Gå til innhold

Er søtpotet sunt eller usunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

1 time siden, AnonymBruker skrev:

Din påstand kan altså forstås som at dersom mennesker med type 1 diabetes, spiste 0 (null) karbohydrater, så ville det være optimalt for dem? Hva ville det bety for spedbarn med type 1 diabetes som i praksis er avhengige av morsmelk? Mener du at disse spedbarna skulle nektes å spise morsmelk?

Og mener du altså videre at dersom barnet akkurat hadde sluttet med morsmelk når det fikk typen 1 diabetes, så skulle det settes på 0-karbo-kosthold? Ville pancreas da bli overflødig og barnet kunne unngå å bli avhengig av insulininjeksjoner?

Alt som spises omgjøres til sukkermolekyler, enten det er egg, laks, rent kjøtt eller sukkerroer. Mennesker med type 1 diabetes har en pancreas som ikke lenger fungerer. Det produseres ikke lenger insulin. Derfor 'sliter' disse menneskene med å regulere blodsukkeret. Det er ikke fordi de spiser karbohydrater, eller ikke spiser karbohydrater. Det er fordi de er kjemisk fri for det hormonet som regulerer blodsukkeret ved å låse opp cellene slik at cellene kan motta energien (sukkeret som transporteres til cellene med blodet).

Hadde du mer du ønsket å dele av din såkalt "visdom" som du i følge deg selv kan så mye om?

Anonymkode: 94792...257

Stråmann. Du kan jo google når man utvikler T1D og se om hvor mange av dem som fortsatt ammes. ;) 

Og jepp, null gram karbohydrater er optimalt for diabetikere. Akkurat som at null gram gluten er optimalt for de med cøliaki. Vi trenger jo verken å spise karbohydrater eller gluten for å ha god helse.

Det er direkte feil å si at alt som spises blir til sukker. Spiser man lite karbohydrater produserer kroppen mer av noe som heter ketoner, og den erstatter en stor del av glukosen med ketoner. Alle kroppens celler kan bruke ketoner som energi. Til og med den store energisluken vår hjernen fungerer fint på en stor andel ketoner (og glukosen klarer kroppen å lage selv av proteiner og fett).

Diabetes 1 trenger oppfølgning og vil ofte trenge litt insulin. Det er positivt å ha så stabilt blodsukker på et godt nivå at man trenger lite insulin. Jo mindre insulin de trenger å tilføre, jo bedre. Men trenger de, så trenger de. Man må tilføre så mye man trenger, men ikke mer.

Jeg kjenner ei som kan spise max 5 gram karbohydrater i ett måltid, hvis ikke går blodsukkeret helt bananas og det er umulig å regulere blodsukkeret hennes med insulin. Virkelig umulig. Kroppen reagerer forskjellig på karbohydratene fra måltid til måltid. Mener du virkelig at hun bør spise "trege" karbohydrater for å holde blodsukkeret stabilt?

Ser du virkelig ikke at det er gunstig å holde blodsukkeret stabilt og på et godt nivå? "Trege karbohydrater" gjør bare at blodsukkeret er høyt lengre. Jeg sier ikke at karbohydratene forårsaker T1D, men å kutte karbohydrater er alfa-omega for å leve med T1D. Jo mindre karbohydrater man spiser, jo mindre insulin trenger man.

Anonymkode: 199db...ef9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

7 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Stråmann. Du kan jo google når man utvikler T1D og se om hvor mange av dem som fortsatt ammes. ;) 

Og jepp, null gram karbohydrater er optimalt for diabetikere. Akkurat som at null gram gluten er optimalt for de med cøliaki. Vi trenger jo verken å spise karbohydrater eller gluten for å ha god helse.

Det er direkte feil å si at alt som spises blir til sukker. Spiser man lite karbohydrater produserer kroppen mer av noe som heter ketoner, og den erstatter en stor del av glukosen med ketoner. Alle kroppens celler kan bruke ketoner som energi. Til og med den store energisluken vår hjernen fungerer fint på en stor andel ketoner (og glukosen klarer kroppen å lage selv av proteiner og fett).

Diabetes 1 trenger oppfølgning og vil ofte trenge litt insulin. Det er positivt å ha så stabilt blodsukker på et godt nivå at man trenger lite insulin. Jo mindre insulin de trenger å tilføre, jo bedre. Men trenger de, så trenger de. Man må tilføre så mye man trenger, men ikke mer.

Jeg kjenner ei som kan spise max 5 gram karbohydrater i ett måltid, hvis ikke går blodsukkeret helt bananas og det er umulig å regulere blodsukkeret hennes med insulin. Virkelig umulig. Kroppen reagerer forskjellig på karbohydratene fra måltid til måltid. Mener du virkelig at hun bør spise "trege" karbohydrater for å holde blodsukkeret stabilt?

Ser du virkelig ikke at det er gunstig å holde blodsukkeret stabilt og på et godt nivå? "Trege karbohydrater" gjør bare at blodsukkeret er høyt lengre. Jeg sier ikke at karbohydratene forårsaker T1D, men å kutte karbohydrater er alfa-omega for å leve med T1D. Jo mindre karbohydrater man spiser, jo mindre insulin trenger man.

Anonymkode: 199db...ef9

Nå synes jeg du skal jekke deg litt ned her! Du aner virkelig ikke hva du snakker om!

Kroppen MÅ ha karbohydrater. Og du sier du har mye kunnskap og kommer med mye tull. Tenk deg litt om før du gir råd som du tydeligvis ikke har noe som helst kunnskap for å uttale deg om.

Karbohydrater er viktig for flere organer, som hjernen, de øvrige deler av sentralnervesystemet og nyrene, og karbohydrater er den eneste energikilden til disse! 

Anonymkode: c9366...c05

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må folk slutte å være så redde for fantastisk mat som kommer rett fra jorden. Både søtpoteter og poteter er utrolig sunt!

Sjekk ut hva de spiser i blåsone-områdene, de områdene i verden der folk lever lengst (google det). Her er en av sonene, Okinawa: Image result for blue zones sweet potato

Anonymkode: b6046...a84

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og her er to med type 1 diabetes som spiser nesten BARE karbohydrater og som lærer andre å gjøre det samme, funker helt fint, faktisk mer enn fint: 
"In search of more energy and better blood sugar control, we transitioned to a low-fat, plant-based, whole-food lifestyle. Eating this diet dramatically improved our blood sugar control, reduced our A1C values, gave us tons of energy, and reduced our use of insulin by as much as 40 percent."
https://www.healthline.com/health/diabetes/plant-based-diet#6

Folk med diabetes dør faktisk ikke av diabetes, de dør av hjerteproblemer og slag. Vi vet at begge deler kan være relatert til en diett med mye fett (det finnes studier), og vi vet at diabetes-pasienter blir rådet til å spise mindre karbohydrater, hvilket betyr at de må spise mere fett, så her kan det være en sammenheng.

Anonymkode: b6046...a84

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, AnonymBruker skrev:

Stråmann. Du kan jo google når man utvikler T1D og se om hvor mange av dem som fortsatt ammes. ;) 

Og jepp, null gram karbohydrater er optimalt for diabetikere. Akkurat som at null gram gluten er optimalt for de med cøliaki. Vi trenger jo verken å spise karbohydrater eller gluten for å ha god helse.

Det er direkte feil å si at alt som spises blir til sukker. Spiser man lite karbohydrater produserer kroppen mer av noe som heter ketoner, og den erstatter en stor del av glukosen med ketoner. Alle kroppens celler kan bruke ketoner som energi. Til og med den store energisluken vår hjernen fungerer fint på en stor andel ketoner (og glukosen klarer kroppen å lage selv av proteiner og fett).

Diabetes 1 trenger oppfølgning og vil ofte trenge litt insulin. Det er positivt å ha så stabilt blodsukker på et godt nivå at man trenger lite insulin. Jo mindre insulin de trenger å tilføre, jo bedre. Men trenger de, så trenger de. Man må tilføre så mye man trenger, men ikke mer.

Jeg kjenner ei som kan spise max 5 gram karbohydrater i ett måltid, hvis ikke går blodsukkeret helt bananas og det er umulig å regulere blodsukkeret hennes med insulin. Virkelig umulig. Kroppen reagerer forskjellig på karbohydratene fra måltid til måltid. Mener du virkelig at hun bør spise "trege" karbohydrater for å holde blodsukkeret stabilt?

Ser du virkelig ikke at det er gunstig å holde blodsukkeret stabilt og på et godt nivå? "Trege karbohydrater" gjør bare at blodsukkeret er høyt lengre. Jeg sier ikke at karbohydratene forårsaker T1D, men å kutte karbohydrater er alfa-omega for å leve med T1D. Jo mindre karbohydrater man spiser, jo mindre insulin trenger man.

Anonymkode: 199db...ef9

Stråmann for hva da? - vet du egentlig hva ordet betyr? Det virker ikke som du vet det.

Blodsukkeret holdes stabil når en med diabetes 1 får tilført nok insulin av de riktige typene (basal og bolus) til riktig tid. 

Etter den innledende "honeymoon perioden" hvor pancreas fremdeles produserer litt insulin, så mennesker med diabetes 1 ha tilført insulin. Påstanden din om "vil ofte trenge insulin", og implisitt at de behøver ikke trenge insulin dersom de ikke spiser karbohydrater, er livsfarlig vranglære og vil medføre dødsfall dersom noen skulle tro på det du sier og feilaktig tro de kan spise seg friske fra en autoimmun sykdom som har tatt knekken på pancreas evne til å produsere insulin.

Hun "du kjenner" som du sier bare kan spise 5 gr. kabohydrater ellers går blodsukkernivået hennes "helt bananas" og er "umulig å regulere med insulin", - hun bør du henvise til bytte av insulintype(r) og til justering av hhv. basal og bolus i forhold til tidspunkt og mengde. Hun er tydeligvis feiljustert og får kanskje heller ikke insulintyper som passer hennes kropp best.

Siden du implisitt utgir deg for å være endokrinolog in spe, så synes jeg du skal spørre henne om akkurat det jeg nevner diskuteres med diabetesteamet på hennes sykehus.

Jeg leser deg som du faktisk mener folk med diabetes 1 skal bruke minst mulig insulin!

Da synes jeg du skal fortelle oss hvorfor du mener det er optimalt for folk med diabetes 1 å bruke minst mulig insulin fremfor å bruke den mengden insulin de trenger.

Du er farlig for folk med nydiagnostisert diabetes 1 som tilfeldigvis finner innleggene dine og skulle tro på det du sier her.

 

 

Anonymkode: f6875...f40

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 hours ago, AnonymBruker said:

Søtpotet har blitt svært populært de siste årene. Men er den egentlig så sunn som man skal ha det til? 

Søtpotet er blant annet kjent for å ha masse A-vitaminer. Men faktisk så har den helt ENORME mengder at A-vitaminer som er et fettløselig vitamin. A vitamin er i tillegg et vitamin som de aller fleste av oss har mer enn god nok dekning av fra før fordi det er mye av det i fargesterkt frukt og grønt.

Så kan det egentlig være skadelig med søtpotet pga det høye A-vitamin-innholdet?

Anonymkode: dbe55...42d

Du kan ikke få a vitaminforgiftning fra a vitamin i grønnsaker. Det er to typer a vitamin, og den du kan forgiftes av finnes ikke i grønnsaker. Men kroppen konverterer den a vitaminen til den andre typen om du ikke spiser dyreprodukter der den andre typen finnes. Menneskekroppen blir bedre på å konvertere a vitamin om den ikke får noe tilført fra dyreprodukter. Fordi menneskekroppen er fleksibel og endrer strategi alt etter hvilken type mat den får. Har den lite tilgang på sink, tar den opp ekstra mye sink fra mat med sink. Spiser du mat med mye sink, tar den opp mindre fordi det er mindre behov for sink. 

En annen nevner okinawaene. Disse spiste rundt 60% søtpoteter i kostholdet sitt og var blant verdens lengstlevende folk. Men de har en egen variant av søtpoteten, ikke den som er vanligst i Norge. Mulig de selger den i større byer, det vet jeg ikke. 

Skal sies at selv om du ikke kan bli forfigtet, kan du fortsatt få gulning i huden om du spiser kilovis med gulrøtter hver dag. Skal mye til før det skjer, så du trenger nok ikke bekymre deg...

Anonymkode: bb2ba...c21

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...