Gå til innhold

Mannen min vil gjerne bli elektriker


Apple-

Anbefalte innlegg

Hvor i all verden henvender man seg for hjelp med de hundretusener av spørsmål man da har??

Problemstillingene er mange... :roll:

Han har vokst opp i England og sluttet på skolen etter ungdomsskolen, er nå over 40. Man har vel generell studiekompetanse pga alder da, eller?

Kan man ta elektrikerutdanning på kveldstid? Som samlinger? Hvor mange år er det, og MÅ man jobbe som lærling etterpå?

Tenker vi stopper der foreløpig, vet ikke om det er noen her som kan svare en gang... Noen, please? :nigo:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Kontakt fylkeskommunen. Hvis han er heldig så kan det være ledig plass på elektro på en videregående skole.

Har aldri sett at det finnes elektrolinjer på deltid eller i regi av private skoler/kursarrangører. Men det kan jo finnes likevel.

Ja, han MÅ ha læretid (2,5 år heltid), det er del av utdanningen.

Man får ikke generell studiekomp. pga alder, men dette trenger han heller ikke. Elektriker er en utdanning på videregående nivå.

Om det skulle vise seg å være vanskelig å få elektro utdanning så kan han søke jobb som hjelpearbeider i et elektrofirma.

Anonym poster: 717180af64fa4dd8cb94cbff65e8dce9

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta kontakt med Opplæringskontoret for Elektro i din by/ditt fylke

(syns forresten det var rasende festlig at du trodde man automatisk fikk studiekompetanse av å bli eldre).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frk.Franzen

Dersom han kan litt fra før av, evt lærer raskt kan han høre om å få hospitere litt i ett firma. Blir de imponert eller fornøyd av innsatsen hans da kan de ansette ham som hjelpearbeider eller noe. Etter at han da har jobbet i fem år kan han ta fagbrev, men går ut ifra at han må ta noe kurs/eksamener utenom også da. Har i alle fall en kompis som gjør det på den måten, men han er i Kreta nå så vanskelig å få spurt mer presist om hvordan det er.

Endret av Frk.Franzen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for gode svar! :)

Når det gjelder det med generell studiekompteanse er det sånn at jeg selv har tatt høyere utdannelse som voksen uten å ha generell studiekompetanse. Jeg gikk yrkesrettet utdannelse på videregående og manglet et par fag som ikke var med i denne utdannelsen. Jeg fikk da beskjed på skolen at jeg ikke trengte det pga alder...

Når det gjelder selve utdannelsen hørtes dette veldig komplisert ut, dessverre. Vi er avhengig av at mannen min er i full jobb ved siden av, var derfor jeg håpet han kunne ta det på kveldstid. Nå ser det ut som det ikke er mulig, så da må han vel gå i tenkeboksen. Kjedelig :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frk.Franzen

Du fikk nok gå videre med høyere utdanning på grunn av realkompetanse, ikke generell studiekompetanse. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Gjest Oblivion

Jeg kjenner til en som etter å ha studert ved høgskole i tre-fire år begynte å jobbe hos en snekker han hadde jobba hos før for å ta svennebrevet -og etterhvert mesterbrevet. Siden han allerede hadde vært ansatt hos dette snekkerfirmaet i to år før han studerte, så slapp han å bruke fem nye år og ble ferdig etter tre.

Jeg tror at om man er engasjert på jobb og leser hjemme så er det en veldig bra måte å få et fagbrev på. I et praktisk yrke så er det jo supert med en praktisk og utøvende utdannelse, og kanskje spesielt for de som er ferdig med ungdomstida og -i dette tilfellet, allerede har bytta en lyspære eller to.

Hvis han vil ta tre år på videregående så må han søke om voksenopplæring, i Oslo har du Oslo Voksen oppæring som en egen videregående, pluss et par private steder, tipper at de har ordninger rundt om i landet -sikkert greit å ringe sentralbordet til kommunen og høre hvor du kan henvende deg for å få informasjon. Om han har vært i kontakt med nav før så kan vel sikkert de hjelpe også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å få fagbrev som elektriker har man to valg.

1. GK og VK1 Elektro, så 2,5 år læretid før man går opp til fagprøve.

2. Ingen skole, totalt irrelevant arbeidserfaring - 5 år som hjelpearbeider hos en elektroinstallatør før man går opp til fagprøve.

Uansett, få han på bedre tanker, installasjonsbransjen er veldig ustabil for tiden, mange elektrikere uten jobb, elektrikere ødelegger knær, skuldre, nakke og håndledd.

Tro meg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oblivion

Fant dette (lurte selv på lønna de får nå)

Voksen lærling

I følge opplæringsloven kan det inngås lærekontrakt med full praktisk opplæring i lærebedrift når lærlingen begynner i lære etter fylte 21 år. Det kan ikke godkjennes lærekontrakt med kandidat som fyller praksiskravet for å fremstille seg til prøve i faget som praksiskandidat.

Opplæringen skal føre fram til fagprøve eller svenneprøve. Foreløpig er det ikke anledning til å tegne lærekontrakt med delkompetanse som mål.

Lærlinglønn

Hovedmodellen for lærlingelønn tar utgangspunkt i 2 års videregående opplæring i skole og deretter 2 års læretid i virksomhet. Læretiden i virksomheten skal som hovedregel bestå av 50% opplæringstid og 50% verdiskapningstid. Det antas at verdiskapningsdelen er lavest i begynnelsen av læretiden og høyere mot slutten. Lønnen for verdiskapingen blir derfor å fastsette på en prosentvis skala over 2 år innenfor rammen av 50% av nyutdannet fagarbeiders lønn i virksomheten.

Lønnen utgjør:

  • Første halvår i bedrift: 30%

  • Annet halvår i bedrift: 40%

  • Tredje halvår i bedrift: 50%

  • Fjerde halvår i bedrift: 80%

Innenfor denne rammen kan det i den enkelte virksomhet avtales en annen skala. Ved annen fordeling enn 50/50 mellom opplærings- og verdiskapningstid i.h.t. gjeldende læreplaner, fastsettes satsene ut fra den aktuelle fordeling. Lærlinger kan også få stipend. Lærlinglønn gjør at stipend fra lånekassen blir redusert.

<a name="praksiskandidat">Praksiskandidat

Hvis du ønsker å ta fag- eller svenneprøve uten å gå skole eller å gå inn i en lærekontrakt, er dette mulig ved å gå opp som praksiskandidat. Dette er det samme som å gå opp som privatist, men man kaller det praksiskandidat når det er snakk om fag- eller svennebrev. Du kan være oppmerksom på at denne ordningen er ikke en opplæringsordning, men en ordning for å dokumentere dine kunnskaper. Opplæringsloven gir nærmere regler voksne kandidater rett til å avlegge fag- eller svenneprøve som praksiskandidat for å kunne dokumentere kunnskaper som de har skaffet seg uten organisert opplæring.

Kandidatene må ha lang allsidig praksis i faget. Praksisen må minst være 25% lenger enn læretiden og normalt være opparbeidet etter at kandidaten er fylt 20 år. For de fleste fag vil det si at du må ha 5 års praksis. Den skal være godt dokumentert. Arbeidsforhold som er kortere enn tre måneder teller ikke. Hvis du har videregående skole i det faget som du er praksiskandidat i, kan du få fratrekk i praksistiden på 12 måneder for hvert år du har fullført innen faget. Dette er samme regler som for lærlinger.

Fagopplæringskontoret i ditt fylke vurderer praksisen for praksiskandidater. Praksisen kan også vurderes gjennom realkompetansevurdering/yrkesprøving.

En praksiskandidat kan få fritak for de felles allmenne fagene fordi man mener at en som har 5 års yrkespraksis har lært seg den allmennfaglige kompetansen man trenger for å kunne avlegge en fag-/svenneprøve.

http://www.velkommenoslo.no/utdanning/veier_til_fagbrev.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du fikk nok gå videre med høyere utdanning på grunn av realkompetanse, ikke generell studiekompetanse. :)

Aha! :klaske::ler: *leter etter smiley med lyspære over hodet*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...