Gå til innhold

Hvordan ville verden sett ut geopolitisk uten 1.vk ?


WubWub

Anbefalte innlegg

Hvordan ville verden sett ut idag om første verdenskrig aldri skjedde?
Det er ikke mange hendelser i verden som har forandret historien i lik grad som første verdenskrig så det er nok ingen som sitter på noe fasit på hvordan verden ville sett ut idag - men like fullt ut kan det være artig å spekulere.
Det vi vet er at de europeiske imperiene ble knust økonomisk etter 2 verdenskriger på rad. Hadde ikke dette skjedd så ville Frankrike, Tyskland og England vært enormt sterkere økonomisk. politisk og militært idag.
Og USA ville mest sannsynlig ikke vært den ledende supermakten idag med nære allianser med europeiske makter. Tvert imot tror jeg USA ville vært en rival til Europa og ikke en alliert i dette hypotetiske tilfellet.
Mye av grunnen til at USA vokste frem var grunnet marshall hjelpen til Europa etter 2.vk, mens Europa lå i ruiner kunne USA ekspandere å bygge opp industri og militære. Som følge av dette ble europa som helhet en junior partner til USA som spiller etter deres pipe.
Det beste eksempelet på dette ser vi under Suez krisen 1956 når den egyptiske lederen nasjonaliserte suezkanalen. De gamle kolonimaktene som England og Frankrike følte sine økonomiske interresser som truet å gikk dermed til angrep mot Egypt.
Men her satte USA foten ned, de sa til Frankrike og England "trekk dere ut eller så stopper vi gi dere økonomisk hjelp".
Frankrike og England hadde intet annet enn å gjøre som de ble bedt for de var økonomisk avhengig av USA. Dette førte til at England som fremdeles hadde supermakt status etter 2.vk mistet den. Og britiske politikere utformet en ny politikk som gikk ut på at de skulle ta rollen som USA sin junior partner for å fortsatt holde på stormakts statusen sin.
Det jeg tror ville skjedd om 1. og 2.vk aldri skjedde er at Europa idag ville vært langt mer totalitært enn det er idag, vi ville hatt en overklasse og verden ville bestått av opptil flere europeiske supermakter - minus sovjet unionen. Uten 1.vk er det lite sannsynlig at russland ville gått igjennom en kommunistisk revolusjon.
Og jeg tror også at england og frankrike fremdeles hadde vært imperialistiske makter med mange kolonier, med en sunn og god økonomi som de hadde så hadde de greid klamre seg fast langt om lenge.
Men det er ikke utenkelig at noen nasjoner hadde blitt løsrevet fra den vestlige sfæren - av det enkle faktum at kolonier var ikke lønnsomt. I motsetning til mange venstreradikale historie forvrenginger om at vesten beriket seg på andre lands ressurser så stemmer ikke dette med virkeligheten.
Alle kolonier bortsett fra India var netto tap for verts nasjonen. Den eneste kolonien som tjente penger for imperialistene var kronen og juvelen i det britiske imperiet : India.
Det er også en myte at kapitalismen tjener på krig. Tvert imot fører krig til mindre stabilitet,inflasjon, økte skatter og tapte markeder.
Kapitalismens prinsipper bygger på en nødvendighet om stadig økende økonomisk vekst.
Så ja , hva mener dere? Ville verden idag bestått av 4 rivaliserende supermakter : Tyskland, England , Frankrike og USA om 1.vk aldri hadde skjedd?
Endret av WubWub
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Horatio Hornblower

Russland ville nok gått igjennom en revolusjon. Men den ville nok ikke ha kommet før inn på 1920 tallet. Uten første verdenskrig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...