineddik

4 ss tomatpuré

3 ts maisenna

1 dl kraft

1 dl ananaskraft

risnudler

Skjær kjøttet i strimler. Rens og del alle grønnsaker i strimler. Finhakk hvitløk og del ananas i biter. Bland sukker, soyasaus, eddik, tomatpuré, maisenna, kraft og ananaslake. Kok nudlene. Varm olje i en wok og stek kjøttet raskt. Ta opp og stek gulrot, løk, ingefær og hvitløk noen minutter. Tilsett paprika og surr 1-2 minutter til. Ha kjøttet i pannen og tilsett sausen. Kok opp og la trekke i ca 1 minutt. Vend inn godt avrente nudler og ananas.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Og da kan vi jo bare fortsette litt til med kalorifattige middager. :)

Mager lasagne (4 pers.)

½ kg tomater, delt i to

300 g karbonadedeig

2 ss tomatpuré

2 knuste hvitløksfedd

1 boks hakkede tomater

salt/pepper

6 lasagneplater

400 g mager ricotta

25 g revet ost

Legg tomatene på et stekebrett og stek ved 180 grader i 90 minutter. Fres kjøttet brunt i litt olje. Rør inn tomatpuré og la koke 25 minutter, rør av og til. Smak til med salt og pepper. Fordel 1/3 av kjøttet i bunnen av en ildfast form. Legg på lasagneplater, dekk med 1/3 av ricottaen. Legg på halvparten av tomatene og så 1/3 av til av kjøtt. Fortsett til alt er brukt opp. Avslutt med lasagneplater, ricotta og så et ostedryss. Stek ved 180 grader i 45 minutter.

Chop Suey (4 pers.)

200 g kylling

300 g paprika i flere farger

150 g rødløk i terninger

200 g purre i strimler

150 g sukkererter delt i to

150 g gulrøtter i strimler

150 g babymais delt i tre

salt/pepper

6 g ingefær

1 hvitløksbåt

½ chili

7 dl kyllingkraft

¾ dl soyasaus

maisennajevning

Stek kjøttet raskt i olje og ta opp. Stek grønnsakene raskt og ha kyllingen tilbake. Ha ingefær, hvitløk, chili, kraft og soyasaus i en kjele og la kok opp. Jevn med maisenna og smak sausen til med salt og pepper. Hell over i woken og la den varmes og trekkes ned. Server med ris.

Karibisk fiskeform (4 pers.)

1 kopp yoghurt naturell

1 ss karripulver

1 ss kokosmasse

2 finhakkede sjalottløk

1 ss olivenolje

½ ts salt

½ ts pepper

1,25 dl limesaft

3 ts finrevet limeskall

4 kveitefileter (eller torsk)

Bland yoghurt, karripulver, kokos, sjalottløk, hvitløk, olje, salt, pepper, limesaft og limeskall. Tilsett fisken og bland den godt i marinaden. Dekk til og la stå i kjøleskap minst 1 time.

Stek ved 180-190 i 30 minutter, øs marinaden over med jevne mellomrom. Server evt med limebåter

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I forrige uke testet jeg ut første oppskrift på oreo dream cake, den var ikke som den "vanlige", og jeg syntes selv den var litt mektig, men samboeren min elsker den. Jeg legger nå i allefall ut oppskriften for de som måtte ønske å prøve selv. :)

Oreo Cake

25 oreo kjeks

smeltet smør

800-900 g kremost

1 ¾ kopp grovhakkede oreos (ca 15 kjeks)

1¼ kopp sukker

2 ss hvetemel

4 store egg

3 store eggeplommer

⅓ kopp kremfløte

1 ts vaniljeekstrakt

2 kopper rømme

¼ kopp sukker

Knus kjeksen og bland med smeltet smør. Press ned i en springform og sett i kjøleskap til det er stivnet.

Visp kremosten glatt, tilsett sukker og visp til lett og kremet konsistens. Bland inn melet. Bland inn egg, eggeplommer, kremfløte og vaniljeekstrakt under kraftig visping. Hell halvparten over bunnen, dryss over knuste kjeks og hell resten oppå. Stek ved 220 grader i 15 minutter, slå ned til 100 grader og stek videre 50 minutter. Ta kaken ut av ovnen og slå temperaturen opp til 175 grader. Visp rømmen med sukkeret og fordel over kaken. Stek i 7 minutter. Avkjøl til romtemperatur og sett så i kjøleskap over natten.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snublet nettopp over dagboken din .. jammen har du mange gode oppskrifter her! jøsses, her må nok lilleputt komme litt oftere for å stjele mattips :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Turkish Delight

4 kopper sukker

1 liter vann

1 ts sitronsaft

1 kopp maisenna

1 ts kremortartari

1 ½ ss rosevann

rød konditorfarge

¾ kopp melis

¼ kopp maisenna

Bland sukker, 1½ kopp av vannet og sitronsaft i en kjele og kok opp. La koke uten lokk til den består kuletesten. Ta av varmen. I en annen kjele blandes maisenna og kremortartari med nok av vannet til det blir en glatt grøt. Rør inn resten av vannet og visp godt til blandingen koker og tykner. Hell den varme sirupen gradvis inn i maisennablandingen, mens du visper hele tiden. La småkoke uten lokk i 1 time eller til blandingen blir gjennomsiktig og en lys brunfarge. Rør av og til. Rør in nrosevann og litt konditorfarge. Bre blandingen i en oljet form og la stå udekt i minst 3 timer eller over natten. Skjær ut firkanter og rull dem i en blandingen av melis og maisenna.

Spicy Popcorn

4 ss olivenolje

1 hakket rød chili

3 ts hvitløkspulver

250 g popcorn

½ ts chilipulver

½ ts salt

½ ts cayennepepper

Varm halvparten av oljen med halvparten av chili og hvitløken. Tilsett halvparten av popcornet, chilipulver, salt og cayennepepper. La poppe og tilsett resten av ingrediensene.

Indisk krydrede cashewnøtter

2 ss solsikkeolje

1 ts sorte sennepsfrø

1 ts spisskummenfrø

10 karriblader

300 g cashewnøtter

½ ts malt gurkemeie

½ ts cayennepepper

1 ts malt koriander

1 ts salt

1 ts sitronsaft

Varm oljen, tilsett sennepsfrø, spisskummenfrø og karriblader. Når frøene begynner å poppe, tilsett nøtter og de andre krydrene. Rør til alt er godt blandet og nøttene er gylne. Tilsett sitronsaft og fordel i en bolle. Pynt med korianderblader og server varm med drinker (ikke spis karribladene).

Cheese Puffs

⅔ kopp vann

3 ss smør

¼ ts salt

¾ kopp hvetemel

3 store egg

½ kopp revet ost, gjerne Comte eller Gruyère

2 ss Dijon-sennep

⅛ ts revet muskat

en klype cayennepepper

Bland vann, smør og salt i en kjele og kok opp. Ta av varmen, sikt i melet og bland sammen. Kok videre under omrøring til en god røre (som vannbakkels). Hell i en bolle og rør ca 1 minutt.

Visp ett egg i en polle, og spar på 1 ss til pensling. Tilsett resten av egget + de andre to eggene til blandingen, litt etter litt, og rør godt. Bland til slutt inn ost, sennep, muskat og cayennepepper. Legg små baller på et bakepapirkledt stekebrett. Pensle forsiktig med egg og stek ved 220 grader i ca 20 minutter. Ikke åpne ovnen før de er ferdig stekte. Server varme.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nøttekaramell med sjokotrekk

200 g sukker

1 ss smør

1 dl fløte

100 g mandler

100 g hasselnøtter

1 plate sjokolade

Smelt smør og sukker til lys karamell. Rør inn fløten. Bland inn nøttene. Avkjøl massen utover et matpapir. Del i stykker som dyppes i smeltet sjokolade.

Peanut Butter Squares

50 g smør

150 g marshmallows

150 g rice krispies

75 g peanøttsmør

Smelt smør og marshmallows over svak varme. Rør inn peanøttsmør og rice krispies. Fordel i en egnet form, avkjøl og skjær i ruter.

