Gå til innhold

Spesielt tilbehør til pinnekjøtt


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg skal invitere på «prøvesmaking» av pinnekjøtt. Vi bruker å spise det på julaften, og det gjør vennene mine også. Derfor hadde det vært gøy å prøve litt forskjellig type tilbehør enn det vanlige, for å gjøre middagen annerledes enn julemiddagen. Noe tips?😊

Anonymkode: 8f649...879

  • Liker 1
Skrevet
1 minutt siden, AnonymBruker skrev:

Jeg skal invitere på «prøvesmaking» av pinnekjøtt. Vi bruker å spise det på julaften, og det gjør vennene mine også. Derfor hadde det vært gøy å prøve litt forskjellig type tilbehør enn det vanlige, for å gjøre middagen annerledes enn julemiddagen. Noe tips?😊

Anonymkode: 8f649...879

Pinnekjøtt er ikke pinnekjøtt uten kålrabistappe og kokte poteter og tyttebær. 

Å begynne og eksprimentere med tilbehøret vil ødelegge hele pinnekjøttmiddagen. 

Anonymkode: 1b353...1f3

  • Liker 12
Skrevet

Røkt pinnekjøtt har litt annen smak, og er spennende! Ellers går det an å dampe det i øl. Servere på asiatisk vis, med sursøt-saus. Glasere med cola. Mange muligheter!

Anonymkode: d4a65...e8b

  • Liker 2
Skrevet
22 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Røkt pinnekjøtt har litt annen smak, og er spennende! Ellers går det an å dampe det i øl. Servere på asiatisk vis, med sursøt-saus. Glasere med cola. Mange muligheter!

Anonymkode: d4a65...e8b

Takk😊 Kanskje jeg skal prøve med øl. Har hørt at det skal være ganske godt. 

Anonymkode: 8f649...879

  • Liker 1
Skrevet
29 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Pinnekjøtt er ikke pinnekjøtt uten kålrabistappe og kokte poteter og tyttebær. 

Å begynne og eksprimentere med tilbehøret vil ødelegge hele pinnekjøttmiddagen. 

Anonymkode: 1b353...1f3

Tja, delvis enig med deg. På julaften med alle tradisjonene bør det ikke trikses så mye med pinnekjøtt. Men pinnekjøtt ellers kan utforskes med ulike tilbehør og tilberedningsmetoder.

Anonymkode: 8f649...879

  • Liker 16
Skrevet

Vi har komler istedenfor poteter til pinnekjøtt 

Anonymkode: 844e7...02b

  • Liker 5
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Pinnekjøtt er ikke pinnekjøtt uten kålrabistappe og kokte poteter og tyttebær. 

Å begynne og eksprimentere med tilbehøret vil ødelegge hele pinnekjøttmiddagen. 

Anonymkode: 1b353...1f3

Tyttebær til pinnekjøtt?? 😳

Anonymkode: 6662c...eea

  • Liker 31
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker said:

Tyttebær til pinnekjøtt?? 😳

Anonymkode: 6662c...eea

Det er et must.

Anonymkode: d4a65...e8b

  • Liker 11
Skrevet
2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tyttebær til pinnekjøtt?? 😳

Anonymkode: 6662c...eea

Høres ikke godt ut 😩😬😬

Anonymkode: cc161...e06

  • Liker 12
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Pinnekjøtt er ikke pinnekjøtt uten kålrabistappe og kokte poteter og tyttebær. 

Å begynne og eksprimentere med tilbehøret vil ødelegge hele pinnekjøttmiddagen. 

Anonymkode: 1b353...1f3

Selvsagt er det det. Hva slags fasit er det du sitter på? Har spist pinnekjøtt hos minst ti familier og på mange julebord, har faktisk aldri sett noen bruke tyttebær. 

Gjest Blondie65
Skrevet
4 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tyttebær til pinnekjøtt?? 😳

Anonymkode: 6662c...eea

:rolleyes:

Har ikke hørt om det jeg heller.

TS: Jeg tenker at noe av "svineribbe" tilbehøret - f.eks. rødkål - også kan forsøkes. 

Øldampet pinnekjøtt kunne jeg godt tenke meg å smake.

Ellers er raspeballer / komle med pinnekjøtt svært godt. Da er det vanlig med god pølse til - f.eks Vossakorv.

Gjest Blondie65
Skrevet
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Å begynne og eksprimentere med tilbehøret vil ødelegge hele pinnekjøttmiddagen. 

Anonymkode: 1b353...1f3

På julaften bør man forholde seg til tradisjonen, men jeg synes ikke det er et problem at man eksperimenterer i pinnekjøtt sesongen ellers.

Skrevet
7 minutter siden, Blondie65 skrev:

På julaften bør man forholde seg til tradisjonen, men jeg synes ikke det er et problem at man eksperimenterer i pinnekjøtt sesongen ellers.

veldig enig med deg. Dessuten er det verste som kan skje at man ikke liker tilbehøret, og det dermed ikke blir spist.

Mannen (og svigermor) vil forresten ha surkål til pinnekjøtt.

Anonymkode: 18ea9...ba4

  • Liker 2
Skrevet
14 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tyttebær til pinnekjøtt?? 😳

Anonymkode: 6662c...eea

 

11 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Det er et must.

Anonymkode: d4a65...e8b

Nei, det har heller aldri jeg heller hørt om. Festlig at det største tilbehør-nazien i tråden selv fronter et høyst spesielt tilbehør til pinnekjøtt. :ler: 

Ellers har jeg fått servert rødkål til pinnekjøtt i Bergen og omegn - selv er jeg ikke vant til det, og synes det passer dårlig. Ville heller forsøkt å få tak i en god dampepølse.

For et par år siden forsøkte vi forresten å drikke champagne til pinnekjøttet - en skikkelig god blanc de noirs. Det var ikke vondt (champagne er sjelden det) men det ble bare feil likevel.

Anonymkode: 7f7d3...5c4

  • Liker 5
Skrevet

Bruk potetene som rist i dampingen av kjøttet. På grunn av saltet i kjøttet vil de ikke bli ødelagt og potetene får en fantastisk smak. 

Anonymkode: 1b8ee...aa7

  • Liker 9
Skrevet

Vi har hjemmelagd hjortemør til. Og bræser ribba litt i ovnen før servering. Varierer også med å ikke bare bruke fåreribbe til pinnekjøtt men også hjort og geit. Vet noen bruker elg. 

Anonymkode: 3d1c6...7dc

  • Liker 3
Skrevet

Er vant til kålrotstappe; men raspeballer (har egen oppskrift som er bedre enn de tradisjonelle) må prøves, sammen med buljong kokt på margebein av sau eller vilt, eller begge deler.  

  • Liker 1
Skrevet

Hva med gulrotpuré, gresskarpuré eller søtpotetstappe? Gjerne med litt urter tilsatt eller drysset over. Da blir ikke veldig store forskjeller som har lett får å slå helt feil an, men heller blir et smakfullt alternativ til kålrabistappen? 

Ellers kan jo en eller annen form for potetdumplings også være et alternativ. Noen nevner raspeballer, men hva med koptyka eller gnocchi kokt i en god kraft? Disse kan også stekes lett og drysses med en form for urter før servering. 

Anonymkode: cfc45...5b9

  • Liker 3
Skrevet

Å hevde at man sitter på fasiten til hva slags tilbehør man skal ha til pinnekjøttet er bare tøvete. 

Pinnekjøtt er gammel norsk tradisjonsmat og tilberedning inkludert tilbehør er forskjellig fra landsdel til landsdel og bygd til bygd. 

Man brukte rett og slett den tilberedningsmåten som var mest naturlig der man var og det tilbehøret man hadde tilgang til. 

Hadde man ikke kasserolle så kokte man det på glør. Og hadde man tyttebær så brukte man det til. 

Fra wikipedia: 

Sitat

Pinnekjøtt er tradisjonelt brukt som julemat, også utenfor Vestlandet. Tilbehøret til pinnekjøtt kan være kålrotstappe, poteter og sjy fra dampeprosessen. Noen bruker også tyttebær, sennep og flatbrød som tilbehør. Surkål og rødkål er vanlig tilbehør på Sunnmøre og i Sogn og Fjordane.[trenger referanse] Enkelte tilbereder pinnekjøttet med potetstappe og kålrot i stedet for kålrotstappe og poteter. Kålroten blir da dampet under kjøttet, slik at kraften renner igjennom kålroten.

Det er heller ikke uvanlig for mange på Vestlandet å ha raspeballer og vossakorv til pinnekjøttet.[32]

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. I og med at pinnekjøtt er fett så vi alltid noe syrlig passe godt til. Som f.eks. tyttebær. Eller usukret multebær hvis det er det man har tilgjengelig. Syrlige epler, sitron eller appelsingele med chili, grønnerter, grønnkål, ja hva som helst som passer til feit mat vil sannsynligvis også passe ypperlig til pinnekjøtt. 

 

Anonymkode: 7a25c...d92

  • Liker 14

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Opprett en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...