Gå til innhold

Mars/April 2013.


Gjest Little princess

Anbefalte innlegg

Jeg har laget noen porsjoner med søtpotet og kylling, det er stas! Koker søtpoteten og steker kyllingen, og så kjører jeg det i foodprosessoren.

Avokado og bananmos er også veldig stas :jepp:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Her er tann nr 2 kommet igjennom. Så vi har noen tunge netter nå med vondt og kløe. Syntes så synd i hun, hun blir helt desperat etter å tygge på noe så plutselig stuper hun inn i fjeset på meg og skal spise på meg.

Hun prøver å åle seg, men det går bare sakte bakover ennå. Snurrer begge veier, sittingen er ganske ustødig. Hun prøver ikke å komme seg opp på alle fire ennå.

Vil også gjerne ha oppskrifter på babymat :-) her går det for det meste i potet/gulerot mos til middag. Helsesøster sa vi burde begynne å gi kjøtt pga jern, men har ikke funnet noen glass med kjøtt som hun liker ennå.

Endret av stine889
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det uaktuelt med glass. Vi fikk en del glass fordi dem gikk ut av dato i slutten av måneden med mais og kalkun. Det var ikke noe særlig. Så tror jeg holder meg til å lage maten selv.

Vi har laget søtpotet og gulrot, og en med gresskar. De liker hun veldig godt. Tenker å begynne å innføre kylling sammen med det. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Little princess

Her har mini begynt å krype! Eller, åle seg er vel mer rett, men hun stiller seg opp på alle 4 titt og ofte, så det er vel ikke så langt unna :) Ingen tenner dog, men det syntes jeg er helt ok.

Jeg laget mat igjen i går og menyen denne gang ble: potet, gulerot, søtpotet, broccoli og litt kjøtt. Kjørte alt i maskinen og tilsatte litt mme.

Til dessert laget jeg aprikos og pærepurré, som hun syntes var nam! Jeg syntes det var på tide med litt mer smaker i maten nå og vesla var heldigvis enig, maten fallt i god jord. :) Jeg var redd broccolien skulle ødelegge, men det gikk fint.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er forresten en lengre oversikt fra FB-gruppa for hjemmelaget barnemat jeg er med i :)

*** FRA 5-6 MÅNEDER ***

Fiskegryte:
1-2 poteter
1 pastinakk eller gulrot
100-200 g fiskefilet (torsk, sei, laks, steinbit, hyse, lyr, ...)
1 ss god olje
evt. litt persille

Kutt poteter og pastinakk i skiver, og damp dem møre. Kutt fisken i skiver, og tilsett mot slutten av koketiden. Moses sammen med litt god olje (og evt persille, 1 ts frisk eller 1/2 ts tørket), og spes til passe konsistens med dampevannet eller litt mild juice.

Kyllinggryte:
1/2-1 søtpotet eller 1-2 poteter
1 gulrot eller pastinakk
1/2-1 kyllingfilet
1 ss god olje, extra virgin
evt. litt timian, frisk eller tørket

Kutt poteter og gulrot i skiver, og damp dem møre. Kutt kyllingfilet i skiver, og tilsett mot slutten av koketiden. Moses sammen med litt god olje (og evt timian, 1 ts frisk eller 1/4-1/2 ts tørket). Spe til passe konsistens med dampvannet eller litt mild juice.

Kyllinggryte 2:
1 kyllingfilet
1 middels stor potet
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
(Eplejuice)

Kutt ingrediensene og damp i damprist til poteten er mør og kyllingkjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje. Moses med stavmikser. Spe med eplejuice eller kokevann om nødvendig.

*** FRA 6 MÅNEDER ***

Tunfiskgryte:
1 boks tunfisk i vann eller olje
1 middels stor potet
1 liten boks mais
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
evt. eplejuice

Her er det strengt tatt bare poteten som må kokes/dampes, øvrige ingredienser kan brukes som de er. Tilsett smør eller olje og mos med stavmikser. Spe med kokevann eller eplejuice hvis nødvendig. Ikke bruk kokevannet til å spe med hvis du har dampet potetene med skallet på.

