Gå til innhold

Vil en isbit på 18 minus tine saktere en, en isbit på 5 minus?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Så, for å få isbitene i drinken til å vare lengst mulig, bør de ha ligget i flytende nitrogen/oksygen (el.l.) en stund før bruk? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

11 timer siden, stan skrev:

Joda. Materialer "lagrer kulde". Ved en lavere temperatur vil molekylene vibrere mindre. Når det tilføres energi vil vibreringen øke. Når vibreringen eller bevegelsenergien til molekylene blir sterkere enn bindingene mellom dem så skjer det vi kaller for smelting. 

Dette kan kun skje ved 0 grader ved normalt trykk. 

Det vi oppfatter som en varm eller kald gjenstand er hovedsakelig molekylbevegelser. Sansene er egentlig dårlige til å oppfatte temperatur, men gode til å registrere varmeoverføring. 

Prøv i en badstue å ta på noe av metall. 

Godt poeng, men nytteløst her. Du glemmer det faktum at metall blir varmere og varmere til det når smeltepunktet. Etter det blir det ikke særlig varmere. Is/vannhar samme egenskap, bare at her nås maksimumtemperaturen ved 100. En kan som tidligere nevnt, superhete det.

Is er is uansett hvor kaldt du lagrer det før smelting. Om det er 10, 100 eller 200 minus. Det smelter likt uansett i varmegrader. Om ikke hvorfor er ikke nettet eller skolene full i eksperiment om hvor fort is smelter ved forskjellige temperaturer som is:fnise:? Dette ville da vært pensum i skolene. Men du kan jo lete litt rundt og se om du finner noe som beviser det du sier:-)

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, draug 75 skrev:

Isbiter på minus 18grC og på minus 5grC tiner virkelig ikke, gitt at de er lagd av alminnelig ferskvann og trykket er sånn noen lunde i det område vi finner i troposfæren! Is tiner nemlig ved rundt 0grC.

Luring.

Men så: hvis du tar en isbit på -18grC og en isbit på -5grC og legger de side om side, samtidig, og gitt at de er like store og har lik form, vil det ta noe mer tid før den kaldeste isbiten er tint,. Rett nok går varmeovergangen fortere jo større temperaturforskjellen er, men den kalde isbiten starter fremdeles 13 grader bak den varmeste.  

Sorry, Mac🤪

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, AnonymBruker skrev:

Du glemmer det faktum at metall blir varmere og varmere til det når smeltepunktet. Etter det blir det ikke særlig varmere. Is/vannhar samme egenskap, bare at her nås maksimumtemperaturen ved 100. En kan som tidligere nevnt, superhete det.

Både metaller og vann blir varmere til de når smeltepunktet. Så vil temperaturen flate ut til alt er smeltet, deretter vil temperaturen fortsette å stige. Det er dette som kalles en faseovergang. Fra fast til flytende. 

For vann skjer det en ny faseovergang ved 100 grader, denne gangen til gass. Det samme vil skje med metaller om de varmes opp tilstrekkelig. 

Nå er metaller i gassform lite praktiske å håndtere, for de fleste industrielle forhold rekker det lenge med flytende metall. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, stan skrev:

Både metaller og vann blir varmere til de når smeltepunktet. Så vil temperaturen flate ut til alt er smeltet, deretter vil temperaturen fortsette å stige. Det er dette som kalles en faseovergang. Fra fast til flytende. 

For vann skjer det en ny faseovergang ved 100 grader, denne gangen til gass. Det samme vil skje med metaller om de varmes opp tilstrekkelig. 

Nå er metaller i gassform lite praktiske å håndtere, for de fleste industrielle forhold rekker det lenge med flytende metall. 

Japp, dette vet vi:-), Så var det isbitene da:-)

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, AnonymBruker skrev:

Japp, dette vet vi:-), Så var det isbitene da:-)

Anonymkode: 87e00...e49

Det er vel forklart allerede?

Hva er det du føler er uklart? 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Selvfløgelig smelter de ikke like fort. Det er det samme som når du skal koke opp vann. Det går raskere å koke opp vann som holder 60 grader enn vann som holder 5 grader.

Anonymkode: c168e...290

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, stan skrev:

Det er vel forklart allerede?

Hva er det du føler er uklart? 

 

Prøv heller å kom med et bevis på at de smelter forskjellig, du😊. Det er det som er "uklart" for meg.

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Selvfløgelig smelter de ikke like fort. Det er det samme som når du skal koke opp vann. Det går raskere å koke opp vann som holder 60 grader enn vann som holder 5 grader.

Anonymkode: c168e...290

Logisk nok, da vann er flytende mellom 0 og 100 grader. Blir nok ikke helt det samme, du, da vannet på 60 allerede er tilført energi for å nå 60 gr.

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Logisk nok, da vann er flytende mellom 0 og 100 grader. Blir nok ikke helt det samme, du, da vannet på 60 allerede er tilført energi for å nå 60 gr.

Anonymkode: 87e00...e49

Og isbiten som er -5 grader er tilført mer energi enn isbiten som er -18 grader, og vil derfor komme fortere til 0 grader og starte smeltingen før.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Prøv heller å kom med et bevis på at de smelter forskjellig, du😊. Det er det som er "uklart" for meg.

Anonymkode: 87e00...e49

De smelter begge når temperaturen blir 0 grader. Det vil ta ulik tid for de to isbitene om alt ellers er likt. Vi forutsetter at det er nok varmeenergi i omgivelsene og at de to isbitene ikke påvirker hverandre.

Den kalde isbiten trenger å få tilført mer energi og det tar litt mer tid enn for den varme. 

Selv om energioverføringen er større pr tid for den kaldeste, er ikke det nok til å ta igjen den varme. 

Hva mer av bevis trenger du? Hva er det som er uklart eller du er uenig i? 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, Tba skrev:

Og isbiten som er -5 grader er tilført mer energi enn isbiten som er -18 grader, og vil derfor komme fortere til 0 grader og starte smeltingen før.

 

Isbiten på -18 er ikke kaldere enn isbiten på -5 når de kommer ut av fryseren.

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, stan skrev:

De smelter begge når temperaturen blir 0 grader. Det vil ta ulik tid for de to isbitene om alt ellers er likt. Vi forutsetter at det er nok varmeenergi i omgivelsene og at de to isbitene ikke påvirker hverandre.

Den kalde isbiten trenger å få tilført mer energi og det tar litt mer tid enn for den varme. 

Selv om energioverføringen er større pr tid for den kaldeste, er ikke det nok til å ta igjen den varme. 

Hva mer av bevis trenger du? Hva er det som er uklart eller du er uenig i? 

Finn en link som beviser det du påstår😊. Lettere sagt enn gjort det, gitt😀?

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Isbiten på -18 er ikke kaldere enn isbiten på -5 når de kommer ut av fryseren.

Anonymkode: 87e00...e49

Eh, jo! Isbiten på -18 er 13 grader kaldere enn den på -5... Er dette virkelig vanskelig å forstå? Begynner å forstå hvorfor realfag er vanskelig for mange. 

Anonymkode: 813f4...cff

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beste trollingen jeg har sett på lenge. Vell blåst :popcorn:

Endret av herzeleid
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Finn en link som beviser det du påstår😊. Lettere sagt enn gjort det, gitt😀?

Anonymkode: 87e00...e49

Se her

https://goo.gl/images/w7WBPm

Her er fasediagrammet for vann, det forklarer alt om disse isbitene. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

19 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Eh, jo! Isbiten på -18 er 13 grader kaldere enn den på -5... Er dette virkelig vanskelig å forstå? Begynner å forstå hvorfor realfag er vanskelig for mange. 

Anonymkode: 813f4...cff

Isbiten ER ikke kaldere! Den er frosset allerede på -1 og har ikke evne til å "ta til seg" mer kulde. Om dere fortsatt påstår dette, må dere finne frem en link.

Det skulle vel ikke by på problemer, vel...🤪? Venter så lenge, jeg😊

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, stan skrev:

Se her

https://goo.gl/images/w7WBPm

Her er fasediagrammet for vann, det forklarer alt om disse isbitene. 

Beviser fint lite av det du sa, da vi ikke skal øke trykket her😊. Kom an! Du må da kunne finne en eneste link på hele weben som beviser eller omtaler at en "kaldere" isbit smelter saktere enn en som ikke er så "kald"???.

Burde jo være drøssevis av slike linker, da dette isf vil være allment kjent og brukt i haugevis av eksperimenter???

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Tba skrev:

Og isbiten som er -5 grader er tilført mer energi enn isbiten som er -18 grader, og vil derfor komme fortere til 0 grader og starte smeltingen før.

 

Dette er jaggu godt nytt for de som bruker is i industrien. Fra nå av er det jo bare å bestille kaldere is, så holder den mye lengre:fnise:.

Ubegripelig at ingen har tenkt på dette før, du...?

Anonymkode: 87e00...e49

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fasediagrammet til vann.

18 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Beviser fint lite av det du sa, da vi ikke skal øke trykket her😊. Kom an! Du må da kunne finne en eneste link på hele weben som beviser eller omtaler at en "kaldere" isbit smelter saktere enn en som ikke er så "kald"???.

Burde jo være drøssevis av slike linker, da dette isf vil være allment kjent og brukt i haugevis av eksperimenter???

Anonymkode: 87e00...e49

X-aksen, ikke y-aksen! 

Der er jo beviset. 

Det er tegnet inn en linje med rødt. Isbitene er på to forskjellige plasser på den linja. For å smelte må de bevege seg mot høyre til de når flytende vann. De må bli tilført energi. 

Den kalde isbiten må pasere igjennom startposisjonen til den varme. Det vil kreve energi for å komme dit. 

Hvis du vil ha mer bevis må du motbevise dette først. Vise hva som skulle være galt med dette. 

Aggregat tilstanden til vann og alle andre materialer er avhengig av trykk og temperatur, det er det diagrammet viser. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...