Gå til innhold

Hjelp jeg ønsker å kutte ned på kjøtt! Og litt om reaksjoner.


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Chili sin carne med sorte bønner og søtpotet! Skjær søtpoteten i terninger, krydre med røkt paprika, bak i ovnen og tilsett i gryten til slutt. Server med ris om du ønsker, tortillachips, vegansk rømme og guacamole. Nam!

Evt pizza med tomatsaus, kalamataoliven, spinat, avocado, squash og chiliolje... og vegansk ost om du vil. 

En skikkelig guilty pleasure/helgekosmiddag her er grønnsakslasagne med spinat, ricotta, mozzarella, hvitløk og revet sitronskall... herregud, så godt! Guilty pga masse deilig ost, og pga at det er umulig å slutte å spise 😛 Ikke vegansk da. 

Den håpløse veganeren du snakket med må du bare glemme! Noe så elendig! Sånne folk gir vegetarianere og veganere et dårlig rykte. Det hen sa avslører bare at hen har NULL peiling på hvordan noe av dette funker. I vår familie er vi vel "fleksitarianere" i mangel av et bedre ord, jeg vil anslå at vi har 2-3 vegetariske og 1-2 veganske dager i uken, og når vi først spiser kjøtt bruker vi det stort sett som smakstilsetning (litt spekeskinke eller bacon i pastaen etc). Det gjør stor forskjell både for helsen, lommeboken, dyrene og miljøet! Når det er sagt så er jeg veldig glad i biff, så den ene gangen i året jeg spiser det koser jeg meg maks, og det smaker ekstra godt 🤤

Anonymkode: 8496a...682

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

1 time siden, Fru Uperfekt skrev:

taco kjøttdeig)

Lager mye brennsnut (lapskaus), grønnsaksris, vårruller osv har kokebøker på

Brennsnut uten fårekjøtt... det er jo grønnsakssuppe. 🙄😉

Anonymkode: 0410a...119

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle sammen😃 Takker for opplysninger og tips! Skal absolutt prøve chili sin carne med søtpotet og tacokjøtterstatning. Og jeg har jo glemt Grønnsaks lasagne det er jo kjempe godt 😃

Og så lurer jeg på om det finnes annet enn imat crème fraiche? Funket i varm mat, men på taco eller som dressing var det ikke veldig godt. Så vegansk rømme anyone? 

Min oppfatning er at en del blir veldig svart hvite. Trodde ikke det om personen jeg snakket med, er en person jeg trodde ville støtte meg så ble nok ekstra overrasket/skuffet pga det 😕

Anonymkode: 02bb7...a37

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Alle sammen😃 Takker for opplysninger og tips! Skal absolutt prøve chili sin carne med søtpotet og tacokjøtterstatning. Og jeg har jo glemt Grønnsaks lasagne det er jo kjempe godt 😃

Og så lurer jeg på om det finnes annet enn imat crème fraiche? Funket i varm mat, men på taco eller som dressing var det ikke veldig godt. Så vegansk rømme anyone? 

Min oppfatning er at en del blir veldig svart hvite. Trodde ikke det om personen jeg snakket med, er en person jeg trodde ville støtte meg så ble nok ekstra overrasket/skuffet pga det 😕

Anonymkode: 02bb7...a37

Svarthvite i meningene sine *

Anonymkode: 02bb7...a37

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Forstår ikke helt hvorfor du bruker rare erstatningsprodukter for melkeprodukter for å få maten vegansk, dersom du ikke er veganer? Hvorfor ikke bruke vanlig creme fraiche og si at maten er vegetarisk? 🤔

Uansett, dersom du vil lage vegetarmat kan jeg anbefale paneer (indisk ost) og halloumi. Begge deler er superdigg. Jeg er også stor, stor fan av tofu (og føler det blir helt feil å sammenligne et naturlig produkt som er laget i tusenvis av år i Asia med industriprodusert tøysekjøtt...)! 