Kjøttgryte:
150-200 g rent storfekjøtt
1 søtpotet eller 2 middels store poteter
1 stor tomat
1 ss smør eller olje
evt. eplejuice

Kutt ingrediensene og damp til (søt)poteten er mør og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett smør eller olje, mos med stavmikser. Spe med kokevann eller litt eplejuice hvis nødvendig.

Fiskegryte med paprika og hvitløk:
100 g hvit fisk (torsk, sei, steinbit, hyse, lyr...)
1 potet
1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1 tomat
1 fedd hvitløk
litt frisk persille (evt 1 ts tørket)
1 ss usaltet smør eller god olivenolje

Fisk, potet og paprika kuttes i biter, hvitløk deles i to på langs. Fjern gjerne frøene i tomaten. Start med å dampe potetbitene, tilsett paprika, hvitløk og tomat etter 5-10 minutter, og tilsett fisk når potetene er så godt som møre. Damp til alt er mørt og gjennomkokt. Tilsett persille, og spe med dampvannet og evt mer væske (for eksempel appelsinjuice), og mos til

ønsket konsistens.

Fiskegryte med gulrot og mais:
200 g fisk (torsk, sei, laks, steinbit, hyse, lyr...)
2 poteter
2 gulrøtter
1 liten boks mais
En liten bunt persille (evt 1 ss tørket)
1 ss usaltet meierismør

Gulrot og potet skjæres i tynne skiver, og fisken skjæres i skiver. Mais kan dampes sammen med grønnsakene og fisken, eller tilsettes etterpå (før maten moses). Dampes til grønnsakene er møre og fisken er gjennomkokt. Tilsett persille og usaltet meierismør. Moses og spes til passe konsistens.

Laksegryte med estragon
1-2 poteter
1 gulrot
En bit kålrot (ca samme mengde som en gulrot)
2 brokkolibuketter
1/2 gul paprika
50-100 g laksefilet
2 stilker frisk estragon (evt 1-2 ts tørket estragon)

Grønnsakene kuttes i terninger, og dampes til de er så godt som møre. Kutt laksen i terninger, og legg den oppå grønnsakene, og dryss over grovhakket estragon. Når grønnsakene er møre og laksen gjennomkokt, moser og sper du ingrediensene til ønsket konsistens.

Thai kyllinggryte:
100 g kyllingfilet
2 tomater
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
3-4 ss kokosmelk
1/2 liten boks mais
1 dl nykokt usaltet ris (evt 1 potet, i så fall kuttes og kokes den sammen med øvrige ingredienser)
2 ss frisk koriander

Kyllingfilet kuttes i skiver, tomater kuttes og renses evt for frø, paprika kuttes i ringer, og hvitløksfedd deles i to på langs. Dampes i kasserolle under lokk til kyllingen er gjennomkokt og grønnsakene er møre. Tilsett kokosmelk, mais, ris og koriander. Moses og spes til passe konsistens.

Bolognese-gryte:
100 g storfekjøtt
1 gulrot
ca. 50 g sellerirot
2 tomater
1 hvitløksfedd
1 dl ferdig kokt grov pasta (evt 1 potet)
1 ss olivenolje
2 stilker frisk timian (evt 1 ts tørket)

Denne gryta kan gjerne lages med potet eller søtpotet i stedet for pasta. Da skjærer du den bare i tynne skiver og koker sammen med de andre grønnsakene og kjøttet.

Gulrot og sellerirot skjæres i tynne skiver, og kjøttet skjæres i skiver. Del tomatene i fire og rens dem gjerne for frø, del hvitløksfedd i to på langs. Dampes til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Tilsett kokt pasta, olivenolje og bladene fra timianstilken. Moses og spes til passe konsistens.

