Gå til innhold

Norske bønder produserer totalt sett for lite melk, samtidig blir de bøndene som produserer for mye bøtelagt


Helgekarjol

Anbefalte innlegg

Hva er galt med norsk landbrukspolitikk?

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/xgnBx8/norge-mangler-egg-melk-og-potet-geir-pollestad-kaller-tine-og-nortura-inn-paa-teppet
 

Norge mangler egg, melk og poteter: Tine og Nortura kalles inn på teppet.

Melkebøndene får hvert år tildelt en kvote. Hvis bøndene produserer for mye melk får de betalt for melken fra Tine, men de må betale en overproduksjonsavgift til staten. VG intervjuet fredag melkebonde Margrethe Aakerøy Moe som må betale 82.000 i avgift fordi hun i fjor produserte mer melk enn hennes kvote.

Endret av Helgekarjol
  • Liker 1
  • Nyttig 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Helgekarjol skrev (1 minutt siden):

Mens usolgt kjøtt på lager bare vokser.

Sist høst satte Nortura ned prisen for storfekjøtt og svin med henholdsvis 17 og 25 prosent, men lagrene har ikke minket.

Har butikkene satt ned kjøttprisen?

https://www.nettavisen.no/okonomi/det-norske-kjottberget-vokser-jeg-ser-ingen-vei-utenom-betydelige-priskutt/s/5-95-1579902

Årsak til mye er på fryser nå er enkelt og greit rekord mange slaktet ned hele besetninger i høst. Så løpet av et par mnd så vil det bli mindre  og vi må nok importere der og. Bare der jeg bor har 2 besetninger med kjøttproduksjon slaktet alt og 2 melkebruk

  • Liker 2
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jegerrinne skrev (8 timer siden):

Årsak til mye er på fryser nå er enkelt og greit rekord mange slaktet ned hele besetninger i høst. Så løpet av et par mnd så vil det bli mindre  og vi må nok importere der og. Bare der jeg bor har 2 besetninger med kjøttproduksjon slaktet alt og 2 melkebruk

Hvorfor har de gjort det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Samfunnsdebatt skrev (3 timer siden):

Hvorfor har de gjort det?

Melketenner gir seg fordi de nye reglene med løsdrift og melkekvota de har så har de ikke økonomi til å bygge om fjøset. 

Og økonomiske usikkerheten for de som drev med foringsdyr 

Noen gir seg fordi de aldri får fri, jobber døgnet rundt  ofte jobb på utsiden av gården for å få ting til å gå rundt

Vi ga oss selv med melkeku fordi det ville bli for dyrt med nye krav  og vi begge måtte jobbe uten for hjemmet for å få ting til å gå

  • Liker 3
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sånt skjer når du har monopolister a la Sovjet. 

Dårlig utvalg, høye priser og varemangel.

 

At Tine ikke er avskaffet for lengst er for meg en gåte. Det samme gjelder Nortura og de andre med for mye makt.

Bøtelegge bønder som produserer litt mer en egen kvota mens det er MANGEL av produktet i markedet.

Kaste egg istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Fylle lagrene med kjøtt istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Bare i sovjet Norge.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Drizzt skrev (9 minutter siden):

Sånt skjer når du har monopolister a la Sovjet. 

Dårlig utvalg, høye priser og varemangel.

 

At Tine ikke er avskaffet for lengst er for meg en gåte. Det samme gjelder Nortura og de andre med for mye makt.

Bøtelegge bønder som produserer litt mer en egen kvota mens det er MANGEL av produktet i markedet.

Kaste egg istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Fylle lagrene med kjøtt istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Bare i sovjet Norge.

 

Du må ikke glemme de tre familiene som styrer størstedelen av norsk dagligvarehandel. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Disse tingene som TS nevner har ulike årsaker.

Melkemangelen skyldes en liten feilberegning fra Tine sin side på 1% i forhold til faktisk behov. At det er kvoter for melkeproduksjon og bøter for å overprodusere, kan virke litt teit, men det er veldig viktige tiltak for å gi stabilitet og forutsigbarhet for både bøndene og industrien. Uten denne reguleringen ville vi risikere mye matsvinn gjennom dumping av melk og store svigninger i pris og skiftende perioder med overproduksjon og underproduksjon.

Mangelen på egg skyldes også en feilberegning av behovet, men denne gang fra Nortura. Nortura betalte noen eggprodusenter for å pause produksjonen for å unngå overflod av egg og storstilt dumping av overskuddsmat på fyllinga. Dette gjorde de fordi det så ut til å bli for mye egg i vinter. Deet er bare det at litt for mange produsenter tok pause.... Dette retter seg snart igjen.

Potetmangelen skyldes den dårlige sommeren i 2023. Det var en veldig tørr forsommer, og deretter en veldig våt ettersommer og høst. Vi husker vel også ekstremværet Hans som satte store jordbruksarealer under vann. Resultatet var kraftig reduserte potetavlinger og påfølgende mangel. Det er ikke mer enn et par år siden det var veldig gode avlinger og alt for mye potet, så dette svinger i takt med været. Det snakkes mest om poteter, men det er også tilsvarende mangel på norsk korn og flere norske grønnsaker, som f.eks. løk. Også dette skyldes den dårlige sommeren.

Overskuddet på kjøtt skyldes to ting. Den dårlige sommeren spiller inn også her, ved at mange fikk for dårlige fóravlinger i 2023 til at de har nok fór til alle dyrene gjennom vinteren, og dermed har en del bønder vært nødt til å sende dyr til slakt for å ha nok fór til de dyra som er igjen. I tillegg er lønnsomheten i husdyrproduksjonen blitt så elendig at mange bønder har gitt opp, sendt hele dyreflokken til slakteriet og stengt fjøsdøra for godt. Med så mye ekstra slakting, har det blitt et overskudd av kjøtt, men det kommer trolig til å jevne seg ut i løpet av året.

Eller det kan bli enda verre hvis vi får et dårlig jordbruksoppgjør i mai og enda flere bønder mister trua på framtida og sender dyra til slakteren.

Endret av aksase
  • Liker 3
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Drizzt skrev (37 minutter siden):

Sånt skjer når du har monopolister a la Sovjet. 

Dårlig utvalg, høye priser og varemangel.

 

At Tine ikke er avskaffet for lengst er for meg en gåte. Det samme gjelder Nortura og de andre med for mye makt.

Bøtelegge bønder som produserer litt mer en egen kvota mens det er MANGEL av produktet i markedet.

Kaste egg istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Fylle lagrene med kjøtt istedet for å senke prisene og selge til forbrukerne.

Bare i sovjet Norge.

 

Tine og Nortura har ikke mye makt. De forsøker etter beste evne å tilpasse produksjonen av egg, melk og kjøtt ute hos bøndene etter behov. Dette gjør de på oppdrag fra Staten, nettopp for å unngå store overskudd eller underskudd. Tine, Nortura, Gartnerhallen og andre bondesamvirker er helt nødvendige for å kunne ha tyngde til å møte trykket fra dagligvarekjedene. Hadde ikke disse vært der måtte hver bonde stå opp for seg selv mot kjedene, alene, og da ville trolig dagligvarekjedene ha tatt fullstendig knekken på det norske landbruket for lenge siden.

Det tar tid for bøndene å justere produksjonen. For å øke melkeproduksjonen, må man skaffe seg ei ny melkeku. Hvis man begynner med å befrukte ei ku for å få en kalv, da blir kalven født etter ni måneder. Hvis det er en okse som kommer, må man begynne på nytt, men er man heldig og får ei kvige(jenteku), er hun kjønnsmoden etter et snaut år. Da kan kviga gjøres drektig og det går nye ni måneder. Først da, når kviga har født sin første kalv, kan man begynne å melke kviga, som nå har blitt mammaku, fått melkeproduksjonen i gang og blitt til melkeku. Det betyr at fra man bestemmer seg til å skaffe seg ei ekstra melkeku, går det minst 2,5 år før man får den første melka fra denne kua. Som du skjønner, det er ikke bare for bonden å skru opp og ned melkeproduksjonen. Det er bl.a. derfor vi har kvoter, for å skape forutsigbarhet og langsiktighet for bonden slik at han kan vite hva han skal produsere og levere.

Den største makten har dagligvarekjedene. Kjedene presser priser i begge ender. Kjedene tyner bønder, slakterier, meierier og annen matindustri på pris for å få billigst mulige innkjøpt. Og det er jo jobben til kjedene, men når kjedene er så store, da har de så mye makt at de har makt til å knekke økonomien til industrien totalt. Men kjedene presser ikke prisene bare hos leverandørene. De presser også prisene ut mot oss kunder. Oppover. De presser prisene så høyt de kan og så ligger de der og vipper på maksprisen på hyllekanten, i det grenselandet der prisen blir så høy at kundene slutter å kjøpe produktet. I mellom der, de lave innkjøpsprisene, og de høye utsalgsprisene, ligger det enorme fortjenester.

Å sette ned prisene for å bli kvitt et overskudd, det er jo en fin tanke, hadde det bare fungert. Problemet er den manglende sammenhengen mellom butikkenes innkjøpspris og utsalgsprisen. Nortura kan godt sette ned prisen på kjøtt for å selge mer, men det hjelper ingenting hvis ikke dagligvarekjedene gjør det samme. Men det gjør de jo ikke(i liten grad, i hvert fall). Kjedene bare gnir seg i henda over å få kjøpt billig kjøtt fra Nortura og så beholder de utsalgsprisen, for da tjener de enda mer penger. Hvis Nortura setter ned prisen på kjøtt, fører det altså ikke nødvendigvis til lavere priser i butikkene, og dermed heller ikke høyere kjøttsalg. Det fører bare til at dagligvarekjedene tjener enda mer penger.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...