Chocolate Marshmallow Crisps

100 g små marshmallows

50 g smør

200 g sjokolade

25 g hakkede nøtter

25 g hakkede tørkede aprikoser eller dadler

75 g rice krispies

Smelt smøret og sjokoladen. Rør inn resten av ingrediensene og fordel i en egnet form. Avkjøl til massen blir fast og skjær så i ruter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aubergine-dip

1 aubergine

1 ss spisskummen

1 hvitløksfedd

saft av ½ sitron

3 ss avsilt yoghurt

2 ss hakket mynte

Stek aubergine på 190 grader i 45 minutter til den blir myk. Tørrstek spisskummen i en panne. Flå auberginene og mos den og de andre ingrediensene i en hurtigmikser. Smak til med salt og pepper.

Cashew-dip

2 dl usaltede cashewnøtter

1 ss søt soyasaus

3 ts revet ingefær

3 hvitløksbåter

1 ts sesamolje

1 ss honning

2 dl yoghurt

½ dl grovhakket koriander

½ dl grovhakket bladpersille

1 ss limejuice

salt/pepper

Kjør nøtter, soyasaus, ingefær, hvitløk, sesamolje og honning sammen i en hurtigmikser. De skal males, men ikke moses, så ikke kjør for lenge. Ha i en bolle og bland inn yoghurt. Smak til med koriander, persille, limejuice, salt og pepper. Smaker godt til kylling!

Karri-dip

1,5 dl majones

3 ss rømme

1½ ts karripulver

½ ts malt koriander

2 ss mango chutney

1 ss tomatpuré

1 ss hakket persille

Bland alt godt sammen.

Norzola-dip

150 g norzola

et beger rømme

1-2 ss portvin (kan sløyfes)

1 ts sitronsaft

1 ss sukker

Mos norzola og bland i rømme. Smak til med vin, sitronsaft og sukker.

Avocado-dip

3 modne avocadoer

½ liten sitron

2 knuste hvitløksbåter

ørlite hakket chili

1 dl lettmajones

urtesalt

Mos avocadokjøttet i foodprocessor sammen med sitronsaft, litt revet sitronskall og knust hvitløk. Tilsett chili og majones og kjør til en glatt krem.

Paprika-dip

2 røde paprika

1 ss kapers

1 ss soltørkede tomater

1 ss olivenolje

2 ss balsamicoeddik

Grill paprika i ovnen til skinnet blir svart. La avkjøle i en lukket pose og skrap av skinn og frø. Finhakk paprika og tomatene, rør alt godt sammen.

Tahini-dip

12 hvitløksfedd

1 ts malt spisskummen

1 ts revet sitronskall

⅔ kopp tahini (sesamfrømos)

½ kopp sitronsaft

½ kopp vann

Legg uskrelte hvitløksfedd på et stekebrett og bak i ovnen ca 10 minutter, til se er myke. Ta av skallet og mos i hutigmikser sammen med spisskummen, sitronskall og tahini. Hell i sitronsaft og vann i en tynn stråle mens det blandes.

Chèvre-dip

1 chèvre (fransk geitost)

1,5 dl crème fraîche

en håndfull steinfrie sorte oliven

2 ss frisk timian

Mos osten og rør inn crème fraîche. Smak til med hakkede oliven og timian.

Krabbe-dip

¼ kopp kremost

1 ss majones

⅓ kopp hakket rød paprika

⅓ kopp hakket grønn paprika

2 ss hakket gul paprika

2 finhakket vårløk

1 finhakket hvitløksfedd

1 ss sitronsaft

litt tabasco

½ kopp krabbekjøtt

1 ss hakket dill

Bland kremost og majones. Rør inn paprika, vårløk og hvitløk. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper. Rør inn krabbekjøtt og dill. La stå minst 1 time før servering, kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap. Rør rundt før servering.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min kjempegode lapskaus (6 pers.)

1 kg oksekjøtt

3 ss hvetemel

3 hakkede løk

3 store hakkede gulrøtter

4 hakkede selleristenger

7,5 dl oksekraft

1 dl tomatpuré

1 ss worcestershire saus

2 ss soyasaus

½ ts hver av salt, pepper, timian og paprikapulver

6 store poteter

Skjær kjøttet i terninger og brun dem i litt smør. Ta gryten av platen og dryss mel over, stek i 5 minutter på svak varme. Ta ut kjøttet. Surr løk, gulrøtter og selleri til det blir mørt. Tilsett kjøtt, kraft, tomatpuré, worcestershiresaus, soya og krydder. Sett på lokk og la småkoke i 45 minutter. Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Ha dem i lapskausen og la det koke i 30 minutter til.

Og min favoritt-ostekake:

Ostekake med rips og bringebær

250 g søte kjeks (jeg bruker Bixit)

90 g smeltet smør

12 gelatinplater

500 g kremost

ca 1 dl sitronsaft

125 g sukker

ca 3 dl vispet kremfløte

250 g frosne (tinte) eller ferske rips og bringebær (ca 50/50)

2 ss sukker, ekstra

Bland knust kjeks og smør og fordel i bunnen av en smurt 23 cm springform. Sett kaldt 20 minutter. Legg gelatinen i bløt og smelt i halvparten av sitronsaften. Visp kremosten med sitronsaft og sukker. Vend inn kremfløten og halvparten av gelatinen. Mos bærene med ekstra sukker og sil blandingen. Vend inn resten av gelatinen. Legg klatter av osteblandingen i formen og fyll ut åpne felter med bringefær. Marmorer blandingen med en kniv. Evt bre kremosten over bunnen som ett lag, og bre bærene over som et separat lag. Eller bland begge sammen til et herlig rosa fyll. Sett kaldt 4 timer.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nydelig enkel mulligatawny-suppe (4-6 pers.)

1 hakket potet

1 hakket gulrot

1 hakket løk

1 hakket purre

2 hakkede selleristenger

1 knust hvitløksfedd

1 ts revet ingefær

½ ts hakket frisk timian

1 ts gurkemeie

1 ts cayennepepper

1 ts paprikapulver

¼ ts tørket rød chili

¼ ts spisskummenfrø

1 stjerneanis

1 laurbærblad

½ ts karri

2 hakkede tomater

1 ss worcestershiresaus

1,2 liter hønse- eller grønnsaksbuljong

salt

Fres grønnsakene myke i smør. Rør inn alt unntatt buljong og la frese noen minutter. Dekk med lokk og la frese mykt, rør av og til. Hell i buljong og la småkoke 45 minutter. Mos i foodprocessor, sil og varm opp før servering. Mulligatawny-suppe er opprinnelig en indisk hønsesuppe, derfor liker jeg godt (når jeg har tid og lyst) å lage hønsebuljongen selv og bruker hønsekjøttet i suppen etter at den er most.

Med denne suppen passer det kjempegodt med:

Suppebrød m/fennikel (2 stk)

1 pk gjær

1 liter vann

1 ss salt

5 ss olivenolje

2 liter hvetemel

1 ss fennikelfrø

Rør ut gjæren i det lunkne vannet. Rør inn de andre ingrediensene. Arbeid deigen smidig og la heve ca 40 minutter. Del deigen i to emner og bak dem ut til brød. Plasser emnene på stekebrett og etterheve ca 30 minutter. Stek ved 175 grader i ca 40 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nydelige hvitløksboller (8 stk)

12 hvitløksfedd

3,5 dl melk

450 g hvetemel

1 ts salt

1 pose tørrgjær

1 ss blandede tørre urter

2 ss olje

1 vispet egg

Legg melk og hvitløk i en kjele og kok opp, la småkoke 15 minutter og mos alt i en foodprocessor. Sikt mel og salt i en bolle og bland med gjær og urter. Tilsett melk, olje og egg og kna godt sammen. La heve 1 time. Kna igjen og form til 8 boller som legges på stekebrett. Snitt streker på bollene med en skarp kniv. La etterheve 15 minutter. Pensle med melk og dryss på grovt havsalt (gjerne blandet med et finhakket hvitløksfedd). Stek ved 220 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Krydderbrød (1 stk)

