Gå til innhold

Lurer på rare ting-tråden


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Både samboeren min og familien hans har alltid sagt at ris og pasta "eser ut" i magen... De mener at når de nettopp har spist dette, så blir de plutselig veeeldig mette fordi maten altså eser seg ut i magesekken og gir en ubehagelig metthetsfølelse.

Dette tror jeg er tull. Hva tror dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Både samboeren min og familien hans har alltid sagt at ris og pasta "eser ut" i magen... De mener at når de nettopp har spist dette, så blir de plutselig veeeldig mette fordi maten altså eser seg ut i magesekken og gir en ubehagelig metthetsfølelse.

Dette tror jeg er tull. Hva tror dere?

Jeg har hatt det sånn med (ris)grøt siden jeg var liten, og hvis jeg skal tippe på en forklaring, så antar jeg at det ikke er så mye den fysisk utvidelsen av magesekken, men økningen av blodsukkernivået, som gir følelsen av akutt metthet. Jeg blir også veldig fort sulten igjen etter å ha spist grøt, så der henger det ihvertfall litt på greip.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan ikke bake, men er innmari flink til å spise :opplyser:

Jeg også! Jeg har mange mange års erfaring. Jeg kan spise med kniv og gaffel samtidig tilogmed, og si takk for maten.

Både samboeren min og familien hans har alltid sagt at ris og pasta "eser ut" i magen... De mener at når de nettopp har spist dette, så blir de plutselig veeeldig mette fordi maten altså eser seg ut i magesekken og gir en ubehagelig metthetsfølelse.

Dette tror jeg er tull. Hva tror dere?

Jeg tror det er magens måte å si den er møkka lei av ris&pasta!

Endret av Lutetium 71
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er det... Jeg kom over en blogg for en god stund siden hvor fyren bak bloggen

la ut bilder og tekst, trinn for trinn, hvordan han smeltet isen, tok ut deigen, stekte den og fikk kaker ut av det :ler:

Edit; Jeg fant den igjen

http://matentusiasten.blogspot.no/2011/01/eksperimentet-innholder-ben-jerrys.html

Hahaha... :skratte: Det ble en dyr cookie da...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kommer du til Helvete om du trekker grillpølser i vannbad?

Kommer an på pølsa og religionen din. Svinepølser er for eksempel noe svineri i islam og jødedom, uansett hvordan du velger å behandle dem.

Jeg har lurt litt på et merkelig og for meg uforklarlig fenomen: Jeg rister meg et par brødskiver, og de blir helt perfekte. Dagen etter gjentar jeg prosessen med samme type brød, samme brødrister og samme innstilling – og sitter igjen med forkullede rester som går rett i søpla. Hvorfor er det slik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Okei, dette lurer jeg skikkelig på:

Hva betyr årsverk? Når f. eks. et firma sier at de skal kutte 70 årsverk? Det dreier seg jo ikke om 70 ansatte, har jeg skjønt. Hva i alle dager kutter de egentlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

70 årsverk er 70 100%stillinger. Så hvis det er mange deltidsansatte blir det fler ansatte, men hvis alle har fullridsstillinger blir det 70 stk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riktig det myona sier.

Man sier ofte at et årsverk er ca 1750-1950 timer, dvs det antallet timer en vanlig arbeidstaker jobber (i en 100% stilling) i løpet av er år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Riktig det myona sier.

Man sier ofte at et årsverk er ca 1750-1950 timer, dvs det antallet timer en vanlig arbeidstaker jobber (i en 100% stilling) i løpet av er år.

Men nå må jeg spørre: Hvorfor bruker man betegnelsen årsverk? Og ikke bare sier "hei nå skal vi sparke 30 ansatte?" Alle i en bedrift jobber jo ikke nødvendigvis 100%?

Herregud dette har jeg faktisk aldri skjønt :flau:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å laget et snålt eksempel.

En cafe har åpent i ukedagene og i helgene. Cafeen har behov for 3 servitører for å holde åpent en dag .

I ukedagene bruker de fast ansatte som servitører, mens i helgene henter de inn ringehjelper som stort sett er studenter.

Cafeen går dårlig, først fremst fordi de ikke tjener penger i helgene. De bestemmer seg derfor for å holde stengt i helgene og slik kutter de de 3 servitørene i helgen. Dette blir da 3 servitører x 7,5 timer x 52 uker = 2340 timer. Det er altså litt mer enn et årsverk de skal kutte. Likevel er det 3 personer som sparkes.

Årsverk sier sånnsett ikke noe som hvor mange skjebner som blir påvirket, men om reduksjonen i bedriftens drift.

Endret av ekkoet
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å laget et snålt eksempel.

En cafe har åpent i ukedagene og i helgene. Cafeen har behov for 3 servitører for å holde åpent en dag .

I ukedagene bruker de fast ansatte som servitører, mens i helgene henter de inn ringehjelper som stort sett er studenter.

Cafeen går dårlig, først fremst fordi de ikke tjener penger i helgene. De bestemmer seg derfor for å holde stengt i helgene og slik kutter de de 3 servitørene i helgen. Dette blir da 3 servitører x 7,5 timer x 52 uker = 2340 timer. Det er altså litt mer enn et årsverk de skal kutte. Likevel er det 3 personer som sparkes.

Årsverk sier sånnsett ikke noe som hvor mange skjebner som blir påvirket, men om reduksjonen i bedriftens drift.

Hahah, ja selfølgelig! Nå gikk det opp flere lys her, takk skal du ha! Jaggu lærte jeg ikke noe nytt i dag også :blomst:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har lurt litt på et merkelig og for meg uforklarlig fenomen: Jeg rister meg et par brødskiver, og de blir helt perfekte. Dagen etter gjentar jeg prosessen med samme type brød, samme brødrister og samme innstilling – og sitter igjen med forkullede rester som går rett i søpla. Hvorfor er det slik?

Da har resten av brødet fått bivåne sine medbrødskivers tortur og endeligt, Dermed er de forberedt på hva som skal skje, og gjør heller selvmord enn å seigpines langsomt ihjel mellom glødetrådene. - Antar jeg... :opplyser:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kommer an på pølsa og religionen din. Svinepølser er for eksempel noe svineri i islam og jødedom, uansett hvordan du velger å behandle dem.

Jeg har lurt litt på et merkelig og for meg uforklarlig fenomen: Jeg rister meg et par brødskiver, og de blir helt perfekte. Dagen etter gjentar jeg prosessen med samme type brød, samme brødrister og samme innstilling – og sitter igjen med forkullede rester som går rett i søpla. Hvorfor er det slik?

Samme tykkelse på skivene hver gang? Samme tørrhet på dem hver gang (tipper tørrere brød blir fortere brent)?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en gammel iPhone. Av og til slår voice control seg på, og den begynner å ringe folk helt villårlig. Hvorfor det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Da har resten av brødet fått bivåne sine medbrødskivers tortur og endeligt, Dermed er de forberedt på hva som skal skje, og gjør heller selvmord enn å seigpines langsomt ihjel mellom glødetrådene. - Antar jeg... :opplyser:

Samme tykkelse på skivene hver gang? Samme tørrhet på dem hver gang (tipper tørrere brød blir fortere brent)?

Jeg er svært takknemlig for at dette endelig tas på alvor, delvis teleologisk og delvis kausalt. For å svare Lutetium først: Jeg avskyr ferdigskåret brød, og dermed kan jeg ikke garantere at det blir nøyaktig samme tykkelse hver gang. Likevel vil jeg påstå at forskjellen sjelden overskrider en millimeter. Jeg er en ganske dreven brødskjærer.

Det er ingen tvil om at tørrheten er et større usikkerhetsmoment. Her kreves det mer forskning før vi kan nå en noenlunde sikker konklusjon. Hvor mye fuktighet forsvinner fra brødet i løpet av et døgn? Hva slags emballasje blir brukt? Hvor stor innvirkning har forskjellige meltyper og inholdet av hele korn? Har luftas fuktighet noen klar innvirkning? Jeg ser for meg en nobelpris.

Kamikatzes svar er heller ikke dumt, men en antromorpofisering av brødskivene er ikke helt comme il faut i moderne vitenskap. Det betyr ikke nødvendigvis at det er feil, men vi skal heller ikke glemme brødristerens vilje her. Kanskje den liker meg den ene dagen og hater meg den neste? Eller er det brødskivene den har et ambivalent forhold til? Så vidt jeg vet har verken antikkens grekere eller skolastikerne tatt opp dette.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kom på noen ting til:

Nettspenningen. Det kan godt være den variere en smule fra en dag til den neste.

Hvor løst "gitteret" holder skiva. Om den ikke blir holdt godt fast, kan det tenkes at skiva vrir seg noe under ristingen. Noe som vil føre til at deler av den er nærmere varmetrådene enn resten.

Smuler i brødristeren? Legger noen av disse seg på varmetrådene vil det kanskje føre til "hotspots" på selve varmetråden? Da vil det vel dukke opp mer punktformede brennemerker på skiva.

Etter min mening er kan antromorpofisering av brødskivene være uheldig om man drar det for langt. Man kan begynne se på dem som likemenn, og det ender med at man kaster ut torturredskapet (for ikke å snakke om kvalene man vil få med å knivstikke brødet).

Brødet, og deres parterte avkom, skivene, er ikke verdig et selvstendig liv. De skal ikke realisere seg selv. De er mat. Punktum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bare en vag fornemmelse om at brødristere ikke var så utbredt i antikkens Hellas :laugh:

(Vidunderlig diskusjon.)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor er det slik at 20grader er friskt og passelig på dagen, men kvelende, svett tortur på natta?

Endret av kråkefjas
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...