Gå til innhold

Alt du trenger å vite om niacinamide (vitamin B3)


Roci

621 visninger

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om antioksidanter, og der nevnte jeg såvidt niacinamide. Grunnen til at jeg ikke skrev mer om niacinamide den gang, er fordi den er en skikkelig multitasker av et virkestoff som fortjener et eget innlegg.

Niacinamide er en form av vitamin B3 som også finnes i mat og vitamintilskudd. Brukt i hudpleie har den en rekke hudforbedrende egenskaper, samtidig som den er skånsom nok for sensitiv hud. Niacinamide kan også kombineres med andre virkestoffer som syrer, c-vitamin og retinoider.

Niacinamide er fuktighetsbevarende fordi den danner en barriere på huden som forhindrer fukttap. En klinisk studie publisert i The British Journal of Dermatology viste at niacinamide økte forekomsten av ceramider og frie fettsyrer (naturlige mykgjørende og fuktighetsbevarende substanser) i stratum corneum (det øvre hudlaget) og reduserte fukttap i tørr hud.

Niacinamide reduserer forekomsten av rynker ved å stimulere hudens egen kollagenproduksjon. Kollagen er naturlig forekommende protein i kroppen som bl.a. bidrar til å holde huden fast og spenstig. C-vitamin og retinol/retinsyre har den samme egenskapen, men niacinamide er mer skånsom mot huden og kan i utgangspunktet brukes av selv sensitiv hud.

Niacinamide er effektivt mot akne, fordi den har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper. Niacinamide forårsaker heller ikke resistens hos P.Acne, den bakterien som forårsaker akne.

Niacinamide kan virke beroligende på rosacea fordi den styrker hudbarrieren og er antiinflammatorisk.

Niacinamide kan lysne pigmentflekker og gi jevnere hudtone ved at den hindrer melanin (det pigmentet som gir huden farge) fra å nå det ytterste laget av huden. Når melaninet ikke kommer dit, kan det heller ikke gjøre huden mørkere.

I utgangspunktet tolereres niacinamide av de fleste, også de med sensitiv hud. Vær også oppmerkom på en reaksjon kalt "flushing" - en følelse av varme og "prikking", ofte fulgt av forbigående rødhet og svetting, som skyldes at niacinamide utvider blodkar i hudoverflaten, og kan oppstå dersom man kombinerer niacinamide med c-vitamin. Det er imidlertid svært sjelden, og løsningen er ganske enkelt å unngå å bruke niacinamide og c-vitamin (dersom du bruker begge) sammen. Ellers kan du fint bruke niacinamide og c-vitamin sammen, de deaktiverer ikke hverandre.

I likhet med flere andre såkalte aktive ingredienser (kommer mer om det i et senere innlegg), kan niacinamide gi reaksjon ved høye konsentrasjoner. 5-10% er tilstrekkelig til å gi effekt.

Illustrasjon: Produsenten

  • Nyttig 1

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...