Øyeblikk Skrevet 12. september 2024 #161 Del Skrevet 12. september 2024 solsolsol skrev (10 minutter siden): Tror mange ikke tenker på at det finnes en gruppe unger der ute som bare er for smarte for skolen. En del av dem vil aldri klare å komme seg inn på medisin om man ødelegger dem på skolen først. I og med at pappaen her faktisk er lege er han sannsynligvis ikke kjempedum han heller, kanskje han ønsker bedre for sine barn (om jeg ikke husker feil var de begge "håpløse" på vgs og måtte ta det opp igjen som privatist etterpå for å komme inn på det de ville.) https://www.vg.no/nyheter/i/rQ17a/catinka-17-kjedet-seg-saa-mye-paa-skolen-at-hun-vurderte-aa-slutte#:~:text=En studie fra forskere ved,av skolen er evnerike elever.&text=Andre studier viser at tiltak,og en undergraving av likhetsprinsippet. Helt enig!!! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PecanPie Skrevet 13. september 2024 #162 Del Skrevet 13. september 2024 solsolsol skrev (18 timer siden): Tror mange ikke tenker på at det finnes en gruppe unger der ute som bare er for smarte for skolen. En del av dem vil aldri klare å komme seg inn på medisin om man ødelegger dem på skolen først. I og med at pappaen her faktisk er lege er han sannsynligvis ikke kjempedum han heller, kanskje han ønsker bedre for sine barn (om jeg ikke husker feil var de begge "håpløse" på vgs og måtte ta det opp igjen som privatist etterpå for å komme inn på det de ville.) https://www.vg.no/nyheter/i/rQ17a/catinka-17-kjedet-seg-saa-mye-paa-skolen-at-hun-vurderte-aa-slutte#:~:text=En studie fra forskere ved,av skolen er evnerike elever.&text=Andre studier viser at tiltak,og en undergraving av likhetsprinsippet. At du er utdannet lege betyr ikke nødvendigvis at du er god på å videreformidle den allmennkunnskapen du må ha opparbeidet deg for å få karakterene som trengs. Men at mange barn ikke får de utfordringene de trenger i offentlig skole er helt sant. Det handler sannsynligvis om det samme som elever med ulike utfordringer blir offer for: ressurser og kunnskap. Jeg tror alle hadde tjent på mer ressurser, større kunnskap og langt mer fleksibilitet. Dessverre er barn og unge en sparepost i veldig mange kommuner. Jeg ønsker meg muligheten til å velge deltidsskole, at man kombinere offentlig og en selvsagt grunnskole (det være seg hjemmeskole eller et annet tilbud). Nå er det enten eller, med mindre du har en nærskole som er villig til å inngå et samarbeid om å gå på skolen mindre enn fulltid. 3 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elskersommer Skrevet 13. september 2024 #163 Del Skrevet 13. september 2024 PecanPie skrev (33 minutter siden): At du er utdannet lege betyr ikke nødvendigvis at du er god på å videreformidle den allmennkunnskapen du må ha opparbeidet deg for å få karakterene som trengs. Men at mange barn ikke får de utfordringene de trenger i offentlig skole er helt sant. Det handler sannsynligvis om det samme som elever med ulike utfordringer blir offer for: ressurser og kunnskap. Jeg tror alle hadde tjent på mer ressurser, større kunnskap og langt mer fleksibilitet. Dessverre er barn og unge en sparepost i veldig mange kommuner. Jeg ønsker meg muligheten til å velge deltidsskole, at man kombinere offentlig og en selvsagt grunnskole (det være seg hjemmeskole eller et annet tilbud). Nå er det enten eller, med mindre du har en nærskole som er villig til å inngå et samarbeid om å gå på skolen mindre enn fulltid. Men til dere som er litt motstander av offentlig skole.. hvorfor velger dere ikke type Montessori eller annen privat skole? Ifølge mange er jo det en helt annen type læring. Null lekser. 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
solsolsol Skrevet 13. september 2024 #164 Del Skrevet 13. september 2024 PecanPie skrev (47 minutter siden): At du er utdannet lege betyr ikke nødvendigvis at du er god på å videreformidle den allmennkunnskapen du må ha opparbeidet deg for å få karakterene som trengs. Nei, selvfølgelig ikke, men intelligens ligger jo i familien. Vi har aktivt gått inn for at våre yngste *ikke* skulle lære tall og bokstaver før skolestart (dvs absolutt ingen iPad eller noe med lærespill, ingen "hefter", ingen alfabetpuslespill eller noe sånt, men vi har svart på konkrete spørsmål) fordi det var så kjipt for de eldste, men den yngste lærte seg å lese da hen var tre (de andre var fire). Barn med høy iq som i tillegg vokser opp i hjem der bøker og brettspill og baking og alt sånt er en naturlig del av livet lærer seg en veldig stor del av barneskolepensumet bare av å være. Om man begynner på skolen i åttende har man ikke lært seg at skole=kjedelig, man har heller ikke lært seg at skole er noe man kan fra før. For meg var det helt grusomt å komme på vgs fordi jeg ikke skjønte matten av meg selv (altså uten å lese i boka eller høre på læreren), jeg trodde at jeg hadde blitt dum og at matte nå bare var helt umulig for meg 😐 Jeg håper virkelig at de som har barna hjemme utover barneskolen sørger for at de lærer det de burde. Det finnes jo utrolig masse bra nettbasert, spesielt om ungen kan engelsk. Om ungen ikke trives med det, eller man ikke klarer å lære bort mer avanserte ting går jeg ut fra at man sender de på skolen. Har lest en del historier fra barn i USA som har vært unschooled som nå ikke kommer seg inn på universiteter, men der har foreldrene aktivt nektet dem å følge nettbaserte ting, og boikottet alt av formell opplæring. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
solsolsol Skrevet 13. september 2024 #165 Del Skrevet 13. september 2024 elskersommer skrev (22 minutter siden): Men til dere som er litt motstander av offentlig skole.. hvorfor velger dere ikke type Montessori eller annen privat skole? Ifølge mange er jo det en helt annen type læring. Null lekser. De fleste kommuner har ikke tilbud om privatskoler da. Og selv om både steiner og Montessori er mye bedre enn vanlig offentlig skole handler det fremdeles om å bruke hverdagen borte fra familien, til dels fremdeles en del krav og press, og på steiner det med å samle unger på samme kull sammen. Ikke perfekt det heller. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elskersommer Skrevet 13. september 2024 #166 Del Skrevet 13. september 2024 solsolsol skrev (1 time siden): Nei, selvfølgelig ikke, men intelligens ligger jo i familien. Vi har aktivt gått inn for at våre yngste *ikke* skulle lære tall og bokstaver før skolestart (dvs absolutt ingen iPad eller noe med lærespill, ingen "hefter", ingen alfabetpuslespill eller noe sånt, men vi har svart på konkrete spørsmål) fordi det var så kjipt for de eldste, men den yngste lærte seg å lese da hen var tre (de andre var fire). Barn med høy iq som i tillegg vokser opp i hjem der bøker og brettspill og baking og alt sånt er en naturlig del av livet lærer seg en veldig stor del av barneskolepensumet bare av å være. Om man begynner på skolen i åttende har man ikke lært seg at skole=kjedelig, man har heller ikke lært seg at skole er noe man kan fra før. For meg var det helt grusomt å komme på vgs fordi jeg ikke skjønte matten av meg selv (altså uten å lese i boka eller høre på læreren), jeg trodde at jeg hadde blitt dum og at matte nå bare var helt umulig for meg 😐 Jeg håper virkelig at de som har barna hjemme utover barneskolen sørger for at de lærer det de burde. Det finnes jo utrolig masse bra nettbasert, spesielt om ungen kan engelsk. Om ungen ikke trives med det, eller man ikke klarer å lære bort mer avanserte ting går jeg ut fra at man sender de på skolen. Har lest en del historier fra barn i USA som har vært unschooled som nå ikke kommer seg inn på universiteter, men der har foreldrene aktivt nektet dem å følge nettbaserte ting, og boikottet alt av formell opplæring. "Intelligens ligger til familien"🙈🙈 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
