Gå til innhold

MME tråden(riktig tilbereding, oppbevaring osv)


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Etter å ha lest endel tråder her og selv bedt om råd ifht MME, og så lest flaskepostens/WHO`s retningslinjer, så ser jeg at endel anbefaler løsninger som er feil i henhold til hva som anbefales idag.

En hyppig anbefaling er eksempelvis å ha termos med kokt varmt vann på nattestid, men Flaskeposten råder mot dette grunnet bakterievekst.

Om andre har linker, offentlige anbefalinger og tips/triks som er i henhold til anbefalinger må dere gjerne komme med dem her :)

Tenkte jeg skulle legge ved en tråd jeg fant på et annet forum når jeg googlet, og klippe inn Flaskepostens råd:

Tilberedning av MME

Å lage en flaske morsmelkerstatning
Følg bruksanvisningen på pakken når du skal lage morsmelkerstatning til ditt barn. De ulike merkene har forskjellige måleskjeer, forskjellig temperatur MME'en skal blandes ut i - og forskjellige blandingsforhold. Vær oppmerksom på at WHO i desember 2007 kom med nye retningslinjer for tilberedning og vanntemperatur. For å forhindre bakterieoppvekst i melken bør ikke vannet være under 70 grader når du blander i pulveret. Mattilsynet i Norge følger EFSAs og WHO sine anbefalinger (se link nederst på siden) men sier også; "Selv om Mattilsynet støtter WHOs råd er det likevel produsentens ansvar å gi informasjon til forbrukeren om tilberedning, oppbevaring og håndtering av det konkrete produktet. Produsentens kunnskap om råvarer og sammensetning av egne produkter kan innebære avvik fra rådene gitt av WHO". Flaskeposten ønsker seg tydeligere retningslinjer fra både Mattilsynet og produsenter om hvilke anbefalinger som gjelder og hvilke morsmelkerstatninger som eventuelt ikke tåler utblanding ved 70 grader.
Vask hendene dine nøye før du håndterer MMEpulver og rengjorte flasker. God hygiene er viktig når du gir melk på flaske. Slurv med oppmåling, rengjøring, håndvask og sterilisering kan føre til sykdom hos barnet ditt og i verste fall død.

I mars 2006 sier Dr.Med Gro Nylander dette i en mail til flaskeposten.org: Dere bør være obs på at nye anbefalinger nå råder til at hver enkelt flaske lages klar like før barnet skal ha mat, raskt kjøles ned til passende temp og serveres straks, og rester kastes. Det er fordi det er rapportert en rekke tilfeller av skadelige bakterier som kan overleve i det tørre pulveret og formere seg så kraftig at barnet blir sykt dersom væsken blir stående lenge.
Her kan du lese om den farlige bakterien E.Sakazakii som er skyld i flere spedbarnsdødsfall i Europa de siste årene, samt EFSA's råd om hygiene i forhold til tilberedning av MME.

Hvor mye MME skal jeg lage til hvert måltid?
Mange lurer på hvor mye babyene skal ha å spise til hvert måltid i forhold til hvor gamle de er. Det er umulig å si noe generelt om dette. På noen MME pakker står det hva gjennomsnittlige barn spiser til et måltid/i løpet av et døgn i forhold til alder. Vi vil presisere at dette kun er et gjennomsnitt. De fleste barn vil enten spise mer eller mindre enn det som står på pakken. Med mindre legen/helsestasjonen til barnet har gitt en annen beskjed skal flaskebarn, i likhet med diende barn, få så mye de vil ha å spise til hvert måltid.
Så lenge barnet ditt legger på seg normalt og følger sin egen kurve får barnet i seg nok mat. Dersom du er bekymret for om barnet spiser for lite anbefaler vi at du tar et par ekstra besøk til helsestasjonen, veier barnet og snakker med helsesøster.
Noen hevder at å drikke over 1 liter (1000ml) MME i døgnet over en lengre periode kan være uheldig for babyer. Dersom barnet ditt overstiger denne mengden i flere dager på rad råder vi deg til å ta kontakt med helsestasjonen. Om barnet ditt er over 4 måneder kan det være at barnet er klar for å starte med litt velling/grøt. Dette skriver Matportalen om det å drikke over 1 liter MME i døgnet.
Om vann fra springenDette sier Mattilsynet i forhold til å gi spedbarn og babyer vann fra springen.
De fleste koker vannet de bruker i morsmelkerstaningen de første ukene.

Selv når du har sluttet å koke vannet til melken bør du aldri bruke lunkent vann fra springen. Det kan inneholde bakterier fra varmtvannstanken samt forurensing fra rørene. La alltid vannet renne litt før du bruker av det, og bruk alltid kaldt vann som du varmer opp selv.
Kokt vann kan oppbevares i kjøleskap i 24 timer.
Her finner du praktiske oppfinnelser for flaskeforeldre, samt tips til hvordan du enklere kan tilberede MME i ulike situasjoner.


Mating
Når melka er ferdigblandet i flasken må du alltid sjekke at temperaturen er grei før du begynner å mate barnet. Noen foretrekker å dryppe noen dråper melk på håndbaken sin - dersom du ikke kjenner at melka er kald eller varm har den riktig temperatur. Andre foretrekker å smake på melka ved å la det dryppe litt melk fra flasken og inn i munnen (ikke ta tutten inn i din munn).

