Gå til innhold

Ønsker å spise mer kjøtt. Tips til gode kilder


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (11 timer siden):

Kreftstatistikken har lite å gjøre med rent kjøtt. Anbefaler deg denne podcasten av Dr Paul Saladino. 

Observasjonsstudier kan ikke si noe om årsakssammenheng i helse og ernæring. De kan kun tyde på sammenhenger som må forskes videre på i randomiserte kontrollerte studier. Og disse studiene viser at kjøtt er sunt, og også rødt kjøtt. Til og med at bacon er beskyttende med tanke på tarmkreft hos mus. 😅 Men hvorfor skulle en matvare (kjøtt) som har vært ca 100% av vårt kosthold i ca 4 millioner år plutselig bli usunn? Det gir jo ikke mening. Man bør heller se på nyere varer som soya, planteoljer, hvete, raffinert sukker som årsaker til dårlig helse, ikke det vi har spist i flere millioner år.

Årsaken til at observasjonsstudier tyder på at kjøtt er usunt er at det er konsensus at kjøtt er usunt, så derfor kutter mange helsebevisste mennesker ned på og ut kjøtt. Og derfor viser observasjonsstudier feil angående kjøtt. Men det er jo veldig interessant at de helsebevisste vegetarianerne har ØKT forekomst av tarmkreft. De som ikke spiser dette "farlige" røde kjøttet en gang som visstnok skal øke risikoen for tarmkreft så mye. Ja, de har redusert forekomst av kreft, men det er ikke så interessant. De er helsebevisste, og gjør flere gode valg enn dårlige valg. Det at de har kuttet ut kjøtt er et dårlig valg.

Og hvordan mener du at man importerer dyrefôr til beitedyr som beiter ute på et jorde hele livet? Er du klar over at ca 45% av Norges areal kan brukes til beite, og vi bruker bare ca halvparten? Bare ca 3% av Norges areal kan brukes til åker. Ved å spise mer kjøtt som har beitet vil man definitivt øke Norges selvforsyningsgrad, samtidig som man bygger opp matjorda. 

Men også til deg: dette var off topic, men følte for å informere deg litt siden det skortet på kunnskap.

Kan vi komme oss tilbake til temaet nå, som er hvor man finner etisk beiteforet kjøtt?

Anonymkode: e50e7...978

Griser er aldri på beite, ikke de fleste okser heller. De lever hele sitt liv innendørs og spiser kraftfor. 

Sauer og kuer har kun "sommerferie" ute på beite, ellers er de stengt inne og spiser kraftfôr.. 

Anonymkode: 015e3...26c

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

Griser er aldri på beite, ikke de fleste okser heller. De lever hele sitt liv innendørs og spiser kraftfor. 

Sauer og kuer har kun "sommerferie" ute på beite, ellers er de stengt inne og spiser kraftfôr.. 

Anonymkode: 015e3...26c

Jasså?

Bildet kan inneholde: tre, utendørs og natur

https://www.facebook.com/vossgardsslakteri/photos/4665340996871887

 

Grisar flest lever i trange betongbingar – desse heldige få har gjørmespa -  Porten.no

https://www.porten.no/artiklar/desse-heldiggrisane-i-flam-har-eige-gjormespa-br/468433

Anonymkode: 005df...cc5

  • Liker 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Hvor får man kjøpt billig kjøtt av elg og andre viltdyr?

Anonymkode: 56ddd...1bc

Du får kjøpt også vilt på Reko-ringenog Bondens marked , her på vestlandet hjort og reinsdyr, vet ikke hvordan det er i andre deler av landet.

Men NB: Billig er det ikke, og det bør det heller ikke være om man skal tenke dyrevelferd og etikk generelt.

Anonymkode: 005df...cc5

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mht utegris vil jeg også oppfordre til å google litt på mangalitsa i ditt område. Det er stadig flere bønder som driver med ullgris i Norge nå, og det er bevisste folk. 

Et eksempel:

IMG_20190724_083544_213.jpg

https://www.bjoinstadgard.com/bestill-utegris

 

(Jeg skjønner ellers at det er enklere for militante veganere å late som det er enten veganisme og dyrevelferd eller alle andre alternativer og dyremishandling man har valget mellom som forbruker, men det er altså så langt fra sannheten at jeg har ikke ord. Opplys dere før dere sprer falsk propaganda på nett).

Anonymkode: 005df...cc5

  • Liker 17
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Villfisker
AnonymBruker skrev (9 timer siden):

Jeg ser du har fått gode råd allerede. Vil også legge ved Økologisk Norge sin liste over økologiske varer. De har listet opp mange gode gårder. Du kan liste opp etter varegruppe (f.eks. lam eller storfe) eller etter område. Du kan kontakte de som ser lovende ut og kjøpe direkte fra dem, som jeg ser du gjør med en bonde allerede. 👍

 

Av regenerative gårder i Norge finner jeg blant annet:

Løyning Gård (nær Egersund)

Virgenes Andelsgård (nær Sandefjord)

Evig Grønne Enger (nær Oslo).

Kongsgården (Norefjell)

Sander Nordtuen Gård (Eidsvoll)

Anonymkode: 81d76...b4f

Takk. Dette var nyttig 🙂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lunde skrev (13 timer siden):

Unnskyld meg, men hvilke etiske og helsemessige grunner finnes det til å spise mer kjøtt??

Selvforsyning, bærekraft, beitedyr som binder karbon, pløying ødelegger jordsmonnet for generasjoner fremover.

Det sunneste man kan spise er rent kjøtt (ikke foret på sota eller fullt av stresshormoner) kombinert med grønnsaker og bær. 

AnonymBruker skrev (13 timer siden):

Selvforsyning? Du er klar over hvor mye dyrefôr som importeres? Og hva ned kreftstatistikken?

Strengt tatt tror jeg du vet alt dette og bare ønsker å provosere. 

Anonymkode: 01123...3d7

Leste du trådstart? Det finnes småskalabønder som driver etisk, med mye utetid, god plass, ikke kraftfor etc. Det er langt i mellom dem, men det er mulig å finne for oss som både bryr oss om dyrevelferd og egen helse.

AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Hvor får man kjøpt billig kjøtt av elg og andre viltdyr?

Anonymkode: 56ddd...1bc

Etisk kjøtt er ikke billig.

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Griser er aldri på beite, ikke de fleste okser heller. De lever hele sitt liv innendørs og spiser kraftfor. 

Sauer og kuer har kun "sommerferie" ute på beite, ellers er de stengt inne og spiser kraftfôr.. 

Anonymkode: 015e3...26c

Du har rett når det gjelder klassisk industrielt landbruk. Nettopp derfor handler tråden om hvor man får kjøpt etisk, beiteforet kjøtt. Det finnes, men da kan man ikke bare stikke på Rema og kjøpe første og beste gilde eller first price kjøtt.

  • Liker 14
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (10 timer siden):

Griser er aldri på beite, ikke de fleste okser heller. De lever hele sitt liv innendørs og spiser kraftfor. 

Sauer og kuer har kun "sommerferie" ute på beite, ellers er de stengt inne og spiser kraftfôr.. 

Anonymkode: 015e3...26c

Oh yeah? https://www.nationen.no/article/far-ikke-avlive-dyra-hjemme/

?uuid=56e510f8-f932-463c-ab69-a4ad720c25

Anonymkode: a1624...f6f

  • Liker 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det er skremmende hvor uopplyste veganere er... Velg etisk beitefôret kjøtt i stedet for å kutte ut kjøtt! Og spis mer av det, så kan vi redde denne jordkloden og vår helse. ❤️🌍 

 

Mange gode argumenter i denne tråden allerede. :) Kuer skal ikke ha kraftfôr. De blir syke av korn og soya akkurat som vi også blir. Du blir ikke bare hva du spiser, men du blir også hva maten din spiser.

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjort er noe som kan spises om man ikke liker det etiske ved gårdsdrift og slakt av andre dyr. Hjorten har levd vilt og fri hele livet. Bestanden holdes jo nede for hjortens eget beste også, for at bestanden ikke skal komme ut av kontroll og at det blir mer kamper om territorier, mer sykdom osv.

Jeg synes hjortekjøtt er godt grillet. Men det er ganske varierende kvalitet på kjøttet også. Noe er saftig og mørt mens annet kan være tørt. Noe av det kan av og til ha en litt dårlig "innvollsmak". Jeg vet at ikke alle alltid er like glade i hjortekjøtt.

