Gå til innhold

Tips til brudepar og toastmaster - hvordan spille toastmasteren god


C23

Anbefalte innlegg

... og tips til toastmaster: ting du kan gjøre på forhånd for å gjøre toastmasteroppgaven litt lettere for deg selv.

De siste årene har det vært mange bryllup i vennegjengen, og etter noen runder som toastmaster tenkte jeg dele noen av de  erfaringene mine her, i tilfelle de kan komme andre til gode. Håper andre som har praktiske tips å legge til, vil kommentere - så kan vi hjelpe fremtidige brudepar og førstegangs-toastmastere som sitter og googler etter råd og vink.

Så her er mine høyst subjektive råd til hva som kan gjøre toastmastringen lettere for både brudepar og toastmaster:

 

1. Tenk gjennom hva som ligger i toastmasterrollen for akkurat ditt bryllup før du velger toastmaster. Den delen av toastmasterrollen som er mest synlig, er konferansier-rollen han/hun har under middagen - å gi informasjon, introdusere talere, og oppfordre til skåler dersom talere ikke husker det selv. Men for å få til god flyt i programmet, så skal toastmasteren også koordinere med talere på forhånd og på selve dagen, og med hovmester og kjøkkenet underveis i måltidet. Toastmasteren blir også veldig synlig for gjester og hjelpere, og får derfor også ofte spørsmål utover det hun/han har ansvaret for.

Jo mer DYI bryllupet er, jo mer utfordrende kan den praktiske delen av toastmaster-rollen være. Det er lettere å koordinere med kjøkken og servitører underveis i middagen hvis bryllupet er på et lokale hvor arrangørene stiller med alle tjenester, sammenlignet med bryllup hvor man har leid lokale, catering, og kelnere hver for seg (og kanskje i tillegg har rekruttert frivillige hjelpere). I dette siste tilfellet kan det være lurere å vektlegge at toastmaster har erfaring og klarer å holde seg rolig under press, fremfor å være veldig morsom eller munnrapp.

2. Snakk om hva forventningene til toastmaster er på forhånd, så toastmaster kan forberede seg godt. Toastmasters rolle er tradisjonelt begrenset til å lede programmet under middagen, men hvis det er program rett før eller etter middag kan det være greit å snakke om hva dere avklarer hva toastmaster skal eller ikke skal gjøre i disse programpostene. Hvem som tar imot tidlig ankomne gjester før brudeparets egen ankomst til lokalet, rydding til dansegulv, eller kaffe/kake-biten etter middag er programposter som mange glemmer å planlegge for. Avklar med toastmasteren om det er ønskelig at han/hun gjør noe i forbindelse med disse delene av programmet, spesielt når det gjelder å svare på spørsmål eller gi informasjon.

En ting jeg har sett flere ganger, er at man ber venner bake og ta med kaker - og at spørsmål om når og hvor disse skal settes opp, og hvordan de skal allergimerkes, ofte blir stilt til toastmaster. Ved å snakke dere gjennom hva toastmasterrollen innebærer i ditt bryllup på forhånd, kan toastmaster forberede seg godt, eller dere kan delegere noen oppgaver til andre i god tid. (Selv er jeg en fan av at brudeparets søsken står "tidlig ankomme gjester"-vakt i lokalet, og at man utpeker "kakegeneral" med ansvar for å koordinere kakemottak og oppsett, som toastmaster kan sende bakende venner videre til.)

3. Snakk dere gjennom hva dere vil og ikke vil at skal skje i programmet. Vil dere gi alle som ønsker det muligheten til å tale, eller vil dere sette et maks-antall for å sikre at man ikke blir sittende for lenge til bords? Hvor lang tid skal man gi hver taler, og får de lov til å bruke prosjektor? Er dere ok med overraskelsesinnslag underveis i middagen? Og er det noe dere helst ikke vil at toastmaster skal gjøre eller vitse om, eller som dere vil at gjestene skal la være å tale om? Jo mer dere har snakket om dette på forhånd, jo lettere er det for toastmaster å legge gode rammer for talerne og forhindre flauser - enten det er taler med fokus på fyllehistorier når en side av familien er avholds, eller venner som gjerne vil overraske paret med sang-leker selv om en eller begge synes det er kjempeawkward med allsang.
 

Snakk gjerne også om hvorvidt det er viktig for dere at taletiden er balansert - noen synes det er små-awkward dersom det er 10 taler til brudgommen og kun 2 til bruden.

4. Del kontaktinformasjonen til viktige gjester med toastmaster, og bli enige om frister og taletid. Det blir lettere for toastmaster å legge opp til god flyt dersom man har blitt enige om en frist for å melde inn taler/innslag - og kommunisert den til de inviterte. Det blir stress både for dere og toastmaster å plutselig måtte ta stilling til ønsker om å tale som meldes samme dag eller under måltidet, dersom dere ikke har snakket om hvordan dere ønsker at de skal håndteres på forhånd. Det samme gjelder taletid.
 

Det er lov å differensiere - foreldre kan få mer taletid enn venner, og det er lov å si "tante Olga får lov til å tale hvis hun tegner seg under middagen, men fulle kompiser kan man si nei til". (Eller omvendt - det der ditt bryllup, gå for den vibben du vil ha!) I tillegg kan det være greit å dele kontaktinformasjon til brudeparets foreldre og forlovere med toastmaster først som sist, slik at toastmaster kan ringe og avklare med dem om de ønsker å tale dersom de ikke selv har tatt kontakt innen fristen.

5. Sørg for at toastmaster får informasjon om lokalet og middagsopplegget i god tid. Hva slags mikrofoner vil være tilgjengelige? Skjer alt i ett rom eller må man gå et annet sted mens det ryddes til dansegulv? Hvor styres multimedie-opplegget fra? Er middagen buffet eller flere retter? Jo mer informasjon, jo lettere å planlegge. Ta gjerne toastmaster med for å møte hovmester/lokale-ansvarlig, eller del kontaktinformasjonen til lokalet på forhånd. Et vennepar av meg feiret bryllup i et lokale hvor det kun var en mikrofon, og den var fastmontert på en forhøyet scene. Hadde jeg visst det på forhånd, ville jeg valgt en kjole som ikke var fotsid og vanskelig å gå trappetrinn med. 

6. Avtal hvem av gjestene som toastmaster kan be om hjelp fra, hvis nødvendig. Det dukker opp store og små situasjoner underveis i et bryllup - alt fra at gjesteboken skal flyttes fra spisesal til kaffestue, eldre slektninger som kanskje trenger en pust i bakken og at noen henter en stol eller et glass vann til dem, eller at brudgommen plutselig ikke er i rommet lenger når dere egentlig skal sette dere etter en pause og noen må ut og lete. Når sånne ting skjer, så er det fint for toastmaster å vite hvilke gjester man kan mobilisere - pek gjerne ut noen fra hver side (dvs noen av brudgommens venner og noen av brudens venner). Husk å si fra til disse om at de er toastmasters hjelpere på forhånd.

7. Ikke si til toastmaster at "dette blir en lett jobb, ingen kommer til å melde seg til å tale" på forhånd. Gjestene er der fordi de er glade i dere, og det hjertet er fullt av renner munnen over med. Flere enn du regner med kommer til å ville tale til dere, og uventede ting kommer til å skje - i ett av bryllupene jeg var toastmaster for, forsvant en av de tre kelnerne halvveis gjennom måltiden fordi kona hans gikk igang med fødsel.

Å være toastmaster er en veldig koselig og ærefull oppgave, men selv en dreven konferansier kan synes det er litt skummelt å skulle være den som sikrer god stemning på den store dagen til noen man er glad i. Så fortell heller hvorfor du spør akkurat din toastmaster om å ta rollen - det er motiverende og hyggelig.

8. Er dette mye å skulle snakke seg gjennom? Ta en planleggingskveld med toastmaster en stund før bryllupet, og snakk dere gjennom det over litt god mat og drikke. 

Og til sist, et lite råd til toastmasteren: 

Dette klarer du! Avpass tempoet i programme med kjøkkenet, og ikke stress over at du ikke føler deg morsom nok eller veltalende nok!

Rent talemessig er det viktigste bare at du forteller hvor nødutganger og toaletter er, sier fra om pauser, introduserer rett taler til rett tid, og kanskje utbringer en skål etter taler hvis taleren har glemt det selv. Ingen forventer at du skal være Cicero eller Skavlan. Jo flere taler det er, jo mindre trenger du å si utenom å introdusere hvem som skal tale. Hvis du vil gjøre introduksjonsjobben litt lettere for deg selv, så kan du spørre de som melder seg som talere om det er noe spesielt du kan si om deres forhold til paret når du introduserer dem. 

Håper disse tipsene kan være til nytte for folk som frenetisk googler "hvordan være toastmaster", og håper andre kan legge til sine egne tips!

Endret av C23
Formatering
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Tusen takk for gode tips:-)

Anonymkode: 96ae8...ef4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...