Putt flasketutten inn i barnets munn og hold flasken slik at tutten fylles med melk. På denne måten minskes mengden luft barnet svelger.
Barn bør ikke få flaske mens de ligger flatt på ryggen - fks i sengen. Det sies at dette øker sjansene for mellomørebetennelser og luftveisinfeksjoner. Når man ammer bytter man automatisk på hvilken side barnet ligger mens det spiser. For å forhindre at musklene i barnets hals og nakke blir kortere på den ene siden, er det lurt å veksle mellom hvilken arm du har barnet på ved måltidene. På denne måten blir også barnet stimulert fra både høyre og venstre side.
Noen mener det er viktig å imitere ammesituasjonen så mye som mulig når barnet drikker fra flasken. Vår erfaring er at dette finner man ut av selv etterhvert. Prøv dere frem med hva som passer dere best og er mest behagelig. Vi anbefaler imidlertid å gjøre måltidet så koselig som mulig - hold barnet inntil deg, ha blikkontakt og ta dere god tid. Mange synes at en ammepute gir god avlastning til skuldrene også når man gir flaske. Små barn trenger ofte å rape underveis i, og etter måltidet. Dette er for å forhindre luft i magen og smerter etterpå.



Den tradisjonelle ammestillingen er også en god flaskestilling. Mange synes det er lettest å få barnet til å rape mens det ligger oppetter brystet til den voksne.

-----------------------------------
Her finner du Mattilsynets anbefalinger for tilberedning av morsmelkerstatning.

Dette sier Helsedirektoratet om tilberedning og bruk av morsmelkerstatning

  • Når du lager morsmelkerstatning, er det viktig å følge fremgangsmåten på pakken nøye. Bruk korrekt mengde vann og pulver som angitt på pakken. Både for lite og for mye pulver i forhold til vannmengden kan være uheldig for barnet. Bruk alltid måleskjeen som følger med. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv.
  • Ikke bruk lunkent vann rett fra springen når du tilbereder morsmelkerstatningen! Det varme vannet kan være forurenset med kjemiske stoffer eller bakterier fra varmtvannsberederen og vannledningene.
  • Bruk friskt, kaldt vann som har rent en stund, kok det opp og avkjøl til passende temperatur før pulveret has i.
  • For å unngå bakterievekst skal det bare blandes opp morsmelkerstatning for et måltid om gangen.
  • Barnet ditt bestemmer selv antall måltider ved å gi signaler om sult.
  • Det er viktig å gi barnet god kroppskontakt når det spiser, for at det skal bli en positiv opplevelse både for barnet og den voksne.
  • Mengden morsmelkerstatning kan variere fra måltid til måltid.
  • Måltidet er slutt når barnet gir tegn på at det er mett. Ikke prøv å få barnet til å drikke mer, det kan føre til gulping og ubehag for barnet.
  • Kast alltid det som blir igjen av morsmelkerstatningen. Bakterier formerer seg lett i melkerestene

TIPS i forhold til TILBEREDING:

Hjemme på dagen
Morsmelkerstatning skal lages så tett opp til hvert måltid som mulig. Vår erfaring er at den letteste måten å gjøre det på er å ha en termos med kokt varmt vann klar på benken, en flaske med kokt kaldt vann i kjøleskapet og ferdig oppmålt pulver i en boks. Når barnet skal ha mat blander du kaldt og varmt vann til antall grader oppgitt på MME boksen (WHO anbefaler 70 grader). Etterhvert lærer du hvor mye kaldt og hvor mye varmt som skal til for å både få rett mengde vann og rett temperatur. Hell pulveret oppi flasken og rist. Melka er klar.

Om natta
Det er unødvendig å stå opp for å lage flaske når barnet skal spise på natta. Det vekker både deg og barnet unødvendig mye. Det finnes flere måter å gjøre nattmåltidene enkle og effektive på. DetteDenne er den vi har best erfaring med.
Ha kokt kaldt vann i passe mengde på en tåteflaske. Ha en vannkoker ved sengekanten, og en boks oppmålt MME pulver. Når barnet skrur du på vannkokeren, tar i pulver og rister. Maten er servert. De nye retningslinjene fra WHO anbefaler at vannet skal være 70 grader i det du blander i pulveret. Vi har derfor tatt vekk vårt tips om å ha en termos med kokt vann ved senga. Kokt vann i termos vil ikke klare å holde en temperatur på 70 grader natten gjennom, og vi anbefaler derfor vannkoker istedet.

Ute på tur
Du opparbeider deg fort rutiner på hvordan du lettest og mest hygienisk lager til MME når dere er ute på trilletur. Disse løsningene synes vi har vært praktiske.
1) Dersom du skal en kort tur ut kan du ha med en termos med kokt varmt vann, en flaske med kokt kaldt vann og ferdig oppmålt pulver i en boks. Når barnet er sultent heller du varmt vann i tåteflaska, tar i pulveret, rister, tilsetter kaldt vann til riktig mengde og temperatur og serverer. Merk atWHO anbefaler at pulveret blandes ut når vannet holder 70 grader, dette betyr at du ikke kan oppbevare vannet på termos i ubegrenset tid. Dersom du er på besøk hos noen med vannkoker - eller på kafe - kan du be om å få nytt kokende vann i termosen.
2) Ha med en pakke ferdigblandet MME. Hell den i en flaske når barnet skal spise. Varm den i vannbad eller (om barnet er gammelt nok og tillater det) server den romtemperert.
3) Ha passe mengde vann på en flaske og en boks ferdig oppmålt pulver. Varm vannet (WHO anbefaler 70 grader) i mikro/kaserolle/vannkoker når barnet skal spise og ha oppi pulveret. Kjøl ned så fort som mulig og server".



Anonymous poster hash: 49986...9db
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Dette er forøvrig 3 år gammelt(infoen), så legg gjerne ved nye råd dersom noe er endret :)



Anonymous poster hash: 49986...9db
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...