PecanPie Skrevet 13. september 2024 #167 Del Skrevet 13. september 2024 elskersommer skrev (3 timer siden): Men til dere som er litt motstander av offentlig skole.. hvorfor velger dere ikke type Montessori eller annen privat skole? Ifølge mange er jo det en helt annen type læring. Null lekser. Dette blir avsporing, men siden du spør: jeg skulle gjerne hatt barna på montessori-skole når de blir så gamle. Dessverre har vi ingen montessoriskole rett rundt hjørnet. Det vil innebære lang kjørevei, eventuelt flytting, og vi må gjøre noe med egen jobbsituasjon for å kunne levere senere og hente tidligere. Per nå er ikke det noe vi får til. Og jeg er ikke «motstander» av offentlig skole, jeg skulle bare ønske den ble sett på som viktig, slik den er. 1 1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Katten89 Skrevet 13. september 2024 #168 Del Skrevet 13. september 2024 Men jeg skjønner ikke helt hvordan én person skal kunne følge opp hjemmeskole, barnehage og nyfødt samtidig! Jeg hadde i alle fall ikke hatt nubbesjans å følge opp to søsken på fulltid alene ned nyfødt hjemme. Er helt uenig i unschooling. Man må ha er visst teoretisk grunnlag med bøker og blyant. Alt kan ikke læres ved at man synes det er gøy! Da er det svært mange nyttige ting man aldri lærer! Det virker som at de kjører en svært ettergivende foreldrestil. Og anngående Leos. Det er faktisk ikke like stas om man er der hver uke! 4 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cezanne Skrevet 4. oktober 2024 #169 Del Skrevet 4. oktober 2024 Åja nå er hun visst antivax også 😁 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Alice123 Skrevet 4. oktober 2024 #170 Del Skrevet 4. oktober 2024 Cezanne skrev (2 minutter siden): Åja nå er hun visst antivax også 😁 Det har de vært åpen om i åresvis. Noe av det som gjorde meg fascinert av paret da jeg begynte å følge dem for noen år siden var at han er praktiserende lege og åpent vaksinemotstander 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Cezanne Skrevet 4. oktober 2024 #171 Del Skrevet 4. oktober 2024 Alice123 skrev (2 timer siden): Det har de vært åpen om i åresvis. Noe av det som gjorde meg fascinert av paret da jeg begynte å følge dem for noen år siden var at han er praktiserende lege og åpent vaksinemotstander det hadde jeg ikke fått med meg :s litt spesielt av en lege. Er det kun korona eller gjelder det også de tradisjonelle (om du vet) 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elskersommer Skrevet 5. oktober 2024 #172 Del Skrevet 5. oktober 2024 Der er det en pappa i huset som er lege og en mor som er jordmor også sier de nei til og vaksinere barna? 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Diosa Skrevet 5. oktober 2024 #173 Del Skrevet 5. oktober 2024 Alice123 skrev (15 timer siden): Det har de vært åpen om i åresvis. Noe av det som gjorde meg fascinert av paret da jeg begynte å følge dem for noen år siden var at han er praktiserende lege og åpent vaksinemotstander Oi, det er tøft å stå for det når han er lege selv 👏 1 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
elskersommer Skrevet 5. oktober 2024 #174 Del Skrevet 5. oktober 2024 Diosa skrev (1 time siden): Oi, det er tøft å stå for det når han er lege selv 👏 Da håper jeg han ikke sier dette til nybakte foreldre... 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Diosa Skrevet 5. oktober 2024 #175 Del Skrevet 5. oktober 2024 elskersommer skrev (4 timer siden): Da håper jeg han ikke sier dette til nybakte foreldre... 😊 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
skruf Skrevet 6. oktober 2024 #176 Del Skrevet 6. oktober 2024 Jeg kom over kontoen hennes for noen dager siden og reagerte på at de følger ikke noe undervisningsopplegg i det hele tatt. Hun mener at barna lærer seg det pensumet barn som går på skole gjør gjennom å bare være/eksistere gjennom oppveksten….typ; de lærer det av seg selv etterhvert som de vokser til. Det stemmer jo ikke helt. Mulig de første årene på barneskolen, men etter det vil jeg tørre å påstå at barn som går på skolen, eller barn som har hjemmeskole og følger pensum via fagplaner som det er bestemt at man skal igjennom ved hjelp av foreldre eller evt foreldre leier inn private lærere. Eller andre med kunnskap i fag der foreldrene ikke strekker til (selv om han er lege og hun er jordmor så tviler jeg på at de behersker alt av pensum fra 1 klasse og ut 10 klasse, likedan pensum på ulike linjer på Vgs/yrkesfag/full studiekompetanse. Det er jo noen år siden de gikk på Vgs, og ut i fra hva jeg har lest i tråden her så måtte de begge ta opp fag for å komme inn på ønsket utdanning. Her er mannen min lege og jeg sykepleier, men da barna våre gikk på Vgs så måtte vi flere ganger google etter svar hvis de behøvde hjelp i feks matte, fysikk og kjemi (jeg hadde ikke fysikk og kjemi som dybdefag engang) da det er så mange år siden vi lærte det selv, og mye av det brukes ikke i hverdagen. Ikke husker jeg alle årstall for diverse heller, som måtte pugges i feks norsk, samfunnsfag,….jeg hadde feks fordypningsfag biologi og samfunn da jeg gikk på Vgs og psykologi som valgfag; det er mye jeg ikke husker. Og jeg gikk ut med 5,7 i snitt Jeg vet at det ikke er skoleplikt i Norge, men jeg trodde helt ærlig at det er undervisningsplikt. Dvs at man må følge pensum for hver trinn og det blir oppfulgt at barna lærer det de skal. For endel år siden så var vi ei stund i Kenya ifm jobben til mannen min/ utveksling, og vi såg på det som ei super mulighet for både jentene og meg til en skikkelig «once in a lifetime» opplevelse. Yngste gikk på barneskolen og eldste første året på ungdomskolen. Siden det bare er 2 uker man kan få innvilget fri fra skolen så måtte vi ta barna ut av skolesystemet og søke de inn igjen da vi kom tilbake. Vi var ikke garantert at de fikk komme tilbake i samme klasse (men vi bor i en forholdsvis liten by, det var midt i skoleåret og lite sannsynlig at klassene deres ble fylt opp mens vi var borte). Men selv om vi tok de ut av skolen så fikk vi beskjed om å sette oss inn i pensum og hva de skulle igjennom den tiden de var borte. Så vi (jeg i hovedsak) underviste de mens vi var borte Jeg forstår meget godt at man ikke ønsker å sende babyen sin på 10-12mnd i barnehage på fulltid, men sånn som Norge er lagt opp prismessig så er det mange som ikke har annen mulighet. Vi var heldige å kunne drøye barnehagestart til de var nesten 3 år pga jeg jobbet tredelt turnus (mannen min jobber også turnus forsåvidt, men han jobber mandag-fredag+ har vakt feks tirsdag ettermiddag der han går over i vakt kl 16 og går av vakt onsdag morgen og rett over i vanlig 8-16 onsdag, samt sammenhengende vakt fredag-mandag når han jobber helg) Men pga jeg hadde tredelt turnus så tok jeg et år permisjon uten lønn da mammaperm var over og jobbet «freelance» vakter ettermiddager og noen helger da mannen min var hjemme. I tillegg kontantstøtte. Men jeg forstår at ikke alle har samme mulighet. Og det er en vesentlig forskjell på å drøye barnehagestart til å ta barna helt ut av skolesystemet; hverken vanlig skole og heller ikke hjemmeundervisning der man følger pensum Jeg mener de gjør barna en bjørnetjeneste ved å ikke ha hjemmeundervisning med pensum. Hva når barna blir så gamle at deres jevnaldrende begynner å studere høyere utdanning? Hva om noen av barna vil bli lege eller jordmor sånn som foreldrene? De kommer ikke inn på medisin eller sykepleiestudiet ved å ha sullet hjemme og liksom lært alt de behøver å lære ved å delta i hverdagen. Selv ikke i land som Polen der det er lettere å komme inn. Pga de har ikke vitnemål eller studiekompetanse. Eller om barna vil bli rørlegger, frisør, helsefagarbeider….de har ikke utdanningen og de har ikke kunnskap. Ja; de lærer seg å lese, skrive, regne, enkel biologi osv ved å følge med i hverdagen, men for å studere så er det endel krav som må oppfylles for å komme inn på ønsket studie. Et annet aspekt er det sosiale; sosialisering og det å lære seg å samhandle med andre og lære sosiale koder. Går nok greit når de er små, men blir verre jo eldre de blir og barna i gata vokser både