Jeg liker den boken som heter kjøttfri mandag. Synes ofte veganerblogger blir så voldsomme, for de skal dekke alle næringsstoffer med rare ingredienser. Vi som spiser meieriprodukter og egg slipper jo slikt. 

Anonymkode: 0410a...119

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annen vegetarmat: pai med rødbeter og chevreost (latterlig godt), Trines matblogg vegetarlasagne med feta. Og linsesuppe. 

Anonymkode: 0410a...119

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er noen oppskrifter på denne youtube-kanalen. Disse to har gått ned mange kilo på å kun gå over til ren, plantebasert mat uten salt, olje og sukker. De kaller seg ikke veganere, fordi de ikke spiser mye av det veganere spiser. Jeg spiser ikke helt som dem selv, men syns de er veldig ålreite å høre på og de har en del mat-ideer som man kan ta med seg:

 

Anonymkode: 1c536...925

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Åkerdrift stjeler næring fra matjorda, beitedrift gir næring til matjorda. Du kan klar å utarme område matjord på ca 10 år med intensiv åkerdrift som det tok 1000 år med beitedrift å bygge opp.

Hver gang du pløyer jorda så forsvinner store mengder drivhusgasser opp i atmosfæren.

Store, flerårige røtter trengs for å få vannet ned i jorda. Uten disse store, flerårige røttene skyller regnet næringen i matjorda ut i elvene hvor det blir oppblomstring av alger som igjen dreper så godt som alt annet som ville leve i elva.

Beitedrift er faktisk eneste måten å motvirke ørkenifisering. De klarer å få områder som tidligere var ørken til å bli fruktbare igjen ved hjelp av beitedrift. Ørkenifisering er et stort problem i verden.

Når gresset blir beitet ned vokser det tykkere opp igjen og binder mer drivhusgasser.

Åkerdrift dreper hele økosystemer. Fugler, insekter, slanger, frosker, mus. Du dreper flere dyr ved å spise vegansk enn å spise beitefôret norsk kjøtt.

Og hvordan tror du de gir næring til åkerne? Med bæsj, blodmel og beinmel fra dyr. Planter trenger mer enn vann og luft. 

I Norge har ikke bønder lov til å slakte selv og selge videre, men de har lov til å sende dyr til slakteri, kjøpe kjøttet tilbake og selge videre. Du kan kontakte en hvilken som helst bonde og spørre om de vil selge til deg neste gang de sender dyr inn til kjøtt (obs! du må kanskje kjøpe i store kvanta hvis du ikke går sammen med noen - slakteriene sender minimum et halvt dyr tilbake). Jeg har mine kontakter og kjøper kjøtt av dem om høsten. Jeg fyller opp en stor fryseboks. Jeg har beitefôret angus-kjøtt, beitefôret dexterfe-kjøtt, beitefôret skotsk høylandsfe-kjøtt og beitefôret lammekjøtt. Har jegere i familen og har beitefôret elgkjøtt og beitefôret rådyrkjøtt. 

Hvis man ikke har egne kontakter finnes det en liste her med økologiske bønder man kan kontakte. (obs! langt fra alt økologisk kjøtt er beitefôret, men du kan jo kontakte dem og spørre om de har beitefôret til høsten). Hvis man bor i ett av områdene Fritt og Vilt leverer til, så får man tak i beitefôret skotsk høylandsfe hele året (de leverer én gang i måneden). 

Anonymkode: 07423...4c8

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, AnonymBruker said:

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Anonymkode: 07423...4c8

Vi har ihjelavla på norske kuer, de er ikke like rustet til å gå ute lenger. 

Dyrking av linser kan motvirke ørkenspredning. 

Kuer gir ikke gratis næring til utmark. Kuene har næring i bæsjen sin fordi de spiser gress som har næring i seg. Kuene bare flytter på næringen. De spiser næring fra jordmarka et sted og bæsjer ut næringen et annet sted

Beiting kan også i noen tilfeller være skadelig for jorda, dette kommer an på klima, jordtype m.m

Er nok mye mer feil i det du skriver, men orker ikke gå gjennom alt. 

Anonymkode: 7a10c...32e

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, AnonymBruker skrev:

Alle sammen😃 Takker for opplysninger og tips! Skal absolutt prøve chili sin carne med søtpotet og tacokjøtterstatning. Og jeg har jo glemt Grønnsaks lasagne det er jo kjempe godt 😃

Og så lurer jeg på om det finnes annet enn imat crème fraiche? Funket i varm mat, men på taco eller som dressing var det ikke veldig godt. Så vegansk rømme anyone? 

Min oppfatning er at en del blir veldig svart hvite. Trodde ikke det om personen jeg snakket med, er en person jeg trodde ville støtte meg så ble nok ekstra overrasket/skuffet pga det 😕

Anonymkode: 02bb7...a37

Vi bruker av og til den veggistacoen som står i tacohylla - ikke vår favoritt (liker best quorn bitar om vi skal bruke kjøtterstatning), men når butikkene har kampanje på dem kjøper vi noen pakker for å ha liggende. Funker helt greit, men ikke mist motet på vegetartaco om du ikke liker den! 

Det hender vi bruker Oatly sin rømme, har litt lime i den når vi har den til taco. Ikke min favoritt, så vi kjøper ofte Änglamark sin økologiske istedet. Samme med ost, vegansk ost er så innmari dyrt og har ikke funnet en jeg syns er verdt prisen, så bruker vanlig ost eller dropper det hvis jeg lager vegansk. 

Styr unna de svart/hvite i begge leire, kjempebra at du tar grep for å ha mer plantebasert mat i hverdagen! 

Anonymkode: 8496a...682

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, AnonymBruker skrev:

Forstår ikke helt hvorfor du bruker rare erstatningsprodukter for melkeprodukter for å få maten vegansk, dersom du ikke er veganer? Hvorfor ikke bruke vanlig creme fraiche og si at maten er vegetarisk? 🤔

Uansett, dersom du vil lage vegetarmat kan jeg anbefale paneer (indisk ost) og halloumi. Begge deler er superdigg. Jeg er også stor, stor fan av tofu (og føler det blir helt feil å sammenligne et naturlig produkt som er laget i tusenvis av år i Asia med industriprodusert tøysekjøtt...)! 

Jeg liker den boken som heter kjøttfri mandag. Synes ofte veganerblogger blir så voldsomme, for de skal dekke alle næringsstoffer med rare ingredienser. Vi som spiser meieriprodukter og egg slipper jo slikt. 

Anonymkode: 0410a...119

Fordi jeg liker de bedre enn kumelk i mamge sammenhenger. Aldri likt å ta et glass melk. Og syns det er spennende og prøve nye ting. Mandelmelk feks er helt supert i havregrøt og pannekaker. Og vaniljemelk var også utrolig godt i pannekaker. Usøtet mandelmelk ( eller var det soya?) inneholdt bare 13 kcal pr 100 ml som er gunstig for vektproblemet mitt. Og jeg elsker oatly sjokolademelk. (ikke like gunstig for vektproblemet) Og for å lage måltidet helt fritt for animalske produkter da. 

Anonymkode: 02bb7...a37

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

27 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Åkerdrift stjeler næring fra matjorda, beitedrift gir næring til matjorda. Du kan klar å utarme område matjord på ca 10 år med intensiv åkerdrift som det tok 1000 år med beitedrift å bygge opp.

Hver gang du pløyer jorda så forsvinner store mengder drivhusgasser opp i atmosfæren.

Store, flerårige røtter trengs for å få vannet ned i jorda. Uten disse store, flerårige røttene skyller regnet næringen i matjorda ut i elvene hvor det blir oppblomstring av alger som igjen dreper så godt som alt annet som ville leve i elva.

Beitedrift er faktisk eneste måten å motvirke ørkenifisering. De klarer å få områder som tidligere var ørken til å bli fruktbare igjen ved hjelp av beitedrift. Ørkenifisering er et stort problem i verden.

Når gresset blir beitet ned vokser det tykkere opp igjen og binder mer drivhusgasser.

