Gå til innhold

Folk er så usunne!


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Hvor mye pepper? Hvor mye muskatnøtt? Sist jeg brukte muskatnøtt (da jeg prøvde å lage skinkegrateng for et års tid siden) lo mamma av meg da hun fant ut jeg brukte feil side av rivjernet for å rive den...

Sist jeg prøvde å lage brun saus var det en svett affære som tok ca en halvtime med høy puls, og til slutt endte jeg med toro fiks ferdig-saus, fordi den jeg hadde lagd ikke smakte noe godt.

Men, jeg kjøper fullkornspasta til hjemmelaget pastasaus - eller jeg kjøper ferdig pastasaus, jeg bruker fullkornsris i stedet for vanlig, kjøper frosne grønnsaker i stedet for å ikke ha noen, jeg spiser havregrøt men jeg har ofte sukker på. Handlekurven min ser sikkert ikke helt bra ut. Noen ganger er det en cola light i den, yoghurt med sukker, fjordland... Og ser du lørdagshandlekurven min er det helt Texas ;) Men jeg har salat til ferdigmiddagen og lunsjen var sunn, neste dag lager jeg middag selv, jeg spiser sjelden rødt kjøtt og ofte hvitt, jeg passer på å få i meg nok proteiner til å unngå blodsukkerkræsj, jeg kjøper frukt og grønt.

Og vet dere hva? Jeg er faktisk ganske stolt. Jeg brukte å drikke opptil en liter cola og red bull om dagen, spiste halvfabrikata eller ferdigmat hver dag og tenkte aldri på hva det jeg spiste gjorde med kroppen. Nå trener jeg, drikker sjelden cola, får i meg mye mer frukt og grønt og fiber, og jeg merker det på både vekt og energinivå. Men noen mesterkokk eller matlagingsinteressert person blir jeg aldri. Toro er fortsatt en god kamerat, vi bare ses en god del sjeldnere :)

Poenget mitt er at ting fort blir veldig svart/hvitt på KG. Det fins ulike grader av sunn, og folk som ser meg handle dømmer meg kanskje når jeg står foran mikromat-hylla, men de ser ikke maten jeg plukker ut til de neste tre middagene :)

Det vet jeg ikke, men det er viktig salte vannet når du koker blomkålen. Når jeg har silt av vannet og most blokålen tar jeg bare en dæsj med pepper og en dæsje med muskatnøt. Smaker meg frem, men det er ikke så mye som skal til. ;)

Det beste er at det smaker ikke blomkål!

Et bra alternativ for brus er å kjøpe farris og blande med en god juice. Jeg pleier å blande med sydtyrol-eplejuice eller tropicana sin mandarin morning :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare skjønner ikke det med at det tar så lang tid?

Si pasta f.eks da. Kok pasta. Stek karbonadedeig. Stek løk og hvitløk. Hiv oppi krønsja tomater. Dryss litt basilikum og parmesan på toppen. Er du student, frys ned resten av kjøttsausen, og vips har du mat til tre dager.

Wok. Stek finstrimlet svin eller kylling. Hiv oppi litt saus fra innvandrersjappa, litt hvitløk, løk og chili. Deretter en pakke med wokgrønnsaker. Vips, mat på ti minutter.

Edit: eller bli veggis som meg, da blir det plutselig kjempegøy å lage mat ;)

For min del liker jeg at kjøttsausen putrer lenge med krydder slik som laubærblad slik at smaken får sette seg, så tar nok litt lengre tid. Men den sausen du hiver i fra innvandrersjappa er jo også halvfabrikata, så hvorfor er den bedre?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Elfrida

For 25 år siden hadde du brukt samme kjerringkjeften og spurt hvorfor det ikke går an å få ferdiglaget noe mat som bare er å putte i stekeovnen eller helle i en bolle og sette på bordet.

Men halvfabrikata er jo langt fra bare å sette i ovnen/på bordet. Du skal blande det med diverse ting, koke og styre... Nei, da kjøper jeg mye heller take-away de dagene jeg absolutt ikke orker matlaging.

For øvrig er det en god ide å lage opp flere porsjoner når man først er i gang, og fryse ned. Jeg har fem kjøttkakemiddager og 12 kyllinggrytemiddager i fryseren nå, de er det bare å tine, varme og lage grønnsaker til.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Badabing

For min del liker jeg at kjøttsausen putrer lenge med krydder slik som laubærblad slik at smaken får sette seg, så tar nok litt lengre tid. Men den sausen du hiver i fra innvandrersjappa er jo også halvfabrikata, så hvorfor er den bedre?

Jeg tror du skal klare å finne saus der som ikke er halvfabrikata, det fant eg hvertfall på de her jeg bor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du skal klare å finne saus der som ikke er halvfabrikata, det fant eg hvertfall på de her jeg bor.

En saus på glass som ikke er halvfabrikata? Helfabrikata da? Foklar?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg tror du skal klare å finne saus der som ikke er halvfabrikata, det fant eg hvertfall på de her jeg bor.

All ferdig saus er da halvfabrikata, enten den er kjøpt på Rimi eller på innvandrersjappa på hjørnet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Badabing

En saus på glass som ikke er halvfabrikata? Helfabrikata da? Foklar?

http://www.thaifoodandtravel.com/features/fishsauce1.html

Det finnes forskjellige typer, men de beste er rett og slett basert på fermentert fersk fisk og salt, og man bruker jo uansett bare litt siden de er sterke i smaken. Det er jo mest som et krydder, du skal ikke dynke maten din i det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Blubberella

Angående sånn der Guacamole på boks i butikken, så er vel innholdet mosede grønnerter tilsatt salt, krydder, smakstilsetning og sikkert noe konseveringsmiddel av noe slag. Dessverre 0% avocado...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget er jo ikke at man dømmer folk eller ser i handlekurver, men jeg blir rett og slett overrasket og litt trist når jeg ser hva enkelte spiser. Jeg er bare tidlig i 20-årene, men halvfabrikata var ikke vanlig hjemme hos meg i oppveksten, og ikke hos min samboer eller mine venninner heller.

Jeg synes det er et minst like stort problem at man aldri lærer å lage mat som at det er usunt. Det fins jo halvfabrikata som er OK halvsunne, og jeg spiser jo heller ikke bare ris og kyllingfilet selv om jeg lager maten selv.

Problemet sånn jeg ser det er at folk ikke kan å lage helt vanlig mat! Hvordan skal barna deres lære det da?

I tillegg så synes jeg det virker som folk hopper direkte til ''mat for viderekomne''...de kan å steke filet mignon eller lage blogg-makroner men gidder ikke å lære seg å lage tomatsuppe eller brun saus. Det er jo derfor det tar lang tid! Alt tar lang tid når man må se på oppskriften hele tiden og finne ut hvordan stekeovnen funker.

Tomatsuppe f.eks. tar 20 min når du har gjort det et par ganger:

Hakk en løk, en chilipepper og et fedd hvitløk.

Stek løken og chilien i 1 ss olje til den er litt blank, ha oppi 2 ss hvetemel og stek litt(2 min?)

Ha oppi en boks hakket tomat og hvitløken

Ha oppi 1 liter vann og kyllingbuljongterninger

Ha i salt, pepper og noe urter(oregano og basilikum er bra)

Kok opp og la koke i 10 min. Ha gjerne oppi noe melk eller fløte eller paprika eller noe annet du tilfeldigvis har. Smak og sjekk om den er god, ha i mer krydder hvis den er smakløs, mer melkeprodukt om den er for sterk.

Hey presto, middag.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir fullstendig sjokkert over folk som (f. eks) mener:

1) at posepotetmos er bedre enn hjemmelaget potetmos.

2) at det er vanskelig å lage potetmos. Seriøst? La Adonis hjelpe dere:

Bak en del poteter i ovnen. Skrap ut innholdet av potetene over i en gryte. Tilsett en kladd smør og la den smelte inn. Salt og pepper. Fin.

Endret av Adonis
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser forøvrig ikke problemet med å dømme folk basert på deres handlekurver. Ser jeg ei diger dundre med kurven full av potetgull, iskrem og sjokolade blir jeg irritert. Ser jeg samme dundre med samme handlevogn OG unge på slep blir jeg rasende.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir fullstendig sjokkert over folk som (f. eks) mener:

1) at posepotetmos er bedre enn hjemmelaget potetmos.

2) at det er vanskelig å lage potetmos. Seriøst? La Adonis hjelpe dere:

Bak en del poteter i ovnen. Skrap ut innholdet av potetene over i en gryte. Tilsett en kladd smør og la den smelte inn. Salt og pepper. Fin.

Det er jo kjempetunvint og tar lang tid. Skrell potetene, del dem i mindre biter og kok dem uten salt i 15 min, tilsett melk, mos, tilsett salt, krydder og smør.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er jo kjempetunvint og tar lang tid. Skrell potetene, del dem i mindre biter og kok dem uten salt i 15 min, tilsett melk, mos, tilsett salt, krydder og smør.

I ren tid du faktisk bruker på å lage maten er det langt kjappere. Potetene må ikke skrelles eller deles, de baker seg selv. Tiden du faktisk bruker på kjøkkenet er omtrent 3 min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kevlarsjäl

Kudos til Adonis for kjempetips!

jeg mener forsåvidt at hjemmelaga tomatsuppe tar ca 10 minutter (koketiden er jo 20-30 minutter, men å faktisk stå på kjøkkenet/opppkuttetid tar ikke mer enn ti)

Er jo bare å flå tomatene, kutte dem opp, slenge dem i gryta med valgfritt krydder og litt vann, og koke. Så mose litt med stavmikser.

Synes det tar korterre kjøkkentid enn toro, som du må røre i hvert tredje minutt for å unngå at makaroniene setter seg i bunn av gryta.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lager for det meste all maten fra bunn av, men synes denne tråden her bare blir dum.. La nå folk spise som de vil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Blir fullstendig sjokkert over folk som (f. eks) mener:

1) at posepotetmos er bedre enn hjemmelaget potetmos.

2) at det er vanskelig å lage potetmos. Seriøst? La Adonis hjelpe dere:

Bak en del poteter i ovnen. Skrap ut innholdet av potetene over i en gryte. Tilsett en kladd smør og la den smelte inn. Salt og pepper. Fin.

Kan ikke se at noen her har sagt at det er vanskelig å lage potetmos? Bare at det ikke er like godt med hjemmelaga..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.thaifoodandtravel.com/features/fishsauce1.html

Det finnes forskjellige typer, men de beste er rett og slett basert på fermentert fersk fisk og salt, og man bruker jo uansett bare litt siden de er sterke i smaken. Det er jo mest som et krydder, du skal ikke dynke maten din i det.

Fiskesaus er jo mer en smaksforsterker og ikke saus i klassisk forstand. Var virkelig ikke det jeg trodde når du heiv saus i woken. Men burde vel lage den selv også?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Nenya82

Jeg bryr meg ikke nevneverdig om hva andre spiser,og det er vel ikke det at jeg heller går og passer på hva alle andre har i handlekurven sin,men at jeg blir litt oppgitt.

Til og med noe så enkelt som omelett som er å knekke noen egg og røre det sammen er noe folk tydeligvis ikke greier i dag siden ferdig sammenpisket omelett finnes på boks.Må jo være et marked for det siden produktet eksisterer.

Det viser jo bare hvordan utviklingen går når folk ikke greier eller gidder den enkleste ting.Jeg syns det er synd at det har blitt sånn,at unger omtrent vokser opp på grandis og toro.

Nå er det ikke sånn at jeg ikke bruker halvfabrikata,men det gjør vel alle til en viss grad.Har blitt mer og mer opptatt av å lage ting fra bunnen,for det smaker rett og slett bedre.

Den dårligste unnskyldningen er at det tar lang tid å lage hjemmelaget mat.Kanskje det tar litt lengre tid i begynnelsen hvis man ikke er vant til å lage mat,men det er mange retter man kan lage på en halvtime eller under det.For eksempel spagetti med kjøttsaus som andre nevnte her,det tar meg kanskje 20-30 minutter.

Wok er kjempeenkelt og raskt.Omelett med div. oppi tar kort tid.

Diverse supper tar ikke lang tid.Eller man lage en ovnsrett hvor man hiver alt oppi,og middagen lager seg selv :)

Ja,det trenger ikke være så vanskelig eller så kan man jo lage ekstra mye og fryse ned for ekstra travle dager ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Badabing

Fiskesaus er jo mer en smaksforsterker og ikke saus i klassisk forstand. Var virkelig ikke det jeg trodde når du heiv saus i woken. Men burde vel lage den selv også?

Godt mulig man kan lage det selv, men jeg tror ikke det er særlig enkelt. Jeg har som sagt blitt veggis, så jeg bruker det ikke lenger.

Forøvrig tror jeg ikke TS retter denne tråden mot de som lager ferdigmat og halvfabrikata en sjelden gang. Det er vel helst de som fyller handlekurven sin med kun det. Selv er det ikke slik at jeg titter i andres handlekurver og irriterer meg. Det er mer det at jeg synes det er kjedelig at utvalget er så dårlig fordi det er sånt som selger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...