Gå til innhold

Skytevåpenets evolusjon!


Gjest Gunfreak

Anbefalte innlegg

Gjest Gunfreak

Siden jeg har tatt for meg rustningens evolusjon tar jeg får meg nå skytevåpen.

Dette er noe jeg kan en god del bedre en Rustninger.

Kruttet ble oppfunnet i kina, allerde på 800 tallet, første nevning av krutt i europa var på 1100 tallet,

Det kom til vesten gjennom Midtøsten, Tyrkerne hadde store kanoner.

Og det var kanoner som var de første skytevåpnene, eller kruttvåpnene.

Svære dingser av jern, som skøyt steiner. Allerde under 100 års krigen var kanoner på slagmarken. I løpet av 1400 tallet så vi handgunners dette var primitive rør av jern, som skøyt små stein, Men utvikligen gik fort og mot slutten av av 1400 tallet hadde arkebuseren kommet, dette var første EFFEKTIVE håndholdte skytevåpen, Løpet besto av stål som var festet til en kolbe av tre, du fylte løpet med krutt, så stappa du en bly kule ned løpet og dyttet den på plass,

Du hadde en liten tenn panne med fin malt krutt i, fra denne tenn panna som var utenpå løpet og inn i løpet var det en tynn gang. De tidligere arkebuserene brukte lunte lås, dette var en lunte som brente sakte, når du trakk av trekkeren ble lunta ført ned i tenn panna, dette antennte kruttet der, som sendte ild ned tenn hullet(gangen mellom løpet og tenn panna) dette antennte kruttet i løpet som tok fyr og forvandlet seg fra solid krutt til gass, gass tar større plass en solid krutt, så når gassen ekspanderer sendes kule oppover løpet til den til slutt forlater løpet og fly av gårde.

Dette er faktisk slik dagens våpen også funker, gass ekspanderer, sender kula gjennom løpet og ut.

Arkebuseren hadde drastisk effekt på slagmarken, de tidligere skytevåpene hadde hovedsaklig vært moralske saker, de bråkte og skremte fienden, men arkebuseren kunne faktisk drepe og det ganske bra også, innen 100 meter kunne den slå gjennom den tykkeste rustningen, de få troppene som fremdeles brukte skjold var helt sårbare da disse kulene gikk rett gjennom både stål og tre skjold. Plate rustning som var det teknologiske underverket tidligere århundre var nå mer eller mindre ubrukelig.

Men den virklige fordelen med arkebuseren var at det var lett å trene soldater å bruke den, noen timer og de kunne skyte, 2 uker og de var gode til å bruke dem. I løpet av de neste 50 årene fra 1500-1550 Forsvant mange av de spesielle enhetene fra slagmarken, armbrøster forsvant, pil og bue forsvant, sverd forsvant ikke helt, men var hovedsaklig et back up våpen. eller noe som viste status. Snart besto infanteriet av 2 typer soldater, pike menn eller spyd menn, som gikk med 7 meter lange spyd, og arkebusere soldater med skytevåpen, Tercio ble standard formasjon for hele europa, Den besto av ca. 2500 spydmenn i en stor firkant, med ca. 500 soldater med arkebusere på flanken av hver side av Tercioen.

Kavaleri måtte også forandre seg, lansen forsvant i løpet av 1500 tallet, noen tropper behold rustningen og fikk navnet Cuirassiers, etter følgene av riddere. Rustningen beskyttet fremdeles ikke mot arkebuseren men mot pistol skudd fra et vist hold gjorde den det.

Pga. de 7 meter lange spydene kunne ikke lengre kavaleri ri inn blant infanteri, så de oppfant carole, der ville kavaleriet ride mot infanteriet, fyre av pistolene sine på sånn passe nært hold, så svinge til siden og la neste rank med kavaleri skyte. Håpet var at dette ville drepe eller gjøre infanteriet ustødige i moralen, som ville la kavaleriet storme inn med økser, sverd og hammere.

Vanligvis skjedde ikke dette og kavaleriet ble brukt til å kjempe mot fiendens kavaleri, mens infanteriet tok seg av fiendens infanteri.

To be continued.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Gunfreak

Rundt 1600 kom musketten, og den ville dominere sklagmarken de neste 250 årene.

I første halvdel av 1600 var musketten en tyngre versjon av arkebuseren, du hadde halv, hel og dobbel muskett, Våpenet var såpass tungt av våpenet ble brukt med stav, en stav hvor du hvilte musketten når du siktet og skøyt. Selv om musketten bare var treffsikker på sånn 120-150 meter for en god skytter, kunne selve muskettballen drepe på ca. 350 meter, så det var litt sånn spray and pray.

Når tercioen eller andre senere formasjoner nærmet seg fienden, fikk musketerene frem ved 300 meter fra fienden og begynnte å fyre av skudd, de gikk litt foran formasjonen, hvite musketten på staven, fyre av, så gikk de bakover i formasjonen for å lade om, muskettene brukte fremdeles lunte lås det tok gode 1 minutter eller mer pr skudd, noen ganger så mye som 1 skudd på 3 minutter.

På 300 meter gjorde de ikke mye skade, nå og da kom et lykke skudd og traff fienden, men etter hvert som fiendene nærmet seg ble flere og flere truffet, og intensiteten til skytinga ble høyere, til slutt møtte enhetene hverandre og da tok spyd mennene over, "push of the pike" Nå herjet det litt anarki og kaos mens disse enhetene slåss, spydmenn dyttet spyd mot hverandre, spyd begynnte å knekke etterhvert. Folk krøyp under spydene og stakk spydmenn i maven og beina med dolker og små sverd, musketerene dengte løs på fienden med musketter, dolker, sverd og alt de hadde, de som hadde pistoler fyre av dem, og på det holde var de garanter til å treffe, noen ganger kom det musketerer med ladde musketter og fyre av. Det som skjedde etter en stund, var et formasjone trakk seg tilbake, ikke mye, kanskje 20-40 meter, også begynnte de å skyte på hverandre en stund, før de gikk sammen igjen og forsatte å kjempe.

Til slutt ble en enhet utslitt eller omringet osv, og de løp sin vei, ofte som førte til at de bak dem hakket løs på dem, ofte kom kavaleriet og red den de som flyktet.

I løpet av 1600 tallet forandret slagmarken seg, musketter ble lettere og etter sånn 1660 brukte de ikke lengre støtte stav, antall spyd i formasjonen forsvant også, og rundt 1700 hadde nesten alle europeiske land sluttet å bruke spydmenn, alle var nå bevepnet med muskett, også rundt 1700 kom bayonetten, og dette var hovedgrunnen til at spydene forsvant, før bayonetten, var infanteri med musketter forsvarsløse mot kavaleri, nå som de hadde bayonett kunne de forsvare seg.

Men den største forbedringa som kom på slutten av 1600 tallet var flint låsen, lunte låsen var nå foreldet, flintlåsen var langt bedre, I dag ser vi på den som ekstremt primitiv, men på den tiden var den utrolig mye mer effektiv en lunte låsen, lunta på lunte låsen, kunne slukne, noe som gjorde at den ikke ville fyre av våpenet, i regn og selv tåke sluttet den å virke, det var også farlig å ha disse brennene luntene over alt, med så mye krutt her og der, hvis en brenende lunte kom på feil sted til feil tid, kunne kanoner og mye rart eksplodere. En flint lås funker som en lunte lås, i at det er litt fint krutt i en panne som antennes og sender flammer inn i løpet og antenner hoved lageret med krutt som sender kula ut.

Forskjellen er at i stede for en brenende lunte som tenner krutet, sender du en liten spiss flint bit mot en stål plate, dette skaper gnister, som tenner på kruttet i panna. Dette var mye billigere enn å ha tonn på tonn på tonn med brannfarlige lunter over alt. Og det økte farten fra kanskje 1 skudd på 3 minutter til 1-2 skudd i minuttet

De tidligste bayonettene var plug bayonett, det var en spiss spydspiss du stappa nedi løpet på musketten, noe som gjorde musketten om til et spyd, men det stoppet den fra å skyte, senere kom ring så socket bayonett som lot soldatene skyte mens bayonetten var festet.

Samtidig under 1600 tallet, hadde kaonene blitt mer rafinerte, de var fremdeles tunge som faen, men hadde en rekkevidde på ca. 1500-1800 meter, en rekkevidde som ikke ble forbedret før på 1860tallet når riflede kanoner kom på slagmarken.

Neste forbering av skytevåpen kom på 1740 tallet, da ladestaven, staven som brukes til å stappe krutt og kule ned i løpet, ble laget i stål, før var de laget av tre, noe som gjorde at de lett kunne brekke, og kunne bli rottene. At de var laget av stål gjorde at hastigheten på ladinga ble høyere, og nå kunne godt trente soldater skyte 3 skudd i minuttet under idielle kamp sitvasjoner, og over 5 skudd under trening.

Ikke mye skjedde med muskettene nå, små forandringer her, de ble lettere og kortere osv.

Men i løpet av 1700tallet kom et nytt skytevåpen på markede, Rifla, den fungerte helt likt som en muskett, skøyt på samme måte, men løpet hadde rifler, hence rifle, dette hadde fordeler og ulemper.

Fordeler var 1. mer nøyaktig, mens en muskett kan treffe en mann på 150 meter om du er GOD skytter, kan rifler treffe menn på over 400 meter, i ekstreme tilfeller over 700 meter, Det var nå ikke våpenet som stoppet nøyaktigheten men skytteren.

Ulempene derimot

1. Mindre kaliber, dette blir på en måte nøytalisert med at rifle kuler går fortere enn muskettballer, men fremdles soldater og generaler var litt usikkre på disse våpnene med små kuler(små for datidens våpen, fremdeles større en de fleste kuler brukt i dag)

2. Mye lengre og vanskligere lade tid. Pga. at kula skulle treffe riflene i løpet måtte kula være litt større en løpet, dette gjorde det mye vanskeligere å lade, i en muskett er kula miindre en løpet så du bare slipper det i løpet og stapper den på plass, men her med rifler, måtte kula hammres ned i løpet med en liten hammer først, før den blir dytta på plass med lade stav. det hele tok lang tid også, så i stede for 2-3 skudd i minuttet med muskett fikk du i beste fall 1 skudd i minuttet.

3. Var vanskeligere å lage, og våpenet var generelt lettere og tynnere, noe som gjorde at det lettere ble ødelagt og ikke var like bra å denge løs på folk som med en tung hard muskett.

To be continued.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg trodde ladestavene var laget av messing, jeg. Mindre fare for gnister, da. Stål mot stål, i kombinasjon med rester av kruttstøv øverst i løpet, høres ut som en risikabel affære. Messing lager ikke gnist.

Er du HELT sikker på at kulene måtte være litt større enn diameteren på løpet, forresten? Jeg har vært litt borti (eller rettere sagt sett på) folk som skyter med perkusjonsvåpen (altså litt mer moderne enn der du er i din beretning, men ikke så overvettes mye, perkusjonsvåpnene kom på 1820-tallet eller deromkring) og de lader med en liten tøybit rundt kula, for at den skal holde seg i løpet, og for at det skal være en bedre forsegling til løpet. Man må ta litt i for å få kula inn i løpet, men det er altså pga lappen, ikke for at kula er for stor. Og de skyter ganske presist, alt tatt i betraktning.

Svartkruttet holder dessuten myggen unna, og det er enda et eksempel på at fremskritt ikke alltid er en fordel.

Endret av Mann 42
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunfreak

Jeg trodde ladestavene var laget av messing, jeg. Mindre fare for gnister, da. Stål mot stål, i kombinasjon med rester av kruttstøv øverst i løpet, høres ut som en risikabel affære. Messing lager ikke gnist.

Er du HELT sikker på at kulene måtte være litt større enn diameteren på løpet, forresten? Jeg har vært litt borti (eller rettere sagt sett på) folk som skyter med perkusjonsvåpen (altså litt mer moderne enn der du er i din beretning, men ikke så overvettes mye, perkusjonsvåpnene kom på 1820-tallet eller deromkring) og de lader med en liten tøybit rundt kula, for at den skal holde seg i løpet, og for at det skal være en bedre forsegling til løpet. Man må ta litt i for å få kula inn i løpet, men det er altså pga lappen, ikke for at kula er for stor. Og de skyter ganske presist, alt tatt i betraktning.

Svartkruttet holder dessuten myggen unna, og det er enda et eksempel på at fremskritt ikke alltid er en fordel.

Det kan hende de var messig først, men de fleste senere var stål, Så vitt jeg vet var det ikke et problem med gnister på musketter.

Du må også huske når det kommer til percursjons våpen, snakker vi ofte minie ball, dette var en annen type rifle, så kalt rifled musket. som er et annet dyr en de eldre riflene.

Når det kommer til vanlige musketter enten de er flint eller percursjons lås, bruker man tøy eller papir rundt, dette er fordi kula på glattløpede våpen er mindre enn løpt, feks, brown bess er kaliber .79 eller ca. 18mm(stor jævel) men selve kula var ca. .75, så da brukte man en tøy bit eller papir bit, for å gi trangere fit, og ja passe på at kula ikke falt ut.

Ja når du ladet en gammel rifle brukte du et tøybit/pappir bit eller helst lær bit, men kula var fremdeles bittelitte gran for stor. det var eneste måten å være sikker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det kan hende de var messig først, men de fleste senere var stål, Så vitt jeg vet var det ikke et problem med gnister på musketter.

Du må også huske når det kommer til percursjons våpen, snakker vi ofte minie ball, dette var en annen type rifle, så kalt rifled musket. som er et annet dyr en de eldre riflene.

Når det kommer til vanlige musketter enten de er flint eller percursjons lås, bruker man tøy eller papir rundt, dette er fordi kula på glattløpede våpen er mindre enn løpt, feks, brown bess er kaliber .79 eller ca. 18mm(stor jævel) men selve kula var ca. .75, så da brukte man en tøy bit eller papir bit, for å gi trangere fit, og ja passe på at kula ikke falt ut.

Ja når du ladet en gammel rifle brukte du et tøybit/pappir bit eller helst lær bit, men kula var fremdeles bittelitte gran for stor. det var eneste måten å være sikker.

Right, du har selvsagt rett. Miniè-ball våpen hadde et prosjektil som var designet for å ekspandere en anelse under trykket av kruttgassene. Hickock 45 hadde et par videoer om gamle munnladere (youtube).

Jeg leser forresten på Wikipedia at den hadde en forløper i form av et prosjektil som var designet for å ekspandere når det ble utsatt for press fra ladestaven. Dermed kunne man bruke en kule som var en anelse mindre enn løpet, få opp ladehastigheten, og samtidig få god spinnstabilisering. Selv om ikke det slo an.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunfreak

Ja, de prøvde mye, historien om hvordan de fant opp riflede våpen er ganske gøy, under 1600 tallet, noen sier så tidlig om 1500 tallet, fant de ut at hvis man lagde rifler i krutt kaka(krutt som har bredt seg fast i løpet og blitt hardt, ) Så skøyt våpenet mye mer nøyaktig, disse het fouling guns, de var lange saker, som man med vilje ga et tygt lagt med brent krutt før de lagde rifler i kruttet, disse våpene ble brukt under beleiringer for å plukke ned fiender fra forsvars verker.

Minie ballen, var flott, men kortlevd, da rett etter den ble oppfunnet, fant mann opp patronen, først tøy eller papir patron, den besto av en kule, teipet fast til pappir, papiret hadde ha grutt i seg, men i stede for å rive av kula og helle kruttet ned løpet, hadde man bakladere, du stappa papir patornen inn i beachen på rifla, med kula først, du stakk så hull på papir patornen før du lukket breachen, du festa så en percursjons napp/knall perle bak på rifla og fyrte av, Flere fordeler med dette.

1. Du kunne ligge nede og lade,

2. Du ladet mye fortere, så i stede for 3 skudd i minuttet, kunne du skyte 10.

Men selv dette varte ikke lenge og flerskudd riflene kom nesten samtidig, med metall patroner som er like moderne patroner, messing patron, med krutt kule og knall perle i et. Dette gjorde det mulig å ha magasin i våpenet.

Det første var Henry rifle, 15 skudd kunne det ha, så klart munnlanderen de fleste soldater hadde, hadde mye mye lengre rekkevidde(500+ meter på munnlanderne mot kanskje 150-200 meter med henry rifle) men når du skyter 3 skudd i minutter og de skyter 15 skudd på ca. 10 sekunder, driter du i at de ikke er like nøyaktige.

I dag går orginale herny rifles for ca. 25 000 dollar stykke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...