Grønnsaksgryte med søtpotet, brokkoli og estragon:
2 søtpoteter
4 buketter brokkoli
1 hvitløksfedd
2 stilker frisk estragon (evt 2 ts tørket estragon)
1 ss usaltet meierismør

Kutt søtpotet i terninger eller skiver, kutt brokkoli i passe biter, del hvitløksfedd i to på langs, og dra av estragonbladene fra stilken. Dampes til grønnsakene er møre, og tilsett usaltet meierismør. Moses og spes til passe konsistens.


Kyllinggryte med rotgrønnsaker og hvitløk:
100 g kyllingfilet
1 pastinakk
1 gulrot
1 bit kålrot (tilsvarende ca en gulrot)
2-3 buketter brokkoli
1/2 rød paprika
2 fedd hvitløk
1 ss usaltet meierismør

Kutt kyllingfilet, pastinakk, gulrot og kålrot i tynne skiver. Del brokkoli i mindre biter/buketter. Kutt paprika i skiver, og del hvitløksbåtene i to på langs. Alle ingrediensene dampes i rist i kasserolle til grønnsakene er møre og kyllingen er gjennomkokt. Moses sammen med usaltet meierismør, og spes med dampvannet, til passe konsistens.

Kyllinggryte med hvitløk og timian:
ca. 100 g kyllingfilet
1 middels stor søtpotet
2 buketter brokkoli
1 fedd hvitløk
1/2 liten boks mais
2 stilker frisk timian (evt 1-2 ts tørket timian)
1-2 ss god olje

Kutt kyllingfilet, søtpoteter og brokkoli i terninger eller skiver, grovhakk hvitløk, og dra av bladene på timianstilkene. Alle ingrediensene dampes sammen til de er møre. Tilsett mais til slutt (trenger ikke koke), og mos og spe maten til ønsket konsistens.

Biffgryte med brokkoli og paprika:
100 g biffkjøtt (ytrefilet, mørbrad, entrecote etc)
1 søtpotet
3 buketter brokkoli
1/2 rød paprika
1 fedd hvitløk
1 ss usaltet meierismør

Kutt kjøtt, søtpotet og paprika i tynne skiver. Del brokkolien i passe biter. Hvitløken deles i to på langs. Alle ingrediensene dampes i rist i kasserolle til grønnsakene er møre og kjøttet er gjennomkokt. Moses sammen med usaltet meierismør, og spes med dampvannet, til passe konsistens.

Kjøttgryte med rotgrønnsaker og timian
100 g storfekjøtt
1 potet
1 liten gulrot (evt 1/2 stor)
1/2 pastinakk
En bit kålrot (ca samme mengde som en gulrot)
2 stilker timian
1 ss usaltet smør

Kutt kjøttet i terninger. Skrell grønnsakene og kutt dem i skiver (mindre enn 1 cm tykke). Dra av bladene på timianstilkene. Damp alle ingrediensene sammen til de er møre. Tilsett usaltet smør, og mos og spe ingrediensene til ønsket konsistens.

Pasta med tomatsaus og grønnsaker - ca. 15 porsjoner:

250 g pastaskruer, gjerne fullkorn
1 boks hermetiske tomater
1 liten løk, eventuelt vårløk
3 gulrøtter
1 squash
1/2 ts oregano
1/2 ts basilikum
3 ss kaldpresset rapsolje
evt. kjøtt etter ønske

Kutt grønnsaker (og evt. kjøtt) i biter, og damp dem til de er møre. Bland i tomater og urter, og kok i ca. 15 minutter. Kok samtidig pasta (i usaltet vann), bland så pasta og tomatsaus. Tilsett olje og mos til ønsket konsistens. Bruk eventuelt noe av dampevannet.

