Gå til innhold

Arkadia (Arkanas lille matkrok)


Arkana

Anbefalte innlegg

Mer grillmat! Det er sommer, det er sol og det er søndag. *traller* :-D

Marinert grillet kveite (4 pers.)

800 g kveiteskiver

¾ dl olivenolje

¾ dl tørr hvitvin

2 ts hvitvinseddik

2 ts salt

2 ss finhakket løk

2 ss finhakket rosmarin eller 2 ts tørket

2 ss finhakket hvitløk

1 ts knust laurbærblad

1 ts hvit pepper

Bland sammen marinaden og la fiskeskivene ligge og trekke 2 time. Grill gylne på hver side og server med potetsalat eller frisk grønn salat.

Magre lam/couscous-burgere (8 stk.)

50 g couscous

500 g malt lammekjøtt

3 ss hakket mynte

100-175 g revet squash

1 revet løk

salt/pepper

1,5 dl yoghurt naturell

kokte små nypoteter, sukkererter, gulrøtter og babymais til servering

Legg couscousen i bløt i varmt vann i 10 minutter, og klem ut evt overflødig vann. Bland med kjøtt, halvparten av mynten, squash, det meste av løken, salt, pepper og 4 ss av yoghurten. Form til 8 burgere som grilles 10 minutter på hver side. Bland resten av yoghurten med resten av mynten og løken, smak til med salt og pepper og server til burgerne og grønnsakene.

Indisk lammespyd (4-6 pers.)

1 lammebog uten ben

1 dl sitronsaft

½ ts salt

¾ dl yoghurt naturell

½ løk

1 liten bit fersk ingefær

6 hvitløksbåter

1 ts cayennepepper

1 ½ ts karve

1 ½ ts malt koriander

2 ts garam masala

½ ts salt

1¼ dl olje

2 småløk

2 paprika

Skjær kjøttet i terninger. Dynk med sitronsaften, og gni saltet godt inn.

Finhakk løk, ingefær og hvitløk. Bland dette med yoghurt, krydder og olje og legg i kjøttet. Dekk til og la det ligge i 4-6 timer eller over natten.

Træ kjøtt og grønnsaker vekselvis på spydet og stek dem på grillen.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Min kjempegode hjemmelagede potetsalat som passer perfekt til grillmat! :smilbla:

8-10 kokte poteter

1 liten finhakket rødløk

1 hakket gressløk

4-5 hardkokte egg

1 boks maiskorn

ca ½ beger lettrømme

2 eggeplommer

1 ts sennepspulver (Colman)

salt/pepper

ca 2 dl olje

en god skvett sitronsaft

1 ss balsamicoeddik

Poteter og egg skjæres i biter og blandes i en bolle sammen med løk, gressløk og mais. Lag hjemmelaget majones (det blir overhode ikke det samme med kjøpemajones!): eggeplommer, sennepspulver, salt og pepper has i en bolle. Jeg pleier å bruke ca 50/50 blanding av maisolje og god olivenolje. Bruk en håndholdt elektrisk mikser og visp inn oljen, dråpevis i begynnelsen, deretter i en tynn stråle. Skulle majones skille seg kan du først prøve å redde den ved å vispe inn litt sitronsaft, virker ikke det har du en ny eggeplomme i en ny bolle og visper inn det "ødelagte" majones skjevis og fortsetter så med resten av oljen. Når majones har ønsket konsistens smaker du til med sitronsaft og evt mer salt og pepper. Hell dette i salaten sammen med rømme og eddik. Du må evt smake selve salaten til med salt og pepper. Bland godt sammen, og la gjerne stå litt i kjøleskap før bruk.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kyllingspyd

ca 800g kyllingfilet

1 liten squash

1 liten aubergine

4 sjalottløk

4 babymais

16 cocktailtomater

16 små champignon

Skjær kyllingen i biter, sjalottløk og babymais i to og squash og aubergine i 8 biter. Bruk 8 grillspyd og tre kjøtt og grønnsaker på. Pensle med olje eller grillsaus og grill i 6-7 minutter, snu ofte. Server gjerne med salsa.

Steinbit Parma (4 pers.)

ca 720 steinbitfilet i fire biter

4 rause parmaskinkeskiver

4-5 (nesten) kokte nypoteter

12 cherrytomater (flådde)

god olivenolje

blandet småsalat

nyhøvlet eller revet parmesan

friske urter

Tomatvinaigrette: Bland olivenolje, provencekrydder, hakket sjalottløk, hakket skåldet tomat, presset hvitløk, salt og hvit pepper. Bruk stavmikser, la sausen få koke opp. Dypp olje over.

Skjær potetene i ganske tykke skiver. Pensle dem og fisken med olje og dryss på litt pepper. Fest en skive skinke rundt hvert fiskestykke. Legg alt på grillen og la grille 4-5 minutter på hver side. Pensle med olje underveis. Legg fisk, tomater og poteter pent på tallerkener. Pynt med salat, urter og ost. Ringle litt varm tomatvinaigrette rundt like før servering.

Lammekofta (14 stk)

750 g kvernet lammekjøtt

1 stor finhakket løk

2 pressede hvitløksfedd

¼ ts malt nellik

¼ ts revet muskat

¼ ts hot paprikapulver

½ ts malt spisskummen

½ ts malt koriander

1 ts finrevet sitronskall

¼ kopp finhakkede pinjekjerner

½ kopp finhakket persille

Bland lam, løk, hvitløk, krydder og sitronskall i en bolle. Tilsett nøtter og persille og la stå dekket til i kjøleskap 30 minutter. Rull spiseskjestore biter til ovaler og tre 3 stk på hver trespyd. Grill til de er brune og gjennomstekte.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grillet fisk i folie (4 pers.)

200 g uerfilet

200 g laksefilet

200 g tungeflyndrefilet

saften av 1 sitron

100 g champignon

2 tomater

1 liten fennikel

1 hvitløksfedd

2 sjalottløk

4 ss olivenolje

salt/pepper

1 bunt blandede urter (persille, basilikum, dill)

Skjær fisken i passe stykker og legg i en bolle, drypp med sitronsaft. Skjær champignon i skiver. Flå tomatene, fjern frøene og skjær i små terninger. Skjær fennikel i strimler. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Ha alt over fisken og bland inn oljen. Pensle fire ark aluminiumsfolie med olje og fordel blandingen på disse. Krydre med salt og pepper og dryss over grovhakkede urter. Pakk alt sammen og grill 10-15 minutter. Server gjerne med urtebaguette og bakte poteter. Kan også ha litt reker i pakkene.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse daim-kjeksene laget jeg forleden dag, kjempegode. Og peanøttkjeksene er også nydelige. :-D

Daim-kjeks (48 stk)

5 daimsjokolader (dobbel-daim)

300 g hvetemel

5 ss sukker

2 ts vaniljesukker

100 g brunt sukker

200 g smør

4 ss kaldt vann

1 ts natron

Pisk sammen smør og begge sukkerartene, rør vann og Daim i. Bland mel med vaniljesukker og natron og vend det inn i smørblandingen. Legg deigen på et bord og del den i to, trill hver del til en ca 40 cm lang pølse og del hver pølse i ca 24 skiver. Legges på bakeplate kledd med bakepapir, trykkes litt flatere og stekes ved 250° i 4-6 minutter. Pyntes evt. med tynne sikksakkstriper med smeltet sjokolade.

Peanut-cookies (ca 20 store)

120 g peanøttsmør

120 g mykt smør

120 g sukker

120 g brunt sukker

1 egg

175 g hvetemel

½ ts bakepulver

½ ts natron

75 g salte peanøtter

75 g hakket mørk sjokolade

Pisk peanøttsmør og smør godt sammen. Tilsett begge sukkerslagene og pisk til sukkeret smelter. Ha i egget. Bland alt det tørre og rør det inn i smørblandingen. Sett deigne med teskjeer på bakepapir og trykk dem flate. Stek dem midt i ovnen ved 175 grader i ca 12 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel på tide med noen 17.mai-oppskrifter! :rosasmil:

17. mai-bowle (6 pers.)

4 kiwier

200-300 g jordbær

3 flasker eplemost

3 flasker farris med lime

isbiter med sitronmelisse

Skjær kiwi i biter og del jordbærene i to. Ha alt i en stor glassbolle og hell i eplemost og farris. Legg i noen isbiter til slutt.

17.mai-kake

150 g malte nøtter

150 g melis

1 ss hvetemel

4 stivpiskede eggehviter

½-1 kurv jordbær

3 dl kremfløte

2 beger yoghurt naturell

150 g melis

10 plater gelatin

Bland nøtter, melis og mel godt og vend det lett inn i eggehvitene. Røren helles over i en bakepapirkledd 26 cm springform og stekes ved 170° grader i 20 minutter.

Legg gelatinplatene i bløt. Sett nøttebunnen på kakefatet og plasser ringen til en litt mindre springform (24 cm) rundt den. Del åtte-ti jordbær på langs, og sett dem rundt kanten av nøttebunnen med snittflaten ut mot formen. Hold av ytterligere noen bær til pynt på toppen, og mos resten.

Pisk krem av fløten; bland inn yoghurt, melis og bærmasse.

Kryst overflødig vann ut av gelatinen og løs den forsiktig opp i ca. ½ dl kokende vann. Avkjøl, og hell litt av bærblandingen opp i gelatinen mens du rører. Hell deretter dette tilbake i resten av blandingen, stadig under omrøring.

Hell fromasjen over nøttebunnen og sett kjølig i minst fire timer. Løsne formen forsiktig, før gjerne en flatbladet kniv (smørkniv) langs innsiden først. Pynt med bær og evt. sitronmelisse.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I morgen er det 17 MAI!

Vi får besøk av venner til grilling. Dagen har, foruten å grille, gått med til å støvsuge og vaske alle gulv, vaske badet, brette sammen og legge på plass de 3 maskinene med tøy jeg vasket i går, rydde i stua og plante balkongkassen (litt sent ute, men den ble nydelig!). Nå holder jeg på å lage potetsalat til i morgen, tenkte jeg skulle få unna mest mulig i dag. Jeg vet nemlig ikke nøyaktig klokkeslett de kommer, de skulle ringe når de hadde satt seg på T-banen, derfor er det greit at det bare er småting igjen til slutt. Vi skal spise helgrillet marinert svinefilet, forskjellige grillede grønnsaker (paprika, squash, sopp, purre og småløk. Og så skal vi ha hjemmelaget potetsalat, en enkel grønn salat og nystekte baguetter som tilbehør. Til dessert blir det iskrem med nonstop, peanøtter, vaffelkjeks og varm sjokoladesaus som tilbehør. :sikle: Håper at været blir fint, men verandaen er uansett under tak så vi kan grille samme hva slags vær det måtte være, men sitter vel inne og spiser om det regner. Tror det skal bli en fin dag. :-D

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bourride - fiskesuppe med hvitløk (8 pers.)

4 loffskiver, uten skorpe, skåret i terninger

2 kg hel hvit fisk (helst tre slag, f.eks havabbor, hvitting, torsk, flyndre)

1 porsjon aïoli laget av 2 eggeplommer

3 eggeplommer

¼ dl olivenolje

1 stor hakket løk

1 gulrot i skiver

1 purre, bare det hvite, hakket

4,5 dl tørr hvitvin

1 ts tørkede fennikelfrø

2 revne hvitløksfedd

2 laurbærblader

1 stor strimmel appelsinskall

2 kvister frisk timian

Stek brødterningene i 1 ss smør og 1 ss olje til de er gylne. La renne av på kjøkkenpapir. Fileter fisken, ta vare på hoder og ben til buljongen. Fres løk, gulrot og purre i litt olje og stek dem møre. Tilsett fiskehoder og ben, vin, fennikelfrø, hvitløk, laurbærblader, appelsinskall, timian, pepper og ½ ts salt. Fyll opp med 2 liter vann, kok opp og skum av etterhvert. La småkoke 30 minutter og sil buljongen. Hell buljongen i en kjele. Del fisken i store stykker som legges i buljongen. La dem trekke 6-8 minutter. Ta dem ut og legg på et fat, fukt dem med litt buljong. Dekk med folie og hold varm. Ha 8 ss aïoli i en bolle og visp gradvis inn eggeplommene. Tilsett litt buljong og rør godt sammen. Bland aïolien gradvis inn i resten av buljongen. Kok over svært svak varme under konstant omrøring med tresleiv i 8-10 minutter, eller til suppen tykner. Suppen må ikke koke. Server med krutongene og server fisken og resten av aïolien ved siden av.

Bouillabaisse (6-8 pers.)

2 løk

3-4 fedd hvitløk

6 ss olivenolje

safran

4 bokser hakkede tomater

12 dl god fiskekraft

4 dl tørr hvitvin

1 purre

salt/pepper

800-1000 g fiskefilet (torsk, steinbit, laks, sei, flyndre)

frisk dill/timian

200-300 g blåskjell

200-300 g muslinger

200-300 g reker

Finhakk løk og hvitløk. Surr blank i olje sammen med safran. Tilsett tomater, kraft og hvitvin. Kok opp og la trekke 8-10 minutter. Skjær purre i skiver og del fisk i mindre biter. Legg i gryten, kok opp og la trekke til fisken er kokt. Smak til med dill eller timian, salt og pepper. Blåskjell, muslinger og rekes legges i suppen rett før servering. Server med godt brød og aïoli.

Fiskesuppe m/tapenade (4-6 pers.)

1 løk, delt i fire og skåret i skiver

1 fennikelstilk, skåret i strimler

4 grovhakkede hvitløksbåter

2 gulrøtter, skåret i skiver

et par klyper safran

1 ss tomatpuré

2 dl moste tomater

1 fiskebuljongterning

5 dl vann

2 dl tørr hvitvin

3 ss konsentrert appelsinjuice

3 krm sukker

1 laurbærblad

½ ss finhakket rød eller gørnn chili

salt/pepper

400 g torskefilet i store stykker

1 baguette

½ dl oliven

1 ss kapers

4 store hermetiserte sardeller i olje

1 dl crème fraîche

2 ss hakket gressløk

pepper

100 g sukkererter

100 g purre eller vårløk i stykker

grovhakkede urter, som gressløk, persille og dill

250 g rensede reker

salt/pepper

Surr løk, fennikel, hvitløk og gulrot i litt olje. Tilsett safran og tomatpuré når grønnsakene begynner å bli myke. La småkoke en stund. Rør deretter inn tomater, buljong, vann, vin, appelsinjuice, sukker og krydder. La småkoke 30-35 minutter. La torskebitene trekke i 10 minutter.

Skjær baguetten i skiver og rist dem gylne i ovnen. Grovhakk oliven, kapers og sardeller og rør det sammen med crème fraîche og gressløk. Smak til med litt pepper. Legg en klatt av tapenaden på hver baguetteskive.

Surr sukkererter, purre/vårløk, urter og reker et øyeblikk i smør. Dryss litt salt og pepper på. Hell suppen i porsjonsboller, dryss garnityret over og server krutongene ved siden av.

Bergensk fiskesuppe (10 pers.)

3 liter fiskekraft

4 gulrøtter, delt i 2,5 cm lange/0,5 cm tykke staver

1 stor sellerirot, skåret i staver som gulrøttene

2 hakkede selleristenger

1-2 ss hvetemel, kan sløyfes

1 kopp kremfløte

2 ss sukker

¼ kopp rødvinseddik

½ kopp buljong

salt

750 g blandet fisk, laks, torsk, kveite, delt i 5 cm store biter

3 store eggeplommer

ca 220 g rømme

hakket gressløk til pynt

Kok opp fiskekraften, tilsett grønnsakene og la småkoke 5 minutter. Visp melet med fløten og rør det inn i suppen, kok opp. Tilsett sukker og eddik etter smak, tilsett buljong og salt. Tilsett fisken og kok opp, la småkoke 7-8 minutter. Visp eggeplommene med rømmen. Hell suppen i serveringsboller, rør 2-3 ss av rømmeblandingen i hver bolle og dryss på gressløk.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grillede svinekoteletter med guacamole og foliebakt potet (4 pers.)

4 ts havsalt

4 ts paprikapulver

1 tørket chili

1 ts hvitløkspulver

8 sorte pepperkorn

2 ts oregano

2 ts timian

½ ts malt spisskummen

4 svinekoteletter

1 stor moden avocado

2 ss lime- eller sitronsaft

2 ss crème fraîche

1 hvitløksfedd

1 tomat

1 vårløk

salt/pepper

cayennepepper

750 g store poteter

2 ss olje

1 ts chilipulver

1 ss havsalt/pepper

Bland alle krydrene til kotelettene og gni dem inn med blandingen. Stek 6-7 minutter på hver side.

Mos avocadoen. Flå tomaten, fjern frøene og skjær i små terninger. Finhakk vårløk. Bland avocado, tomat, presset hvitløk, vårløk, salt, pepper, cayennepepper, limesaft og crème fraîche.

Del potetene i åtte biter. Bland sammen olje, chilipulver, salt og pepper og bland dette med potetene. Legg på aluminiumsfolie og grill til de er gyldenbrune, snu én gang underveis.

Kjøttdeig på spidd med tomat/chili-dip (6 pers.)

1 hasselnøttstort stykke ingefær

2 løk

6 ss olje

1 kg god kjøttdeig

2 ts karri

2 eggeplommer

salt/pepper

450 g tomater

2 røde chili

4 hvitløksfedd

2 ts sukker

salt/pepper

saften av 2 lime

Legg 20-25 trespidd i bløt i kaldt vann i 30 minutter. Finhakk løk og ingefær. Løken freses litt i 2 ss olje. Bland kjøttdeig med løk, ingefær, karri, eggeplommer, salt og pepper. Form avlange kuler av deigen og sett på grillspydene. Pensle med olje og grill sakte i 8-10 minutter. Snu flere ganger og pensle med olje.

Flå tomatene, fjern frøene og finhakk. Finhakk chili og hvitløk. Kok alt sammen i 10 minutter. La avkjøles og krydre med salt og pepper. Drypp limesaft over kjøttdeigspiddene før servering.

Breiflabbspyd med paprikaruller (4 pers.)

2 røde paprika

600 g breiflabbfilet

2 hvitløksfedd

5 cl tørr sherry

2 ss sitronsaft

2 ss olivenolje

salt/pepper

1 ts tørket timian

1 ss hakket basilikum

3 ss hakket persille

sitronbåter til pynt

Legg 8 trespyd i bløt i kaldt vann i 30 minutter. Del paprika i fire og legg på stekebrett. Bak ved 250 grader på midterste rille i ca 20 minutter, til skinnet blir mørkt og bobler. Ta ut av ovnen, dekk med et fuktig kjøkkenhåndkle og la avkjøles litt. Ta av skinnet og skjær i 2 cm brede strimlre som rulles sammen.

Skjær fisken i 2 cm terninger som tres på spydene vekselvis med paprikarullene. Legg i en flat form.

Press hvitløken og bland med sherry, sitronsaft, 1 ss olje, salt, peper og timian. Drypp blandingne over spydene og la trekke 1 time. Pensle resten av oljen på aluminiumsfolie, legg spydene på og grill i 7 minutter. Snu av og til. Pensle med marinaden innimellom. Dryss basilikum og persille på og server med sitronbåter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen oppskrifter i dag, men derimot noen vitser! :P

Det var en gang et ungt par som elsket hverandre høyt. Natten før de skulle gifte seg ble de begge drept i en tragisk bilulykke. De våknet opp og befant seg ved himmelens perleport der de ble ført inn av St. Peter. Da det hadde gått noen uker der oppe i himmelen, gikk den kommende brudgommen bort til St. Peter dro han litt til side og sa lavt:

- St. Peter, min forlovede og jeg er veldig glade over å være i himmelen, men vi savner muligheten til å feire vårt bryllup veldig. Er det mulig å få gifte seg her oppe i himmelen?

St. Peter så på han og sa:

- Dessverre har jeg aldri vært vitne til at noen har ønsket å gifte seg her i himmelen. Jeg er redd du blir nødt til å spørre Gud den allmektige om det. Jeg kan skaffe deg et møte på kommende torsdag klokka to.

Den store dagen kom og de ble ført til Gud den allmektige av vaktenglene hans. Her gjentok de spørsmålet sitt. Herren tenkte en stund og så sa han til dem:

- Vet dere hva, vi gjør det slik at dere venter i fem år. Dersom dere fortsatt har lyst til å gifte dere skal vi snakke om det da.

Fem år gikk og paret hadde stadig like stor lyst til å gifte seg. Igjen gikk de til Gud den allmektige og han svarte:

- Dere må nok vente i fem år til. Dersom dere fortsatt vil gifte dere da, skal dere få lov.

Endelig kom dagen da de skulle snakke med Herren. Det hadde nå gått ti år siden første gangen de spurte. Denne gangen svarte Herren:

- Ja, dere får lov til å gifte dere. Vi vil arrangere en flott seremoni i det store kapellet. Det hele vil finne sted på lørdag klokka tolv.

Bryllupet gikk fint, og alle gjestene syntes at bruden var nydelig. Moses hadde tatt med noen blomster fra Nilen og Ghandi kom i sine flotteste håndvevde sari'er. Men bare noen uker etter bryllupet fant paret ut at de hadde gjort en stor tabbe. De kunne rett og slett ikke utstå hverandre.

Nok en gang stod de på trappene til Gud den allmektige. Denne gangen spurte de om det ikke var mulig å få arrangert en skilsmisse i himmelen. Da Herren hørte det, snudde han seg og så strengt på dem og sa:

- Hør her, det tok oss hele ti år å finne en prest her i himmelen. Hvor lang tid tror dere da det vil ta for å finne en advokat ...

Hvorfor Gud aldri ble noe geni ...

1. Han hadde bare én stor utgivelse.

2. Den var på hebraisk.

3. Han hadde ingen referanser.

4. Den ble ikke publisert i noe tidsskrift.

5. Noen tviler til og med på at han skrev den selv.

6. Samarbeidsviljen hans var heller dårlig.

7. Forskerne har hatt store problemer med å underbygge resultatene hans.

8. Han spurte aldri de etiske domstolene om lov til å bruke menneskelige forsøkskaniner.

9. Da et eksperiment gikk skeis, prøvde han å skjule det ved å drukne forsøkskaninene.

10. Når noen forsøkskaniner ikke oppførte seg som antatt, ble de slettet fra testen.

11. Han kom knapt til klassen, men ba bare studentene om å lese i boka hans.

12. Noen sier at han satte sønnen til å lære opp klassen.

13. Han utviste sine to første elever for å ha lært.

14. Selv om det bare var ti krav, strøk de aller fleste elevene på prøven hans.

15. Kontortidene hans var veldig sjeldne og alltid oppå en fjelltopp

Det var en gang en bonde som hadde problemer med at kråkene spiste opp alle jordbærene hans. Han ble tipset av en kamerat om en fremragende jeger som ikke bodde så lagt unna. Han ringte jegeren og de avtalte at han skulle komme neste dag for å skyte kråker. "Når kommer du, da?" lurte bonden. "Tja, sånn åtte - ti på halv ni." Presis klokka åtte neste morgen kom jegeren og så skjøt de kråker hele dagen. Da kvelden kom var det ennå mange kråker igjen, så de avtalte at jegeren skulle komme igjen neste dag. "Du kommer vel sånn åtte - ti på halv ni i morgen også, da?" spurte bonden. "Ja, det er greit," svarte jegeren. Og neste dag var han der igjen - presis klokka åtte. Så skjøt de kråker igjen. Da de hadde holdt på en stund og skulle ha en pause, sa bonden: "Jeg la merke til at du skjøt med børsa på høyre skulder i går, men i dag skjøt du på venstre skuldra. Hva kommer det av?" "Å, det er det at jeg skyter like bra på begge skuldrene, så det har ingenting å si for meg hvilken skulder jeg bruker." "Men hvordan bestemmer du deg for hvilken skulder du skal bruke, da?" lurte bonden. "Jeg pleier å se på kjerringa om morgenen. Ligger hun på høyre side, skyter jeg på høyre skulder og ligger hun på venstre side skyter jeg på venstre skulder," svarte jegeren. "Men hva om hun ligger på ryggen, da?" spurte bonden. "Da kommer jeg ti på halv ni ..."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I dag er jeg veldig sulten på sjokoladekake, skal bake en mocca-sjokoladekake litt senere i dag. :wow: Og her kommer et lite utvalg andre spennende sjokoladekaker:

Appelsinsjokoladekake

revet skall av 2 appelsiner

½ dl appelsinsaft

½ dl appelsinlikør

100 g smør

200 g mørk sjokolade

4 egg

2 dl sukker

1 dl hvetemel

1 ts vaniljesukker

½ ts salt

Bland skall, saft og likør i en kjele og la småkoke til det er ca 2 ss igjen. Smelt smøret, ta av platen og rør inn sjokoladen. La det smelte og rør så inn appelsinvæsken. Visp egg og sukker luftig og rør inn sjokoladeblandingen. Vend til slutt inn det tørre. Hell i en smurt og strødd 21 cm springform og stek ved 175 grader i 30 minutter.

Peanøtt- og sjokoladekake

100 g smør

1 dl peanøttsmør

3 egg

2 dl sukker

100 g mørk sjokolade

½ dl lys sirup

4 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 dl matfløte

Smelt smør i en kjele og rør inn peanøttsmøret. Avkjøl blandingen. Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett finhakket sjokolade og sirup. Sikt i mel og bakepulver og hell i fløten. Vend forsiktig inn peanøttsmørblandingen og hell i en smurt randform. Stek på nederste rille ved 175 grader i 50-55 minutter. Avkjøl på rist.

Valrhona sjokoladekake

100 g mørk Valrhona sjokolade

100 g usaltet smør

100 g sukker

4 hele egg

4 eggehviter

1 ts siktet hvetemel

Varm ovnen til 170 grader. Smør fire små former (ca 4 cm i diameter). Smelt sjokolade og smør i vannbad. Visp sammen sukker, egg og eggehviter i en bolle. Når konsistensen nærmer seg gummistadiet (etter noen minutter) skal du tilsett mel og vispe blandingen på lav hastighet. Tilsett den smeltede sjokoladen på slutten. Fordel blandingen i de smurte formene, som skal fylles helt opp. Sett formene i ovnen og la stå ca 6 minutter. Pass på at de ikke står for lenge, de skal være svampaktige og faste utenpå og bløte og klissete inni. Serveres varme, gjerne med vaniljeis til.

Frossen sjokoladekake

200 g søte kjeks

3 ss sukker

2 ½ ss kakao

2 ts kanel

100 g usaltet smør

400 g mørk sjokolade

225 g usaltet smør

1 dl honning

5 eggeplommer

5 eggehviter

Kjør de tørre ingrediensene sammen i hurtigmikser. Smelt smøret og kna alt sammen. Trykk godt ned i rund form på ca. 22 cm.

Smelt sjokolade, smør og honning i vannbad. Pisk inn en eggeplomme av gangen. Stivpisk eggehvitene og vend inn til slutt. Hell sjokoladefyllet over kjeksbunnen. Frys. Skjær kaken i serveringsstykker i frossen tilstand. Overtrekk med mørk sjokolade.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aprikos og pecanmuffins med kanelglasur (6 store)

110 g friske aprikoer, finhakkede

25 g pecannøtter, finhakkede og tørristede

60 g hvetemel

60 g sammalt hvete, fin

½ ss bakepulver

¼ ts salt

1 stort egg

40 g sukker

1,1 dl melk

50 g smeltet avkjølt smør

½ ts vaniljeekstrakt

½ ts kanel

2 ts kanel

75 g siktet melis

10 ristede pecannøtter, delt i to

Bland egg, sukker, melk, smør og vaniljeekstrakt i en bolle. Sikt det tørre en gang, og sikt det så en gang til, denne gangen rett i bollen. Bland forsiktig, men raskt. Vend inn aprikoser, nøtter og kanel. Fyll i muffinsformer og stek høyt i ovnen ved 200 grader i ca 25-30 minutter. Avkjøl på rist. Bland melis med 3 ts vann og kanel og bre utover muffinsene, legg på pecannøtter.

Lunsjmuffins (10 store eller 16 mindre)

2 gulrøtter

1 purre

5 dl hvetemel

3,5 dl sammalt hvete grov

3 ts bakepulver

1 ts salt

2 ss hakket frisk timian eller 1 ts tørket

3 egg

2,5 dl vann

1,5 dl kefir

1 dl olivenolje

1 egg

2 dl cottage cheese

½ dl seterrømme

1 dl revet ost

Riv gulrøttene grovt. Skjær purre i tynne ringer. Bland sammen det tørre og tilsett grønnsaker og timian. Pisk eggene skikkelig opp og visp inn vann, kefir og olje. Rør eggeblandingen inn i det tørre. Fordel røren i muffinsformer. Bland sammen egg, cottage cheese, seterrømme og ost. Lag en fordypning i hver muffins og hell i en skje røre. Pynt med litt purrestrimler og stek ved 175 grader i ca 30 minutter.

Banan- og sjokolademuffins (12 store)

2 egg

120 g brunt sukker

1 klype salt

80 ml planteolje

ca 500 g modne bananer (3-4 stk)

90 g sammalt, grov hvete

100 g hvetemel

2 ts bakepulver

½ ts natron

100 g finhakket sjokolade

Rør sammen egg, sukker, salt og olje. Bland hvetemel, grovt mel, natron og bakepulver. Skrell bananene og vei opp 375 gram. Knus disse med gaffel. Bland det våte, det tørre og bananene, ikke rør mer enn nødvendig. Tilsett hakket sjokolade.

Fordeles i muffinsformer. Du kan evt. bruke muffinsbrett, og sette papirformer i dette. Da får du alltid fin fasong på muffinsene. Stekes ved 175 grader i 20-25 minutter.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Arkana!

Jeg digger dagboken din, er så mye godt her :)

Lager så og si alle oppskriftene dine, jeg. :ler:

Håper ikke det gjør noe.

Håper du får en fin uke :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hei fisk! Så koselig med hilsen i kokeboken min. :blomst: Blir rent smigret når du sier du bruker oppskriftene mine, veldig hyggelig at de kommer til litt nytte for andre enn meg da. Håper du får en fin uke du også, snart er det pinsehelg med ekstra fri, det kommer alltid godt med! :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne oppskriften fant jeg nå, og siden jeg er veldig glad i jaffakaker passer det perfekt. Må prøve den om ikke så lenge!

Jaffakake

11 g gelatinpulver

3 dl frisk appelsinjuice (4-5 appelsiner)

finrevet skall av alle appelsinene brukt til juicen

75 g sukker

3 egg

75 g sukker

75 g hvetemel

finrevet skall av 1 appelsin

40 g smeltet smør

revet skall og saft av 1 appelsin

2 ss vann

50 g sukker

3 dl kremfløte

2 ss Cointreau eller Grand Mariner (kan sløyfes)

250 g god sjokolade

finrevet skall av 1 appelsin

2 eggeplommer

25 g sukker

100 g god sjokolade

1,2 dl kremfløte

25 g smør

Lag geléen først. Løs opp gelatinen i litt varmt vann. Kok appelsinjuicen med appelsinskallet og sukkeret, la småkoke 2 minutter. Ta av varmen og rør inn gelatinen. Sil gjennom en sikt. Test geléen ved å helle en teskje på en liten tallerken og sette i kjøleskap, hvis den er stiv nok når den er kald er geléen bra. Hvis ikke, tilsett litt mer oppløst gelatinpulver. Hell i en 20 cm springform. Sett i kjøleskap så den stivner.

Visp egg og sukker til eggedosis i en bolle over vannbad. Ta av varmen og visp til den er kald. Vend inn mel, appelsinskall og smeltet smør. Hell i en 20 cm springform. Stek ved 190 grader i 25-30 minutter. Avkjøl. Skjær ut en sirkel i midten, ca 1 cm dyp (ikke skjær helt gjennom til bunnen), la det være en 2 cm kant hele veien rundt. Løft ut den avskårne biten.

Bland appelsinskall, appelsinsaft, sukker og vann i en kjele. Kok opp og la småkoke et par minutter. Bruk litt av sirupen til å dynke kaken med. Skjær geléen i en 16 cm sirkel som passer ned i hullet i kaken.

Bland halvparten av fløten, likør, sjokolade og appelsinskall i en kjele og varm forsiktig til alt er smeltet. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Visp resten av fløten til myk krem. Bland egedosisen med sjokoladeblandingen og vend så inn kremen. Avkjøl, rør av og til, til den er tykk. Bre over kaken.

Lag glasur ved å smelte sjokoladen i fløten og rør inn smør. Bre et tynt lag over kaken og sett kaldt. Ta ut av formen før servering.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg flere gode iskrem-oppskrifter å dele! :)

Kastanje-iskrem

3 ss rom

500 g søt kastanjepuré

6 dl kremfløte

100 g melis

Bland rom og kastanjepuré. Visp fløte og sukker mykt og vend inn kastanjen. Frys. Rør i iskremen hver time til den er nesten frossen.

Bananiskrem

3 dl kremfløte

3 dl melk

1 vaniljestang eller noen dråper vaniljeessens

6 eggeplommer

175 g sukker

225 g modne bananer

noen dråper sitronsaft

1-2 ss bananlikør (kan sløyfes)

Bland melk og fløte i en kjele. Del vaniljestangen og legg i kjelen med utskrapte frø. Varm opp. Visp egg og sukker sammen. Visp inn den varme fløtemelken. Hakk bananene og bland med sitronsaft. Tilsett i kjelen og kjør alt sammen i hurtigmikser. Rør inn likøren og frys. Rør i isen hver time til den er frossen.

Turkish Delight iskrem

3 dl melk

3 dl kremfløte

1-2 ss rosevann

6 eggeplommer

175 g sukker

175-225 g turkish delight

Varm melk og fløte i en kjele med rosevannet. Visp sammen egg og sukker, visp så inn den varme melkeblandingen. Avkjøl og frys. Når den er halvfrossen vend inn hakket turkish delight.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Iskrem! mmm, er kjempeglad i iskrem jeg. kommer og stjeler noen oppskrifter av deg jeg :wink: ha en fin onsdag!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Iskrem! mmm' date= er kjempeglad i iskrem jeg. kommer og stjeler noen oppskrifter av deg jeg :wink: ha en fin onsdag!

Iskrem er nam ja! Ha en fin onsdag du også Mylian! (det var godt du beholdt avataren din, lurte fælt på hvem du var et øyeblikk! :wink: ) :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ryddet litt i fryseren i dag. Fant ut at jeg burde være flinkere til å merke boksene med innhold, det er ikke spesielt lett å se forskjell på tomatsaus og viltgryte når den er frossen. :forvirret: Fant også et par pakker med bringebær innerst inne som jeg har lyst til å lage noe spennende av. Så jeg har funnet fram et par bringebæroppskrifter.

English Trifle

1 lite ferdig sukkerbrød

ca ½ dl søt sherry eller madeira

250 g bringebær

2 bananer

4 egg

2 ss sukker

2 ss hvetemel

½ liter helmelk

¼ ts vaniljeessens

1¼ dl kremfløte

25 g mandelflak

bringebær til pynt

Legg kakeskivene i en pen bolle og drypp sherry over. Legg bringebærene oppå og knus dem litt ned i kaken, fordel bananskivene over. Bland egg, sukker og mel. Varm opp melken og ha i eggeblandingen. Hell tilbake i kjelen og varm opp til den blir tykk. Rør inn vanilje, dekk med plast og sett til avkjøling. Hell kald eggekrem over bringebærene og sett til avkjøling. Pisk fløten og ha kremen over i formen. Pynt med mandler og hele bringebær.

Hasselnøttrulade med bringebærkrem

100 g ristede hasselnøtter

5 skilte egg

185 g sukker

1 ts vaniljeessens

50 g hvetemel

⅓ ts bakepulver

kremfløte, bringebær og sjokoladekrøller til pynt

ca 1¾ dl kremfløte

200 g lett mosede bringebær

1 ss sukker

1 ss konjakk

Dekk en langpanne med bakepapir, smør og strø med sukker. Finhakk nøttene i en foodprocessor. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Vend inn vanilje. Stivpisk eggehvitene og vend dem og hvetemel + bakepulver vekselvis inn i røren. Vend inn nøttene, hell i formen og stek ved 180 grader i 15 minutter. Vend ut på bakepapir og la hvile 1 minutt. Rull forsiktig sammen med papiret og avkjøl 5 minutter. Rull ut igjen og fjern papiret. Stivpisk kremfløten. Vend inn bringebær, sukker og konjakk. Fordel kremen på kaken g rull forsiktig sammen. Sett i kjøleskap 2 timer før servering. Pynt med krem, bringebær og sjokoladekrøller.

Smuldrepai med bringebær og kesamfyll

500 g friske eller frosne bringebær

300 g smør

375 g hvetemel

300 g sukker

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g kesam (eller lettrømme)

4 ss semulegryn

1-2 ts melis

Smelt smøret. Smør en 24 cm springform med litt av det. Bland mel, 225 g av sukkeret og vaniljesukker i en bolle og rør inn smøret. Fyll halvdelen av deigen i formen og trykk det ut over bunnen.

Skill eggene. Pisk eggehvitene stive og pisk inn 25 g av sukkeret. Rør sammen eggeplommer, resten av sukkeret, semulegryn og kesam og vend forsiktig inn eggehvitene. Hell dette over bunnen. Fordel bærene over, og strø resten av kakedeigen over i små biter.

Stekes ved 200 grader i 40-45 minutter.

Avkjøl. Dryss melis på like før servering. Serveres med krem (gjerne tilsatt litt kanel) eller is.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her var det mye spennende!

Skulle ønske jeg var like flink til å lage mat som deg.

Jeg synes det er fryktelig morsomt, men er som regel så utrolig sulten når jeg kommer hjem fra jobb at vi må ha noe som går fort-fort å lage.

Skulle ønske jeg hadde mer ork til å sette i gang med kakebaking også, men det kommer desverre langt ned på prioriteringslisten. Har ikke godt av å spise kake heller... :cry:

Men her var det mye inspirasjon å hente!

Takk og bukk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...