Gå til innhold

Hvordan forebygge strømløshet på bilen !


Acer

Anbefalte innlegg

Mange bileiere har i løpet  kuldeperioden fått strømproblem, og medan de venter på bilberging  kan de kanskje synge den populere visen til Alf Prøysen  "Når nettene blir lange og kulda setter inn" .... blir bilen strømløs 

https://genius.com/Alf-prysen-musevisa-lyrics

Batteriet er et av bilens viktigeste komponenter, og uten strøm på batteriet så kommer ein ingen sted. Og selvsagt kjedeleg om ein står på høyfjellet med strømløst batteri utan tilgang til lademuligheter.

- Startkabler kan vera en rimleg innvistering, men ein bør ha "litt " kompetanse i bruken, og riktig type kabler.

- Når kulda setter inn så svekkes batteriet, og en kald bilmotor krever ofte mer strøm å "dra rundt" eller når det  er  + grader i luften.

- Eit vanleg  12 v  bilbatteri er på 60 amp. og  idag er de fleste biler  utstyrt med vekselstrømdynamoer m/ god  ladeeffekt på omlag 14 v.,men  Idag er det  m.a. påbudt m/ lysbrukbruk, og forbruk av strøm  under kjøring,

( Dei  fleste nye  biler er  idag velfylte med el.produkter som  varme i seter, el,bakruter, varmeapperat,klima-annlegg, radio, . etc. og forbruket er ofte større en ladeffekten.) . "Slår du på el. bakrute, og setevarmere vil du høre   motoren jobber tyngre"  Setevarmere trekker mye strøm.  Om ein slår på alle el.produkter i bilen  er forbruket større en ladeeffekten,og ein "tapper batteriet"

Største strømtapet er under start ettersom de fleste startmotorer krever mye strøm.  Mange kjører bare korte turer til / fra og forbruket av strøm er større en hva dynamoen klarer å etterfylle batteriet. Eit  batteri m/ lite strøm er mer sårbart for kulde en eller eit fulladet batteri. 

Derfor kan det vera fordelaktig å ha en batterilader i hjemmet som del av beredskapen, og regelmessig  lade opp batteriet på bilen om ein har mye småkjøring m/ start og stopp.  Har du en batteri-ladder m/ ladeeffekt på 4 amper, og batteriet på bilen har vert "flatt" bør ladder stå minst 10 timer før ein kan forvente at batteriet er igjenn fullladet såfremt du har eit godt batteri.  Dei fleste batteriladere fra  m.a. biltema har ein ladeeffekt på omlag 4 amp.  

active image

Endret av Acer
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...