Gjest Fjellsippa Skrevet 26. januar 2008 #1801 Del Skrevet 26. januar 2008 Bare hyggelig! Koriander er forresten en urt jeg nettopp har "oppdaget". Før syntes jeg bare den smakte merkelig, nå er jeg nærmest avhengig. Hei, hei Er bare innom her for å ønske god helg. Praten om koriander minner meg om første gang jeg smakte det. Det var forresten på en indisk restaurant i London for mange år siden. Jeg trodde det var noe feil med maten på grunn av den rare smaken. Vågde nesten ikke å spise den fordi jeg trodde den var bedervet . Ja, ja, sånn kan det gå. Nå synes jeg det er nydelig, særlig til indisk mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 27. januar 2008 #1802 Del Skrevet 27. januar 2008 Håper det er greit at jeg søndagsmiddagsrapporterer litt hos deg, Nilma? Jeg fikk en plutselig trang. Ytrefilet av kalv, aspargesbønner med ramsløk, ovnsbakte mandelpotet- og pastinakkbåter med frisk rosmarin, persillerotkrem og rødvinsglasert rød delikatesseløk. Chianti å drikke til, og denne pære/sjokoladedesserten. Altså: Dette ble ganske godt! Jeg fikk en idé i siste øyeblikk mht persillerotkremen. Persillerotkrem er jo litt kjedelig i utgangspunktet i forhold til puré av sellerirot, jordskokk eller pastinakk. Men da jeg åpnet kjøleskapet for å ta ut noe annet, så jeg en pakke fersk chèvre, og begynte å pønske litt. Så jeg kokte persillerot og et fedd hvitløk i melk, helte fra, hadde i en smørklatt og et par skjeer chèvre, og kjørte glatt med stavmikser. Salt, pepper, sitronsaft = ikke verst! Og slett ikke ille til kalvefileten (som vi helstekte) sammen med rødvinsglasert rød delikatesseløk - en for meg ny råvare jeg dumpet over helt tilfeldig, og som endte med å bli litt av utgangspunktet for denne middagen. Sursøt løk med lett kanelsmak mot kremet, søtlig persillerot med litt skarp chèvre - nam! Jeg liker sånne søndagsmiddager med stekt kjøtt i en eller annen variant med flere små tilbehør som kompletterer hverandre i smak, farge og konsistens. Men jeg merker at jeg ikke akkurat er noen restaurantkokk på timingen - det er vanskelig å ende opp med alt passe varmebehandlet og fremdeles varmt samtidig. Triks er velkomne! Forøvrig: Jeg tar tilbake evt tidligere skeptiske uttalelser mht italiensk vin. Denne drakk vi idag. Den var først syrlig og tannisk som bare det, men sammen med maten var det full klaff. Chianti ruler! Håper du har en fin og avslappende helg! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 27. januar 2008 #1803 Del Skrevet 27. januar 2008 Jepp, tid for rapport. Det passet faktisk overraskende godt med svart ris og asparges. Jeg var litt skeptisk for sist brukte jeg den svarte risen til rødvinsrisotto og smaken var da veldig kraftig og spesiell. Mye mildere uten rødvin, litt gress og nøtteaktig smak. Og mitt behov for sherrysaus fikk utløp ved at jeg brukte stekesjyen fra kyllingen til saus. Bare kokte den opp og rørte i maisenna utblandet i litt melk og smakte til med sherry, salt og pepper. Jeg blir skikkelig nysgjerrig på svart ris - skal prøve om anledningen byr seg! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 28. januar 2008 Forfatter #1804 Del Skrevet 28. januar 2008 Oi, her er det lenge siden jeg har vært innom og sagt hei. Mye deilig matprat som vanlig, og nevnte noen London? Mener å huske at jeg sa til min samboer at jeg ikke gadd bli med til England igjen før jeg fikk gå på Heston Blumenthals The Fat Duck, som visstnok ikke er vldig langt fra London. Nåja, vi får se om jeg får snart får satt den stjerneresturanten også på lista over "been there, eaten there" snart. Åh ja, The Fat Duck står ganske høyt på min ønskeliste også. Samtidig tar jeg meg i lure på om maten der er god også, ikke bare sær. En helg i Bray må jo være drømmen, både The Fat Duck og The Waterside Inn. Hei, hei Er bare innom her for å ønske god helg. Praten om koriander minner meg om første gang jeg smakte det. Det var forresten på en indisk restaurant i London for mange år siden. Jeg trodde det var noe feil med maten på grunn av den rare smaken. Vågde nesten ikke å spise den fordi jeg trodde den var bedervet . Ja, ja, sånn kan det gå. Nå synes jeg det er nydelig, særlig til indisk mat.Hei Fjellsippa! Ja, koriander er nok typisk en "aquired taste". Det er først og fremst til indisk mat jeg også bruker det, men de gulrøttene med koriander og harissa jeg nevnte her var veldig gode, og de tror jeg kunne passe fint til helt enkelt stekt fisk eller liknende, så det skal jeg prøve snart. Håper det er greit at jeg søndagsmiddagsrapporterer litt hos deg, Nilma? Jeg fikk en plutselig trang. Altså: Dette ble ganske godt! Jeg fikk en idé i siste øyeblikk mht persillerotkremen. Persillerotkrem er jo litt kjedelig i utgangspunktet i forhold til puré av sellerirot, jordskokk eller pastinakk. Men da jeg åpnet kjøleskapet for å ta ut noe annet, så jeg en pakke fersk chèvre, og begynte å pønske litt. Så jeg kokte persillerot og et fedd hvitløk i melk, helte fra, hadde i en smørklatt og et par skjeer chèvre, og kjørte glatt med stavmikser. Salt, pepper, sitronsaft = ikke verst! Og slett ikke ille til kalvefileten (som vi helstekte) sammen med rødvinsglasert rød delikatesseløk - en for meg ny råvare jeg dumpet over helt tilfeldig, og som endte med å bli litt av utgangspunktet for denne middagen. Sursøt løk med lett kanelsmak mot kremet, søtlig persillerot med litt skarp chèvre - nam! Jeg liker sånne søndagsmiddager med stekt kjøtt i en eller annen variant med flere små tilbehør som kompletterer hverandre i smak, farge og konsistens. Men jeg merker at jeg ikke akkurat er noen restaurantkokk på timingen - det er vanskelig å ende opp med alt passe varmebehandlet og fremdeles varmt samtidig. Triks er velkomne! Forøvrig: Jeg tar tilbake evt tidligere skeptiske uttalelser mht italiensk vin. Denne drakk vi idag. Den var først syrlig og tannisk som bare det, men sammen med maten var det full klaff. Chianti ruler! Håper du har en fin og avslappende helg! Søndagsmiddagsrapport er høyst velkomment! Hørtes veldig, veldig godt ut. Jeg har akkurat det samme problemet når det gjelder timing, som regel blir det noen hektiske minutter like før servering. For øvrig kan jeg rapportere at sausen vi diskutere ble meget vellykket. Jeg brukte litt sjalottløk som jeg surret til den ble litt karamellisert, helte på en liter kraft (50/50 lam og okse) som jeg kokte godt inn før jeg tilsatte vinen som jeg hadde kokt inn for seg; en halv flaske portvin (litt råflott, ja) og 2,5 dl rødvin. Avsluttet med noen smørterninger. Ikke bare ble sausen god, den passet utmerket til maten; ytrefilét av lam, butterdeigskister med sautert fennikel og blåmuggost, potetpuré og babyasparges (ikke helt klimapolitisk korrekt, men godt ). Rioja til, og mørk sjokolademousse (70% Green&Black-sjokolade, ingen krem) og Pedro Ximenes-sherry til dessert. Meget fornøyd! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 28. januar 2008 #1805 Del Skrevet 28. januar 2008 Åh ja, The Fat Duck står ganske høyt på min ønskeliste også. Samtidig tar jeg meg i lure på om maten der er god også, ikke bare sær. En helg i Bray må jo være drømmen, både The Fat Duck og The Waterside Inn. Ja, jeg antar maten er god. man får da ikke et sånt rykte med bare sær mat eller? Forsåvidt står El Bulli også på lista, men de har en helt latterlig venteliste... Der må man nesten bestille 1 år i forveien, men det er muligens ikke uvanlig. Vi hadde flaks med The French Laundry i fjor og fikk ett lunsjbord på bare et par ukers varsel. hihihi Og det høres ut som noen har kost seg med søndagsmiddager. Jeg ble helt misunnelig, nesten. Tror jeg venter litt før jeg hiver meg rundt med slike kokkeprosjekter. Det skjer ikke ofte, men jeg er faktisk litt mat- og kokkelei for tiden.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 28. januar 2008 #1806 Del Skrevet 28. januar 2008 For øvrig kan jeg rapportere at sausen vi diskutere ble meget vellykket. Jeg brukte litt sjalottløk som jeg surret til den ble litt karamellisert, helte på en liter kraft (50/50 lam og okse) som jeg kokte godt inn før jeg tilsatte vinen som jeg hadde kokt inn for seg; en halv flaske portvin (litt råflott, ja) og 2,5 dl rødvin. Avsluttet med noen smørterninger. Ikke bare ble sausen god, den passet utmerket til maten; ytrefilét av lam, butterdeigskister med sautert fennikel og blåmuggost, potetpuré og babyasparges (ikke helt klimapolitisk korrekt, men godt ). Rioja til, og mørk sjokolademousse (70% Green&Black-sjokolade, ingen krem) og Pedro Ximenes-sherry til dessert. Meget fornøyd! Dette hørtes stønnende nydelig ut! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 28. januar 2008 Forfatter #1807 Del Skrevet 28. januar 2008 Ja, jeg antar maten er god. man får da ikke et sånt rykte med bare sær mat eller?Maten er sikkert god den, det er bare det at jeg av og til får en følelse at det er om å gjøre å være særest mulig - jeg mener, sneglegrøt? Dette hørtes stønnende nydelig ut! Takk! (Herlig uttrykk, forresten. ) Jeg tror det var du som en gang skrev noe om tilfredsstillelsen ved å få alle elementer i et måltid til å klaffe, dette ga meg en slik følelse. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 28. januar 2008 #1808 Del Skrevet 28. januar 2008 Takk! (Herlig uttrykk, forresten. ) Jeg tror det var du som en gang skrev noe om tilfredsstillelsen ved å få alle elementer i et måltid til å klaffe, dette ga meg en slik følelse. Å - det er skikkelig stas når alt stemmer perfekt! Jeg blir så fornøyd av denslags at jeg går rundt og smiler i dagesvis etterpå. (Forøvrig: Sneglegrøt? :hår: ) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 28. januar 2008 #1809 Del Skrevet 28. januar 2008 (Forøvrig: Sneglegrøt? :hår: ) Du finner den på Tasting Menu til The Fat Duck. http://www.fatduck.co.uk/intro.html Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 28. januar 2008 #1810 Del Skrevet 28. januar 2008 Håper det er greit at jeg søndagsmiddagsrapporterer litt hos deg, Nilma? Jeg fikk en plutselig trang. Altså: Dette ble ganske godt! Jeg fikk en idé i siste øyeblikk mht persillerotkremen. Persillerotkrem er jo litt kjedelig i utgangspunktet i forhold til puré av sellerirot, jordskokk eller pastinakk. Men da jeg åpnet kjøleskapet for å ta ut noe annet, så jeg en pakke fersk chèvre, og begynte å pønske litt. Så jeg kokte persillerot og et fedd hvitløk i melk, helte fra, hadde i en smørklatt og et par skjeer chèvre, og kjørte glatt med stavmikser. Salt, pepper, sitronsaft = ikke verst! Og slett ikke ille til kalvefileten (som vi helstekte) sammen med rødvinsglasert rød delikatesseløk - en for meg ny råvare jeg dumpet over helt tilfeldig, og som endte med å bli litt av utgangspunktet for denne middagen. Sursøt løk med lett kanelsmak mot kremet, søtlig persillerot med litt skarp chèvre - nam! Jeg liker sånne søndagsmiddager med stekt kjøtt i en eller annen variant med flere små tilbehør som kompletterer hverandre i smak, farge og konsistens. Men jeg merker at jeg ikke akkurat er noen restaurantkokk på timingen - det er vanskelig å ende opp med alt passe varmebehandlet og fremdeles varmt samtidig. Triks er velkomne! Forøvrig: Jeg tar tilbake evt tidligere skeptiske uttalelser mht italiensk vin. Denne drakk vi idag. Den var først syrlig og tannisk som bare det, men sammen med maten var det full klaff. Chianti ruler! Håper du har en fin og avslappende helg! Jeg tror du må få deg dagbok, Eurydike. Kanskje en matdagbok? For en fantastisk søndagsmeny, forresten! Forslag til triks (hvorfor forekommer så mange engelske ord bare i flertallsform i norsk, forresten? Jeg nevner i fleng: pins, scones, caps, og nå kommer jeg ikke på flere - digresjon slutt) for god timing: Jeg pleier å holde retter som tåler det varme i ovnen på ca. 100 grader. Potetstappe og lignende holder jeg varmt over vannbad, og rører inn litt smør rett før servering. Grønnsaker damper/koker jeg til de er nesten ferdige, avkjøler i isvann, og varmer opp rett før servering. Da kan man konsentrere seg om det som må gjøres ferdig i siste øyeblikk. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 28. januar 2008 #1811 Del Skrevet 28. januar 2008 Forresten: Jeg er ekstremt enig i at Chianti ruler! Vi pleier å kjøpe denne på taxfree. Dessuten er jeg veldig glad i Villa di Vetrice, Selvapiana, og Badia A Coltibuono, sistnevnte er økologisk. Chianti er forresten veldig godt til and! Syrene gjør godt i møte med alt fettet. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 28. januar 2008 #1812 Del Skrevet 28. januar 2008 Forslag til triks (hvorfor forekommer så mange engelske ord bare i flertallsform i norsk, forresten? Jeg nevner i fleng: pins, scones, caps, og nå kommer jeg ikke på flere - digresjon slutt) for god timing: Jeg pleier å holde retter som tåler det varme i ovnen på ca. 100 grader. Potetstappe og lignende holder jeg varmt over vannbad, og rører inn litt smør rett før servering. Grønnsaker damper/koker jeg til de er nesten ferdige, avkjøler i isvann, og varmer opp rett før servering. Da kan man konsentrere seg om det som må gjøres ferdig i siste øyeblikk. Takk for tips! Vannbad var smart, men grønnsakene kommer jeg garantert til å overkoke på den måten. Å holde varmt i ovnen er imidlertid ikke så lett når ovnen er opptatt, og det med to forskjellige ting som allerede egentlig krever ulike temperaturer. Men det er kanskje greiere når man har så mange stekeovner at man nesten ikke tør røpe det korrekte antallet? Og takk for Chianti-innspill! Satser på at dette stadig er av interesse for dagbokeieren også. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Badiane Skrevet 28. januar 2008 #1813 Del Skrevet 28. januar 2008 Å holde varmt i ovnen er imidlertid ikke så lett når ovnen er opptatt, og det med to forskjellige ting som allerede egentlig krever ulike temperaturer. Men det er kanskje greiere når man har så mange stekeovner at man nesten ikke tør røpe det korrekte antallet? Jeg synes faktisk at det er litt rart at vi nyrike nordmenn nøyer oss med én stekeovn. I Storbritannia er to stekeovner standard i middels utstyrte kjøkken. Det er stort sett bare studenter og enslige som bare har én. Det ér (nå ble det fryktelig mange accent aigu!) veldig praktisk å ha flere - ikke minst fordi man da kan ha ovner av ulik størrelse. Det er jo litt dumt å varme opp en stor stekeovn hvis man bare har en liten form som skal stekes. Dessuten blir det jo da vanskelig å varme tallerkener de dagene hvor man har ovnsstekt mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Eurydike Skrevet 28. januar 2008 #1814 Del Skrevet 28. januar 2008 Jeg synes faktisk at det er litt rart at vi nyrike nordmenn nøyer oss med én stekeovn. I Storbritannia er to stekeovner standard i middels utstyrte kjøkken. Det er stort sett bare studenter og enslige som bare har én. Det ér (nå ble det fryktelig mange accent aigu!) veldig praktisk å ha flere - ikke minst fordi man da kan ha ovner av ulik størrelse. Det er jo litt dumt å varme opp en stor stekeovn hvis man bare har en liten form som skal stekes. Dessuten blir det jo da vanskelig å varme tallerkener de dagene hvor man har ovnsstekt mat. Du argumenterer som vanlig godt for deg! Men skulle gjerne hatt to stekeovner jeg, altså. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 29. januar 2008 Forfatter #1815 Del Skrevet 29. januar 2008 Å - det er skikkelig stas når alt stemmer perfekt! Jeg blir så fornøyd av denslags at jeg går rundt og smiler i dagesvis etterpå. Man skal ikke undervurdere de enkle gleder. Forresten: Jeg er ekstremt enig i at Chianti ruler! Vi pleier å kjøpe denne på taxfree. Dessuten er jeg veldig glad i Villa di Vetrice, Selvapiana, og Badia A Coltibuono, sistnevnte er økologisk. Chianti er forresten veldig godt til and! Syrene gjør godt i møte med alt fettet.*noterer* Å holde varmt i ovnen er imidlertid ikke så lett når ovnen er opptatt, og det med to forskjellige ting som allerede egentlig krever ulike temperaturer. Men det er kanskje greiere når man har så mange stekeovner at man nesten ikke tør røpe det korrekte antallet? Men jeg skulle gjerne hatt flere stekeovner! Satser på at dette stadig er av interesse for dagbokeieren også. Absolutt! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Helen Parr Skrevet 29. januar 2008 #1816 Del Skrevet 29. januar 2008 Bare så det er sagt: Det er opptil flere av dere jeg personlig skulle leiet inn som kokker ved spesielle anledninger. Maten dere lager høres så nydelig og avansert ut at jeg kan ikke annet enn å luske ut igjen. Fordelen er at jeg av og til kjenner et stikk av inspirasjon, og setter meg ned med kokebøkene våre. Ulempen er at jeg sjelden setter det ut i livet. Det har nok rett og slett å gjøre med at jeg mangler den store interessen for selve matlagingen. Spisingen, derimot. Men altså. Jeg blir stadig imponert. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 29. januar 2008 Forfatter #1817 Del Skrevet 29. januar 2008 Helen, hvis det er noen trøst føler jeg for å trekke en presenning over hele stua når jeg leser din dagbok. Jeg kunne gjerne tenke meg et lekkert og gjennomført interiør, men der skorter det på interesse og evner hos meg. Det har nok rett og slett å gjøre med at jeg mangler den store interessen for selve matlagingen. Spisingen, derimot. For å si det sånn: Interessen for matlaging hos meg har en klar sammenheng med interessen for spising. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Toro Skrevet 29. januar 2008 #1818 Del Skrevet 29. januar 2008 I en kort kommentar må jeg si meg enig i Helens brskrivelse av kokekunstene her. Men jeg prøver .. fordi jeg også er glad i spisingen. Interiør vil jeg ikke snakke om.. *humre* Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nilma Skrevet 30. januar 2008 Forfatter #1819 Del Skrevet 30. januar 2008 I dag tror jeg at jeg skal ha en aldri så liten bakedag. En klase med overmodne bananer formelig roper om å bli bananbrød, dessuten tror jeg at jeg må bake noen vanlige brød. Mannen vet hvordan han skal smigre meg; vi snakket om ulike typer brød her for en tid siden, og da presterte han å si at mine hjemmebakte er bedre enn brødene herfra. Ja, særlig! Men svak for smiger som jeg er blir det jo ekstra morsomt å bake selv da. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
onyx Skrevet 30. januar 2008 #1820 Del Skrevet 30. januar 2008 Ok, her er jeg og trenger input igjen! Saken er at jeg får invasjon av skigjester til helgen, og disse gutta (jada bare menn, familien til samboern) vil ha mat etter lange dager på ski i Alpene. Så langt har jeg tenkt på Nigellas kylling og pølser marinert i sennep og salvie. Synes den er kjempegod og enkel å lage. På søndag har en av brødrene bursdag, og her byr jo anledningen seg til å ta litt av... Her tenker jeg virkelig på klassisk duck l'orange. Jeg kjøper nesten aldri hel and for det er mye mat for bare to og jeg har ikke frys... Vel, til poenget. Hva slags tilbehør foreslår dere? Jeg er spesielt i tvil til anden. Jeg skal se om jeg finner bitre appelsiner slik at sausen ikke blir saftsøt. dampede sukkererter? Potetmos? ovnsstekte poteter? Forrett og dessertforslag mottas også. Så lang har jeg vurdert kastanjekremsuppe til forrett og pasjonsfruktgele til dessert. Hm, kanskje jeg burde poste på mat og drikke også, men vet ikke helt om jeg takler forslag av typen "frossene partygrønnsaker" og spekeskinke med asparges, melon whatever... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå