AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #81 Del Skrevet 2. februar 2017 17 timer siden, Gjestinnom skrev: Jeg er fullstendig enig med deg og er glad for at du tar det opp! Vi har barn i barneskolen (bokmålskommune, østlandet) og jeg har merket meg det samme:at mange lærere har a-endelser i sitt muntlige språk og skriver a-endelser. Vi foreldre bruker en-endelser og synes det er trist at barna blir "småforvirret" over hva som er "riktig". Små barn i skolen lurer jo gjerne på hva "som er riktig". Skulle ønske lærerne konsekvent kunne bruke en-endelser (og ikke a-endelser)! Og får å gjera forvirringa total så skal dei læra nynorsk på ungdomsskulen. Mohahhahahaah!! Anonymkode: 521b3...80a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #82 Del Skrevet 2. februar 2017 16 timer siden, Mummikopp skrev: Uavhengig av hva man synes er "penest" så er det jo ganske spesielt å hevde at det er dumt at lærere skriver a-ending istedet for en-ending når det er a-endingen som er mest norsk. A-ending mest norsk? Hvorfor? Anonymkode: 521b3...80a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #83 Del Skrevet 2. februar 2017 2 timer siden, AnonymBruker skrev: Har barn i barneskolen på Oslo vest, barna snakker stort sett uten a-endelser (de sier hytta og jenta, men døren, boken, solen). Verken de eller jeg har noe som helst problem med at de leser og av og til skriver a-endelser. De er veldig vant til dialekter (hele barnetv er jo på forskjellige dialekter, hele slekta), og de har et bevisst forhold til det. Lærerne, aks-ansatte og i barnehagen snakker gjerne litt mer "radikalt" enn elevene, jeg kan ikke se at det skal være et problem overhodet? Det er jo virkelighetens verden dvs Norge og skrift- og talespråket i Norge i dag? De har aldri blitt retta på sitt "pene" språk, og de vet utmerket godt at boken og boka er det samme, begge deler er riktig, og de velger selv når de skriver, selvom det står "boka" i boka. Mange sier ei sol, sola. Mens "kanina" er dialekt, og feil skriftlig. Sne er liksom finere enn snø, mens dass er "frekt". Ingen forvirring. Mye god barnelitteratur er også på ganske radikal bokmål (Harry Potter-oversettelsen for eksempel), og jeg syns bare det er bra jeg? På universitetet skal du ikke se bort ifra at de kommer til å skrive på engelsk. Og skriftspråket og ordforrådet der er så langt fra en fjerdeklassings grammatikk og ordvalg uansett, at det ville være min minste bekymring. Bare fint at de blir språkbevisste, noe du ikke synes å være, siden du ikke VET at vanlig bokmål med hunkjønn er mer brukt enn riksmål. Anonymkode: 8e29b...9e3 Jeg rekner med at barna dine er vant med dialekter. De snakker jo dialekt de og! Anonymkode: 521b3...80a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vera Vinge Skrevet 2. februar 2017 #84 Del Skrevet 2. februar 2017 Er dette tull? Det er vel bare positivt at barna lærer at hunnkjønn fins. Jeg har ikke en gang tenkt over at det skal være en del av radikal bokmål å skrive "boka", slik noen nevner. Jeg er for å skrive korrekt, men forstår ikke hvorfor alt skal være så "pent". 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #85 Del Skrevet 2. februar 2017 4 minutter siden, AnonymBruker skrev: Jeg rekner med at barna dine er vant med dialekter. De snakker jo dialekt de og! Anonymkode: 521b3...80a Ja? De kaller det det selv også "Anna snakker dialekt, hun kommer fra Bergen. Jeg snakker Oslo-dialekt, jeg!". Jeg ville kanskje kalt det sosiolekt, men ja, ingen tvil om at de snakker en variant av oslo-mål. Selvfølgelig? Og a-endelser er også bokmål, og hører også hjemme i oslo-mål. Anonymkode: 8e29b...9e3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #86 Del Skrevet 2. februar 2017 50 minutter siden, AnonymBruker