325 g hvetemel

2 ts bakepulver

¼ ts salt

¼ ts cayennepepper

2 ts karri

2 ts valmuefrø

25 g smør

1,5 dl melk

1 vispet egg

Sikt mel i en bolle sammen med bakepulver, salt, cayennepepper, karri og valmuefrø. Smuldre inn smøret og rør så inn egg og melk. Kna godt og form til et rundt brød. Snitt et stort kryss på toppen med en skarp kniv. Stek ved 190 grader i 45 minutter. Avkjøl på rist. Smaker nydelig til supper og salater.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ha! Min mor hevdet alltid at grunnen til at jeg ikke fant meg en mann var at jeg manglet koke-genet!

Men jeg maa ha gjort ett eller annet riktig likevel, for jeg fant Mannen selv uten kokekunster.

Likevel - med en viss lettelse slaar jeg fast at jeg er en "normal" kvinne jeg ogsaa; jeg har nemlig merket at interessen for familie-liv og hus-stell (som har vaert totalt fravaerende!) har begynt aa melde seg.

Saa da vi fikk invitasjon til 35 aars lag til helgen, tenkte jeg aa smelle til med en selv-laget kake istedet for aa fyke innom bakeriet. Og naar man da i tillegg finner en hel masse herlig mat paa KG, er det vel bare aa sette igang. Tror jeg skal pröve-bake litt ikveld allerede....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Takk for hilsen Andrea! Det er enda godt de fleste menn legger andre kvaliteter enn matlaging til grunn for varige forhold. Min samboer har vel knapt gjort annet enn å varme grandiosa eller åpnet bokser hva matlaging angår, så han er storfornøyd med å ha funnet seg en som kan diske opp med både det ene og det andre, skjønt vi hadde sikkert blitt mette uansett. :wink: Men fra tid til annen hadde det vært fint å kunne overlate kjøkkenet til andre og vite at man fikk annet enn lapskaus og grandiosa.

Lykke til med kakebakingen da. Kaker er alltid godt. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Camelia

Du har ikke tilfeldigvis oppskrift på hveteboller laget med kvark? (Det heter det, ikke?) Med andre ord "lette" hveteboller... Gjerne med fruktose.(Ja, jeg er på slanker'n! :wink: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har ikke tilfeldigvis oppskrift på hveteboller laget med kvark? (Det heter det' date=' ikke?) Med andre ord "lette" hveteboller... Gjerne med fruktose.(Ja, jeg er på slanker'n! :wink: )[/quote']

Jeg har ingen oppskrifter med kvarg, men har en på lette boller. Frukten gjør dem søtere, men du kan lett sløyfe det for helt enkel boller.

25 g gjær

3 dl vann

2 dl havregryn

1 revet eple

2 dl rosiner

5 tørkede aprikosar i biter (bløtlagt i kaldt vann 30 minutter, vannet skal ikke med i deigen)

1 dl mager kesam

20 g smeltet smør

2 ss honning

ca 450 g hvetemel

1 egg til pensling

Kok havregrynene i vannet, avkjøl til det er lunkent. Rør gjæren ut i grøten. Tilsett resten av ingrediensene og kna godt. La heve under plast ca 1 time. Form til 20 boller som settes på stekebrett. Etterhev ca 20 minutter. Pensle med vispet egg og stek på midterste rille ved 225 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hi - me again.......

Tenkte jeg bare skulle legge inn rapport etter gaarsdagens utskjeielser paa kjökkenet!

Fröken DUMSKALLE skulle paa död og liv öve seg i aa kjöre nedoverbakke med blades först, og det gikk som det maatte gaa!

Omtrent ute av stand til aa gaa, men sta som et esel og proppet med smertestillende, stilte jeg meg likevel opp paa kjökkenet etter aa ha törket snörr og taarer og mixet sammen sammen en sjokoladekake.

Den ble ikke saa vaerst om jeg maa faa si det selv. Men hvorfor blir'n ikke fin og flat? I midten vokste det seg en topp...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...