Gå til innhold

Tips til kjøttpålegg som ikke er ultraprosessert?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

On 10/18/2023 at 4:57 PM, AnonymBruker said:

Kokt skinke er som regel ultraprossesert, men hvis du går for økologiske varianter så kan du finne kun prosessert kjøttpålegg med høyere kjøttinnhold og færre tilsetninger.

Anonymkode: c7e25...ba8

Kokt skinke er brukt som eksempel på prosessert variant i alle artikler jeg har lest så det var overraskende 

Anonymkode: f8f49...dd8

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

21 hours ago, AnonymBruker said:

Eh, dette er temmelig prosessert. Må kjøpe fersk fra ferskvaredisken og skjære opp selv, i såfall. 

Anonymkode: 0cd88...36b

Forskjell på prosessert og ultraprossesert 

Anonymkode: f8f49...dd8

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 hours ago, AnonymBruker said:

Eh, dette er temmelig prosessert. Må kjøpe fersk fra ferskvaredisken og skjære opp selv, i såfall. 

Anonymkode: 0cd88...36b

Hva gjør et stekt kjøttstykke med pepper og salt til "temmelig prosessert"? 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Reinsdyrskav eller skivet tørket reinsdyrkjøtt synes jeg er godt:)

Anonymkode: 36258...2e6

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tiuren skrev (1 time siden):

Hva gjør et stekt kjøttstykke med pepper og salt til "temmelig prosessert"? 

At ofte så er det IKKE bare et kjøttstykke med salt, men har ofte et av de verste konserveringsmidlene (eller flere) i tillegg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Spekeskinke er det ikke gjort mye med, pølser derimot… 

Anonymkode: b08c7...b30

Pølser er ultraprosessert, men spekeskinke har uansett oftest natriumnitritt (kreftfremkallende konserveringsmiddel), i tillegg til å være røkt (også kreftfremkallende), og vanligvis mer enn ett konserveringsmiddel også, pluss mye salt. Altså ikke det sunneste alternativet

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

13 hours ago, katties said:

At ofte så er det IKKE bare et kjøttstykke med salt, men har ofte et av de verste konserveringsmidlene (eller flere) i tillegg

Hvilke konserveringsmidler er "de verste"? 

Anonymkode: 278e1...486

Lenke til kommentar
Del på andre sider

katties skrev (14 timer siden):

Pølser er ultraprosessert, men spekeskinke har uansett oftest natriumnitritt (kreftfremkallende konserveringsmiddel), i tillegg til å være røkt (også kreftfremkallende), og vanligvis mer enn ett konserveringsmiddel også, pluss mye salt. Altså ikke det sunneste alternativet

Du må skille mellom de forskjellige produktene også. Man kan kjøpe pølser som ikke er ultraprossesert, men kun prossesert. Man kan også kjøpe spekemat som ikke inneholder natriumnitritt, det finner man på de fleste butikker.

Anonymkode: eb87b...5c8

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Hvilke konserveringsmidler er "de verste"? 

Anonymkode: 278e1...486

Natrium-/kaliumnitritt og natrium-/kaliumnitrat. Hva magesyren omdannes de til nitrosaminer (man kan til en viss grad forhindre dette ved å spise noe med antioksidanter samtidig), som er veldig kreftfremkallende. Norge er nesten på topp i verden over land med mest tarmkreft, og folk får det omtrent 30 år tidligere enn på 80-tallet. Det var svært uvanlig med tarmkreft i 30-åringer før, men det skjer faktisk nå (jeg kjenner t.o.m. noen som har dødd av det). Dette er i fo som ligger fritt tilgjengelig hoa Kreftregisteret og Helsedirketoratet, men som såvidt blir snakket om. Man tror dette har noe å gjøre med konserveringsmidler brujt i mat, og at folk spiser mye ultraprosessert.

For et barn på 25 kr er 1/4 typisk wienerpølse nok til å overskride daglig inntak av de overnevnte konserveringsmidlene og gi økt sjanse for kreft.... og dette er standard mat i barnebursdager.

Endret av katties
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Du må skille mellom de forskjellige produktene også. Man kan kjøpe pølser som ikke er ultraprossesert, men kun prossesert. Man kan også kjøpe spekemat som ikke inneholder natriumnitritt, det finner man på de fleste butikker.

Anonymkode: eb87b...5c8

Jrg har sett pølser av bedre typer, men det er kanskje 2 varianter av dette, og kun på Meny. Mulig å få tak i bare prosesserte (selvfølgelig MÅ det være en del prosessering for å få til pølser, men det er helt greit), men dette er kanskje noe man kun får på slakteri eller utsalg fra gårder, om jeg ikke tar feil. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beste er å kutte kostholdet som er brødskive og påleggsmat.

Spis rene råvarer du, kjøttstykke som stekes og skives opp tynt. Roastbiff kan du lage selv.

Du har uante muligheter med kjøtt, fisk og kylling. Grønnsaker er fint å legge til.

Anonymkode: e664e...9fa

  • Liker 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 hours ago, katties said:

At ofte så er det IKKE bare et kjøttstykke med salt, men har ofte et av de verste konserveringsmidlene (eller flere) i tillegg

Roastbiff lager man selv, da er det kjøtt+salt+pepper(+litt god eddik). Billigere og bedre.....  

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tiuren skrev (6 minutter siden):

Roastbiff lager man selv, da er det kjøtt+salt+pepper(+litt god eddik). Billigere og bedre.....  

Ja, er bare å lage!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

katties skrev (På 20.10.2023 den 8.59):

Natrium-/kaliumnitritt og natrium-/kaliumnitrat. Hva magesyren omdannes de til nitrosaminer (man kan til en viss grad forhindre dette ved å spise noe med antioksidanter samtidig), som er veldig kreftfremkallende. Norge er nesten på topp i verden over land med mest tarmkreft, og folk får det omtrent 30 år tidligere enn på 80-tallet. Det var svært uvanlig med tarmkreft i 30-åringer før, men det skjer faktisk nå (jeg kjenner t.o.m. noen som har dødd av det). Dette er i fo som ligger fritt tilgjengelig hoa Kreftregisteret og Helsedirketoratet, men som såvidt blir snakket om. Man tror dette har noe å gjøre med konserveringsmidler brujt i mat, og at folk spiser mye ultraprosessert.

For et barn på 25 kr er 1/4 typisk wienerpølse nok til å overskride daglig inntak av de overnevnte konserveringsmidlene og gi økt sjanse for kreft.... og dette er standard mat i barnebursdager.

Hvis du er så bekymret for nitrat og nitritt, hva tenker du om sunnheten av grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker som er mye høyere på dette enn kjøtt? For eksempel salatblader, spinat og ruccola har ekstremt mye nitrat.

https://www.bbc.com/future/article/20190311-what-are-nitrates-in-food-side-effects

Sitat

Only around 5% of nitrates in the average European diet come from processed meats, while more than 80% are from vegetables

 

Anonymkode: effdf...9b0

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

katties skrev (På 20.10.2023 den 11.02):

Jrg har sett pølser av bedre typer, men det er kanskje 2 varianter av dette, og kun på Meny. Mulig å få tak i bare prosesserte (selvfølgelig MÅ det være en del prosessering for å få til pølser, men det er helt greit), men dette er kanskje noe man kun får på slakteri eller utsalg fra gårder, om jeg ikke tar feil. 

Her er det flere utvalg på både Rema, spar og meny. Kiwi har også litt. Mulig du må be kjøpmannen om å ta det inn, det gjør vi. Men så er det gårder i området som lager dette, så kanskje derfor utvalget er bedre her.

Anonymkode: eb87b...5c8

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 18.10.2023 den 16.57):

Kokt skinke er som regel ultraprossesert, men hvis du går for økologiske varianter så kan du finne kun prosessert kjøttpålegg med høyere kjøttinnhold og færre tilsetninger.

Anonymkode: c7e25...ba8

Kokt skinke og andre kjøttpålegg er absolutt ikke ultraprossesert, de regnes som prossesert pga salter/nitritter men er helt ok og bra pålegg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (1 time siden):

Hvis du er så bekymret for nitrat og nitritt, hva tenker du om sunnheten av grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker som er mye høyere på dette enn kjøtt? For eksempel salatblader, spinat og ruccola har ekstremt mye nitrat.

https://www.bbc.com/future/article/20190311-what-are-nitrates-in-food-side-effects

 

Anonymkode: effdf...9b0

Det fungerer helt annerledes i grønnsaker vs kjøtt fordi nitrater og nitritter er en stor gruppe ULIKE kjemikalier. De som er usunne er natrium- og kaliumsalter av disse kjemikaliene, som omdannes til nitrogenoksider (svært oksiderende) og nitrosaminer (kreftfremkallende ved at de binder seg til DNA og forstyrrer riktig kopiering) i tarmene. Derimot omdannes nitrater (de har lite nitritter, som er det som er hovedkreftfremkallende av de to, og altså også av annen type enn salt) i grønnsaker til helt andre stoffer, bl.a. nitrogenoksid (sunt, bl.a. ved at det holder blodårene elastiske) og omdannes ikke til nitrosaminer i tarmene våre. I tillegg har grønnsaker mange vitaminer og fytokjemikalier som senker risiko for kreft. 

Endret av katties
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (52 minutter siden):

Her er det flere utvalg på både Rema, spar og meny. Kiwi har også litt. Mulig du må be kjøpmannen om å ta det inn, det gjør vi. Men så er det gårder i området som lager dette, så kanskje derfor utvalget er bedre her.

Anonymkode: eb87b...5c8

Jeg bor i en ganske stor by, men her har definitivt ingen av Rema-ene eller Kiwi-ene noe slikt. Har enda ikke sett det i Rema-er eller Kiwi-er Oslo heller

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enmanelskeråhate skrev (46 minutter siden):

Kokt skinke og andre kjøttpålegg er absolutt ikke ultraprossesert, de regnes som prossesert pga salter/nitritter men er helt ok og bra pålegg

De fleste på markedet har konserveringsmidler i seg, e stoffproduksjon diverse og er derfor ultraprossesert. 

Anonymkode: 31194...5b8

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

De fleste på markedet har konserveringsmidler i seg, e stoffproduksjon diverse og er derfor ultraprossesert. 

Anonymkode: 31194...5b8

Nei, rene kjøttprodukter er ikke ultraprossesert, å gjenta uriktige ting gjør det ikke riktig;)

  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...