skrev: Ja? De kaller det det selv også "Anna snakker dialekt, hun kommer fra Bergen. Jeg snakker Oslo-dialekt, jeg!". Jeg ville kanskje kalt det sosiolekt, men ja, ingen tvil om at de snakker en variant av oslo-mål. Selvfølgelig? Og a-endelser er også bokmål, og hører også hjemme i oslo-mål. Anonymkode: 8e29b...9e3 ALLE SNAKKER DIALEKT! ALLE!! ALLE! og vi skriver bokmål eller nynorsk. Anonymkode: 521b3...80a 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #87 Del Skrevet 2. februar 2017 5 minutter siden, AnonymBruker skrev: ALLE SNAKKER DIALEKT! ALLE!! ALLE! og vi skriver bokmål eller nynorsk. Anonymkode: 521b3...80a Ja. Barna mine snakker dialekt. Og de er helt klar over det, og sier så selv også. Og jeg er klar over det. Innad i Oslo (på oslo-målet) finns det varianter av denne dialekten som kan kalles sosiolekter. Og vi skriver bokmål, og det undervises i på skolen (og ikke riksmål som ts tydeligvis tror). Var det noe mer? Anonymkode: 8e29b...9e3 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #88 Del Skrevet 2. februar 2017 1 time siden, AnonymBruker skrev: A-ending mest norsk? Hvorfor? Anonymkode: 521b3...80a Fordi man i norrønt, og de fleste norske dialekter (med unntak av "nyere" bymål som f.eks i Bergen), har tre kjønn. Hunkjønn har sin egen bøyingsform, for eksempel -a i bestemt form entall. Dette er det opprinnelig norske. Dansk preger fremdeles enkelte bymål, som i Bergen, der de knapt har hunkjønn. De måtte vel snakke litt "penere" når de hadde så mye handel med kontinentet. Anonymkode: b339a...640 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Overrasket Skrevet 2. februar 2017 #89 Del Skrevet 2. februar 2017 15 minutter siden, AnonymBruker skrev: Fordi man i norrønt, og de fleste norske dialekter (med unntak av "nyere" bymål som f.eks i Bergen), har tre kjønn. Hunkjønn har sin egen bøyingsform, for eksempel -a i bestemt form entall. Dette er det opprinnelig norske. Dansk preger fremdeles enkelte bymål, som i Bergen, der de knapt har hunkjønn. De måtte vel snakke litt "penere" når de hadde så mye handel med kontinentet. Anonymkode: b339a...640 Det er et godt poeng, men det er ikke dermed sagt at det er mest norsk at a-endinger skal "overta" for en-endinger. Hvis man skal legge til grunn norrønt og dialekter, så må jo det faktum at man faktisk har/hadde alle tre formene være et argument for å beholde nettopp tre distinke former også idag (<--- huhuhu, der snek jeg inn litt riksmål ). Man kan faktisk argumentere for at det er en mindre "norsk" utvikling når noen tradisjonelle hankjønnsord bøyes som om de er hunkjønn. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Zanzibar3 Skrevet 2. februar 2017 #90 Del Skrevet 2. februar 2017 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Ikke så rart du ser det hele "tida" når du skriver det selv? Anonymkode: 5320e...371 Ja. Men nå leser jeg jo andre tekster enn mine egne også da 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mummikopp Skrevet 2. februar 2017 #91 Del Skrevet 2. februar 2017 9 timer siden, AnonymBruker skrev: Hehe, da forstår du tydeligvis ikke hva sosiolekt er Forklar meg hva DU tror det er, da! Anonymkode: 3ef08...9e2 "Hehe", bare fordi jeg er uenig med deg så betyr ikke det at jeg ikke vet hva det er. En sosiolekt er en talemåte som brukes av en spesiell sosial gruppe eller klasse. A-ending brukes av så og si hele Oslo (og Østlandet forøvrig), så det er ikke en sosiolekt. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #92 Del Skrevet 2. februar 2017 7 timer siden, AnonymBruker skrev: Og a-endelser er også bokmål, og hører også hjemme i oslo-mål. Anonymkode: 8e29b...9e3 Oslo ØST især. Anonymkode: bedaf...a8a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #93 Del Skrevet 2. februar 2017 56 minutter siden, Mummikopp skrev: "Hehe", bare fordi jeg er uenig med deg så betyr ikke det at jeg ikke vet hva det er. En sosiolekt er en talemåte som brukes av en spesiell sosial gruppe eller klasse. A-ending brukes av så og si hele Oslo (og Østlandet forøvrig), så det er ikke en sosiolekt. Gjennomgående a-endelser brukes ikke av nesten hele Oslo, men av Oslo øst spesielt og ja,mye ellers på østlandet. Bærum, Asker og Oslo Vest har mer utpregede en-endelser (selv om det også der er en a-endelser her og der). Anonymkode: bedaf...a8a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #94 Del Skrevet 2. februar 2017 6 timer siden, AnonymBruker skrev: Fordi man i norrønt, og de fleste norske dialekter (med unntak av "nyere" bymål som f.eks i Bergen), har tre kjønn. Hunkjønn har sin egen bøyingsform, for eksempel -a i bestemt form entall. Dette er det opprinnelig norske. Dansk preger fremdeles enkelte bymål, som i Bergen, der de knapt har hunkjønn. De måtte vel snakke litt "penere" når de hadde så mye handel med kontinentet. Anonymkode: b339a...640 Mitt inntrykk (ikke forskningsbasert og kan dessverre ikke dokumenteres) er at EN-endelsene er mer dannet, byaktig/urbantog opprinnelig fra dansk og fra Hansabyen Bergen (Bjørgvin). A-endelser er muligens mer norsk (?) men da også mindre urbant og mer bondsk. Anonymkode: bedaf...a8a Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Jolene Skrevet 2. februar 2017 #95 Del Skrevet 2. februar 2017 Selv synes jeg man høres mindre smart ut ved å bruke a-endelser, men det er jo ikke feil. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #96 Del Skrevet 2. februar 2017 12 minutter siden, Jolene skrev: Selv synes jeg man høres mindre smart ut ved å bruke a-endelser, men det er jo ikke feil. Agree! Anonymkode: bedaf...a8a 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Thyra Skrevet 2. februar 2017 #97 Del Skrevet 2. februar 2017 41 minutter siden, Jolene skrev: Selv synes jeg man høres mindre smart ut ved å bruke a-endelser, men det er jo ikke feil. Det sier jo mest om deg. 8 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Zienna Skrevet 2. februar 2017 #98 Del Skrevet 2. februar 2017 Som alt annet har språket en utvikling, og det har i de siste ti-år nærmet seg nærmere til hvordan vi snakker. I dag sier ingen "hønen", men høna. Ikke kuen, men kua. Ikke solen, men sola. Osv. osv. Er det ikke bare folk over 80, som fortsatt bruker -en ending, da? 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Mummikopp Skrevet 2. februar 2017 #99 Del Skrevet 2. februar 2017 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Gjennomgående a-endelser brukes ikke av nesten hele Oslo, men av Oslo øst spesielt og ja,mye ellers på østlandet. Bærum, Asker og Oslo Vest har mer utpregede en-endelser (selv om det også der er en a-endelser her og der). Anonymkode: bedaf...a8a Nettopp, alle i Oslo bruker til dels a-endinger, også Oslo vest, som du selv skriver her. Derfor er det ikke en sosiolekt. Om du skal begynne å snakke om gjennomgående a-endelser så blir jo det noe annet. Oslo vest har nok også flere a-endelser enn en-endelser i daglig tale. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 2. februar 2017 #100 Del Skrevet 2. februar 2017 3 timer siden, AnonymBruker skrev: Mitt inntrykk (ikke forskningsbasert og kan dessverre ikke dokumenteres) er at EN-endelsene er mer dannet, byaktig/urbantog opprinnelig fra dansk og fra Hansabyen Bergen (Bjørgvin). A-endelser er muligens mer norsk (?) men da også mindre urbant og mer bondsk. Anonymkode: bedaf...a8a Så og si alle byer i Norge bruker a-endelser bortsett fra Oslo og Bergen. Anonymkode: 618d5...87d 5 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå