Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5461 Del Skrevet 27. november 2008 Gjør det, eilan! Det er virkelig en veldig god oppskrift, lefsene blir så lette og fine. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
ashera Skrevet 27. november 2008 #5462 Del Skrevet 27. november 2008 Og forresten er ordet "lefse" et av mine favorittord når det kommer til etymologi, ordet er veldig gammelt, vi finner det igjen i leiv, loff, engelsk loaf, ikke minst i disse juletider: Betlehem, eller Beit Lahim, som betyr brødhuset. Og i innskriften på Tunesteinen, som ble laget mellom 200 - 400 omtales en Wodurid, som "witandahalaiban" eller brødgiveren. Dne danske St. Knut, eller Knut Lavard, tilnavn betyr brødgiveren, vi finner det samme igjen i det engelske lord., fra oldnordisk og oldengelsk hlafor∂. Utlagt skulle dette bety at lefseoppskrifter skal deles med rund hånd.Hils eks-svigermoren din med det, du Fresi, Til språkviterne: Unnskyld for min uprofesjonelle upresishet, dette er pur etymologiglede. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 27. november 2008 #5463 Del Skrevet 27. november 2008 Jeg får ikke lyst til å bake lefser, bare til å spise lefser. Men det lar seg vel fikse det også vil jeg tro Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fresi Skrevet 27. november 2008 #5464 Del Skrevet 27. november 2008 Og forresten er ordet "lefse" et av mine favorittord når det kommer til etymologi, ordet er veldig gammelt, vi finner det igjen i leiv, loff, engelsk loaf, ikke minst i disse juletider: Betlehem, eller Beit Lahim, som betyr brødhuset. Og i innskriften på Tunesteinen, som ble laget mellom 200 - 400 omtales en Wodurid, som "witandahalaiban" eller brødgiveren. Dne danske St. Knut, eller Knut Lavard, tilnavn betyr brødgiveren, vi finner det samme igjen i det engelske lord., fra oldnordisk og oldengelsk hlafor∂. Utlagt skulle dette bety at lefseoppskrifter skal deles med rund hånd.Hils eks-svigermoren din med det, du Fresi, Til språkviterne: Unnskyld for min uprofesjonelle upresishet, dette er pur etymologiglede. Noe sier meg at disse kloke ord ville falle fullstendig på stengrunn. Jeg derimot synes det er uhyre interessant, selv om det neppe vil føre til noen lefser her i gården. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5465 Del Skrevet 27. november 2008 Og forresten er ordet "lefse" et av mine favorittord når det kommer til etymologi, ordet er veldig gammelt, vi finner det igjen i leiv, loff, engelsk loaf, ikke minst i disse juletider: Betlehem, eller Beit Lahim, som betyr brødhuset. Og i innskriften på Tunesteinen, som ble laget mellom 200 - 400 omtales en Wodurid, som "witandahalaiban" eller brødgiveren. Dne danske St. Knut, eller Knut Lavard, tilnavn betyr brødgiveren, vi finner det samme igjen i det engelske lord., fra oldnordisk og oldengelsk hlafor∂.Spennende lesning, takk eilan! Jeg får ikke lyst til å bake lefser, bare til å spise lefser. Men det lar seg vel fikse det også vil jeg tro Du kan vel benytte deg av "cravings". Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 27. november 2008 #5466 Del Skrevet 27. november 2008 Jeg vil også bake Nilmas lefser, men jeg tror jeg trenger litt mer innføring i utbaking og steikingen. Jeg har nemlig ikke peiling for jeg har ikke laget lefser selv noen gang... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5467 Del Skrevet 27. november 2008 Jeg vil også bake Nilmas lefser, men jeg tror jeg trenger litt mer innføring i utbaking og steikingen. Jeg har nemlig ikke peiling for jeg har ikke laget lefser selv noen gang... Utbaking: Siden jeg ikke er i stand til å kjevle noe rundt om du så truer meg med våpen, kjevlet jeg ut en passe stor mangekant og skar til ved hjelp av en tallerken. Jeg liker ikke lefsene for tykke, så jeg tror ikke leivene mine var mer enn et par milimeter, men de kunne kanskje vært ørlite tykkere (hadde nok vært lettere å håndtere). Steking: Stekes som sagt på 225, aner ikke hvor lang tid hver lefse trenger, men ikke mange minuttene. Tror rett og slett du må se det an, og ta ut når de får fin lysebrun farge. Må i hvert fall ikke stekes for lenge, da blir de harde. Lefsene er svært skjøre når de kommer ut av ovnen, så de må tas veldig forsiktig av platen, og avkjøles godt før smøring. Ang. selve oppskriften: Jeg regnet en kopp (smør, sirup osv.) som 2,5 dl, men det var nok litt i meste laget mht. melmengden, for deigen ble i løseste laget. Den skal riktignok være ganske løs for å få lette lefser, men den ble litt vanskelig å håndtere. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5468 Del Skrevet 27. november 2008 Oppdatert lefseoppskrift etter egne erfaringer : Mørlefser 2 kopper kulturmelk 2 kopper sukker 2 kopper sirup 2 kopper smeltet smør 2 kopper seterrømme 5 bs hjortetakksalt 1 1/4 kg hvetemel Kulturmelk, sukker, sirup og smeltet smør varmes litt. Pisk rømmen litt opp, og bland alt sammen. Jeg regnet en kopp (smør, sirup osv.) som 2,5 dl, men det var nok litt mye mht. melmengden, for deigen ble i løseste laget. Den skal riktignok være ganske løs for å få lette lefser, men den ble litt vanskelig å håndtere. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevl lefsene ganske tynt ut (3-4 mm), bruk evt. en stor tallerken som mal. Stekes på 225 grader til de får fin farge. Må ikke stekes for lenge, da blir de harde. Lefsene er svært skjøre når de kommer ut av ovnen, så de må tas veldig forsiktig av platen, og avkjøles godt før smøring. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 27. november 2008 #5469 Del Skrevet 27. november 2008 Takk for presise instruksjoner! men legger du de på bakepapir på plata? Og midt i ovnen ca? Forøvrig, her finner jeg bare lettrømme, men kan det brukes istedet for seterrømme? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5470 Del Skrevet 27. november 2008 Bakepapir og ca. midt i ovnen, ja. Jeg vil tro du kan bruke lettrømme, jeg har i hvert fall sett oppskrifter der man bare bruker kulturmelk, f.eks., så jeg vil ikke tro at fettinnholdet spiller så stor rolle. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5471 Del Skrevet 27. november 2008 Potensielt søvnfremkallende møte er utsatt! Da får jeg tid til å gjøre unna andre ting som har hopet seg opp, uten å stresse (å logge av KG hjelper kanskje også ). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 27. november 2008 #5472 Del Skrevet 27. november 2008 Bakepapir og ca. midt i ovnen, ja. Jeg vil tro du kan bruke lettrømme, jeg har i hvert fall sett oppskrifter der man bare bruker kulturmelk, f.eks., så jeg vil ikke tro at fettinnholdet spiller så stor rolle. Flott! da har jeg enda en bakeplan før jul.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 27. november 2008 #5473 Del Skrevet 27. november 2008 Så mye morsom og instruktiv lefselesing, både på den ene og den andre måten! Men logge seg av KG! Det er kjedelig, altså. *har fri i dag* Mere mat: jeg fikk ikke tak i brosme i dag slik jeg hadde tenkt, så det ble fersk, tykk seifilet i stedet. Kan ikke huske sist jeg tilberedte det, så kreative innspill til tilbehør etc mottas med takk! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5474 Del Skrevet 27. november 2008 Sånn i farten kommer jeg ikke på så mye kreativt med seifilet, jeg synes det er aller best helt enkelt vendt i mel, stekt og med rømmesaus, poteter og kokte gulrøtter til. Ellers bruker jeg det vel omtrent som torsk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 27. november 2008 Forfatter #5475 Del Skrevet 27. november 2008 Etter jobb skal jeg inn til byen å hente knivene mine, som har vært til sliping. Jeg gleder meg stort, etter å ha laget mat med en halvdårlig Fiskars-kniv siden lørdag. Jeg hadde håpet at de kunne slipe dem samme dag, så jeg ble lang i maska da slipemannen sa at jeg kunne hente dem onsdag-torsdag. Fem dager uten ordentlige kniver! Sånn bare for å feire (og litt fordi vi får en gjest ) tenker jeg å skippe den opprinnelige middagsplanen og lage indisk i stedet: Rogan josh (min favoritt ), aloo gobi, cachumbar og raita. Og selvsagt basmatiris og nanbrød (fra fryseren). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 27. november 2008 #5476 Del Skrevet 27. november 2008 Indisk! Det er det jammen utrolig lenge siden jeg har laget. Jeg har ellers akkurat studert oppskriften på pâtéen du laget (med pistasjnøtter og tranebær), lett inspirert av at jeg så en pakke kyllinglevere fra Stange da jeg handlet i formiddag. Vurderer å lage enten til jul, eller i romjulen. Men lurer litt på - hva slags svinekjøtt brukte du? (det står "pork shoulder" - altså svinebog? Kan ikke huske å ha brukt eller sett det noen gang). Og så er jeg litt nysgjerrig på hva du drakk til - jeg har faktisk fått JP Moscatel de Setúbal til andeleverpâté en gang. (Dvs den festlige gangen jeg fortalte deg om her i boken. ). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 28. november 2008 Forfatter #5477 Del Skrevet 28. november 2008 Indisk! Det er det jammen utrolig lenge siden jeg har laget. Jeg har ellers akkurat studert oppskriften på pâtéen du laget (med pistasjnøtter og tranebær), lett inspirert av at jeg så en pakke kyllinglevere fra Stange da jeg handlet i formiddag. Vurderer å lage enten til jul, eller i romjulen. Men lurer litt på - hva slags svinekjøtt brukte du? (det står "pork shoulder" - altså svinebog? Kan ikke huske å ha brukt eller sett det noen gang).Jeg har heller ikke sett svinebog noe sted, så jeg lurte litt på hva jeg skulle bruke, men da jeg kom over fine, marmorerte nakkekoteletter, tenkte jeg at det kunne funke, og det gjorde det. Og så er jeg litt nysgjerrig på hva du drakk til - jeg har faktisk fått JP Moscatel de Setúbal til andeleverpâté en gang. (Dvs den festlige gangen jeg fortalte deg om her i boken. ).Mannen på polet anbefalte denne, og den var helt grei, men da vi hadde terrine nå sist helg kjøpte jeg denne i stedet, og den syntes jeg faktisk var bedre. Det er godt med litt sødme til den typen mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 28. november 2008 Forfatter #5478 Del Skrevet 28. november 2008 Besøket i går var veldig hyggelig, og maten så ut til å falle i smak. Som vanlig hadde jeg laget nok til å fôre en hel hær, så vi har deilige rester til i dag. Passer fint, siden jeg skal på trening rett etter jobb, da er det så kjekt med mat som er på bordet på null tid. Ellers var det herlig å få knivene sine tilbake. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Fakse Skrevet 28. november 2008 #5479 Del Skrevet 28. november 2008 Jøss, jeg visste ikke at man kunne få slipt kniver noe sted her i byen. Ble knivene bra? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 28. november 2008 Forfatter #5480 Del Skrevet 28. november 2008 Jeg fikk dem slipt hos skomakeren, av alle steder. Har ikke fått prøvd alle, men de jeg brukte i går var i hvert fall helt fine. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå