Gå til innhold

Nevrotiske notater


Nilma

Anbefalte innlegg

Fortsetter under...

Vi har invitert middagsgjester på lørdag, men ukarakteristisk nok har jeg ikke kommet så langt i menyplanleggingen :sjokk: (siden jeg begynte uka i går, innbiller jeg meg at det er tirsdag i dag), så innspill mottas med takk.

Det eneste jeg vet sikkert så langt er at hovedretten blir lammestek med sjysaus med rødvin, timian og honning. Sist jeg lagde dette hadde jeg pommes sarladaise til, og da stekte jeg dem like før vi spiste, men siden vi skal ha gjester tenkte jeg det var greit å gjøre så mye som mulig ferdig på forhånd. Kan det funke å steke potetene litt tidligere, og så holde dem varme i stekeovnen sammen med lammet (som jeg skal langsteke på meget lav varme), montro? :klø: Andre idéer til tilbehør? Sist hadde vi sautert rosenkål med bacon (passet godt) og hvitvinsdampet fennikel (passet ikke fullt så godt).

Til forrett vurderer jeg denne suppen (med kongekrabbe, jeg antar det er lettest å få tak i nå), men jeg er litt usikker. Jeg har egentlig lyst på kamskjell, men det tviler jeg på at gjestene spiser.

Hvis jeg ikke kommer på noe annet genialt vurderer jeg å lage en helt enkel sjokolademousse til dessert, med fruktsalat, bær e.l. til.

Hjelp?

Endret av Nilma
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du mener det er smittsomt? :overrasket:

Som jeg har såvidt nevnt, det er ikke så utenkelig lenger som det var for noen år siden, så jeg/vi tenker så det knaker. Men dess mer jeg tenker, dess mer forvirret blir jeg. :sukk:

For min del tror jeg rett og slett det var nysgjerrigheten som tok overhånd til slutt. Måtte jo vite hva det egentlig var jeg gikk glipp av :fnise:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke så mange lammestekidéer til deg, Nilma, men det hørtes godt ut. :) Rosenkål er vel ikke i sesong lenger - kanskje aspargesbønner med bacon kunne kanskje brukes i stedet?

Potetene vet jeg ikke helt (har aldri laget sånne selv) - men fløtegratinerte er jo praktisk til gjester (gjøre halvferdige i gryte, og ta finishen i ovnen mens steken hviler). Hvis du ikke synes det blir for kjedelig og fløtetungt - jeg liker fløtegratinerte poteter en gang i blant, ikke minst til lammestek.

Dessert: Til sjokolademousse ville jeg laget noe appelsintilbehør på denne tiden av året, tror jeg. En salat, eller til og med kanskje en sorbet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest Ludovie

Jeg tror at potetene vil bli litt "soggy" hvis de blir holdt varme i ovnen slik du beskriver. Det kan eventuelt bøtes på ved å sautere dem raskt i en stekepanne rett før servering.

Hvis du har kraft, er et annet potetalternativ pommes boulangère, som vi hadde i dag. Jeg ser av denne oppskriften at det gjerne kan kombineres med steking av lam.

Jeg slår dessuten også et slag for sjokolademousse med appelsiner i en eller annen form! :tommelsmil:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nextlife

Jeg tenker at potetene nok vil bli dvaske og litt slapp. Det du kan gjøre er å lage de ferdig på forhånd, for så å enten frese de opp på panna eller sette de inn i ovnen på laveste grillvarme eller høy varmluft en liten stund etter du har tatt ut kjøttet for å hvile.

Baconsurrede rosenkål er godt til, jeg kjøpte fine (men dog importerte) rosenkål forrige helg.

Ellers så er Duxelletomater (eller champinjong) standard tilbehør til lam hos oss. Det er spesielt godt hvis man har litt bacon eller røkt skinke i :)

Endret av nextlife
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del tror jeg rett og slett det var nysgjerrigheten som tok overhånd til slutt. Måtte jo vite hva det egentlig var jeg gikk glipp av :fnise:
Jeg skjønner akkurat hva du mener. :fnise:

Jeg har ikke så mange lammestekidéer til deg, Nilma, men det hørtes godt ut. :) Rosenkål er vel ikke i sesong lenger - kanskje aspargesbønner med bacon kunne kanskje brukes i stedet?

Potetene vet jeg ikke helt (har aldri laget sånne selv) - men fløtegratinerte er jo praktisk til gjester (gjøre halvferdige i gryte, og ta finishen i ovnen mens steken hviler). Hvis du ikke synes det blir for kjedelig og fløtetungt - jeg liker fløtegratinerte poteter en gang i blant, ikke minst til lammestek.

Dessert: Til sjokolademousse ville jeg laget noe appelsintilbehør på denne tiden av året, tror jeg. En salat, eller til og med kanskje en sorbet?

Du har sikkert rett m.h.t. rosenkål, det er en stund siden jeg har sett det. Aspargesbønner er veldig godt, men jeg har ikke sett så mye av det heller, synes jeg (nå har jeg ikke sett så nøye etter heller, da). Jeg tror rett og slett jeg får ta en butikkrunde og se om jeg finner noe å la meg inspirere av.

Ang. potetene er selvsagt fløtegratinerte et alternativ, det er jo som du sier veldig praktisk.

Jeg tror at potetene vil bli litt "soggy" hvis de blir holdt varme i ovnen slik du beskriver. Det kan eventuelt bøtes på ved å sautere dem raskt i en stekepanne rett før servering.

Hvis du har kraft, er et annet potetalternativ pommes boulangère, som vi hadde i dag. Jeg ser av denne oppskriften at det gjerne kan kombineres med steking av lam.

Jeg slår dessuten også et slag for sjokolademousse med appelsiner i en eller annen form! :tommelsmil:

Jeg så faktisk på akkurat samme oppskrift i går. :fnise: Problemet er at jeg har tenkt å steke steken etter "Viestad-metoden" på meget lav temperatur, men det er kanskje mulig å steke dem delvis ferdige på forhånd, og så gjøre dem ferdig mens steken hviler?

Må tenke litt mer på det med potetene, kjenner jeg.

Ellers har jeg tenkt hardt på forrett og dessert: Til forrett tror jeg at jeg skal prøve meg på den nevnte Bocuse-ertesuppen, med gougères til. Når det gjelder desserten begynte mannen å snakke om en kald mangosuppe jeg lager av og til, så jeg lurer på å servere sjokolademoussen i porsjonsglass med et lag av mangosuppe/-saus på toppen - det innbiller jeg meg både må se lekkert ut og smake godt. Om jeg ikke får tak i fin mango likte jeg idéen om noe med appelsin. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at potetene nok vil bli dvaske og litt slapp. Det du kan gjøre er å lage de ferdig på forhånd, for så å enten frese de opp på panna eller sette de inn i ovnen på laveste grillvarme eller høy varmluft en liten stund etter du har tatt ut kjøttet for å hvile.

Baconsurrede rosenkål er godt til, jeg kjøpte fine (men dog importerte) rosenkål forrige helg.

Ellers så er Duxelletomater (eller champinjong) standard tilbehør til lam hos oss. Det er spesielt godt hvis man har litt bacon eller røkt skinke i :)

Å varme potetene med grill/varmluft var lurt, kanskje jeg kan få sarladaisepoteter likevel! :)

Hvordan lager du duxelletomater, nextlife? Det tror jeg ikke at jeg har vært borti.

Takk for innspill alle sammen, forresten! :blomst:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest nextlife
Å varme potetene med grill/varmluft var lurt, kanskje jeg kan få sarladaisepoteter likevel! :)

Hvordan lager du duxelletomater, nextlife? Det tror jeg ikke at jeg har vært borti.

Takk for innspill alle sammen, forresten! :blomst:

Duxelletomater

Tomatene deles i to, og fruktkjøttet tas ut og finhakkes. Surr finhakket skinke/bacon i panne, tilsett finhakket løk/charlottløk og champinjong. La det surre til det blir mykt og blankt. Tilsett tomatkjøttet og evt. urter (jeg er veldig glad i kjørvel, men dette er smak og behag), litt salt og grovmalt pepper. La det koke inn til det blir en jevn, tykk masse. Denne massen fylles tilbake i de uthulte tomatene og settes i ovnen. Bakes i 5-10 minutter. Ha gjerne ei skive av en god ost på toppen mot slutten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

:spise: Oppskrift på din gode mangosuppe?
Oppskrift og oppskrift... :sjenert: Jeg improviserer for hver gang, inspirert av en dessert jeg fikk i et bryllup en gang. Jeg skjærer rett og slett mango i biter, kjører det til puré i blender og tynner ut med litt vann (innbiller meg at det må være enda bedre med halvtørr hvitvin) til passe konsistens, men sånn at den fremdeles er ganske tykk. Smaker til med litt sitron (og evt. sukker, kommer an på hvor søt mangoen er). Serveres med en klatt rømme/crème fraîche tilsmakt med kanel.

Jeg har dessuten en teori om at det må være godt å bruke vanilje og lime i stedet for sitron, men det har jeg ikke prøvd ut.

Vet ikke hvor god forklaring dette var, bare spør om noe er uklart. :ler:

Duxelletomater

Tomatene deles i to, og fruktkjøttet tas ut og finhakkes. Surr finhakket skinke/bacon i panne, tilsett finhakket løk/charlottløk og champinjong. La det surre til det blir mykt og blankt. Tilsett tomatkjøttet og evt. urter (jeg er veldig glad i kjørvel, men dette er smak og behag), litt salt og grovmalt pepper. La det koke inn til det blir en jevn, tykk masse. Denne massen fylles tilbake i de uthulte tomatene og settes i ovnen. Bakes i 5-10 minutter. Ha gjerne ei skive av en god ost på toppen mot slutten.

Tusen takk, det høres absolutt ut som noe som kan falle i smak både hos vertskapet og gjestene. :)
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest Krynkel

Takk for oppskrift! Den var da svært forståelig, men jeg noterer meg navn og nummer så jeg kan henvende meg til opphavskvinnen om jeg sliter med mangopureen. :ler:

Kaffe, ja. Jeg river i med litt Evergood ispedd (ekstra lett) melk i dag! :kaffekopp:

:fnise:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ellers har jeg tenkt hardt på forrett og dessert: Til forrett tror jeg at jeg skal prøve meg på den nevnte Bocuse-ertesuppen, med gougères til. Når det gjelder desserten begynte mannen å snakke om en kald mangosuppe jeg lager av og til, så jeg lurer på å servere sjokolademoussen i porsjonsglass med et lag av mangosuppe/-saus på toppen - det innbiller jeg meg både må se lekkert ut og smake godt. Om jeg ikke får tak i fin mango likte jeg idéen om noe med appelsin. :)

Jeg har dessuten en teori om at det må være godt å bruke vanilje og lime i stedet for sitron, men det har jeg ikke prøvd ut.

Suppen i kombinasjon med sjokolademousse hørtes nydelig ut, og jeg er enig i at lime+vanilje hørtes enda bedre ut enn sitron og kanel. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Takk for oppskrift! Den var da svært forståelig, men jeg noterer meg navn og nummer så jeg kan henvende meg til opphavskvinnen om jeg sliter med mangopureen. :ler:

Kaffe, ja. Jeg river i med litt Evergood ispedd (ekstra lett) melk i dag! :kaffekopp:

:fnise:

Her spares det ikke på noe, ser jeg. :fnise:

Suppen i kombinasjon med sjokolademousse hørtes nydelig ut, og jeg er enig i at lime+vanilje hørtes enda bedre ut enn sitron og kanel. :)
Ja, jeg lurer på å prøve det, jeg har jo brukt kombinasjonen mørk sjokoladekake og frukt/bær i vanilje- og limelake noen ganger, så det burde vel funke til sjokolademousse også.

Oh.. endelig matprat! :)

Jeg så forresten finalen i Masterchef på BBC i går kveld. Åh, så spennende, men favoritten min vant. :)

Masterchef er litt cheezy, men jeg synes det er kjempemorsomt! :) Er det den nyeste sesongen du har sett? BBC Lifestyle, som vi har, ligger som regel en sesong eller to på etterskudd.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Masterchef er litt cheezy, men jeg synes det er kjempemorsomt! :) Er det den nyeste sesongen du har sett? BBC Lifestyle, som vi har, ligger som regel en sesong eller to på etterskudd.

Ja, litt cheesy er det, men jeg synes det er kjempegøy og denne gangen var de siste finalistene utrolig dyktige! Det var 2009 sesongen jeg så nå ja. Helt på slutten måtte de jobbe lunsjskift ved Arzak, Noma og en fransk en i Jeuney som jeg ikke husker navnet på.... Men programlederne er jo helt corny da... hihihi Veldig dramatiske...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...