Gå til innhold

Hvorfor heter det lettsaltet torsk?


mannssjåvinistisk

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (På 23.1.2024 den 16.31):

All klippfisk jeg noensinne har spist har ikke vært i nærheten av så salt som «lettsaltet» torsk.

Så klippfisk vannet ut = mindre salt enn «lettsaltet» torsk som har fått trekke.

Anonymkode: 31a44...860

Sammenlikningsgrunnlaget er ikke ferdig utvannet klippfisk, men klippfisk som ikke er utvannet. Altså ramsalt klippfisk. 

Anonymkode: 11104...4d3

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg er vokst opp med "saltfisk" - det ble ofte spist på hverdager. Denne fisken var så vidt jeg vet saltet i flere dager. De var skikkelig salt, og ikke barnemat i hvert fall. Selv etter at den var trukket i vann, var den veldig salt. Begrept "lettsaltet" vil jeg tro kom inn som et ord som indikerer at fisken ikke var "saltet" men "lettsaltet" - alså kortere salting

Finner oppskrifter som sier at "lettsaltet" er salta i opptil ett døgn, men "saltfisk", skrekkens middag fra barndommen, antakelig ble saltet 2-3 dager...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 23.1.2024 den 16.31):

All klippfisk jeg noensinne har spist har ikke vært i nærheten av så salt som «lettsaltet» torsk.

Så klippfisk vannet ut = mindre salt enn «lettsaltet» torsk som har fått trekke.

Anonymkode: 31a44...860

Da har du brukt for lite vann til å trekke fisken i.

Anonymkode: ebe97...d7d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi fisker på hytta, og noen ganger får vi mer fisk enn vi trenger. Den ekstra fisken legger vi i en boks med salt og tar med hjem.

Hvis vi reiser hjem og skyller fisken samme dag blir den bare litt saltet, og brukes nesten som fersk.

Hvis vi reiser dagen etter eller lar fisken ligge over natten blir den lettsaltet. Da egner den seg godt til å koke, eller den kan vannes ut litt og stekes. Den blir fastere i kjøttet enn fersk fisk.

Hvis fisken ligger 3-4 dager i boksen blir det saltfisk. Da må den vannes ut, kokes og serveres med usaltet tilbehør. Vi foretrekker kokt potet, kokt gulrot, rømme, vårløk og flatbrød. Namnam!

Anonymkode: 95cae...61b

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Før var det helt vanlig at man måtte vanne ut lettsalta torsk før tilbereding. Nå har det gått over til at fisken ikke lengre er så salt (folk vil ha den spiseklare og ikke bruke tid på utvanning)  at man trenger det, men man kan altså fortsatt fint legge fisken til utvanning om man synes den er for salt. 

Anonymkode: 22b8b...ea4

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
AnonymBruker skrev (På 23.1.2024 den 0.39):

Okei da har jeg misforstått ja :D  Hva menes med vannes ut? Trodde det var noe man gjorde for å rehydrere tørrfisk? Denne var jo fersk.

Anonymkode: 95fbf...9ed

Lettsalta torsk er ikke fersk...

Den er lettsalta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...