Gå til innhold

Er naturlige ingredienser bedre enn syntetiske?


Roci

603 visninger

Mange hudpleiemerker markedsfører produktene sine som naturlige, rene, fri for kjemikalier, organiske/økologiske osv., og naturlig hudpleie er i vinden som aldri før. Men er disse produktene virkelig bedre for huden vår? Og hva kan egentlig betraktes som naturlig hudpleie/naturlige ingredienser?

For å ta en liten begrepsavklaring først:

  • Naturlige ingredenser er råvarer med opprinnelse i naturen, som er produsert av en levende organisme, f.eks. aloe vera og arganolje.
  • Syntetiske ingredienser framstilles i laboratorium under streng kontroll. Syntetiske ingredienser kan også ha sin opprinnelse i naturen, men være prosessert i laboratorie for å framstille en raffinert versjon av råmaterialet, f.eks. mineralolje.

Noe man kan være klar over, er at det ikke finnes noen offisiell merking eller sertifisering av hvilke produkter som kan kalle seg naturlig, organisk eller økologisk - dette er helt opp til produsentene selv. Det finnes ett unntak - økologisk hudpleie som er ECOCERT-sertifisert. For å oppnå denne sertifiseringen må minst 95% av det plantebaserte innholdet i produktet være fra økologiske avlinger, dvs.avlet fram uten tilsetningsstoffer som f.eks. kunstgjødsel. Minst 20% økologiske ingredienser må være tilstede i det ferdige produktet (10% for produkter som skal skylles av). Dette betyr i prinsippet at til og med det økologisk sertifiserte produktet ditt ikke trenger å inneholde mer enn 20% økologiske ingredienser. Dette betyr ikke at produktet er dårlig eller at produsenten har jukset - bare at man skal være klar over hva produktet faktisk inneholder.

Begrepsbruken når merking oversettes fra engelsk til norsk, kan også være forvirrende. Det engelske ordet "eco" som betyr miljøvennlig, oversettes ofte som økologisk og gir dermed et uriktig inntrykk av produktet ."Organic" oversettes ofte som organisk, men betyr økologisk. Betegnelsen "naturlig" sier egentlig veldig lite om ingrediensene i et produkt, ettersom produsenten selv kan bestemme hva de legger i begrepet. Det beste er derfor å sjekke ingredienslisten for å finne ut hva produktet faktisk inneholder. Naturlige produkter kan ofte inneholde noen syntetiske ingredienser i form av f.eks. konsistensregulerende midler eller konserveringsmidler. Mange syntetiske produkter inneholder ofte også noen naturlige ingredienser.

Det finnes mange naturlige ingredienser som er bra for huden, men det er utbredt misoppfatning at alle naturlige ingredienser er bedre for huden din enn syntetisk framstilte ingredienser. Om man har sensitiv hud eller er allergisk, kan syntetiske ingredienser ofte være mer skånsomme og mindre irriterende enn naturlige ingredienser, spesielt gjelder dette eteriske oljer.

En annen vanlig misoppfatning når det gjelder syntetiske vs naturlige ingredienser, gjelder begrepet "kjemisk". Mange forveksler "kjemisk" med "syntetisk". Alle stoffer, uavhengig av om de forekommer i naturen eller er syntetetisk framstilt, er kjemiske. Vann er kjemisk - formelen for vann er som kjent H2O, som betyr at ett vannmolekyl består av to hydrogenatomer og ett oksygenatom. Syntetisk framstilt hyaluronsyre har samme molekylstruktur som den kroppen selv produserer.

Med unntak av kanskje kaldpressede oljer, vil de fleste naturlige ingredienser måtte gjennomgå en eller annen form for kjemisk prosess for å bli ren nok, konsentrert nok eller stabil nok til å brukes i et hudpleieprodukt.

Den australske kjemilæreren James Kennedy ble så lei av misvisende markedsføring av naturlige vs syntetiske ingredienser at han laget oversikt over innholdet i flere ulike bær og frukter, her er f.eks. jordbær:

202102151246386724.jpg?version=202007&wi

Om du velger produkter med naturlige eller syntetisk framstilte ingredienser - eller en blanding av de to - er helt opp til deg, dine preferanser og din hudtype og hudtilstand. Det viktigste er at valgene du gjør, er informert, og at du ikke lar deg forføre av oppfinnsom markedsføring.

 

Illustrasjon: Shutterstock/https://jameskennedymonash.wordpress.com/

  •  

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...