Anonymkode: c7abc...26b

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 12/12/2020 at 8:29 PM, AnonymBruker said:

Bedre for miljøet, øke selvforsyningsgraden i Norge (særlig i disse usikre tider...), bedre dyrevelferd og kjøtt er essensielt for god helse. Men dette er off topic. Har du noen kilder til hvor man kan finne godt kjøtt?

Anonymkode: e50e7...978

Jeg tror du har hørt litt for mye på Tryge Slagvold Vedum.

https://forskning.no/landbruk-partner-miljo/mindre-kjottspising-kan-gjore-norge-mer-selvforsynt/263955

Quote

Hvis vi spiser mindre rødt kjøtt, kan den norske selvforsyningsgraden økes fra 50 til 80 prosent, samtidig som vi spiser sunnere.

Dette skyldes i all hovedsak at mye landbruksareal brukes til å dyrke dyrefôr. Vi ville fått mye mer menneskenæring ut av dette arealet om vi hadde dyrket korn, frukt og grønnsaker der.

Anonymkode: abd67...9c6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hele problemet er at vi er alt for mangen folk! Slutt å få mange unger. Spesielt alle de i Afrika!

Anonymkode: 862b9...7f0

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

30 minutter siden, AnonymBruker said:

Hele problemet er at vi er alt for mangen folk! Slutt å få mange unger. Spesielt alle de i Afrika!

Anonymkode: 862b9...7f0

Vi har allerede nok mat til hver person i verden, og vi kunne fått enormt mye mer hvis den rike delen av verden reduserte kjøttforbruket sitt med ca. 50%.

Hvis alle i verden hadde et forbruk av mat på linje med den gjennomsnittlige afrikaner ville det gått helt fint. Hvis alle skulle spist som en gjennomsnittlig nordmann måtte vi hatt 4-5 jordkolder.

Antall barn folk får har sterk sammenheng med kvinners rett til utdannelse. Hvis kvinner får utdannelse og mulighet til å skaffe seg "ordentlige" jobber får de i snitt langt færre barn. Kvinner i Afrika har de siste tiårene fått bedre utdannelse, men nå har dessverre mange måttet avslutte utdannelsen pga coronapandemien.

Den beste løsningen er at den rike delen av verden sponser vaksiner til fattige land, slik at vi raskest mulig kan gjenoppta programmene mot fattigdom, som vil gi redusert befolkningsvekst.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (42 minutter siden):

Jeg tror du har hørt litt for mye på Tryge Slagvold Vedum.

https://forskning.no/landbruk-partner-miljo/mindre-kjottspising-kan-gjore-norge-mer-selvforsynt/263955

Dette skyldes i all hovedsak at mye landbruksareal brukes til å dyrke dyrefôr. Vi ville fått mye mer menneskenæring ut av dette arealet om vi hadde dyrket korn, frukt og grønnsaker der.

Anonymkode: abd67...9c6

Hvordan har du tenkt å dyrke korn, frukt og grønnsaker her:

20200809.thumb.jpg.e34cf41e3485e73f40a25c56afd3b32b.jpg

Bildet er representativt for Norges natur. Ulendt morenejord som ikke egner seg til åker.

3% av Norges areal kan brukes til åker. 45% av Norges areal kan bare brukes til beite og ikke til åker. Halvparten av beitepotensialet blir ikke brukt. Hvordan du har tenkt å fø Norges befolkning på 3% av arealet og la 45% av Norges areal ligge brakk? Beitedyr kan produsere menneskemat fra gress på 45% av Norges areal som ellers ikke kan brukes til matproduksjon.

Dessuten må du forklare hvordan du har tenkt å drive åker over tid uten beitedyr til å gjødsle og forbedre jorda. Åker tapper jorda for næring mens beiting gir næring til jorda. Vi har bare noen tiår med matjord på åkerland igjen slik vi driver nå. Og åkre må gjødsles og åkre må ligge brakk av og til. I "hvileåret" kan beitedyr beite på området og gjødsle naturlig.

Og det med at åkeren brukes til dyrefôr, det er her viktig å skjønne at det er ikke menneskemat det lages kraftfôr av. Det er restene av menneskematen som brukes til dyrefôr. Stengel etter maiskolber, kvister, blader. MatAVFALLET altså. Mennesket spiser bare noen deler av plantene. Det som er for dårlig kvalitet til menneskemat kvernes sammen med restene av plantene som mennesket ikke spiser og det lages kraftfôr av det. 