Hvit fisk i grønn drakt (ca. 3 porsjoner)

100 g hvit fisk (f.eks. sei, torsk, hyse, lyr…)
100 g grønne erter, frosne
3-4 brokkolibuketter
1 pastinakk, ca. 100 g
1 ss olje
dill, timian, estragon, persille eller andre urter

Kutt brokkoli og pastinakk i biter og damp det. Kok erter kjapt til de er varme. Legg i fisken til damping de siste 3-4 minuttene før grønnsakene er ferdig. Mos alt sammen med olje og friske eller tørkede urter etter eget ønske.

Pasta og kjøttsaus (ca. 10 porsjoner)

1 pakke karbonadedeig
2 gulrøtter
1 middels søtpotet
3 brokkolibuketter
1 rødløk
1/2 rød paprika
1 boks/pakke tomater (ca. 500 g)
3-4 pastakruller
2-3 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
basilikum
sort pepper
oregano

Kutt grønnsaker i biter, finkutt paprika, løk og hvitløk. Damp gulrot, brokkoli og søtpotet, kok pasta i usaltet vann. Stek karbonadedeig på svak varme så det ikke dannes stekeskorpe på kjøttet. Ha i løk, paprika og hvitløk og la det surre noen minutter. Ha i tomatpakken og smak til med pepper, oregano og basilikum. Mos alt, sammen med olje og eventuelt kokevann fra grønnsakene.

Søtpotet med smak av kylling (ca. 3 porsjoner)

1 middels søtpotet (100 g)
1 stor gulrot (100 g)
50 g brokkoli eller squash
1 kyllingfilet
litt persille eller basilikum
1 ss kaldpresset olje

Skjær grønnsaker og kylling i biter, damp først grønnsakene og tilsett kylling etter litt. Når det er mørt og gjennomkokt skal det moses og tilsettes urter og olje. Bruk gjerne litt av dampevannet til å spe så du får ønsket konsistens.

Variasjon: bruk kalkunfilet i stedet for kylling! Tilsett et par ringer rød paprika.

Grønnsaker med hvitløk og ansjos (ca. 3 porsjoner)
1 potet (ca. 60 g)
1 middels gulrot (ca. 60 g)
1/2 – 1 fedd hvitløk
1 brokkolibukett
2 små ansjosfileter
1/2 ss olivenolje

Del hvitløk i to, og grønnsaker i biter. Damp det, og tilsett ansjosen mot slutten av tida. Mos det sammen med olje, og spe med dampevann for å oppnå ønsket konsistens.

Variasjon: bytt ut ansjosen med en liten boks makrell i tomat! Denne moses sammen med de ferdigdampede grønnsakene. Annen fisk kan også brukes, ca. 100 g fersk filet. Poteten kan også byttes ut med 1 dl ferdigkokt ris eller pasta.

Fruktig kylling (2-3 porsjoner)
1 dl vann
1 kyllingfilet
1 potet
1 gulrot
1 ring ananas (kan erstattes med 1/2 eple eller 2 myke tørkede aprikoser)
1 ss kaldpresset olivenolje
1/2 ts kardemomme

Kok opp vann, skjær kylling, potet og gulrot i små biter og ha det i det koke de vannet. Bruker du tørkede aprikoser putter du disse oppi samtidig. La det koke forsiktig i ca. 10 minutter under lokk. Ha i oppdelt ananas eller eple et par minutter før det er ferdigkokt. Mos maten til passe konsistens sammen med olje og kardemomme.

