Gå til innhold

Har masse ferie tilgode, for flere år, har ikke mulighet til å ta disse dagene ut i fri/ferie, men får dem heller ikke utbetalt. Er det lov?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Dette gjelder min mann.

Han har mange uker ferie tilgode, for flere år, samt mye avspasering. Når avspaseringen kommer over en viss antall timer, blir timene bare slettet. Han jobber som mellomleder i et foretak i staten.

Han har ikke mulighet til å ta ut alle disse dagene i fri/ferie, han har en samfunnskritisk jobb, og når han er feks sykemeldt, eller har fri/ferie, får han alltid telefoner, og alt etter hva det gjelder, må han enten ringe rundt og ordne det, og i verste fall må han dra inn på jobben. 

Han har kollegaer som kan ordne en del, men det er ikke alt han kan overlate til andre. Han er teknisk ekspert, og om han ikke kan komme og ordne, så må det komme folk fra utlandet og dette kan ta flere dager, noen ganger uker. Og om noe virkelig ille skjer og det ikke blir ordnet, så kan det ramme hele landet. 

Så til spørsmålet. Han har i flere år prøvd å få utbetalt hvertfall noe av feriedagene, men lønnskontoret nekter og sier det ikke er mulig. Jeg har bedt han ta det med fagforeningen, noe han sier han skal, men han er så treg på slike ting, så tiden går og han får det bare ikke gjort. Altså, kan dem nekte å betale ut feriedagene?

Anonymkode: 75305...a48

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Ja, de kan nekte å betale ut feriedagene. Både arbeidstaker og arbeidsgiver er pliktig til å påse at ferie blir avviklet.

Ang avspassering, så er dette en ordning han bør få forhandlet bort, og heller få overtidsbetaling for timene han jobber utover ordinær arbeidstid.

Anonymkode: f8140...847

  • Liker 7
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er riktig at de lovpålagte feriedagene ikke kan utbetales, arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at han får tatt ut ferie.

Så han kan be om å få ta ut all ferie nå i år. Og hvis han blir tilbakekalt skal han ha feriedagene tilbake og bør da si at de skal avvikles umiddelbart.

Hvis han har avtale om flere feriedager utover lovpålagt ferie, så kan det avtales utbetaling, med mindre annet står i tariff/kontrakt.

Anonymkode: 2c837...39b

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her ble jeg pålagt å ta ut ekstra ferie. Sjefen ville vite når. Endte med å velge noen uker uten at jeg egentlig ønsker å ha ferie. Jeg overførte 15 dager fra i fjor. 

Anonymkode: e7d21...dbc

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han skal avvikle 3 ukers ferie mellom mai og september. Det er arbeidsgivers plikt å påse at det skjer. Man kan overføre noe ferie til neste år (hvor mange dager skal stå i tariffavtalen). 
Man kan ikke kreve ferie utbetalt i penger. 

Anonymkode: 59c83...9bd

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er fagforeningsmat. 
1) Både arbeidsgiver OG arbeidstaker er pliktig til å sørge for at ferie blir avviklet. Arbeidsgiver har mao plikt til å tilrettelegge for å ta ut ferien. 
2) Når det gjelder fleksitiden, stemmer det dessverre at plusstid over et visst tak blir strøket på en viss dato. Det er derfor viktig at arbeidstaker har mulighet til å styre arbeidstiden sin slik at hen kan få fleksitidssaldoen ned i tide. 
Når han er «så uunnværlig» høres det ut som om det trengs en skikkelig gjennomgang av hans stilling og hvordan hans kapasitet blir brukt av arbeidsgiver. Det høres ut som om de bør ansette flere, og som om han bør slutte å strekke seg sånn. Hva hvis han blir overkjørt av bussen og brekker begge armer og begge bein i morgen, og blir sykmeldt i ett år? Ute av stand til å ta en eneste telefon når arbeidsgiver ringer og maser om hjelp? Arbeidsgiver kan ikke ha et så sårbart system når det etter sigende er snakk om noe som kan ramme hele landet. Da må de gjøre en skikkelig risikovurdering, og bygge en mer robust organisasjon. 
 

Hilsen tillitsvalgt i staten

Anonymkode: 36c72...d86

  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Og statens personalhåndbok, punkt 9.15.1:

4. Avspasering og tidsoverføring av plusstimer

Avvikling av avspaseringstid i avregningsperioden skal godkjennes av arbeidsgiver på forhånd i hvert enkelt tilfelle.5 Det er et mål at plusstimer ikke strykes. Senest fire måneder før avregningsperiodens utløp, skal arbeidsgiver og arbeidstaker planlegge hvorledes opparbeidede plusstimer, som ikke kan overføres, skal kunne avspaseres før avregningsperiodens utløp.6

Det tillates overført 50 plusstimer eller 10 minustimer7 til neste avregningsperiode. Tid utover 10 minustimer medfører trekk i lønn. Plusstimer8 utover 50 blir strøket uten kompensasjon.

Det kan avspaseres plusstimer tilsvarende i alt 180 timer pr. kalenderår. Avspasering kan tas ut som timer, eller som hele eller halve dager. 

Deltidsansatte kan ta ut avspasering forholdsmessig etter avtalt stillingsprosent.

Plusstimer og minustimer skal avvikles i oppsigelsestiden.9

 

Det i bold er ikke min utheving. Her ser vi altså at arbeidsgiver bryter med statens personalhåndbok: Det er et mål at plusstimer ikke skal strykes, og arbeidsgiver og arbeidstaker skal sammen planlegge hvordan timene kan avspaseres før de «utløper». 
Fagforening, fagforening, fagforening. 

Anonymkode: 36c72...d86

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her forsømmer både arbeidstaker og arbeidsgiver ansvaret for å få avviklet ferie. Avspas’en er det klare regler på, så den blir borte ja om han ikke tar den ut, over en grense. Så han må passe på at det ikke blir så mye.

Han må ikke ta noe som helst OT og annen mertid til timer, alt han kan må føres til penger, når det blir sånn opphoping av fri. Også må han jo helt åpenbart gå i dialog med arbeidsgiver om å bli dublisert. Det er tydelig at det trengs flere timesverk med hans kompetanse, og redundans ved sykdom.

Han må bli hard på å være mer borte fra jobb og mer utilgjengelig når han er borte. Arbeidsgiver må få merke at han driver businessen med høy risiko. Så får det den konsekvensen det får. Mannen din må slutte å jobbe mer enn et årsverk. Det er ingen som takker han for det senere, og han ødelegger for seg selv, dessverre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er jo på ingen måte forsvarlig. Hva skjer om din mann blir innlagt eller dør? Landet bare havner i en krise? Ingen burde være uerstattelige på jobb, jeg mener det på den beste måten. Det må jo være umenneskelig å ha et slikt arbeidspress og ansvar over tid. 

Anonymkode: 7fe7f...a5b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1. Han må se til å få en stedfortreder når han har fri som er besluttsduktig.

2. Når han har fått dette på plass, så kan han få ordnet resten. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...