mentalt og sosialt fra de. Man lærer feks å innordne seg sammen med andre når man går på skolen. Vente på tur, struktur, jobbe i grupper med andre barn man kanskje ikke liker så godt, men man må pga i gruppearbeid så jobber alle mot et felles mål. Og sånn vil det være på jobb som voksen også; det er alltids noen kollegaer man ikke har kjemi med, og som man ikke liker så godt, men man jobber sammen, ergo så får man bare tolerere hverandre. Jeg klarer ikke helt å se for meg at man lærer dette ved å være hjemme fra skolen hele oppveksten Og hva om noen av barna plutselig ønsker å begynne på skolen, feks i en alder av 12 år? Feks eldste gutten blir lei av å være hjemme med de yngre søstrene, og kompisene i gata går på skolen, og det vil han også. Hva gjør de da når de i 6 år ikke har fulgt pensum? Barna har krav på å gå på skolen når de ønsker det. Men hvordan er det mulig i praksis når barnet henger mange år etter? Eller om det går så langt at noen av barna feks har lyst å begynne på frisørlinja pga de vil bli frisør, men de har ikke grunnskole-utdanning. Ikke noe vitnemål om bestått etter 10 trinn. Jeg forstår ikke hvordan de mener at dette er til det beste for barna. Som sagt; frem til jeg kom over kontoen hennes for noen dager siden så trodde jeg at de i allefall hadde vanlig hjemmeundervisning etter pensum/mål. Men nei. De gjør det i allefall veldig vanskelig for disse barna når de blir voksne og begynner å se for seg drømmeyrket/jobben sin. Men for å få den jobben så slipper de ikke unna den utdanningen som behøves. Hva da? Hvorfor ønsker de ikke at barna sine skal stille på lik linje som andre 19-åringer når de andre 19-åringene søker seg inn på sine drømmestudier for å få drømmejobben? Eller de som begynner yrkesfag og går to år på skole og deretter lærling. De har jo begge tatt utdanning for å få den jobben de ønsker selv, hvorfor unner de ikke barna det samme? Hadde de engang hatt vanlig hjemmeundervisning og fulgt pensum og måloppnåelse for hvert klassetrinn sånn at barna hadde bestått grunnskole og Vgs så hadde der vært noe annet. Men ikke at de mener at barna lærer av seg selv det de behøver å lære i hverdagen. Jeg trodde som sagt ikke at det var lov; jeg trodde det var undervisningsplikt i Norge 14 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
solsolsol Skrevet 6. oktober 2024 #177 Del Skrevet 6. oktober 2024 I en gjennomsnittlig klasse er det allerede ekstremt stort sprik i kunnskapsnivå. På femte trinn er rundt 1 av 4 på laveste mestringsnivå i både engelsk, matte og norsk. Hvor langt etter tror du det går an å havne i en familie der begge foreldre er høyt utdannet? I tillegg har man tilsyn hvert år, det kan kreves testing om kommunen er bekymret eller usikre på om ungene lærer det de skal. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Diosa Skrevet 6. oktober 2024 #178 Del Skrevet 6. oktober 2024 skruf skrev (1 time siden): Jeg kom over kontoen hennes for noen dager siden og reagerte på at de følger ikke noe undervisningsopplegg i det hele tatt. Hun mener at barna lærer seg det pensumet barn som går på skole gjør gjennom å bare være/eksistere gjennom oppveksten….typ; de lærer det av seg selv etterhvert som de vokser til. Det stemmer jo ikke helt. Mulig de første årene på barneskolen, men etter det vil jeg tørre å påstå at barn som går på skolen, eller barn som har hjemmeskole og følger pensum via fagplaner som det er bestemt at man skal igjennom ved hjelp av foreldre eller evt foreldre leier inn private lærere. Eller andre med kunnskap i fag der foreldrene ikke strekker til (selv om han er lege og hun er jordmor så tviler jeg på at de behersker alt av pensum fra 1 klasse og ut 10 klasse, likedan pensum på ulike linjer på Vgs/yrkesfag/full studiekompetanse. Det er jo noen år siden de gikk på Vgs, og ut i fra hva jeg har lest i tråden her så måtte de begge ta opp fag for å komme inn på ønsket utdanning. Her er mannen min lege og jeg sykepleier, men da barna våre gikk på Vgs så måtte vi flere ganger google etter svar hvis de behøvde hjelp i feks matte, fysikk og kjemi (jeg hadde ikke fysikk og kjemi som dybdefag engang) da det er så mange år siden vi lærte det selv, og mye av det brukes ikke i hverdagen. Ikke husker jeg alle årstall for diverse heller, som måtte pugges i feks norsk, samfunnsfag,….jeg hadde feks fordypningsfag biologi og samfunn da jeg gikk på Vgs og psykologi som valgfag; det er mye jeg ikke husker. Og jeg gikk ut med 5,7 i snitt Jeg vet at det ikke er skoleplikt i Norge, men jeg trodde helt ærlig at det er undervisningsplikt. Dvs at man må følge pensum for hver trinn og det blir oppfulgt at barna lærer det de skal. For endel år siden så var vi ei stund i Kenya ifm jobben til mannen min/ utveksling, og vi såg på det som ei super mulighet for både jentene og meg til en skikkelig «once in a lifetime» opplevelse. Yngste gikk på barneskolen og eldste første året på ungdomskolen. Siden det bare er 2 uker man kan få innvilget fri fra skolen så måtte vi ta barna ut av skolesystemet og søke de inn igjen da vi kom tilbake. Vi var ikke garantert at de fikk komme tilbake i samme klasse (men vi bor i en forholdsvis liten by, det var midt i skoleåret og lite sannsynlig at klassene deres ble fylt opp mens vi var borte). Men selv om vi tok de ut av skolen så fikk vi beskjed om å sette oss inn i pensum og hva de skulle igjennom den tiden de var borte. Så vi (jeg i hovedsak) underviste de mens vi var borte Jeg forstår meget godt at man ikke ønsker å sende babyen sin på 10-12mnd i barnehage på fulltid, men sånn som Norge er lagt opp prismessig så er det mange som ikke har annen mulighet. Vi var heldige å kunne drøye barnehagestart til de var nesten 3 år pga jeg jobbet tredelt turnus (mannen min jobber også turnus forsåvidt, men han jobber mandag-fredag+ har vakt feks tirsdag ettermiddag der han går over i vakt kl 16 og går av vakt onsdag morgen og rett over i vanlig 8-16 onsdag, samt sammenhengende vakt fredag-mandag når han jobber helg) Men pga jeg hadde tredelt turnus så tok jeg et år permisjon uten lønn da mammaperm var over og jobbet «freelance» vakter ettermiddager og noen helger da mannen min var hjemme. I tillegg kontantstøtte. Men jeg forstår at ikke alle har samme mulighet. Og det er en vesentlig forskjell på å drøye barnehagestart til å ta barna helt ut av skolesystemet; hverken vanlig skole og heller ikke hjemmeundervisning der man følger pensum Jeg mener de gjør barna en bjørnetjeneste ved å ikke ha hjemmeundervisning med pensum. Hva når barna blir så gamle at deres jevnaldrende begynner å studere høyere utdanning? Hva om noen av barna vil bli lege eller jordmor sånn som foreldrene? De kommer ikke inn på medisin eller sykepleiestudiet ved å ha sullet hjemme og liksom lært alt de behøver å lære ved å delta i hverdagen. Selv ikke i land som Polen der det er lettere å komme inn. Pga de har ikke vitnemål eller studiekompetanse. Eller om barna vil bli rørlegger, frisør, helsefagarbeider….de har ikke utdanningen og de har ikke kunnskap. Ja; de lærer seg å lese, skrive, regne, enkel biologi osv ved å følge med i hverdagen, men for å studere så er det endel krav som må oppfylles for å komme inn på ønsket studie. Et annet aspekt er det sosiale; sosialisering og det å lære seg å samhandle med andre og lære sosiale koder. Går nok greit når de er små, men blir verre jo eldre de blir og barna i gata vokser både mentalt og sosialt fra de. Man lærer feks å innordne seg sammen med andre når man går på skolen. Vente på tur, struktur, jobbe i grupper med andre barn man kanskje ikke liker så godt, men man må pga i gruppearbeid så jobber alle mot et felles mål. Og sånn vil det være på jobb som voksen også; det er alltids noen kollegaer man ikke har kjemi med, og som man ikke liker så godt, men man jobber sammen, ergo så får man bare tolerere hverandre. Jeg klarer ikke helt å se for meg at man lærer dette ved å være hjemme fra skolen hele oppveksten Og hva om noen av barna plutselig ønsker å begynne på skolen, feks i en alder av 12 år? Feks eldste gutten blir lei av å være hjemme med de yngre søstrene, og kompisene i gata går på skolen, og det vil han også. Hva gjør de da når de i 6 år ikke har fulgt pensum? Barna har krav på å gå på skolen når de ønsker det. Men hvordan er det mulig i praksis når barnet henger mange år etter? Eller om det går så langt at noen av barna feks har lyst å begynne på frisørlinja pga de vil bli frisør, men de har ikke grunnskole-utdanning. Ikke noe vitnemål om bestått etter 10 trinn. Jeg forstår ikke hvordan de mener at dette er til det beste for barna. Som sagt; frem til jeg kom over kontoen hennes for noen dager siden så trodde jeg at de i allefall hadde vanlig hjemmeundervisning etter pensum/mål. Men nei. De gjør det i allefall veldig vanskelig for disse barna når de blir voksne og begynner å se for seg drømmeyrket/jobben sin. Men for å få den jobben så slipper de ikke unna den utdanningen som behøves. Hva da? Hvorfor ønsker de ikke at barna sine skal stille på lik linje som andre 19-åringer når de andre 19-åringene søker seg inn på sine drømmestudier for å få drømmejobben? Eller de som begynner yrkesfag og går to år på skole og deretter lærling. De har jo begge tatt utdanning for å få den jobben de ønsker selv, hvorfor unner de ikke barna det samme? Hadde de engang hatt vanlig hjemmeundervisning og fulgt pensum og måloppnåelse for hvert klassetrinn sånn at barna hadde bestått grunnskole og Vgs så hadde der vært noe annet. Men ikke at de mener at barna lærer av seg selv det de behøver å lære i hverdagen. Jeg trodde som sagt ikke at det var lov; jeg trodde det var undervisningsplikt i Norge "Sullet hjemme?" Kanskje det er en grunn til at du synes hjemmeundervisning ikke er det beste for barna? At du har gjort deg opp en mening om at de suller hjemme? 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
skruf Skrevet 6. oktober 2024 #179 Del Skrevet 6. oktober 2024 solsolsol skrev (29 minutter siden): I en gjennomsnittlig klasse er det allerede ekstremt stort sprik i kunnskapsnivå. På femte trinn er rundt 1 av 4 på laveste mestringsnivå i både engelsk, matte og norsk. Hvor langt etter tror du det går an å havne i en familie der begge foreldre er høyt utdannet? I tillegg har man tilsyn hvert år, det kan kreves testing om kommunen er bekymret eller usikre på om ungene lærer det de skal. Marthe sa i den videoen hun la ut at de har ikke hjemmeskole med pensum, ergo har de heller ikke testing av barna fra kommunen. Har hun sagt at ungene skal begynne på skolen etter femte trinn? Bare pga de er lege og jordmor så er ikke det ensbetydende med at de klarer å følge opp pensum til alle barna sånn at de lærer det samme som sine jevnaldrende, det er en grunn til at det er en egen lærerutdanning. Det er ikke bare det rent faglige, men også det pedagogiske og evnen å lære fra seg. Hvis de hadde fulgt pensum og hatt vanlig hjemmeundervisning der kommunen tar tilsyn hvert år. Ila 4 år så tror jeg man vil se et stort sprik i kunnskap på et barn som har gått på skolen i 4 år og et barn som har gått hjemme og ikke fulgt pensum men som har tilegnet seg kunnskap gjennom hverdagslivet. Feks lært matte via å være med å bake, være med å snekre og måle opp riktige lengde, dybde osv. Det er nettopp det jeg reagerer på i den videoen hun la ut; jeg trodde det var undervisningsplikt i grunnskolealder. 8 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ella-2 Skrevet 6. oktober 2024 #180 Del Skrevet 6. oktober 2024 Høres litt merkelig ut at de ikke har noe undervisning. Er jo ikke skoleplikt her i Norge. Men er vel undervisningsplikt. Og man skal vel følges opp av kommunen. Høres litt rart ut at alle typer mattestykker og gramstikk f. eks. skal kunne gli inn i hodene på barna uten noen form for undervisning. Kan vel da bli vanskelig for dem med å gå videre med høyere utdanking etter hvert vil jeg tro. Bli lege som sin far f. eks…. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå