Gå til innhold

17. mai


Gjest Vito - nr to

Anbefalte innlegg

Gjest Vito - nr to

En del grinebitere og kverulanter så jeg der, som seg hør og bør (finner jo en del slike overalt hvor skulle dette forumet være annerledes enn samfunnet ellers her?), men fikk også såpass mange positive tilbakemeldinger på middagstråden jeg la ut at jeg legger ut en ny oppskriftstråd. Så derfor et par oppskrifter rundt temaet «17. mai, men først en liten beskrivelse av rammene:

Det lyder sikkert merkelig for en del byfolk, men å kjøpe seg særlig mye på 17. mai, verken av mat eller annet, er en umulighet hos oss. Eneste mulighet en kiosk FU og et par foreninger driver, åpen et par timer fra kl 1200, her er det mulighet for wienerpølse i brød,, etter en halvtime også formkaker i to – tre varianter, kaffe/te/saft, «kjeksis» i et par smaker og en eller to typer vannis. Og «revolverskudd» selvsagt, men det er jo herlig å ha «skuddfri» formiddag da (de fleste som har revolver har skutt opp ladningen de har kjøpt på forhånd før kl 0830, og ny forsyning er umulig å skaffe før kl 1230 :) ) Og selvsagt: Colaautomaten i bygda fungerer jo fra grytidlig morgen til den går tom. Hørt rykter om at den pleier å knele rundt kl 1400, men kjenner ikke detaljer, Cola er grunnlag for en marinade + rustløsemiddel hos oss, ikke drikkevare. :D Men at det ellers ikke er mulighet for å kjøpe mat/snop + at programmet er rimelig tett fra kl 0600 til kl 1530 – 1545 (og kveldsprogram fra kl 1830...), men med to klart definerte matpauser, betyr jo en del for vanene.

Pause 1 er frokost, fra kl 0700 til litt før kl 0800. Da har alle som vil (2/3 av bygda?) fellesfrokost. Her medtas et oppskåret brød eller to, et fat ost/leverpostei/kjøttpålegg/laks/sild/salat/syltetøyskål etter egen smak og vane og ei kanne kaffe/te eller en liter melk, så dekkes buffetbord før det er flaggheising. Har man skolebarn, er frokosten «obligatorisk», ellers er den jo sosial, men noen synes frokost kl 0700 blir for tidlig, og noen nekter jo plent å spise frokost i andre omgivelser enn absolutt stillhet og ensomhet... Pause 2 er en liten time rundt kl 1200. Da er en hel del hjemme og ertesuppe er tradisjonell mat, men en del satser jo også på FAUs kiosk og wienerpølser (vet de har en travel halvtime der mellom 1200 og 1230, det er bare kapasiteten som er årsaken til at annet ikke selges før kl 1230). Og ISKREM hører jo med den dagen, for barn gjerne både en porsjon hjemme og en is (eller to) i kiosken på skolen. Middag er det vel knapt noen som har før mellom kl 1600 og kl 1630, da alltid hjemme (bygda er «utdødd» kl 1600, men våkner til liv igjen rundt kl 1800). Tradisjonelt er den kokt laks/agurksalat/rømme/flatbrød/(frosne eller hermetiske) jordbær/fløte, men tror neppe du finner det hos mer enn halvparten i dag. Om kvelden er det fullt liv igjen, fest i menighetshus/frikirker og bygdefest ellers. Kveldsmaten er lik overalt, rosinboller med hvit og brun ost, deretter eggedosis.

Hos oss er ingen så veldig glad i pølse, selv hjemmelagt, og wienerpølse, og alle unngår dårlig kokte wienerpølse i enda dårligere brød som best de kan, slike pølser smaker jo stort sett som papirmasse og svømmer i fett. Derfor blir det helst ertesuppe hos oss. Vi har heller ikke særlig sans for ferdigis (husker yngste, da 3 ½, fikk en kjeksis i fjor, han sa «ÆSJ», gav den til fuglene etter to små biter, men beholdt kjeksen :) ), men is må jo til for det. Oppskriftene tar utgangspunkt i det.

Ertersuppa er altså hovedpunktet hos oss, den lages slik (porsjonen er diger, vi er sju og spiser sjelden opp...)

KLASSISK ERTESUPPE

1 kg tørkede gule splitterter (vanlige erter gjør fullgod jobb, men splitterter sparer deg for skallet som må fjernes), bløtlagt fra kvelden 16. mai)

5 – 6 – 7 (jo lengre koketid og jo tynnere du vil ha suppe, jo mer) l tynn kjøttkraft

Vinterens spekeskalker (vil si 25 – 30 stk, kan erstattes med ca ½ kg spekepølse) skåret i små terninger

1 kg kokte poteter i tykke skiver (fra dagen før)

½ kg grov lammepølse i større terninger

¾ - 1 kg gulrot i tynne skiver

¼ kålrot i små terninger

3 store løk , 1 i tykke ringer, 2 i tynne

3 – 4 ss tørket timian

Salt/pepper etter smak og kraftas saltinnhold

Bløtleggingsvann slås av ertene. Vann og erter has i gryta, alt kokes opp. Deretter settes gryta til «putring» med tett lokk (gjerne med en murstein oppå) sammen med spekeskalker, krydder og den ene løken. Etter 4 (eller 5 eller 6...) timer tilsettes poteter, resten av løken, gulrot, kålrot og lammepølse. Alt kokes opp, kokes i ca 10 min og serveres med flatbrød.

Dukker det pølse opp hos oss betyr det kraftig og grov lammepølse med en kjøttprosent på rundt 90 (kan si at ferdigkjøpt «ekte» wienerpølse i butikk ligger på 45 – 50). Slikt krever kraftig tilbehør også. Tilbehør til denne er «Colman's sennep» (prøv en god kolonialbutikk, den er «pulvervare» og blandes med eddik selv) tilsatt litt tørket solbær (vi har bær selv, tror neppe du får kjøpt dette...) og løkkompott. Denne fikk jeg oppskriften på av en skotte for 10 – 12 år siden. Porsjonen er diger, den bør holde til 35 – 40 pølser (de «sære» målene kommer selvsagt av at jeg fikk engelske)

LØKKOMPOTT TIL PØLSER

450 g rødløk i tynne skiver

450 g gul løk i tynne skiver

ca 4 ¼ dl god eddik (bør være hvit)

1 ss kraftig sennep (Colman's er visstnok en selvfølge her...)

225 g sukker (ikke for grovmalt)

1 ss salt

55 g korinter eller mørke rosiner delt i to.

55 g revet cheddarost (helst engelsk cheddar, TINEs er en dårlig etterligning)

1 dl Munkholm

Kok opp, kok alt i 1 ½ – 2 timer, rør jevnlig. (Test: Sett spisedelen av ei teskje midt i massen. Viser teskjea tegn til å sige mot kanten er massen ikke ferdigkokt. ) Ha på tett glass, avkjøl og sett kjølig. Holder seg 1 – 2 uker i kjøleskap.

POTETSALAT TIL 17. MAI - PØLSER

1 ½ kg poteter (fra 16. mai, selvsagt...) i skiver

1 boks hermetiske erter (helst friske, men ikke kritisk, 1 pk frosne «selskapserter KAN brukes, men blir ikke så godt)

½ agurk i små biter

4 – 6 små egg i «halve båter»

2 dl seterrømme

1 dl yoghurt naturell

½ ts salt

1 dl frisk dill eller 2 store ss tørket

1 ss god sennep, gjerne litt søt

Alt blandes og settes kaldt i minst fire timer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest Vito - nr to

Så livsnødvendigheten denne dagen - IS. :) Kjøpeis har vi, som nevnt, liten og ingen sans for, den smaker mer sukker enn is, så her blir det også hjemmelaget vare. Husets favoritt, og faktisk veldig snart å lage:

BANANIS

400 g mosede bananer, veldig gjerne godt modne

8 eggeplommer

100 g melis

1 vaniljestang, kun de utskrapte frøene

¾ l stivpisket fløte

Pisk eggeplommer/melis/vaniljefrø til stiv eggedosis. Bland forsiktig med krem og bananmos. Ha i skål og frys i seks timer, rør om i skåla hver time.

SOLBÆRIS

500 g rårørt solbærsyltetøy med lite sukker (200/250 g sukker pr kg bær)

¼ ts kanel

10 eggeplommer

1 ss melis

1 vaniljestang, kun de utskrapte frøene

¾ l kremfløte

Tilsett vaniljen i meltes, bland med eggeplommer og pisk til stiv eggedosis. Bland forsiktig med krem og syltetøy. Ha i skål og frys i fem – seks timer, rør om i skåla hver time.

Isen nytes etter ertesuppa og etter laksen. Det er sjelden mer enn halvparten forsvinner, men den er jo noen søndagsettermiddager også....

Eggehvitene havner hos oss stort sett i en fiskegrateng, i løpet av uka. Ellers kan jo disse også brukes til å lage kaffegodt av:

KAFFEGODT

15 eggehviter

½ kg sukker

Piskes til stiv eggedosis, has i langpanne. Settes i steikeovnen på 80 – 85 grader over natta (11 – 12 timer).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest navnelapp

Smart å bruke spekeskalkar, det får ein også kjøpt i posar. Eg meiner det er Rema som har posar med spekeskalkar frå Nordfjord. Kjempebillig og ein god deal til dette bruket. Løken til ertesuppe brukar eg å finhakke, å ha løkringar i suppa er det første gong eg har høyrt om.

Men kvifor skal ein ha ikkje så grovt sukker når heile kompotten skal koke i over to timar? Då går jo sukkeret i oppløysing undervegs uansett? Og så må eg berre ynskje deg lukke til med å dele korintar i to, det er ein jobb. Skal osten verkeleg koke? Korleis oppfører den seg i gryta?

Kaffegodtet ditt er ein marengs, ikkje ein eggedosis. Korleis tenker du å dele den opp? Eg ville ha sprøyta massen på bakepapir, men det ser ikkje ut til at det er det du gjer. Breier du marengsmassen utover i eit stort flak? Korleis går i så fall oppskjeringa?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi-to skriver i en annen tråd at hun ikke er her før utpå dagen i dag.

:popcorn:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...