Gå til innhold

Er hundeklubber fritatt for båndtvang?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Like ved der jeg bor er det et område hvor en hundeklubb har tatt seg til rette. Har sett dem der noen ganger når de driver og trener på innkalling og diverse. Det som er greia er at i tilknytning til dette området er det en stor gresslette hvor jeg ofte observerer rådyr, jeg synes derfor det er direkte uansvarlig å la hundene være løse der. Lurer sånn på om jeg bør si dem et sannhetens ord, eller om det liksom er akseptert at hundene er løse så lenge det er en klubb? Det virker jo som de har mer eller mindre kontroll på dyrene, men likevel - båndtvang er båndtvang! Eller? Ser med gru for meg en flokk hunder som får teften av en rådyrbaby...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Fra lov om hundehold:

Tar ikke sjansen på å bastant tolke dette på stående fot, men ser at det i alle fall er rom for å tolke det slik at spesielle hunderaser/bruksraser kan få trenes løst på avsatt område så lenge grunneieren har godtatt det.

Kapittel 2. Sikring av hunder

§ 4. Alminnelige regler om sikring av hund. Vilkår for å la hund være løs

Hunder kan være løse bare når de

a) blir fulgt og kontrollert på aktsom måte, eller

b) er forsvarlig inngjerdet på et sted som ikke er åpent for allmenn ferdsel.

Den som holder en hund i bånd, skal være i stand til å ha kontroll med hunden, hvis de ikke blir ledsaget av noen som har slik kontroll.

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Hundeholderen skal vise særlig aktsomhet der det er barn, for å hindre slik kontakt mellom hund og barn som barnet eller voksne som følger barnet, ikke inviterer til, og for å forebygge at barn blir skremt. Om nødvendig skal hunden bli satt i bånd eller holdt tett inntil hundeholderen.

Hunder skal alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt, jf. likevel § 9 tredje ledd.

§ 5. Forbud mot å gå fra bundet hund

Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.

§ 6. Sikring av hund ved båndtvang m.m.

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet

a) i og i tilknytning til boligområder og handleområder,

b) i parker, på kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved skoler, barnehager og anlegg for lek, idrett, sport eller rekreasjon,

c) på og ved bestemt/angitte turstier, turveier, merkede skiløyper, leir- og rasteplasser,

d) i bestemt angitte andre områder på land, i vann eller sjø som er allment benyttet som tur- og rekreasjonsområder,

e) i hele eller deler av kommunen i bestemt angitt tidsrom når storfe, sau, geit eller hest normalt går ute, eller

f) under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet.

Båndtvang etter bokstav c og d kan ikke fastsettes i større grad enn nødvendig og slik at hensynet til de som ønsker å ferdes med løs hund også ivaretas i tilstrekkelig grad, både hva angår omfang og geografisk spredning. Ved fastsettelse av båndtvang etter bokstav e og f kan båndtvang bare innføres i de områder av kommunen hvor husdyr har rett til å beite og faktisk beiter, eller hvor vilt man ønsker å beskytte har sitt leveområde. Båndtvang fastsatt i medhold av bokstav f må opphøre straks forholdene tilsier det. Der beite, natur- og rekreasjonsområder berører flere kommuner, bør disse samordne sine forskrifter. Kommunens innføring av båndtvang etter bokstav f kan påklages til fylkesmannen.

Kommunen kan gi forskrift om at hunder ikke har adgang til barnehager, skolegårder, kirkegårder eller grav- og urnelunder.

§ 7. Særlig om sikring av hund der tamrein beiter

I områder der tamrein lovlig beiter, skal hundeholderen se til at hunden ikke unødig uroer eller skremmer rein, selv om den er under kontroll eller bundet. Reinens eier kan kreve at en hund som uroer rein, blir holdt innestengt mens rein blir flyttet forbi bosted, seter eller hytte. Fylkesmannen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet når hensynet til reindriften tilsier det.

Om ferdsel med hund i område hvor tamrein beiter, gjelder også reindriftsloven § 65.

Endret ved lov 15 juni 2007 nr. 40 (ikr. 1 juli 2007 iflg. res. 15 juni 2007 nr. 627).

§ 8. Særlig om hundedressur, jakt og fangst

Jakthundtrening, jakthundprøver og dressur kan bare foregå med samtykke av grunneieren eller den som har en allmenn bruksrett til eiendommen. For statsallmenningene gis samtykke av fjellstyret.

For bruk av hund under jakt og fangst mv. gjelder også viltloven § 23, jf. § 26, og reindriftsloven § 65.

Endret ved lov 15 juni 2007 nr. 40 (ikr. 1 juli 2007 iflg. res. 15 juni 2007 nr. 627).

§ 9. Unntak fra sikringsreglene

Båndtvang fastsatt i eller i medhold av §§ 4, 6 og 7 gjelder ikke for

a) hund når den brukes i reindrift,

b) dressert bufehund når den brukes til å vokte storfe, sau eller geit,

c) hund i aktiv politi-, toll-, militær- og redningstjeneste eller under trening eller prøving for slik tjeneste,

d) hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt,

e) særlige bruksformål, avgrensede områder eller nærmere angitte hunderaser eller hundetyper eller for hunder som har særskilt trening, når dette er fastsatt av kommunen ved forskrift eller enkeltvedtak. Ved dette kan kommunen bl.a. legge ut et område som dressurområde for hunder, dersom samtykke som nevnt i § 8 første ledd foreligger,

f) hund når den brukes for jakt, jakthundtrening og jaktprøver mellom 20. august og 1. april eller når båndtvang er fastsatt i medhold av § 6 annet ledd bokstavene c, d og e.

Hund som nevnt i første ledd bokstav a til d eller i bestemmelse som gjelder særlige bruksformål etter bokstav e, kan på en aktsom måte slippes slik det er naturlig ut fra bruksformålet.

En hund som nyttes som jakthund eller er under trening eller prøve for dette, kan slippes på en aktsom måte slik det er naturlig ut fra bruksformålet, når dette ikke er strid med viltloven eller regler om båndtvang. Det samme gjelder for trening og prøving av ettersøkshunder

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Like ved der jeg bor er det et område hvor en hundeklubb har tatt seg til rette. Har sett dem der noen ganger når de driver og trener på innkalling og diverse. Det som er greia er at i tilknytning til dette området er det en stor gresslette hvor jeg ofte observerer rådyr, jeg synes derfor det er direkte uansvarlig å la hundene være løse der. Lurer sånn på om jeg bør si dem et sannhetens ord, eller om det liksom er akseptert at hundene er løse så lenge det er en klubb? Det virker jo som de har mer eller mindre kontroll på dyrene, men likevel - båndtvang er båndtvang! Eller? Ser med gru for meg en flokk hunder som får teften av en rådyrbaby...

Tror ikke en hundeklubb "tar seg til rette" ute å snakke med grunneier først.. Dvs, det bør de..

Men en annenting, hvordan tror du en hund blir lydig, om den ikke blir trent?? Og under kontrollerte omgivelser..

En valp er også veldig avhengig av sin eier(flokken sin) så om den skulle løpe ut, vil den ikke løpe langt.

Ett rådyr vil også holde seg laaangt borte når det er mange dyr og mennesker tilstede..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror du kan ta det med stor ro. For det første er aldri alle hundene løse samtidig i en slik situasjon og trener man innkalling med en hund man er litt usikker på, bruker man gjerne en lang (20 - 30 meter) line. Litt av vitsen er at hunden ikke skal merke den, så det er ikke sikkert at du oppdager den heller hvis du befinner deg et stykke unna.

For det andre lukter "rådyrbabyer", også kalt kalver, veldig lite og selv en god sporhund har problemer med å finne dem. (Og hvis det er noen trøst, så arrangeres det ingen sporprøver i skogen mens kalvene er så små at de ikke er i stand til å komme seg unna på egne klover fra hunder som uansett føres i line, altså bånd).

En hundeskole eller -klubb tar seg dessuten ikke bare "til rette" på et område. De har nok spurt noen først og da både gjerne grunneier og kommune.

Personlig er jeg eier av en hund som mer enn gjerne jager rådyr, men som jeg også trener bl.a. lydighet med og jeg kan i hvert fall si at selv hos en jakthund, så er konsentrasjonen på et slikt treningsfelt på topp både hos hund og eier og jeg har til dags dato ikke sett en hund rase avgårde. Selv om vi har hatt både katt, sau, ekorn, grevling, hest, rådyr og elg etc. samt en del fugl ruslende over feltet...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...