Gå til innhold

Fjøsnissen


lillesol20

Anbefalte innlegg

Nissen ble for ikke så veldig langt tilbake i tida sett på som noe naturlig som hørte til på gården. Han holdt helst til i fjøset, og ble derfor kalt fjøsnisse, for ikke å forveksle han med andre vetter som også gjerne blir kalt nisse. Det var ikke så ofte folkene på gården fikk se ham, men de merket ham desto oftere.

Med moderniseringa og mekaniseringa av gårdsdriften og fjøsstellet er fjøsnissen blitt overflødig. Og når han ikke lenger liker seg, så flytter han.

Skal tro om ikke mange bønder har gjort seg selv en bjørnetjeneste ved ikke å holde i hevd det gode forholdet til denne sin gode hjelper...

Nissen steller godt med alle dyra på gården, men det er spesielt hesten han legger sin elsk på. Han pusser og strigler den, passer på å få gitt hesten det beste foret, og han skremmer dem som uroer hesten på stallen. Er du heldig, kan du komme til å få se nissen der han sitter oppi krybba til hesten, stryker den over mulen, ordner manen på den.

Nisseflette er det mange hester som har. Det er en tydelig flette i manen til hesten. Slike fletter blir også kalt for tussefletter. Den hesten som har ei slik flette, den er heldig, for den blir det tatt godt vare på! Men løs ikke opp fletta, klipp den ikke bort, for det liker ikke nissen!

Møter du en kar i grå bukse, så er det mye som taler for at det er nissen eller en av hans nærmeste slektninger du har med å gjøre. Har han derimot blå bukse, så er det sannsynligvis en haugkall.

De fleste nisser går selvsagt med den røde nisselua på hodet. Men beviset for at det er en ekte nisse du har med å gjøre, kan du få ved å telle fingrene hans- en nisse har bare fire fingre på hver hånd- nemlig!

Når nissen ikke ønsker å bli gjenkjent, hender det at han opptrer i skikkelse av en svart hund med røde øyne.

"Når fjøsdøra lukkes

og bonden går inn

og setter seg rolig i stua

da lister en nisse seg stille omkring

og steller med hesten og kua."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...