Gå til innhold

Arkadia (Arkanas lille matkrok)


Arkana

Anbefalte innlegg

Andrea: Hvorfor kaken din vokste så mye vet jeg ikke. De fleste har faktisk motsatt problem, at den blir flat som en pannekake når den skulle vært luftig og fin. :ler: Så lenge den smakte godt så er det ikke så farlig, skjær av toppen slik at den blir flat (og spis avskjæret!) og smør glasur over, så ser ingen forskjellen. Derimot er det ikke så mye å gjøre med en flat ødelagt kake. :-?

-------------------------------------------------------------------

Denne sjokoladekaken laget jeg for første gang i går, en oppskrift fra Nigella. Den ble kjempegod, ingen overveldende sjokoladesmak. Den ble aller best etter å ha stått en dag. Jeg så fra boken at Nigellas brødform er noe lavere og bredere enn de jeg er vant til å bruke, så jeg måtte øke steketiden med 15 minutter før den ble slik den skulle være.

Dense chocolate loaf cake

225 g smør

375 g brunt sukker

2 vispede egg

1 ts vaniljeekstrakt

100 g smeltet sjokolade

200 g hvetemel

1 ts natron

2,5 dl kokende vann

Visp smør og sukker kremet. Tilsett egg og vaniljeekstrakt. Vend inn smeltet sjokolade. Tilsett så mel og natron vekselsvis med vann. Hell i en smurt og bakepapirkledt brødform og stek ved 190 grader i 30 minutter, skru ned til 170 og stek 15 minutter til. Skal være litt rå inni. Legg formen på rist og la kaken avkjøles helt i formen før den hvelves på fat og serveres.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

I morgen etter jobb venter en lang kjøretur til Stavanger, i grunnen helt greit siden jeg liker å kjøre bil. Men det blir jo unektelig litt slitsomt etter en arbeidsdag og i tillegg skal vi kjøre pusen til pensjonatet som ligger "feil vei" i forhold til Stavanger. Vi skal tilbringe halve påsken hos min samboers familie. Det blir koselig, noen avslappende dager på vestlandet. Resten av den forhåpentligvis solfylte og varme påsken skal tilbringes i fred og ro her i Oslo, med påskekrim, lammestek og masse påskegodt.

Påskesuppe (4 pers.)

2 løk

2 klementiner

1 ss karri

2 ts gurkemeie

4 ss hvetemel

7 dl kylling-/fiskebuljong

3 dl matfløte

salt/pepper

saften av ½ sitron eller 1 lime

200-250 g laksefilet uten ben

Hakk løken, del klementinene i båter og finhakk dem, få med all saft. Fres løk i litt smør, tilsett karri og gurkemeie. La frese til det er ordentlig brunt. Tilsett klementinbåter/-saft. Dryss over mel og la frese ytterligere et par minutter under omrøring. Hell over buljongen og bland godt sammen. La koke ca 20 minutter. Skjær laksen i terninger, salte lett og stek dem raskt i litt smør. Ha suppen i foodprocessor og bland godt. Tilsett fløten og la suppen putre i 10 minutter. Smak til med salt, sitron og pepper. Fordel laksebitene i 4 dype tallerkener og hell suppen over.

Påskestek (6-8 pers.)

1 stk lammestek uten ben (2 kg)

2-3 stk gulrøtter i store biter

2 stk purre i ringer

1 stk løk i båter

4-5 fedd hvitløk

2 ts rosmarin

2 ts salt

1 ts pepper

¾ liter vann

Gni lammelåret inn med krydder. Lag snitt i kjøttet og stikk halve hvitløksbåter i. Ha løk, gulrøtter, purre og vann i langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer. Stek ved 125 grader i 2-3 timer. 70 grader gir rosa stek, 76 grader er gjennomstekt. La steken hvile minst ett kvarter.

Påskekake

300 g smør

3 dl sukker

5 egg

revet skall av 1 appelsin

¾ dl saft av appelsin

6 dl hvetemel

1 ½ ts bakepulver

presset saft av 2 appelsiner

Rør mykt smør og sukker til det er luftig og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett revet appelsinskall ( kun det gule) og appelsinsaft. Sikt i hvetemel og bakepulver og rør inn.

Fyll røren i en godt smurt springform, 22 cm. Stek på nederste rille i varm stekeovn 175 grader i ca 50 min.

Stikk huller i den nystekte kaken med en trepinne og hell presset appelsinjuice i hullene.

Avkjøl kaken på rist. Glaser med melisglasur.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så er påskeferien begynt for min del, 10 herlige dager foran meg til å gjøre alt og ingenting. Samboeren min kommer hjem litt tidligere i dag og da pakker vi i bilen og setter først kursen mot kattepensjonatet hvor vår lille frøken skal feriere de nærmeste dagene, og så skal vi (eller jeg da) kjøre de 8 timene det tar fra Oslo til Stavanger for å tilbringe 5 dager med min samboers familie. Det blir garantert noen svært rolige og fredelige dager og været blir sikkert nydelig. Dette er første gang jeg har tatt en pause fra KG siden jeg logget meg på for første gang, lurer på om jeg får abstinenser eller ikke. :ler:

GOD PÅSKE! :-D

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest gjest1

:ler: lo godt da jeg leste denne, kvarg og kesam er det samme.

Flott dagbok du har. Har lagd flere av oppskriftene dine og så gode som de var kommer jeg nok til å prøve et par-tre til. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

  • 2 uker senere...

Skinkepai m/brokkoli og sopp (4-6 pers.)

375 g brokkoli

50 g smør

50 g hvetemel

3 dl melk

1 ts grov sennep

125 g små champignon

125 g skinke i biter

salt/pepper

175 g hvetemel

75 g smør

75 g finrevet cheddar

Skjær brokkoli i små buketter og del stilkene i tynne skiver. Kok i lettsaltet vann 5-6 minutter. Sil og ta vare på 3 dl av kokevannet. Smelt smøret og rør inn melet. Spe med melk og kokevann til en glatt saus. Blans i sennep, sopp og skinke og smak til med salt og pepper. La småkoke 5 minutter. Ta av varmen og bland inn brokkoli. Avkjøl mens deigen lages.

Smuldre smør og mel. Bland i 50 g av osten og ha i salt og pepper. Kna deigen sammen med 3-4 ss kaldt vann. Hell fyllet i en paiform og kjevle ut en leiv som er 5 cm større en formen. Skjær av en 2,5 cm ring av leiven. Pensle kanten med vann og fest ringen. Fukt deigkanten med vann og fest lokket på. Pensle lokket med melk og dryss på resten av osten. Stek ved 200 grader i 25-30 minutter.

Tomatpai m/aubergine og chorizo (4-6 pers.)

175 g hvetemel

75 g smør

25 g revet parmesan

en klype chilipulver

1 eggeplome

500 g aubergine, i biter

1 stor finhakket løk

175 g chorizo i skiver

2 pressede hvitløksfedd

2 røde paprika, hakkede

en boks hermetiske tomater

1 ss tomatpuré

salt/pepper

Legg auberginen i et dørslag, dryss på salt og la stå 30 minutter. Skyll under kaldt vann og la renne av på kjøkkenpapir. Fres løken myk i litt olje. Tilsett chorizo, hvitløk og paprika og stek videre 5 minutter. Tilsett aubregine, tomater og tomatpuré, smak til med salt og pepper. Kok opp og la småkoke under lokk 20 minutter.

Smuldre mel og smør. Bland i parmesan og chili. Tilsett eggeplommen og 1-2 ss kaldt vann. Kjevle ut og skjør deigen til 2,5 cm brede strimler. Hell fyllet i en paiform. Pensle kanten med vann og lag en kant av deigstrimler. Fukt deigkanten og lag et tett vevet gitter over fyllet med resten av strimlene. Pensle med egg. Stek ved 200 grader i 35-40 minutter.

Smuldrepai m/krydderpærer

125 g hvetemel

125 g grovt hvetemel

¼ ts bakepulver

1 ts krydder (allehånde, kanel, kardemomme ++)

125 g smør

50 g sukker

2 store modne pærer

2,5 dl crème fraîche

2 piskede egg

1 ss sukker

Bland mel, bakepulver og krydder. Smuldre i smør. ¼ av blandingen legges i en annen bolle sammen med sukker. Det som er igjen blandes med 2 ss kaldt vann. Kna sammen og kjevle ut til en sirkel som kler en 20 cm paiform. Klyp kantene sammen som pynt. Avkjøl i kjøleskap 20 minutter. Dekk med bakepapir og fyll med bønner. Stek ved 200 grader i 20 minutter. Ta ut bønnene og senk temperaturen til 180 grader. Skrell pærene og skjær i små terninger. Legg i skallet. Pisk sammen crème fraîche, egg og sukker og hell over. Dryss over den søtede smuldremassen og stek 40-45 minutter. Server varm eller kald.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nigella's lammeskankgryte med couscous (6-8 pers.)

8 lammeskanker

2 løk

4 hvitløksfedd

salt/pepper

1 ss gurkemeie

1 ts malt ingefær

1 tørket rød chili, smuldret (eller ¼ ts tørkede chiliflak)

2 ts kanel

¼ ts revet muskat

3 ss honning

1 ss soyasaus

3 ss Marsala

6 ss røde linser

3 ss hakkede pistasjnøtter til å drysse over

500 g couscous

2 ts salt

4 kardemommekjerner

ca 25 g smør

25 g mandelflak

50 g pinjekjerner

25 g pistasjnøtter

Brun lammeskankene over det hele og ta ut. Mos løk og hvitløk i hurtigmikser og fres mykt i litt olje. Rør inn gurkemeie, ingefær, chili, kanel og muskat. Ha i salt og pepper. Rør godt og tilsett honning, soyasaus og marsala. Legg lammeskankene tilbake, hell på kaldt vann så det nesten dekker og la småkoke under lokk 1-1½ time. Tilsett linsene og la koke 20 minutter til. Rist nøttene og dryss over før servering.

Bland couscous, salt og knuste kardemommekjerner og dekk med en liter kokende vann. Legg på lokk. La stå 5 minutter. Sil av overflødig vann og rør inn smør. Rist mandlene i en tørr panne, gjør det samme med pinjekjernene. Grovhakk pistasjnøttene. Bland med couscous.

Nigella's chocolate cloud cake

250 g mørk sjokolade

125 g smør

6 egg, to hele, fire delt i plommer og hviter

175 g sukker

2 ss cointreau (kan sløyfes)

revet skall av 1 appelsin

5 dl kremfløte

1 ts vaniljeekstrakt

1 ss cointreau

½ ts kakao

Smelt sjokolade og smør. Visp hele egg og eggeplommer med 75 g av sukkeret til eggedosis. Vend inn sjokolade, cointreau og appelsinskall. Stivpisk eggehvitene og visp gradvis inn resten av sukkeret. Vend inn i røren og fordel i en smurt og bakepapirkledt 23 cm springform. Stek ved 180 grader i 35-40 minutter. La avkjøles i formen på en rist. Midten vil synke sammen.

Pisk fløten til krem og vend inn vaniljeekstrakt og cointreau. Fordel på kaken og dryss på kakao.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vårgrateng (4 pers.)

4 kyllingfileter eller ferdig grillet kylling

½ ts salt

¼ ts pepper

1 pakke frosne selskapserter

1 finhakket løk

2 ss smør

1 dl buljong

2 ss sennep

2 dl fløte

salt/pepper

4 skiver røkt skinke

75 g ost i skiver

Salte og pepre kyllingfiletene, og stek dem raskt i smør. Fordel tinte erter i en ildfast form og legg kyllingen over. Fres løken myk og hell på buljong. La det koke sammen til halvparten. Tilsett sennep, fløte og melk. La sausen koke godt sammen. Smak til med salt og pepper. Fordel skinke og osteskiver over kyllingen og hell sausen over. Stek på midterste rille ved 225 grader i ca 20 minutter.

Vårlette skinkeruller (4 pers.)

1 squash

1 liten aubergine

½ ts urtesalt

400 g kjøttdeig

1 sjalottløk

salt/pepper

1 ts oregano

1 dl fløte

½ ss potetmel

1 dl revet ost

8 store skiver røkt skinke

1 dl knuste tomater

1 dl buljong

1 dl revet ost

Squash og aubergine skjæres i skiver og stekes i litt olje. Dryss på salt og legg i en smurt ildfast form. Rør sammen kjøttdeig, finhakket løk, salt, pepper, oregano, fløte, potetmel og ost. Fordel farsen på skinkeskivene og pakk skinken rundt farsen, legges med skjøten ned oppå grønnsakene. Press tomatene gjennom en sikt og bland med buljong. Helles over rullene. Dryss på ost og stek ved 200 grader i ca 35 minutter. Pasta, hvitløksbaguetter, asparges og salat er godt til.

Vårlig laksespaghetti (4 pers.)

500 g laksefilet

1 ss rosépepper

1 dl hvitvin eller eplenektar

4 sjalottløk

50 g tørkede tomater i olje

salt/pepper

2 dl seterrømme eller crème fraîche

200 g spaghetti

Kok pasta som angitt på pakken. Skjær laksen i ½ cm tykke skiver. La pepperkorn trekke i vinen en stund. Skjær løk i tynne skiver. Klipp tomater i tynne strimler. Fres løk i olje og tilsett tomatene. Ta opp og stek laksen ca 2-3 minutter. Hold fisken varm. Ha løkblandingen tilbake og hell på vin med pepper. Tilsett rømme. La sausen koke opp så den blir fyldig og smak til med salt og pepper. Fordel avrent pasta på tallerkener. Fordel sausen over og legg laksen på toppen.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fiskekraft (1,5 liter)

1 kg fiskeben og avskjær (piggvar, sjøtunge og breiflabb er supert, også torsk, uer, ikke fet fisk)

1 grovhakket selleristilk

¼ grovhakket fennikel

¼ hel hvitløk, delt opp og skåret i tynne skiver

1 tørket chili

1 ss olivenolje

1¼ dl hvitvin

1¾ liter kaldt vann

saften av ½ sitron

3 persillekvaster

1 laurbærblad

1 kvast timian

Skyll fiskebena godt og kapp i mindre biter. Bruker du fiskehoder gjernes gjeller og øyne. Fres grønnsaker, hvitløk og chili mykt i olje. Ha i fiskebena og fres videre 3-4 minutter. Hell i vin og la surre 2-3 minutter. Hell i vann og kok opp, skum av med jevne mellomrom. Press i sitronen og ha i friske urter. La trekke 20 minutter, skum av jevnlig. Fiskekraft skal ikke koke for lenge, da blir en bitter smak trukket ut av bena og kraften blir heller ikke så klar. Sil kraften og avkjøl. Den kan kokes inn etter at den er silt for å forsterke smaken. Oppbevares i kjøleskap 2-3 døgn eller i fryser et par mnd.

Grønnsakskraft (3 liter)

2 løk

2 store grovhakkede gulrøtter

2 store grovhakkede purrer

½ selleri, grovhakket

½ grovhakket fennikel

½ grovhakket hvitløk

4 liter kaldt vann

2 kvaster timian

1 kvast rosmarin

3 laurbærblader

1 tørket chili

4 hele pepperkorn

2 ts salt

en neve tørket sopp (kan sløyfes)

Fres grønnsakene og hvitløk mykt og mørt i litt olje, uten å få farge. Ha i vann, kok opp og skum av. Ha i urter, chili, pepper og salt. La småkoke 2 minutter. Skum av av og til. Sil krafte. Oppbevares i kjøleskap 1 uke eller i fryser 3-4 mnd.

Kyllingkraft (2 liter)

1 kg kyllingskrog kappet i småbiter (kan godt være fra både rå eller stekt kylling)

¼ hel hvitløk, delt opp men ikke skrelt

3 grovhakkede selleristilker

1 grovhakket purre

1 grovhakket løk

1 grovhakket gulrot

1 laurbærblad

1 stor kvast rosmarin

3 persillekvaster

2 kvaster timian

3 hele pepperkorn

3 liter kaldt vann

Ha kylling, hvitløk, grønnsaker, urter og pepper i en gryte. Hell på vann og kok opp. La småkoke 3-4 timer. Skum av når det trengs. Sil av og la avkjøles ½ time før det settes i kjøleskap. Holder seg i kjøleskap 4 døgn eller i fryser 2-3 mnd.

Brun kraft/kjøttkraft

1 kg kraftben, margben, oksehaler eller kjøtt med ben

1 ss smør

1 gulrot

1 skive sellerirot

½ purre

½ løk

1 ts hel pepper

3 liter vann

Brun bena i stekepanne eller i stekeovn ved 250 grader i ca 20 minutter. Legg bena i en jele, fyll på med kaldt vann og la koke opp. Skum av. Tilsett grønnsaker og krydder og la småkoke 4-5 timer. Kraften siles og settes til avkjøling uten lokk. Når kraften er kald fjernes fettlokket. Kraft kan fryses, holdbarhet 3-4 mnd.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ripsgelé m/vanilje

1 kg rips

2 dl vann

2 vaniljestenger

500-600 g sukker

Det er unødvendig å rense bærene fra stilkene. Kok dem i vann til de faller sammen og skifter farge, men ikke la bærene koke til mos. Da blir ikke saften klar. Hell i en silpose og la renne av uten å røre i dem eller presse dem. Mål saften, det skal bli ca 7 dl.

Splitt vaniljestengene og gi dem et oppkok i saften. Rør inn sukker og kok geléen uten lokk i 4-5 minutter. Skum av, ta opp vaniljestengene og fyll på varme glass.

Bitter marmelade

1,5 kg bitre appelsiner

1,5 liter vann

2 - 2,5 kg sukker

3 ts sitronsyre

Vask appelsinene i lunkent vann. Skjær appelsinene i svært tynne skiver eller bitte små biter. Ta vare på alle steinene og legg dem i en tøypose. (Hvis du ikke har bitre appelsiner, bør du fjerne den hvite underhuden mellom skall og fruktkjøtt. Legg det i posen sammen med steinene.)

Ha de fint oppskårne appelsinene i ei rustfri gryte sammen med tøyposen med steiner og hell over 1,5 liter vann. La stå over natta.

Neste dag, kok appelsinblandingen, med tøyposen med steiner, i 45 minutter. Ha i sukker og kok marmeladen i 1 time uten lokk, til den har den konsistensen du liker. Bruker du høy varme, vil du få den mørke Oxford-marmeladen. Fjern tøyposen. Ha i sitronsyre. Hell marmeladen over i sterile glass. Holder i flere måneder.

Aprikossyltetøy m/anis

1 kg friske aprikoser

1-2 hele stjerneanis

500 g sukker

Hell kokende vann over fersken og flå av skinnet. Del og ta ut steinene. Kok aprikoser med hel anis og sukker til de er møre og begynner å mose seg. Skum av og fyll på glass.

Jordbær- og rabarbramarmelade

500 g rabarbra

500 g jordbær

500 g sukker

½ pose Certo syltepulver

Skyll og skrell rabarbraen om nødvendig. Skjær den i skiver. Rens jordbærene og del dem i to eller fire. Kok rabarbra og jordbær med halvparten av sukkeret i 5-10 min eller til rabarbraen er mør og eventuelt fryste bær er tint og gjennomvarme. Bland Certo syltepulver med resten av sukkeret, rør blandingen i syltetøyet og la det koke i 3 min. Fyll syltetøyet på varme, rene glass, som skrus til med det samme.

Mangomarmelade

1 ts kardemommefrø

900 g mango

1 dl friskpresset sitron

1 dl friskpresset appelsin

800 g sukker

Rist kardemommefrøene i en tørr stekepanne og knus dem deretter i en morter. Skjær mango i terninger og ha i kjele sammen med sitron- og appelsinsaft. Kok opp og la putre ved svak varmen til mangoen er myk og væsken er kokt inn, rør hele tiden. Kjør til en glatt puré med stavmikser. Rør inn sukkeret og kardemomme til sukkeret har løst seg opp. La stå og småkoke, rør først en gang i mellom, deretter oftere og oftere til blandingen har samme konsisyens som mykt smør. Det vil ta ca 40-45 minutter. Hell på glass og oppbevar kjølig i noen dager før bruk.

Plommesyltetøy m/kanel

2 kg plommer

700 g sukker

2 dl vann

saften av 1 sitron

3 kanelstenger

1 pose Jam syltepulver

Kok opp vann, kanelstenger og sukker. Ha i delte, stenfrie plommer og la det koke til plommene er møre. Tilsett Jam Syltepulver og kok videre i 2 min. Hell på varme, rene glass. Legg på tette lokk.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Mexicosnurrer

50 g gjær

3 dl vann

4 ss olivenolje

1 ts salt

1 egg

5 dl hvetemel

1 lite glass hot tacosaus

½ grillet kylling

½ finhakket

4-5 ss maiskorn

1 dl revet ost

Løs gjær i lunkent vann. Tilsett olje, egg og salt. Rør inn mel. La heve ca ½ time. Kjevle ut til firkant ca 5 mm tykk. Smør tacosaus over leiven og fordel over kyllingkjøtt, løk, mais og revet ost. Rull sammen til en pølse. Skjær ca 3 cm tykke skiver og legg på stekebrett. La heve ca ½ time. Pensle med egg og stek ved 225 grader i ca 20 minutter.

Sommerbrød eller muffins m/bacon og grønnsaker (1 brød eller 24 muffins)

120 g smør

8 dl hvetemel

en klype salt

6 egg

3 dl lunken melk

50 g gjær

1 vårløk

½ rød paprika

1 potte frisk timian

1 pakke bacon i skiver

150 g ridderost

Hakk vårløken, skjær paprika i små terninger, hakk timian, strimle baconskivene. Stek bacon sprøtt og la renne av på kjøkkenpapir. Riv osten. Ha mel i en bolle og smuldre i smøret. Bland inn salt og eggene, ett om gangen. Rør ut gjæren i melken og hell i bollen. Rør så inn grønnsaker, timian, revet ost og bacon knekket i småbiter. Ha deigen i en smurt brødform eller fordel i store muffinsformer. La heve 30 minutter (muffins ca 20 minutter). Stekes ved 200 grader, brødet i 30 minutter, muffins i 15-20 minutter.

Hvetering m/kremet sopp- og ostefyll

1,5 - 2 kopper hvetemel

50 g gjær

1 kopp vann

2 ss smør

1 ss brunt sukker

½ ts salt

1 kopp sammalt hvete, grov

3 kopper hakket champignon

¼ kopp løk i skiver

1 ss smør

1 ss hvetemel

ca 250 g kremost

1 ss hakket frisk basilikum eller 1 ts tørket

¼ ts pepper

1 eggehvite

1 ss vann

1 ss havregryn

Bland 1 kopp av melet med gjæren. Varm vannet, smøret, sukker og salt til smøret nesten har smeltet. Bland med melblandingen og visp med elektrisk håndvisper ved lav hastighet i ½ minutt. Rør inn sammalt hvete og så mye hvetemel til at deigen blir glatt og smidig. Kna godt og la heve til dobbel størrelse.

Stek løk og champignon i 1 ss smør til det er mykt. Hell av overflødig væske og rør inn 1 ss hvetemel. Tilsett kremost og la koke på svak varme til osten har smeltet. Tilsett basilikum og pepper og la avkjøles litt.

Kna deigen godt og la hvile 10 minutter. Kjevle ut til et 35x30 cm rektangel, fordel fyllet over, men la det være en 2,5 cm kant rundt. Rull sammen og form til en ring på stekebrett. Pensle vann på kanten slik at endene forsegles. La heves 1 time. Bland eggehvite med 1 ss vann og pensle deigen, dryss over havregryn og stek ved 190 grader i 40-45 minutter. Avkjøles på rist.

Spis som den er, til suppe/salat, eller til forrett.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Med det nydelige været det har vært i Oslo de siste dagene har nok mange funnet fram grillen og sett fram til mange måneders grillsesong, så da passer det vel ganske greit med noen grilloppskrifter. :)

Gresk grillaften (4 pers.)

250 g kjøttdeig/kvernet lammekjøtt

½ ts salt

¼ ts pepper

1-2 ts urtekrydder (rosmarin, oregano, timian)

400 g benfritt lammekjøtt

1 grønn/rød paprika

1 squash

6-8 småløk

2 laurbærblad

olivenolje

¼ ts basilikum

1 issalat

2 store tomater

1 glass fetaost i olje

1 lite glass sorte oliven

urtekrydder

Rør sammen kjøttdeig, salt og pepper. Form til kjøttboller som tres på spyd/pinne. Pensle med olje og rull i urtekrydder før de grilles 4-5 minutter på hver side.

Renskjær lammekjøtt og del i store terninger. Rens småløk og skjær paprika og squash i biter. Tre vekselvis kjøtt og grønnsaker på spyd. Pensle med olje og dryss over knuste laurbærblad. Grilles ca 5 minutter på hver side.

Finstrimle salaten. Tomatene deles i båter. Bland sammen ingrediensene og hell oljen fra fetaosten over. Server god brød ved siden av.

Grillede kyllinglår (4-5 pers.)

15 kyllinglår

5 ss sitronsaft

1 ts malt spisskummen

2 ts garam masala

4 ts presset hvitløk

4 ts revet ingefær

1 ½ ts chilipulver

salt

1 kopp yoghurt naturell

Lag et par hakk i kyllingkjøttet. Gni sitronsaften inn i kjøttet og la ligge 20 minutter. Bland resten av ingrediensene godt og la kyllingen marinere i blandingen 2-3 timer. Grill i 10-12 minutter. Hell smeltet smør/olje over underveis.

Honningmarinert grillet skinkebiff (2 pers.)

2 skinkebiffer à 200 gram

2 ss olivenolje

1 ss honning

2 ss sennep

2 båter hvitløk, finhakket

2 ts hakket koriander

1 ss sitronsaft

Bland sammen olje, honning, sennep, hvitløk, koriander og sitronsaft. Mariner skinkebiffene i ca 2 timer. Ta ut og grill 2-3 minutter på hver side.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Appelsinsorbet

4 appelsiner

4 ss pernod

2 eggehviter

125 g sukker

Skrell ytterskallet av appelsinene med en potetskreller. Fjern resten av skallet med en kniv. Fjern de hvite hinnene på appelsinene. Ha appelsinkjøttet sammen med ytterskallet og pernod i en foodprocessor og kjør til en jevn blanding. Ha over i en beholder og sett i fryseren i ca 2 timer. Pisk eggehvitene til de tykner, pisk så inn sukker, litt om gangen. Vend inn den halvfrosne appelsinblandingen og ha over i en ren beholder. Sett i fryseren over natten med rør 2-3 ganger i løpet av de første 3 timene for å forhindre at den skiller seg.

Bellini-sorbet (6 pers.)

500 g sukker

5 store ferskener

ca 2 dl champagne

2 lettvispede eggehviter

Bland sukker med 1 liter vann i en kjele over svak varme til sukkeret er oppløst. Kok opp laken, ha i fersken og la smpkoke 20 minutter. Ta opp frukten og la bli helt kald. Ta vare på 2,5 dl av laken. Mos kjøttet i foodprocessor, tilsett lake og champagne Hell i en form og frys ca 6 timer. Pisk den myk. Frys igjen, pisk inn eggehvitene og frys til den er stivnet.

Lime og pistasjsorbet (4-6 pers.)

1 kopp sukker

2 ½ kopp vann

2 ts finrevet limeskall

1¼ kopp limesaft

¼ kopp finhakkede pistasjnøtter

2 eggehviter

grønn konditorfarge

Bland sukker og vann i en kjele og la koke opp. La koke uten lokk i 10 minutter. Rør i limeskall, limesaft og nøtter. Hell i passende boks, dekk til og frys ned. Hakk sorbeten og hell i en bolle med eggehviter og litt konditorfarge. Bruk en elektrisk mikser og visp glatt. Hell tilbake i boksen og frys igjen. Hakk opp og pisk med elektrisk mikser til glatt nok en gang. Frys ned igjen før servering.

Campari- og pasjonsfruktsorbet

1 kg pasjonsfrukt

1 dl campari

1 liter vann

500 g sukker

250 g glukose

mynteblader til pynt

Del pasjonsfruktene i to og skrap ut innholde som siles i en bolle, klem ut så mye fruktkjøtt som mulig gjennom silen og kast frøene. Bland alt sammen og frys til sorbet. Pynt med mynteblader ved servering.

Mangosorbet

400 g mangokjøtt

2 dl sukkerlake

saften av 1 sitron

1 eggehvite

Kjør fruktkjøttet til puré i foodprocessor, tilsett kald sukkerlake litt etter litt. Bland godt og smak til med sitronsaft. Ha i en boks og sett i fryseren. Etter 1 - 1 ½ time kjøres isen jevn i foodprocessor. Stivpisk eggehviten og vend den inn i blandingen. Sett i fryser og kjør jevn i foodprocessor to ganger til.

Bringebærsorbet

½ kg bringebær

saften av ½ sitron

200 g sukker

1 dl vann

Kok vann og sukker til det er klart, bland med sitron og bærpuré (som du lager ved å presse bærene gjennom en sikt). Avkjøl og sett sorbeten i fryseren. Ta den ut etter 20 minutter og pisk den opp igjen før den settes tilbake i fryseren. Gjenta til den er frossen.

Plommesorbet

⅓ kopp sukker

⅓ kopp vann

425 g hermetiske plommer, uten væsken

2 ts sitronsaft

1 ss framboise (jordbærlikør)

1 eggehvite

Bland sukker og vann i en kjele og varm opp under omrøring til sukkeret smelter. Kok opp og la småkoke uten lokk og uten å røre i 4 minutter. Avkjøl til romtemperatur og sett så i kjøleskap til den er helt kald. Bland plommer (uten kjerne), sitronsaft, framboise og kald sirup i en hurtigmikser og kjør glatt. Hell i en boks og frys. Hell så i hurtigmikser og kjør glatt med eggehvite. Hell tilbake i boksen og frys.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Eple- og kaneliskrem

3 dl kremfløte

3 egg

1,5 dl sukker

3 dl fast eplemos

1 ½ ts kanel

Pisk fløte til stiv krem og eggehviter til stivt skum. Tilsett sukker, litt etter litt. Bland eggeplommer inn i kremen og vend forsiktig inn hvitene sammen med eplemos og kanel. Frys isen natten over. Fordel isen i glass, gjerne med knuste småkaker mellom lagene.

Cookies-iskrem

5 dl kremfløte

2,5 dl H-melk

4 eggeplommer

200 g sukker

250 g Oreo's (eller annen kjeks)

Varm opp fløte og melk til kokepunktet, men uten at det koker. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis og rør inn 2 ss av den varme fløtemelken. Hell eggedosisen i en tynn stråle i fløtemelken mens du rører hele tiden og fortsetter å røre til massen tykner litt. Avkjøl. Sett isen i fryseren, rør i den hver halvtime. Knus kjeksen og rør inn i ismassen når den er halvfrossen.

Ferskeniskrem

10 modne fersken

6 ss sukker

saften av 1 lime

3 ss crème de pêche (kan sløyfes)

ca 6 dl kremfløte

4 eggeplommer

Del fersken i to og sett på stekebrett, dryss halvparten av sukkeret i hullet hvor steinen satt og drypp limesaften over. Stek i ovnen ved 210 grader i 20-30 minutter. La avkjøles litt og fjern skallet. Mos ifoodprocessor. Tilsett crème de pêche og la avkjøles helt. Varm 3 dl av fløten. Viso eggeplommene luftig med resten av sukkeret. Visp inn den varme fløten. Hell tilbake i pannen og rør til det tynre. Ta av varmen og la avkjøles helt. Visp resten av fløten stiv og vend inn i eggekremen sammen med ferskenpuréen. Frys.

Kokosiskrem

3 eggeplommer

2 ts maisenna

110 g sukker

5 dl kokosmelk

1 ss curacao (kan evt bruke brandy eller cointreau)

0,6 dl fløte

Visp eggeplommene sammen, visp inn maisenna og sukker til blandingen tykner. Varm kokosmelk nesten til kokepunktet og hell den i eggeblandingen under visping. Hell alt tilbake i kjelen og la koke uten lokk til blandingen tykner, rør av og til. Hell i en bolle og avkjøl. Visp fløte og curacao i blandingen og hell i en isboks eller lignende. Sett i fryseren 2 timer. Ta ut og hell isen i en bolle, visp isen myk, hell tilbake i boksen og frys 2 timer igjen. Gjenta en gang til og frys.

Curacao tilsetter ikke bare smak men forebygger forming av iskrystaller på isen.

Rom og rosin-iskrem

75 g rosiner

½ dl rom

2,5 dl ferdig avkjølt vaniljesaus

2,5 dl fløte

Bløtlegg rosiner i rom (helst dagen i forveien). Pisk bløt krem. Bland vaniljesaus og krem og frys i 2-3 timer. (Halvfryst) Skrap den halvfryste massen i en maskin og bland godt. Ha i romrosinene før det settes i fryser igjen. Tas ut av fryser ca.15 min før servering.

Sitroniskrem

6 eggeplommer

250 g sukker

2 ts revet sitronskall

ca 1 dl sitronsaft

½ dl kremfløte, lettpisket

Visp eggeplommene over vannbad til de er lyse og skummende. Tilsett sukker, sitronskall og sitronsaft og pisk den lys og tykk. Sett til avkjøling. Vend kremen inn og hell i en form, frys.

Ricotta-iskrem

30 g pistasjnøtter

30 g valnøtter eller pecannøtter

30 g ristede hakkede hasselnøtter

revet skall av 1 appelsin

revet skall av 1 sitron

2 ss syltet ingefær

2 ss cocktailbær

30 g tørkede aprikoser

3 ss rosiner

500 g ricotta

2 ss Maraschino, Amaretto eller whisky

1 ts vaniljeessens

4 eggeplommer

125 g sukker

vispet krem, cocktailbær, pistasjnøtter og mynteblader til pynt

Grovhakk pistasjnøttene og valnøttene og bland med hasselnøtter, appelsinskall og sitronskall. Finhakk ingefær, cocktailbær, aprikoser og rosiner og tilsett. Bland ricotta med fruktblandingen og visp så inn likør og vaniljeessens.

Visp eggeplommene og sukker til eggedosis og vend inn ricottablandingen. Fordel i en lav form, dekk med plastfolie og la stå i fryseren over natten. Når den skal serverer drar du av plasten og sprøyter krem på og pynter med cocktailbær, pistasjnøtter og mynteblader, server i skiver.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mer grillmat! :-)

Spareribs (4 pers.)

ca 1 kg spareribs

1 båt hvitløk

¼ ts pepper

1 ts ingefær

2 ss soyasaus

2 ss sherry

1 ½ ss honning

½ dl olje

Legg spareribs på et fat, bland resten av ingrediensene og hell marinaden over. La stå en time. Grill 6-8 minutter på hver side. Pensle ofte med marinaden under steketiden. Server med salat og ovnsstekte poteter + løk.

Sennepskoteletter (4 pers.)

8-10 enkle lammekoteletter

2 dl olivenolje

1 hvitløksbåt i skiver

1 ts timian

2 ts sterk sennep

1 ss sitronsaft

salt/pepper

Ha kotelettene i et fat. Bland sammen resten av ingrediensene og hell over kotelettene. La dem trekke noen time. Grill på svak varme i 6-7 minutter på hver side. Pensle ofte med marinaden.

Grillsaus

1 dl vann

1 dl tomatpuré

1 ts Dijon-sennep

2 fedd presset hvitløk

½ dl sitronsaft

1 ss brunt sukker

2 ss olivenolje

2 ss worcestershiresaus

½ ts spisskummen

½ ts chilipulver

1 ts pepper

1 ts salt

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp over svak varme. La sausen småkoke 15 minutter under omrøring.

Grillet laks i folie m/auberginesalat

6 stk laksefilet i skiver

1 sitron

3 cm frisk ingefær

2 stilker dill

1 dl olivenolje

salt/pepper

3-4 auberginer

solsikkeolje

salt/pepper

100 g marinerte soltørkede tomater

100 g sorte oliven uten stein

½ dl bladpersille

saft av 2 sitroner

1 dl olivenolje

Riv skallet av sitronen. Skrell og riv ingefær. Finhakk dill og bland alt med oljen. Pensle laksen med urteoljen og dryss på salt og pepper. Pakk laksebitene i dobbel aluminiumsfolie og legg på grillen i ca 10 minutter.

Skjær auberginene i ½ cm tykke skiver, pensle med olje og grill til de er myke. Krydre med salt og pepper. Anrett aubergineskivene på et fat med strimlede marinerte tomater, oliven og persille. Pisk oljen i sitronsaften, litt av gangen, og drypp over salaten.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sur-søte spareribs (4-6 pers.)

2 knuste hvitløksfedd

5 cm revet ingefær

1,5 dl soyasaus

2 ss sukker

4 ss søt sherry

4 ss tomatpuré

300 g ananas i terninger

2 kg spareribs

2 ss klar honning

300 g hermetiserte ananasringer

Bland hvitløk, ingefær, soyasaus, sukker, sherry, tomatpuré og ananasterninger. Legg i spareribs og la marinere i romtemperatur kun 2 timer. Grill i 30-40 minutter, pensle med honning etter 20-30 minutter. Øs jevnlig over marinaden. Grill ananasringene 10 minutter, snu en gang.

Cevapichi (4-6 pers.)

1 stor løk

750 g malt lammekjøtt

2 båter hvitløk

4 ss hakket koriander

1 ts paprikapulver

1 ts malt spisskummen

⅛ ts cayennepepper

1 ts salt

½ ts sort pepper

Riv løken. Kjør alle ingrediensene i en foodprocessor. La blandingen stå 30 minutter slik at smakene blander seg med hverandre. Form kjøttdeigen til små tykke pølser som tres på spidd. Grill dem i 6-7 minutter, snu ofte underveis.

Grillede reker (4 pers.)

4 ss limesaft

2 ts finrevet limeskall

1 finhakket grønn chili

2 ss revet ingefær

3 knuste hvitløksfedd

2 ts brunt sukker

1 ts allehånde

1 ss søt chilisaus

5 ss olivenolje

16 rå tigerreker

Bland limesaft, limeskall, chili, ingefær, hvitløk, sukker, allehånde, chilisaus og olje i en bolle. Rør i rekene, dekk til og la stå i kjøleskap 1 time. Rør i rekene minst én gang underveis. Tre rekene på fire trespyd og stek/grill dem ca 5 minutter. Øs over marinaden under stekingen.

Grillede svinekoteletter med urter (4 pers.)

1 ss grovhakket rosmarin

2 ts frisk timian

2 ss grovhakket bladpersille

3 hvitløksfedd

½ ts salt

½ ts pepper

2 ss olivenolje

4 svinekoteletter

Ha urter, hvitløk, salt, pepper og olje i hurtigmikser og bland godt. Fordel halvparten av blandingen på den ene siden av hver kotelett. Legg kotelettene med urtesiden ned på en grillpanne eller grill og stek 8 minutter. Fordel resten av blandingen på den andre siden, snu og stek 8 minutter til. Server med mango/frukt-salsa.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kryddersmør er godt til grillmat (og mye annet rart). :-)

Timian-oreganosmør

100 g smør

1 ss hakket timian

1 ss hakket oregano

1 knust hvitløksfedd

2 ts sitronsaft

Bland smør, urter, hvitløk og sitronsaft godt sammen. Fordel blandingen på et stykke matpapir e.l. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til grillet oksekjøtt.

Olivensmør

100 g mykt smør

2 finhakkede ansjosfileter

3 ts finhakkede grønne oliven

3 ts finhakkede sorte oliven

2 ts finhakkede kapers

1 finhakket soltørket tomat

salt/pepper

Rør alt godt sammen. Fordel blandingen på et stykke matpapir e.l. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til fisk, lam og svinekjøtt.

Paprikasmør m/chili

100 g mykt smør

2 ss finhakket rød paprika

1 ss finhakket grønn paprika

1 ss finhakket gul paprika

1 ss fersk basilikum

1 ts sitronsaft

1 ts finhakket rød chili

salt/pepper

Bland alt godt sammen. Fordel blandingen på et stykke matpapir e.l. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til kalv, oksekjøtt, skalldyr og lam.

Koriandersmør

100 g mykt smør

25 g finhakket frisk koriander

1 ts knuste korianderfrø

2 ts sitronsaft

salt/pepper

Bland alt godt sammen. Fordel blandingen på et stykke matpapir e.l. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til fisk og fugl.

Limesmør

100 g mykt smør

1 ss revet lime

3 ss limesaft

salt/pepper

Kok limeskallet 1 minutt. Skyll godt i kaldt vann og bre utover et kjøkkenpapir for å tørke. Bland med resten av ingrediensene. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til fisk, skalldyr og fugl.

Rødløksmør

100 g mykt smør

½ finhakket rødløk

½ dl finhakket persille

2 ts sitronsaft

salt/pepper

Bland alt godt sammen. Rull sammen til en pølse og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær i skiver rett før bruk. Passer godt til kalv, storfe og lam.

Endret av Arkana
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...