Anonymkode: e50e7...978

  • Liker 15
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Collan skrev (6 minutter siden):

Vi har allerede nok mat til hver person i verden, og vi kunne fått enormt mye mer hvis den rike delen av verden reduserte kjøttforbruket sitt med ca. 50%.

Hvis alle i verden hadde et forbruk av mat på linje med den gjennomsnittlige afrikaner ville det gått helt fint. Hvis alle skulle spist som en gjennomsnittlig nordmann måtte vi hatt 4-5 jordkolder.

 

En sannhet med svært store modifikasjoner. Det er nemlig ikke nok mat i Afrika til de menneskene sommer der. Og vi er minst 20 ganger så mange mennesker som vi burde være. 

Bærekraft handler om mye mer enn å spise kjip usunn mat for at vi mennesker skal kunne fortsette å yngle som kakkerlakker. Vi gjør enorme inngripener i naturen, noe som f.eks. førte til corona pandemien (som er alt for lite dødelig til å gjøre noe med befolkningsproblemene, men dødelig nok til å muligens kræsje verdensøkonomien. ). 

Og hvis alle hadde kastet fra seg like mye plastsøppel rett it i havet og naturen, som den gjennomsnittlige afrikaner, hadde ikke jordkloden takket.

AnonymBruker skrev (43 minutter siden):

Dette skyldes i all hovedsak at mye landbruksareal brukes til å dyrke dyrefôr. Vi ville fått mye mer menneskenæring ut av dette arealet om vi hadde dyrket korn, frukt og grønnsaker der.

Anonymkode: abd67...9c6

Vi har ikke klima til det. Men vi har klima til gress og utmarksbeiter.

Anonymkode: ccdab...e87

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, AnonymBruker said:

Hvordan har du tenkt å dyrke korn, frukt og grønnsaker her:

20200809.thumb.jpg.e34cf41e3485e73f40a25c56afd3b32b.jpg

Bildet er representativt for Norges natur. Ulendt morenejord som ikke egner seg til åker.

3% av Norges areal kan brukes til åker. 45% av Norges areal kan bare brukes til beite og ikke til åker. Halvparten av beitepotensialet blir ikke brukt. Hvordan du har tenkt å fø Norges befolkning på 3% av arealet og la 45% av Norges areal ligge brakk? Beitedyr kan produsere menneskemat fra gress på 45% av Norges areal som ellers ikke kan brukes til matproduksjon.

Dessuten må du forklare hvordan du har tenkt å drive åker over tid uten beitedyr til å gjødsle og forbedre jorda. Åker tapper jorda for næring mens beiting gir næring til jorda. Vi har bare noen tiår med matjord på åkerland igjen slik vi driver nå. Og åkre må gjødsles og åkre må ligge brakk av og til. I "hvileåret" kan beitedyr beite på området og gjødsle naturlig.

Og det med at åkeren brukes til dyrefôr, det er her viktig å skjønne at det er ikke menneskemat det lages kraftfôr av. Det er restene av menneskematen som brukes til dyrefôr. Stengel etter maiskolber, kvister, blader. MatAVFALLET altså. Mennesket spiser bare noen deler av plantene. Det som er for dårlig kvalitet til menneskemat kvernes sammen med restene av plantene som mennesket ikke spiser og det lages kraftfôr av det. 

Anonymkode: e50e7...978

Det er mye åkerareal som brukes til å dyrke dyrefor i Norge, som kunne vært brukt til å dyrke menneskemat.

Fra artikkelen jeg linket til, https://forskning.no/landbruk-partner-miljo/mindre-kjottspising-kan-gjore-norge-mer-selvforsynt/263955
 

Quote

 

Rundt to tredjedeler av den dyrka marka er gras og grovfôrareal. Korn dekker størstedelen av det arealet som ikke brukes til grovfôr, men mye av norsk korn brukes til kraftfôr og ikke til menneskemat, forteller Vangelsten.

Totalt brukes 90 prosent av dyrka mark til å fôre husdyrene, mens bare ti prosent brukes til dyrking av matvekster.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Collan skrev (Akkurat nå):

Det er mye åkerareal som brukes til å dyrke dyrefor i Norge, som kunne vært brukt til å dyrke menneskemat.

Fra artikkelen jeg linket til, https://forskning.no/landbruk-partner-miljo/mindre-kjottspising-kan-gjore-norge-mer-selvforsynt/263955
 

 

Lett løsning på det. SLUTT Å DYRKE KORN! Kuene blir syke av korn og det gjør menneskene også. Og les igjen det jeg skriver om at det er "matavfallet" som brukes til dyremat, ikke mat som mennesket kunne/ville spist. For eksempel blir kornet til dyremat hvis det ikke er nok gluten i det på grunn av bakeegenskaper. Hvis kvaliteten er høy nok til menneskemat så brukes det til menneskemat.

Anonymkode: e50e7...978

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, AnonymBruker said:

En sannhet med svært store modifikasjoner. Det er nemlig ikke nok mat i Afrika til de menneskene sommer der. Og vi er minst 20 ganger så mange mennesker som vi burde være. 

Bærekraft handler om mye mer enn å spise kjip usunn mat for at vi mennesker skal kunne fortsette å yngle som kakkerlakker. Vi gjør enorme inngripener i naturen, noe som f.eks. førte til corona pandemien (som er alt for lite dødelig til å gjøre noe med befolkningsproblemene, men dødelig nok til å muligens kræsje verdensøkonomien. ). 

Og hvis alle hadde kastet fra seg like mye plastsøppel rett it i havet og naturen, som den gjennomsnittlige afrikaner, hadde ikke jordkloden takket.

Vi har ikke klima til det. Men vi har klima til gress og utmarksbeiter.

Anonymkode: ccdab...e87

At det er for mange mennesker på jorda kan vi være enige om. Det er imidlertid ikke gjort i en håndvending å gå fra naturalhusholdninger, der man er avhengig av mange barn, til et system med utdanning og kunnskapsjobber.

At menneskelig inngripen i urørt natur kan føre til overføring av skumle virus, og sannsynligvis har vært årsaken til den nåværende pandemien, kan vi være enige i.

Da er det merkelig at du forfekter høyt kjøttforbruk i Norge. Som jeg skrev i mitt forrige innlegg; det er mye åkerareal i Norge (og resten av verden) som brukes til å dyrke dyrefor. Hvis vi hadde redusert kjøttforbruket betraktelig og i stedet dyrket korn, fruk og grønnsaker ville vi hatt mer enn nok mat, og vi ville kunne la mye urørt natur stå i fred.

At landbruket i Afrika ikke kan framskaffe mat til de som bor der høres besynderlig ut. Å framskaffe pålitelige tall for det orker jeg ikke gjøre sent en søndagskveld, men det er du som har bevisbyrden her.

At Afrika genererer mye plastavfall skyldes at de fleste landene der er mye mindre velfungerende på de fleste områder enn land som Norge. Noe av det skyldes arven fra kolonitiden; at folkegrupper som ikke hadde noe spesielt til felles havnet i samme land eller at folkegrupper ble delt på flere land etc. Det er ikke gjort i en håndvending å snu det, men med aktiv hjelp kan det bli bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, AnonymBruker said:

Lett løsning på det. SLUTT Å DYRKE KORN! Kuene blir syke av korn og det gjør menneskene også. Og les igjen det jeg skriver om at det er "matavfallet" som brukes til dyremat, ikke mat som mennesket kunne/ville spist. For eksempel blir kornet til dyremat hvis det ikke er nok gluten i det på grunn av bakeegenskaper. Hvis kvaliteten er høy nok til menneskemat så brukes det til menneskemat.

Anonymkode: e50e7...978

I følge artikkelen jeg har linket til brukes 2/3 av de 3% med dyrkbart areal i Norge til gress og grovfôr. At 2/3 overhodet ikke kan brukes til å dyrke menneskemat tror jeg ikke på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Collan skrev (1 minutt siden):

I følge artikkelen jeg har linket til brukes 2/3 av de 3% med dyrkbart areal i Norge til gress og grovfôr. At 2/3 overhodet ikke kan brukes til å dyrke menneskemat tror jeg ikke på.

Vet du i det hele tatt hva grovfôr er? Og 2/3 av 3% er 2% av Norges areal. Vi har ca 23% av Norges areal som kunne vært beite, men som ikke blir benyttet. Enkel matte hva vi må spise mer av for å øke selvforsyningsgraden i Norge.

Anonymkode: e50e7...978

  • Liker 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...