Åkerdrift dreper hele økosystemer. Fugler, insekter, slanger, frosker, mus. Du dreper flere dyr ved å spise vegansk enn å spise beitefôret norsk kjøtt.

Og hvordan tror du de gir næring til åkerne? Med bæsj, blodmel og beinmel fra dyr. Planter trenger mer enn vann og luft. 

I Norge har ikke bønder lov til å slakte selv og selge videre, men de har lov til å sende dyr til slakteri, kjøpe kjøttet tilbake og selge videre. Du kan kontakte en hvilken som helst bonde og spørre om de vil selge til deg neste gang de sender dyr inn til kjøtt (obs! du må kanskje kjøpe i store kvanta hvis du ikke går sammen med noen - slakteriene sender minimum et halvt dyr tilbake). Jeg har mine kontakter og kjøper kjøtt av dem om høsten. Jeg fyller opp en stor fryseboks. Jeg har beitefôret angus-kjøtt, beitefôret dexterfe-kjøtt, beitefôret skotsk høylandsfe-kjøtt og beitefôret lammekjøtt. Har jegere i familen og har beitefôret elgkjøtt og beitefôret rådyrkjøtt. 

Hvis man ikke har egne kontakter finnes det en liste her med økologiske bønder man kan kontakte. (obs! langt fra alt økologisk kjøtt er beitefôret, men du kan jo kontakte dem og spørre om de har beitefôret til høsten). Hvis man bor i ett av områdene Fritt og Vilt leverer til, så får man tak i beitefôret skotsk høylandsfe hele året (de leverer én gang i måneden). 

Anonymkode: 07423...4c8

Har ikke kuttet ut kjøttet. Hvordan vet man hvilket for dyret har spist? 

Anonymkode: 02bb7...a37

Lenke til kommentar
Del på andre sider

29 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Åkerdrift stjeler næring fra matjorda, beitedrift gir næring til matjorda. Du kan klar å utarme område matjord på ca 10 år med intensiv åkerdrift som det tok 1000 år med beitedrift å bygge opp.

Hver gang du pløyer jorda så forsvinner store mengder drivhusgasser opp i atmosfæren.

Store, flerårige røtter trengs for å få vannet ned i jorda. Uten disse store, flerårige røttene skyller regnet næringen i matjorda ut i elvene hvor det blir oppblomstring av alger som igjen dreper så godt som alt annet som ville leve i elva.

Beitedrift er faktisk eneste måten å motvirke ørkenifisering. De klarer å få områder som tidligere var ørken til å bli fruktbare igjen ved hjelp av beitedrift. Ørkenifisering er et stort problem i verden.

Når gresset blir beitet ned vokser det tykkere opp igjen og binder mer drivhusgasser.

Åkerdrift dreper hele økosystemer. Fugler, insekter, slanger, frosker, mus. Du dreper flere dyr ved å spise vegansk enn å spise beitefôret norsk kjøtt.

Og hvordan tror du de gir næring til åkerne? Med bæsj, blodmel og beinmel fra dyr. Planter trenger mer enn vann og luft. 

I Norge har ikke bønder lov til å slakte selv og selge videre, men de har lov til å sende dyr til slakteri, kjøpe kjøttet tilbake og selge videre. Du kan kontakte en hvilken som helst bonde og spørre om de vil selge til deg neste gang de sender dyr inn til kjøtt (obs! du må kanskje kjøpe i store kvanta hvis du ikke går sammen med noen - slakteriene sender minimum et halvt dyr tilbake). Jeg har mine kontakter og kjøper kjøtt av dem om høsten. Jeg fyller opp en stor fryseboks. Jeg har beitefôret angus-kjøtt, beitefôret dexterfe-kjøtt, beitefôret skotsk høylandsfe-kjøtt og beitefôret lammekjøtt. Har jegere i familen og har beitefôret elgkjøtt og beitefôret rådyrkjøtt. 

