Gå til innhold

Har du dehydrert hud?


Roci

588 visninger

I løpet av vinteren er det sikkert flere av oss som har opplevd at huden kjennes tørr og stram, og kanskje til og med blitt litt flassete. Kulde og tørr inneluft nærmest suger fukt fra huden, og den vanlige fuktighetskremen ser ikke ut til å fungere lenger. Samtidig opplever du kanskje i tillegg at huden er blankere og mer oljete, uten at det hjelper på den stramme følelsen.

Hvis dette høres kjent ut, så har du sannsynligvis dehydrert hud. I motsetning til tørr hud, som er en hudtype, er dehydrert hud en hudtilstand som kan "ramme" alle hudtyper, også fet hud. Tørr hud mangler vann/fukt og fett, mens dehydrert hud mangler vann og i mange tilfeller overproduserer fett for å kompensere for vanntapet. Resultatet er en hud som kjennes stram og tørr, kanskje flasser litt rundt nesevingene eller i kinnene, samtidig som hudoverflaten kan være blank og oljete.

I tillegg til kulde og tørr inneluft som nevnt innledningsvis, er det flere forhold som kan føre til dehydrert hud:

- andre harde værforhold som f.eks vind og sterk sol

- uttørkende hudprodukter som f.eks. såpe eller tonere/renseprodukter med alkohol

- overeksfoliering eller for hyppig bruk av aktive ingredienser som syrer og retinol

- naturlig aldring (hei overgangsalderen)

- noen medisiner

- ubeskyttet soleksponering

Det som skjer, er at disse forholdene bryter ned hudens egen beskyttelsesbarriere, slik at fukt fordamper fra huden, og den blir mer utsatt for bakterier og infeksjoner som bl.a. kan gi kviser og urenheter. Dette er bl.a. en viktig årsak til at man ikke bør bruke sterkt uttørkende produkter selv om man har fet hud.

Nøkkelen til å reparere dehydrert hud og gjenopprette beskyttelsesbarrieren, er å kutte ut alle hudpleieprodukter som kan virke uttørkende og irriterende, inntil huden har hentet seg inn igjen. Dette kan ta noen uker.

  • Unngå alt annet enn de mildeste renseproduktene, bruk gjerne en for sensitiv hud
  • Ta en pause fra aktive ingredienser som syrer (spesielt AHA og BHA), C-vitamin, retinoider, azelainsyre (Azealic Acid) og benzoylperoksid (vanlig ingrediens i legemidler mot akne).
  • Unngå kjente hudirriterende ingredienser som alkohol (ikke fettalkoholer), sitrusoljer og - ekstrakter, eteriske oljer, parfyme og mynte/peppermynte.

For å gjenoppbygge hudbarrieren, kan du bruke en fuktighetskrem med såkalte hudidentiske ingredienser, dette er bl.a.

  • ceramider
  • fettalkoholer
  • hyaluronsyre
  • niacinamde
  • urea/karbamid

Når huden er i balanse, kan du gradvis begynne å gjeninnføre aktive ingredienser i hudpleierutinen din. Vær obs på at du kanskje må begynne med lavere konsentrasjoner enn det du brukte tidligere.

Illustrasjon: iStock

  • Nyttig 1

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...