Gå til innhold

DANNEDE MENNESKER SER IKKE PÅ HOTELL CÆSAR!


Gjest anonym

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Dette kan vi enkelt fastslå etter å ha pløyet en tråd om emnet under kultur og utdanning.

Sandman, Chimp og undertegnede... - et trekløver som virkelig oser av dannelse (og litt Old Spice, men det er bare Sandman).

Er dere andre der ute klar for litt folkeopplysning; hva ser dannede mennesker på? Gi et lite vink!

:ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det er det værste jeg har hørt! Hotel Cæsar er faktisk et veldannet program med mye humor og delikate intriger i... Ærlig talt, nå syntes jeg du burde holde dine meninger for deg selv eller si de på en annen måte enn å kalle oss udannede! Fysj :kjempesinna::sinna:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Dannede mennesker ser på NRK 1 på fredager og zapper over til Friday Rocks på VH-1 kanalen nøyaktig kl 23.00. Dannede mennesker ser i det hele tatt mye på musikk-kanalen VH-1. Ok, ok!!!! Ser og ser, fru Blom....den står på mens dannede mennesker ser på PC'en sin - Kvinneguiden - Snikk-snakk......Fortrinnsvis!!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Nei, fredagen er vi ofte i teateret, med mindre et kammermusikkensemble frekventerer et sted i kjørbar nærhet. NRK 1 på fredag tar vi opp, slik at vi kan hygge oss på lørdagen. På søndagen oppsøker vi gjerne en friluftskonsert etter kirken - selvsagt etter at vi har lagt ut nye blomster på familiens gravsteder. Vi synes at Styrk live er alt for lettvint, så på søndagskvelden koser vi oss med opptak av NRK2 på fredagskvelden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Men jeg må jo få en forklaring på det da?

Dannelses-begrepet er mer orientert mot de kunnskaper, holdninger og ferdigheter enkeltindividet møter samfunnet med. Dannelse betegner gjerne noe som er viktig for menneskets egen utvikling, ikke bare som arbeidstaker, men som ektefelle, forelder, venn, medmenneske, arbeidskollega, engasjert samfunnsmenneske. Dannelsen hos et menneske er med andre ord noe som skinner igjennom på alle livets områder, og den har å gjøre med enkeltindividets forutsetninger for å leve et rikt og meningsfylt liv. Overforenklet sagt: Kompetanse betegner de kunnskaper og ferdigheter enkeltindividet har skaffet seg som svar på de krav omverdenen, særlig arbeidslivet, stiller til mennesket. Dannelse betegner i siste instans de grunnholdninger eller grunnverdier individet møter verden med. Enda mer forenklet kunne en si: Dannelse betegner menneskets holdning, kompetanse betegner menneskets beholdning.

I 1969 skrev Jon Hellesnes er essay med tittelen "Ein utdana mann og eit dana menneske", som fortsatt har stor aktualitet. Her går han inn for å rehabilitere begrepet dannelse, og sier samtidig at det står for en målsetting all utdanning burde etterstrebe. På mange måter står dannelse, slik Hellesnes bruker begrepet, i direkte motsetning til det som ligger i begrepet kompetanse. Dannelse betyr blant annet at en forholder seg til og problematiserer samfunnet som en totalitet, ikke bare utvalgte deler av det. Med dette menes at dannelse er noe som skal gjennomsyre menneskets liv på alle områder hvor det utfolder seg, og som kanskje også medvirker til at det ikke bare utfolder seg på ett, men på mange områder.

Vektleggingen av den klassiske dannelse i den lærde skole, eller latinskolen, tilsvarende vår videregående skole, på 1800-tallet bidro til å bringe dannelsesbegrepet i miskreditt. Dannelse kom i denne sammenheng til å stå for overflatisk kunnskap i klassisk gresk og latin, som ikke hadde noen relevans til menneskenes liv her og nå, og som man bar med seg på utstilling, bare for å vise at man hadde den. Kiellands <I>Gift<I> bidro effektivt til å bringe denne typen dannelse i vanry. Dannelse har i visse perioder i tidligere tider også vært forvekslet med overflatisk etikette, og med visse måter å kle seg og oppføre seg på i det mondene selskapslivet. Dannelse har også vært brukt om evnen til å følge med på kortsiktige motesvingninger, om evnen til å formulere moteriktige meninger osv. på en måte som brakte selve begrepet i vanry og gjorde det vanskelig å bruke. Når dette nå er i ferd med å endre seg, har det sammenheng nettopp med erkjennelsen av at det i dagens samfunn er viktigere enn noensinne at hvert enkelt samfunnsmedlem har en selvstendig verdimessig basis, og ikke er et lett bytte for alle slags skiftende forhold i åndsliv og arbeidsliv. Dannelse skal være det å stå på fast grunn og holde fast på noen grunnleggende verdier når tidene skifter kortsiktig og motebetont, ikke det å delta på svingningene.

Det som er sagt ovenfor, må nyanseres noe. Det er helt klart at dannelse og kompetanse ikke er begreper i hvert sitt rom, uten noen berøring med hverandre. De er mer å betrakte som ytterpunkter på en akse med glidende overganger. Det er vanskelig, ja umulig, å tenke seg dannelse uten noe av det som dekkes av kompetansebegrepet, og det er også umulig å forestille seg kompetanse i forhold til ulike livs- og samfunnsfunksjoner uten noen form for dannelse.

For å unngå alle misforståelser, vil jeg dessuten presisere at jeg selvfølgelig mener at ulike former for kompetanse er viktig. Vi må alle sammen være innstilt på forståelse av og innsikt i fenomener omkring oss, og vi må være innstilt på å skaffe oss kunnskap som samfunnet etterspør. Vi er dessuten alle avhengige av å selge vår arbeidskraft, vi skal alle tjene penger til livets opphold. For vår egen selvfølelse er det dessuten viktig at vi kan være til nytte for andre. Nytte-aspektet ved den kunnskapen vi erverver oss er viktig, selv om det ikke bør være det eneste som teller. Vi skal være opptatt av at utdanningsinstitusjonene legger et godt allment grunnlag for den enkeltes karriere i yrkeslivet, men det må ikke bli utdanningsinstitusjonenes enste hensikt. (Knut Imerslund )

SOrry avspORingen :oops:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

Gjest Anonymous

Dannede mennesker er høflige, belevne og tolerante av natur (Ja, jeg vet at noen mener jeg dermed ekskluderes...). Dannede mennesker er opptatt av opplevelser som styrker kropp og ikke minst sinn; ulike stimuli i natur, kunst og kultur. Dannede mennesker av den mest utagerende typen bor på Frogner og synes at nynorsk er pent i dikt. Dette er "kjøpedannelse" (også kalt "slottsdannelse") - som selvsagt er noe helt annet enn den genuine dannelsen vi ovennevnte representerer.

Dannede mennesker finner man - tro det eller ei - faktisk flest av i Høyre og SV. Venstre før Sponheim var også befolket av dannede mennesker, men nå kan disse holde fraksjonsmøtene sine i en telefonkiosk.

Dette er selvsagt ikke noen fyldestgjørende definisjon, men et lite bilde som forhåpentligvis stimulerer til positive opplevelser...

:ler:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...