Hvis man ikke har egne kontakter finnes det en liste her med økologiske bønder man kan kontakte. (obs! langt fra alt økologisk kjøtt er beitefôret, men du kan jo kontakte dem og spørre om de har beitefôret til høsten). Hvis man bor i ett av områdene Fritt og Vilt leverer til, så får man tak i beitefôret skotsk høylandsfe hele året (de leverer én gang i måneden). 

Anonymkode: 07423...4c8

Tror dette blir litt voldsomt for oss som kun er 2 😂 ikke kjenner jeg noen bønder, mye jobb med å finne ut hva slags for de får og så videre. 

Anonymkode: 02bb7...a37

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

35 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Åkerdrift stjeler næring fra matjorda, beitedrift gir næring til matjorda. Du kan klar å utarme område matjord på ca 10 år med intensiv åkerdrift som det tok 1000 år med beitedrift å bygge opp.

Hver gang du pløyer jorda så forsvinner store mengder drivhusgasser opp i atmosfæren.

Store, flerårige røtter trengs for å få vannet ned i jorda. Uten disse store, flerårige røttene skyller regnet næringen i matjorda ut i elvene hvor det blir oppblomstring av alger som igjen dreper så godt som alt annet som ville leve i elva.

Beitedrift er faktisk eneste måten å motvirke ørkenifisering. De klarer å få områder som tidligere var ørken til å bli fruktbare igjen ved hjelp av beitedrift. Ørkenifisering er et stort problem i verden.

Når gresset blir beitet ned vokser det tykkere opp igjen og binder mer drivhusgasser.

Åkerdrift dreper hele økosystemer. Fugler, insekter, slanger, frosker, mus. Du dreper flere dyr ved å spise vegansk enn å spise beitefôret norsk kjøtt.

Og hvordan tror du de gir næring til åkerne? Med bæsj, blodmel og beinmel fra dyr. Planter trenger mer enn vann og luft. 

I Norge har ikke bønder lov til å slakte selv og selge videre, men de har lov til å sende dyr til slakteri, kjøpe kjøttet tilbake og selge videre. Du kan kontakte en hvilken som helst bonde og spørre om de vil selge til deg neste gang de sender dyr inn til kjøtt (obs! du må kanskje kjøpe i store kvanta hvis du ikke går sammen med noen - slakteriene sender minimum et halvt dyr tilbake). Jeg har mine kontakter og kjøper kjøtt av dem om høsten. Jeg fyller opp en stor fryseboks. Jeg har beitefôret angus-kjøtt, beitefôret dexterfe-kjøtt, beitefôret skotsk høylandsfe-kjøtt og beitefôret lammekjøtt. Har jegere i familen og har beitefôret elgkjøtt og beitefôret rådyrkjøtt. 

Hvis man ikke har egne kontakter finnes det en liste her med økologiske bønder man kan kontakte. (obs! langt fra alt økologisk kjøtt er beitefôret, men du kan jo kontakte dem og spørre om de har beitefôret til høsten). Hvis man bor i ett av områdene Fritt og Vilt leverer til, så får man tak i beitefôret skotsk høylandsfe hele året (de leverer én gang i måneden). 

Anonymkode: 07423...4c8

Unnskyld, jeg leste hele innlegget ditt nå. Ser faktisk interessant ut. Kanskje jeg kjøper fra noen 😊 takk. 

Anonymkode: 02bb7...a37

Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Vi har ihjelavla på norske kuer, de er ikke like rustet til å gå ute lenger. 

Dyrking av linser kan motvirke ørkenspredning. 

Kuer gir ikke gratis næring til utmark. Kuene har næring i bæsjen sin fordi de spiser gress som har næring i seg. Kuene bare flytter på næringen. De spiser næring fra jordmarka et sted og bæsjer ut næringen et annet sted

Beiting kan også i noen tilfeller være skadelig for jorda, dette kommer an på klima, jordtype m.m

Er nok mye mer feil i det du skriver, men orker ikke gå gjennom alt. 

Anonymkode: 7a10c...32e

NRF er ikke laget for å gå ute hele året, men skotsk høylandsfe tåler det for eksempel. Her er ser du noen kuer som går ute og beiter hele året i Norge.

Hvordan skal du dyrke linser uten å pløye jorda? Hver gang du pløyer jorda så mister jorda mye næring som blir til drivhusgasser. Linser er ettårige planter. Hvordan skal du dyrke linser innimellom flerårige planter som trengs for å holde på vannet? For du har vel ikke tenkt å fjerne de få flerårige plantene som finnes i ørkenen? Beiting lar de flerårige plantene stå igjen, og man trenger ikke å pløye jorda.

Kanskje ikke kuene gir gratis næring - det spørs på din definisjon av gratis næring. Men mener du at plantene gir gratis næring når vi vet at det skal så lite som 10 år med intensiv åkerdrift til før jorda er utarmet? Ingen næringsstoffer på jorda går tapt. De går bare over i en annen form og evt flyttes. 

Hvor mener du at beiting kan være skadelig? Og kan disse områdene brukes til åkerdrift? 

Anonymkode: 07423...4c8

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Har ikke kuttet ut kjøttet. Hvordan vet man hvilket for dyret har spist? 

Anonymkode: 02bb7...a37

Hvis det ikke står noe, så er det nok mest kraftfôr. Beitefôret er det dessverre ikke så stort marked for i Norge, så du må bestille. Ca det eneste kjøttet i butikken som er beitefôret er reinsdyr. 

19 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Tror dette blir litt voldsomt for oss som kun er 2 😂 ikke kjenner jeg noen bønder, mye jobb med å finne ut hva slags for de får og så videre. 

Anonymkode: 02bb7...a37

13 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Unnskyld, jeg leste hele innlegget ditt nå. Ser faktisk interessant ut. Kanskje jeg kjøper fra noen 😊 takk. 

Anonymkode: 02bb7...a37

Så flott. :) Jeg bor alene, jeg. Funker helt fint hvis man bare har plass i fryseren. Det holder seg jo ca ett år i fryseren når det bare er dekket. Det blir mindre matsvinn for min del også. Og mindre søppel etter kjøttet jeg kjøpte direkte fra bøndene. Har jo fått 15 kg kjøtt i en pappeske med bare litt plast rundt kjøttet. Det fra fritt og vilt er mer proft pakket i vakuumpakninger og derfor også mer plast.

 

Anonymkode: 07423...4c8

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Hvor får jeg kjøpt beiteforet billig kjøtt i store pakninger?

Anonymkode: 3f561...247

Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Hvor får jeg kjøpt beiteforet billig kjøtt i store pakninger?

Anonymkode: 3f561...247

Nåja, spesielt billig er det ikke. Men se noen hakk opp, så la jeg ved noen linker. "Direkte" fra bonden kostet meg ca det samme som vanlig kjøtt i butikken. Men man får jo bedre kjøtt for samme prisen. Man sparer jo litt siden man kutter litt av handelskjeden. Jeg betalte 120 kr per kilo for kjøttdeig og 200 kr per kilo for biffene (hel indrefilet, hel ytrefilet, hel entrecôte, hel  osv) "direkte" fra bonden. Da kom det i 10-kilospakker med biff og 15-kilospakker med kjøttdeig. Kjøttdeigen i en klatt. Du må porsjonere ut selv. Jeg prøver å bruke så lite plastposer jeg kan, så jeg puttet det i flergangsbokser som tåler frysing og så tar jeg bare opp en, tiner det i kjøleskapet en dag eller to og så graver jeg ut så mye kjøttdeig jeg trenger til et måltid. Litt før jeg vil ha mer, så henter jeg en ny boks. Jeg bruker bare de boksene jeg har. Hadde fått plass til mer i fryseren hvis alle var like, men jeg klarer meg med de jeg allerede har.

Anonymkode: 07423...4c8

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler alle å se hvordan Allan Savory har fått ørkenområder til å bli fruktbare igjen ved å introdusere beitedyr:

 

Anonymkode: 07423...4c8

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Du må ikke tro på propagandaen til veganerne. Rent kjøtt er sunt og det er ikke sunt å kutte ut kjøtt. Hvis du heller velger mer beitefôret i stedet for kjøtt fra dyr som har fått "junk food" (aka kraftfôr) så gjør du miljøet en tjeneste. Åkerdrift ødelegger jorda vår. 

Kua skal spise gress. Ikke gjør den syk ved å gi den korn, soya og sånt. La dyrene gå på utmarksbeite. Vi har store områder med utmarksbeite som ikke blir brukt i Norge. Og ca 97% av Norges areal egner seg ikke til åkerdrift. Det er enten ulendt terreng eller morenejord. Vi tilfører ikke et ekstra ledd i næringskjeden fordi vi kan ikke fordøye cellulose, men det kan beitedyrene. 

Åkerdrift stjeler næring fra matjorda, beitedrift gir næring til matjorda. Du kan klar å utarme område matjord på ca 10 år med intensiv åkerdrift som det tok 1000 år med beitedrift å bygge opp.

Hver gang du pløyer jorda så forsvinner store mengder drivhusgasser opp i atmosfæren.

Store, flerårige røtter trengs for å få vannet ned i jorda. Uten disse store, flerårige røttene skyller regnet næringen i matjorda ut i elvene hvor det blir oppblomstring av alger som igjen dreper så godt som alt annet som ville leve i elva.

Beitedrift er faktisk eneste måten å motvirke ørkenifisering. De klarer å få områder som tidligere var ørken til å bli fruktbare igjen ved hjelp av beitedrift. Ørkenifisering er et stort problem i verden.

Når gresset blir beitet ned vokser det tykkere opp igjen og binder mer drivhusgasser.

Åkerdrift dreper hele økosystemer. Fugler, insekter, slanger, frosker, mus. Du dreper flere dyr ved å spise vegansk enn å spise beitefôret norsk kjøtt.

Og hvordan tror du de gir næring til åkerne? Med bæsj, blodmel og beinmel fra dyr. Planter trenger mer enn vann og luft. 

I Norge har ikke bønder lov til å slakte selv og selge videre, men de har lov til å sende dyr til slakteri, kjøpe kjøttet tilbake og selge videre. Du kan kontakte en hvilken som helst bonde og spørre om de vil selge til deg neste gang de sender dyr inn til kjøtt (obs! du må kanskje kjøpe i store kvanta hvis du ikke går sammen med noen - slakteriene sender minimum et halvt dyr tilbake). Jeg har mine kontakter og kjøper kjøtt av dem om høsten. Jeg fyller opp en stor fryseboks. Jeg har beitefôret angus-kjøtt, beitefôret dexterfe-kjøtt, beitefôret skotsk høylandsfe-kjøtt og beitefôret lammekjøtt. Har jegere i familen og har beitefôret elgkjøtt og beitefôret rådyrkjøtt. 

Hvis man ikke har egne kontakter finnes det en liste her med økologiske bønder man kan kontakte. (obs! langt fra alt økologisk kjøtt er beitefôret, men du kan jo kontakte dem og spørre om de har beitefôret til høsten). Hvis man bor i ett av områdene Fritt og Vilt leverer til, så får man tak i beitefôret skotsk høylandsfe hele året (de leverer én gang i måneden). 

Anonymkode: 07423...4c8

Jeg gikk noe motvillig over på plantebasert kosthold for noen år siden. Mannen min er veganer og har hatt gode helsegevinster pga kostholdet. Jeg hadde ikke tro på det selv, men jammen tok jeg feil. Etter å ha redusert animalske produkter så har jeg økt muskelmassen betraktelig, og føler meg mye bedre. Jeg kommer nok aldri til å bli veganer men jeg er sikker på at kroppen har godt av det.

Jeg har erfaring med både animalsk og vegansk kosthold så jeg vet hva jeg snakker om. Lurer på hvor mange av kjøttforkjemperne som faktisk har prøvd vegansk over tid.. Dyrevelferd og klima har ikke vært motivasjonen min. 

Anonymkode: 4a268...000

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...