Gå til innhold

Er søtpotet sunt eller usunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Søtpotet har blitt svært populært de siste årene. Men er den egentlig så sunn som man skal ha det til? 

Søtpotet er blant annet kjent for å ha masse A-vitaminer. Men faktisk så har den helt ENORME mengder at A-vitaminer som er et fettløselig vitamin. A vitamin er i tillegg et vitamin som de aller fleste av oss har mer enn god nok dekning av fra før fordi det er mye av det i fargesterkt frukt og grønt.

Så kan det egentlig være skadelig med søtpotet pga det høye A-vitamin-innholdet?

Anonymkode: dbe55...42d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Den er også rik på betakaroten. Den er sunn i små mengder, men ikke fritert.

Anonymkode: 15fe3...b7d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skader jo ikke å spise en søtpotet i måneden. Men blir det en hver dag, så kan man jo diskutere hvor bra det er, i likhet med andre ensidige matvaner. Men for mye A-vit er ikke bra, det er riktig. Spørsmålet kan også ses på om kroppen klarer å ta til seg alt A-vitaminet før det kommer ut av andre enden. Alt med moderasjon, tenker jeg, også søtpotet :) 

Burde iallefall ikke spise søtpotet, betakaroten-tilskudd og en pose gulrot for dag iallefall 🧐

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I alminnelige mengder er det på lik linje med alt annet helt greit å spise. 

Anonymkode: c0c75...365

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Den er også rik på betakaroten. Den er sunn i små mengder, men ikke fritert.

Anonymkode: 15fe3...b7d

Beta-karoten er forstadium til aktivt vitamin A 😊

Anonymkode: 80c68...fa2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutter siden, Juks skrev:

Skader jo ikke å spise en søtpotet i måneden. Men blir det en hver dag, så kan man jo diskutere hvor bra det er, i likhet med andre ensidige matvaner. Men for mye A-vit er ikke bra, det er riktig. Spørsmålet kan også ses på om kroppen klarer å ta til seg alt A-vitaminet før det kommer ut av andre enden. Alt med moderasjon, tenker jeg, også søtpotet :) 

Burde iallefall ikke spise søtpotet, betakaroten-tilskudd og en pose gulrot for dag iallefall 🧐

Ja, men mange baker jo en 500grams søtpotet i ovnen og spiser hele saken til middag. Og med det får de vel i seg noe sånt som 30 ganger mer A-vitamin enn de skal ha..så da bør de faktisk avstå fra både gulrot, søtpotet, squash++ i ganske nøyaktig én måned frem i tid.

ts

Anonymkode: dbe55...42d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

6 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ja, men mange baker jo en 500grams søtpotet i ovnen og spiser hele saken til middag. Og med det får de vel i seg noe sånt som 30 ganger mer A-vitamin enn de skal ha..så da bør de faktisk avstå fra både gulrot, søtpotet, squash++ i ganske nøyaktig én måned frem i tid.

ts

Anonymkode: dbe55...42d

Jo, enig i at det blir mye av det. Spesielt i lengden. Vitamin A er nødvendig, men også svært skadelig. Minner om at 100 gram søtpotet inneholder 551 RAE Vitamin A. Tran inneholdt 553 RAE Vitamin A pr 10 ml. I tillegg til at Sanasol inneholdt 100 RAE pr 5 ml. De to siste skal nå være endret! Men likevel var det flere tusen som gikk å suttet på disse flaskene hver dag, med høyere dosering, i tillegg til all mat med Vitamin A. Og spiser du deg en boks leverpostei, så har du konsumert 5000 RAE vitamin A, noe som er ganske vilt! 

Alt med måte, bra du er blitt oppmerksom på dette :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Juks skrev:

Jo, enig i at det blir mye av det. Spesielt i lengden. Vitamin A er nødvendig, men også svært skadelig. Minner om at 100 gram søtpotet inneholder 551 RAE Vitamin A. Tran inneholdt 553 RAE Vitamin A pr 10 ml. I tillegg til at Sanasol inneholdt 100 RAE pr 5 ml. De to siste skal nå være endret! Men likevel var det flere tusen som gikk å suttet på disse flaskene hver dag, med høyere dosering, i tillegg til all mat med Vitamin A. Og spiser du deg en boks leverpostei, så har du konsumert 5000 RAE vitamin A, noe som er ganske vilt! 

Alt med måte, bra du er blitt oppmerksom på dette :) 

Jeg er mest ganske sur, fordi jeg liker søtpotet skikkelig godt og føler jeg har blitt ført fullstendig bak lyset som forbruker. Jeg er av typen som tar tran og gjerne spiser masse gulrøtter, squash og søtpotet i samme måltid som nå minner mer om et selvmordforsøk, en sunt kosthold.

ts

Anonymkode: dbe55...42d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg er mest ganske sur, fordi jeg liker søtpotet skikkelig godt og føler jeg har blitt ført fullstendig bak lyset som forbruker. Jeg er av typen som tar tran og gjerne spiser masse gulrøtter, squash og søtpotet i samme måltid som nå minner mer om et selvmordforsøk, en sunt kosthold.

ts

Anonymkode: dbe55...42d

Sånn er det. Opplysningene rundt matvarene og matkvaliteten er lav og til tider villedende. 

Mange spiser potet fordi det er så sunt og godt. Problemet er at potet blir næringsfattig når den kokes, friteres eller stekes. "Potet er rik på vitamin C". Vel, varmebehandler du poteten får du i deg særdeles lite vitamin C, fordi vitamin C tåler ikke å høye temperaturer. Ihjelkoker du den sitter du jo nesten kun igjen med stivelsen. Du kunne jo da nesten heller spist ris som nesten kun er stivelse. For hvem spiser potet rå? 

Det samme gjelder B-vitamin, som heller ikke tåler varme i høyere grad. Så med andre ord: varmebehandlet potet og søtpotet innehar lite av de vitaminene du trodde du skulle få i deg, med unntak av vitamin A, for det klarer å overleve varmebehandlingen. 

Endret av Juks
Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Ja, men mange baker jo en 500grams søtpotet i ovnen og spiser hele saken til middag. Og med det får de vel i seg noe sånt som 30 ganger mer A-vitamin enn de skal ha..så da bør de faktisk avstå fra både gulrot, søtpotet, squash++ i ganske nøyaktig én måned frem i tid.

ts

Anonymkode: dbe55...42d

Nope, det funker ikke slik. Betakaroten blir bare delvis konvertert til A-vitamin og det forutsetter at du spiser godt med fett til og at du er frisk. Ganske mange har faktisk tilnærmet null konvertering av betakaroten til a-vitamin. Og for å oppklare, det finnes ikke a-vitamin i det hele tatt i planteriket, kun i dyreriket. Det finnes altså NULL a-vitamin i søtpotet.

 

Her er hva en eks-veganer oppfordrer veganere om angående A-vitamin:

 

Get the most out of your beta carotene. Vitamin A is crucial for healthy bone tissue, vision, proper hormone function, making fully-intact babies, and other things generally regarded as good. But plants don’t contain “true” vitamin A—only certain provitamins, particularly beta carotene, that your body converts into vitamin A. Unfortunately, the conversion process is wildly inefficient: most folks absorb only a tiny fraction of the beta carotene they consume, and only a fraction of that ever becomes vitamin A—leaving some vegans deficient even if they rival Bugs Bunny in carrot consumption. Although some people are just genetically doomed to be poor converters and will probably struggle as vegans no matter what they do, there are a few ways to maximize your absorption and conversion of vitamin A precursors:

  • Eat beta-carotene-rich foods along with some fat—such as oily dressing or avocado slices on a salad—to greatly increase the amount you absorb.
  • Identify and treat any food allergies, celiac disease, parasite infections, H. pylori infection, or low stomach acid, which can disturb your gut ecology and hinder absorption.
  • Make sure you’re getting sufficient iron and zinc from your diet, since these minerals are critical in converting beta carotene to vitamin A. If you’re deficient in them, your vitamin A status will probably be impaired.
  • Lightly cook some of your beta-carotene sources to break down fiber and improve absorption.

 

Anonymkode: 199db...ef9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, LiseTV skrev:

Søtpotet er vel bra for oss som har dibetes?

Nei, ikke særlig egnet for diabetikere. Søtpotet inneholder ca 20 gram karbohydrater per 100 gram. Når man har diabetes bør man holde karbohydratinntaket så lavt som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

55 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Nei, ikke særlig egnet for diabetikere. Søtpotet inneholder ca 20 gram karbohydrater per 100 gram. Når man har diabetes bør man holde karbohydratinntaket så lavt som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Hvilken type diabetes har du selv? Spør siden du er så bastant i påstanden om at alle med diabetes (helt uavhengig av type og eventuell medisinering) bør spise så lite karbohydrater som mulig (også her differensierer du ikke mellom raske og sene karbohydrater).

Om søtpotet er "bra" for mennesker med diabetes?

Hva mener du med "bra"?

Hvilken type diabetes? Og med medisinering eller ikke? 

1 time siden, LiseTV skrev:

Søtpotet er vel bra for oss som har dibetes?

 

Anonymkode: 94792...257

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest MyzTeri

Med mindre du har tenkt å leve utelukkende på søtpotet så er ingenting av det du skriver farlig.

En matvare kan ikke plasseres i sunn og usunn sånn uten videre. Det handler om mengder. F.eks skal du spise rundt 20 egg OM DAGEN før at det i det hele tatt har innvirkning på kolestrol.

Spis søtpotet du.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest MyzTeri
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Nei, ikke særlig egnet for diabetikere. Søtpotet inneholder ca 20 gram karbohydrater per 100 gram. Når man har diabetes bør man holde karbohydratinntaket så lavt som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Det er individuelt. Og så er ikke karbsa av de enkle typene.

Må skille på det her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 
 
 
1 time siden, AnonymBruker skrev:

Hvilken type diabetes har du selv? Spør siden du er så bastant i påstanden om at alle med diabetes (helt uavhengig av type og eventuell medisinering) bør spise så lite karbohydrater som mulig (også her differensierer du ikke mellom raske og sene karbohydrater).

Anonymkode: 94792...257

Jeg har ikke diabetes, men kan nok om emnet til å påstå at de bør spise så lite karbohydrater som mulig.

Jeg har heller ikke cøliaki, men jeg kan nok om emnet til å påstå at de bør spise så lite gluten som mulig.

 

Alle karbohydrater er sukker. Uansett om de kommer fra marshmallows eller brokkoli. Et karbohydrater er en kjede sukkermolekyler bestående av alt fra ett til mange tusen sukkermolekyler. Alle karbohydrater som fordøyes blir til sukker. Tygg på en potet og den vil begynne å smake søtt etter noen minutter. Stivelse er en lang kjede med sukkermolekyler. Varm stivelse brytes ned raskere enn bordsukker, og gir altså raskere blodsukkerstigning enn bordsukker. Når man da sliter med å regulere blodsukkeret, så bør man holde blodsukkeret så jevnt som mulig. Det gjøres ved å spise så lite karbohydrater som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Nei, ikke særlig egnet for diabetikere. Søtpotet inneholder ca 20 gram karbohydrater per 100 gram. Når man har diabetes bør man holde karbohydratinntaket så lavt som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Dette stemmer ikke. Søtpotet er anbefalt diabetikere. Det er snakk om langsomme karbohydrater som holder blodsukkeret stabilt! 

Anonymkode: c9366...c05

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som med omtrent annet er søtpotet helt innafor i fornuftige mengder. En bør alltid spise variert, så søtpotet kan gjerne inngå i et sunt kosthold. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, AnonymBruker skrev:

 Jeg har ikke diabetes, men kan nok om emnet til å påstå at de bør spise så lite karbohydrater som mulig.

Jeg har heller ikke cøliaki, men jeg kan nok om emnet til å påstå at de bør spise så lite gluten som mulig.

 

Alle karbohydrater er sukker. Uansett om de kommer fra marshmallows eller brokkoli. Et karbohydrater er en kjede sukkermolekyler bestående av alt fra ett til mange tusen sukkermolekyler. Alle karbohydrater som fordøyes blir til sukker. Tygg på en potet og den vil begynne å smake søtt etter noen minutter. Stivelse er en lang kjede med sukkermolekyler. Varm stivelse brytes ned raskere enn bordsukker, og gir altså raskere blodsukkerstigning enn bordsukker. Når man da sliter med å regulere blodsukkeret, så bør man holde blodsukkeret så jevnt som mulig. Det gjøres ved å spise så lite karbohydrater som mulig.

Anonymkode: 199db...ef9

Din påstand kan altså forstås som at dersom mennesker med type 1 diabetes, spiste 0 (null) karbohydrater, så ville det være optimalt for dem? Hva ville det bety for spedbarn med type 1 diabetes som i praksis er avhengige av morsmelk? Mener du at disse spedbarna skulle nektes å spise morsmelk?

Og mener du altså videre at dersom barnet akkurat hadde sluttet med morsmelk når det fikk typen 1 diabetes, så skulle det settes på 0-karbo-kosthold? Ville pancreas da bli overflødig og barnet kunne unngå å bli avhengig av insulininjeksjoner?

Alt som spises omgjøres til sukkermolekyler, enten det er egg, laks, rent kjøtt eller sukkerroer. Mennesker med type 1 diabetes har en pancreas som ikke lenger fungerer. Det produseres ikke lenger insulin. Derfor 'sliter' disse menneskene med å regulere blodsukkeret. Det er ikke fordi de spiser karbohydrater, eller ikke spiser karbohydrater. Det er fordi de er kjemisk fri for det hormonet som regulerer blodsukkeret ved å låse opp cellene slik at cellene kan motta energien (sukkeret som transporteres til cellene med blodet).

Hadde du mer du ønsket å dele av din såkalt "visdom" som du i følge deg selv kan så mye om?

Anonymkode: 94792...257

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...