Gryte med kjøtt og eple (2-3 porsjoner)
50 g mørt kjøtt (kalv, okse, lam…)
2 gulrøtter
1/2 eple eller 3 stenfrie svisker
1 ss kaldpresset olje
1 dl vann
litt persille
1-2 kokte poteter eller smuler av brød/kavring

Skjær kjøtt i terninger. Skrell og skjær gulrot og eple (eller svisker) i store biter og sett til side. Ha olje i en kjele og sett den på middels varme. Legg i kjøttet når oljen er varm. Kjøttet skal bli grått, ikke brunt – så snu det ofte. Hell i vann og la det småputre i 10 minutter. Legg i gulrot, eple eller svisker. Fyll på med mer vann hvis det fordamper. La det koke til kjøttet er mørt, ca. 15 minutter. Hakk persille, ha den oppi og la det få et raskt oppkok før du moser til ønsket konsistens. Bland kokt potet eller brødsmuler godt inn i gryteretten.

Laks og grønnsaker (ca. 3 porsjoner):

125 g laks uten skinn og bein
5 brokkolibuketter
4-5 cm squash
4 blomkålbuketter
1 liten/middels gulrot
sort pepper
persille og dill

Kutt grønnsaker i biter og damp det i en kjele. Mot slutten av koketida tilsetter du laksen, denne blir raskt gjennomkokt. Mos maten til ønsket konsistens, og smak til med pepper og urter. Gir 3 porsjoner på 150-200 ml.

Thaigryte (ca. 5 porsjoner):

2 kyllingfileter
3 brokkolibuketter
3 cm squash
2 tomater
1/4 purreløk
ca. 1-2 cm ingefær
2 fedd hvitløk
1/2 boks mais
1 dl ferdigkokt ris eller nudler
8 ss kokosmelk
evt. 1 ss kokosolje
frisk koriander
sort pepper

Brokkoli, squash, purre, hvitløk og ingefær dampes på damprist. Omtrent halvveis i koketida tilsettes kylling i terninger, og det dampes videre til alt er ferdig. Bland dampede grønnsaker og kylling sammen med tomat, mais, ris/nudler, kokosolje og evt. kokosfett. Smak til med pepper og koriander. Mos til ønsket konsistens.

Link til gruppa, om noen ønsker å bli med. De har masse bra der inne :)https://www.facebook.com/groups/418980621548692/

Endret av Tekola
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Tassen vår kryper også. Det har han gjort en måneds tid, men viser ikke noe særlig interesse av å komme seg opp på alle fire. Det virker som om han ikke helt ser poenget når han kommer seg så fort frem sånn han holder på nå, han ser ut som den salamanderen der han åler seg av gårde i superfart :fnise:

Ellers så begynner han å bli stødig når han sitter, men vi må allikevel passe på litt så han ikke deiser i bakken. Særlig når han ser noe som interesserer han så kaster han seg ned fra sittende, så vi har hatt noen harde møter med parketten allerede.

Ellers så har han fått tre tenner, to nede og en oppe :rodmer:

Han her flere kuler rundt om kring i munnen også, så jeg tipper tennene kommer på løpende bånd fremover.

Takk for tipset om oppskrifter og facebookgruppe Tekola! :jepp:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vesla er bedagelig anlagt. Hun ruller dit hun vil eller så ligger hun på ryggen og tar spenntak med beina så hun "humper" bortover gulvet. Utover det sitter hun stødig på rumpa når hun settes ned, men hun setter seg ikke opp selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her har det vært full fart i 1,5 måned nå - vesla er overalt! Og spesielt gøy er det å snike seg innpå eldstemann sitt rom når ingen følger med:) åler seg overalt i en fart, kryper ikke noe særlig enda, bare litt, men det går jo så sakte i forhold til å åle! Sitter uten støtte, og setter seg opp fra liggende om det er noe å ta tak i. Det nye de siste ukene er vel å skyve seg rundt omkring på rumpen og komme seg fra sittende til "krypende". Det er full fart her! Begynner også å strekke seg veldig opp etter ting, men reiser seg ikke enda (det gjorde eldstemann rundt denne tiden her).

Babler enormt - papapapapapa er det store nye, til mannens fornøyelse. Jeg: kan du si MAMMA? Vesla: Pappa! Mannen: Stort glis. Babler like mye natt og dag, så her får mannen kjørt seg for tiden. Jeg jobber og får sovet mye, stakkars mann. Nå er det han som er surrete og bjeffete;)

Bare en tann så langt her, og den har plaget henne i en evighet!

Å, ja - hun klapper ordentlig nå! Og hun er så himla stolt:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så morro når det skjer så mye:)

Vesla har to tenner nede og en på vei oppe. Er også over alt. Nekter å ligge på ryggen for hun vil på oppdagelsesreise. Står på alle fire hele tiden og har flyttet litt på en arm og et bein.. Men drar seg dit hun vil, men er ikke så lett å komme seg fremover:)

Hvordan er måltidene deres nå? Når og hva? Vi sliter med å få en rutine og få inn et måltid til. Mini er 6 mnd og 2 uker..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå tester jeg ut å lage mat med kylling. Dette blir spennende. :)

Rutinene her er:

07-09: Grøt til frokost (Varierer fra når hun står opp)

11: MME

14: MME

17: Middag

19: MME

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan stille klokka etter henne nå nærmest :ler:

07: MME

10: Grøt/MME

13: MME/Grøt (motsatt av det hun fikk 10)

16: Middag

19: Grøt og evt. litt MME

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så mye bra oppskrifter! :) Da kan vi teste litt etterhvert. :Nikke: Glassene går ned, men greit med litt mer smak etterhvert vel. Vil ikke ha superkresne barn heller. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

I dag har jeg laget "Søtpotet med smak av kylling" som Tekola skrev i den listen over her. Jeg selv syntes den smakte mye bedre enn de glassene, M var litt enig. Spiste ikke veldig mye, men brakk seg hvertfall ikke, noe hun gjør med flere av de glassene. Syntes det ble mye mat, så der har vi en stund :-) spennende å lage selv, hvertfall når det er så lett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blitt så store atte!

07-08: grøt

09-10:mme (om hun ikke sovner først og får det etter)

11-12: brødskive, frukt

14-15:mme

16-17:middag

18:30-19:grøt

19-19:30:mme

00-02:mme

03-05:mme

Har vært mye våken på natt de siste ukene, mannen har definitivt en tøffere perm enn meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

I dag har jeg laget "Søtpotet med smak av kylling" som Tekola skrev i den listen over her. Jeg selv syntes den smakte mye bedre enn de glassene, M var litt enig. Spiste ikke veldig mye, men brakk seg hvertfall ikke, noe hun gjør med flere av de glassene. Syntes det ble mye mat, så der har vi en stund :-) spennende å lage selv, hvertfall når det er så lett!

Hvordan gjorde du det med kyllingen, dampet den og så brukte stavmixer? H or lenge skal kylling dampe? :)

Hurra for veslejenta mi! I går var hun plutselig 8 mnd :strix:

Hurra! :blomst:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blitt så store atte!

07-08: grøt

09-10:mme (om hun ikke sovner først og får det etter)

11-12: brødskive, frukt

14-15:mme

16-17:middag

18:30-19:grøt

19-19:30:mme

00-02:mme

03-05:mme

Har vært mye våken på natt de siste ukene, mannen har definitivt en tøffere perm enn meg.

Hvor mye mme gir du? Hvordan går det å gi brødskive? Er litt usikker på om hun er klar for det, om grøten eller middagen er litt tykk så går det ikke ned.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan gjorde du det med kyllingen, dampet den og så brukte stavmixer? H or lenge skal kylling dampe? :)

Jeg kokte bare alt sammen. Først grønnsakene, så kyllingen i biter etter litt. Så brukte jeg stavmikser til å mose det sammen med kokevannet. Ble ganske bra! :) i dag spiste hun nesten hele porsjonen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mme drikker hun alt fra 80-240 ml, kommer an på hvor tørst. Brødskiver sluker hun nå i ganske store biter, glupsk. Startet med små biter for 1 måned siden ca.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...