Gå til innhold

Tror virkelig mange at rapsolje er sunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Maia70 skrev (6 minutter siden):

"Replacement of dietary saturated fats (from animal fats, common margarines, and shortenings) with omega 6 linoleic acid (from safflower oil and safflower oil polyunsaturated margarine). "

De har altså brukt omega 6-fettsyre fra tistelolje og tistelolje-margarin i studien, ingenting annet. (Ser ikke ut som de har brukt selve oljen en gang, de har bare tatt ut fettsyren...? Skjønte ikke helt dette.)

Men jeg spurte etter bakgrunnen for å påstå at alle frøoljer er dritt?
Og hvem bruker tistelolje forresten, temmelig uvanlig her i Norge alle fall...

Hvor den grafen er fra må du også forklare, hva betyr "vegetable oil" der og hvordan fikk de dette resultatet?

Grafen er noen som har tatt dataene fra den studien for å presentere det tydligere.

Den fulle studien ligger her. Tistelolje ble valgt fordi det er 75% linolsyre og ingen andre flerumettede fettsyrer. "Ren" linolsyre. De inntok 15% flerumettet (ikke bare linolsyre), og mindre enn 10% mettet fett. Det var ganske så skadelig for helsa deres...

Sitat

Diet intervention
The intervention group received instructions to increase their PUFA intake to about 15% of food energy, and to reduce their
intake of SFA and dietary cholesterol to less than 10% of food energy and 300 mg per day, respectively. To achieve these
targets, intervention participants were provided with liquid safflower oil and safflower oil polyunsaturated margarine
(“Miracle” brand, Marrickville Margarine). Liquid safflower oil was substituted for animal fats, common margarines and
shortenings in cooking oils, salad dressings, baked goods, and other products, and was also taken as a supplement. Safflower oil polyunsaturated margarine was used in place of butter and common margarines. Safflower oil is a concentrated source of n-6 LA (table 1) and contains no other reported PUFAs.
Therefore, the intervention oil selectively increased n-6 LA without a concurrent increase in n-3 PUFAs; this LA selective
PUFA intervention will be referred to as the LA intervention.

ramc007634.f2_default.jpg

Anonymkode: a004b...9e2

  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (33 minutter siden):

Men hvis vi ikke vil bruke meierismør til steking, og ikke liker smaken av olivenolje, hva bruker vi da? 

Vi hae vekslet mellom raps og solsikkeolje fordi det er smaksnøytralt. 

Anonymkode: 3f195...1cf

Du kan bruke ghee (klaret smør), talg, andefett osv. Jeg sparer også på fettet etter at jeg steker bacon for eksempel og bruker det til å steke annen mat i.

Anonymkode: a004b...9e2

  • Liker 2
  • Nyttig 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 12.7.2024 den 1.02):

Hva er egentlig en sunn olje å steke i dag som er lett tilgjengelig og ikke svindyr i butikken?

Anonymkode: ad775...0ad

Ghee.

Det kan du lage selv også.

  • Liker 6
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (51 minutter siden):

Men hvis vi ikke vil bruke meierismør til steking, og ikke liker smaken av olivenolje, hva bruker vi da? 

Vi hae vekslet mellom raps og solsikkeolje fordi det er smaksnøytralt. 

Anonymkode: 3f195...1cf

Kokosolje er ett godt alternaliv.

  • Liker 7
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle av dere tar feil, det er motorolje som er den rette oljen å bruke. 

Anonymkode: 09c2f...117

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Maia70 skrev (3 timer siden):

Hva er grunnlaget ditt for å påstå at alle plantefrøoljer er dritt?

 

AnonymBruker skrev (56 minutter siden):

det skal ikke drikke i mengder, men for befolkninge som helhet er det sunnere enn mettet fett.

Anonymkode: 61bcf...835

Grunnlaget for å si at plantefrøoljer er dritt er at det er helt unaturlig å spise. Du vil ikke finne et eneste dyr som får bedre helse av å bytte ut sin naturlige mat med noe de aldri har spist før. Det samme gjelder mennesker. SELVFØLGELIG er det ikke bedre for oss å droppe maten vi spiste i flere millioner år, og erstatte det med noe som kun kan lages i en fabrikk.

Anonymkode: 29987...e09

  • Liker 2
  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

 

Grunnlaget for å si at plantefrøoljer er dritt er at det er helt unaturlig å spise. Du vil ikke finne et eneste dyr som får bedre helse av å bytte ut sin naturlige mat med noe de aldri har spist før. Det samme gjelder mennesker. SELVFØLGELIG er det ikke bedre for oss å droppe maten vi spiste i flere millioner år, og erstatte det med noe som kun kan lages i en fabrikk.

Anonymkode: 29987...e09

Jadda, man kan velge å høre på råd på Kvinneguiden, fra anonyme brukere, man kan høre på amerikanke YouTubere eller norske bloggere som tjener fett på betydelige overdrivelser og cherry-picking av forskning, som ofte grenser over i konspirasjonsteorier og beviss feilinformasjon.

Eller man kan stole på norske kostholdsråd. Jeg synes valget er enkelt.

Anonymkode: 61bcf...835

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (1 time siden):

Nei, det er ikke "allmennkunnskap" for det er noen blogger og youtubere som babler om dette. Norske helsemyndigheter har en endruelig tilnærming til dette og sier ikke at det er "sunt" - det skal ikke drikke i mengder, men for befolkninge som helhet er det sunnere enn mettet fett.

Anonymkode: 61bcf...835

Hva norske myndigheter anbefaler anser jeg som revnende likegyldig. De rådene er ikke nødvendigvis basert på hva som er best for helsa til enkeltindividet, de har også en del politiske og miljømessige hensyn. Så kostanbefalingene er ikke nødvendigvis det som er sunnest. Som rådet om å bruke  myke margariner og oljer.. I Brasil er faktisk befolkingen rådet til å unngå ultraprosessert i størst mulig grad og å spise rene råvarer heller. Men her anbefales vi å dytte i oss ultraprosseserte myke margariner. Og hva ultraprossesert mat gjør med helsa er vel ihverfall omtrent blitt allmennkunnskap etter hvert? Eller? 

Anonymkode: 5e199...1ae

  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

Grunnlaget for å si at plantefrøoljer er dritt er at det er helt unaturlig å spise. Du vil ikke finne et eneste dyr som får bedre helse av å bytte ut sin naturlige mat med noe de aldri har spist før. Det samme gjelder mennesker. SELVFØLGELIG er det ikke bedre for oss å droppe maten vi spiste i flere millioner år, og erstatte det med noe som kun kan lages i en fabrikk.

Anonymkode: 29987...e09

Men smør er naturlig å spise? Får vi bedre helse av det? Og frøoljer kan ikke kun lages i fabrikk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (4 minutter siden):

Men her anbefales vi å dytte i oss ultraprosseserte myke margariner. Og hva ultraprossesert mat gjør med helsa er vel ihverfall omtrent blitt allmennkunnskap etter hvert? Eller? 

Anonymkode: 5e199...1ae

Det er ikke margarin det er snakk om her, det er oljer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 4.39):

Rapsolje er prosessert olje, flere studier viser at det skapet inflammasjon i kroppen. Hva tenker du er galt med ekte meierismør?

Anonymkode: fd309...a58

Brekker meg av det fæle meierismøret 🤮

Anonymkode: e9ab7...ff3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hjelp, rapsolje

Haha, kjør på med nyretalg og ku , ikke vær en soyboy. Syns jeg kjenner typen. 

Anonymkode: 16d3f...3a4

  • Liker 1
  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (13 minutter siden):

Hva norske myndigheter anbefaler anser jeg som revnende likegyldig. De rådene er ikke nødvendigvis basert på hva som er best for helsa til enkeltindividet, de har også en del politiske og miljømessige hensyn. Så kostanbefalingene er ikke nødvendigvis det som er sunnest. Som rådet om å bruke  myke margariner og oljer.. I Brasil er faktisk befolkingen rådet til å unngå ultraprosessert i størst mulig grad og å spise rene råvarer heller. Men her anbefales vi å dytte i oss ultraprosseserte myke margariner. Og hva ultraprossesert mat gjør med helsa er vel ihverfall omtrent blitt allmennkunnskap etter hvert? Eller? 

Anonymkode: 5e199...1ae

Det er råd på befolkningsnivå. Og og i Norge har vi fortsatt mye sykdom knyttet til hjerte- og karsydommer, og mange har fornøyt kolesterol. Norske helsemynidgheter gir råd basert på solid faglig grunnlag.

Brød og yoghurt er eksempler på ultraprossesert mat som er sunn i vanlige mengder. Usunn ultraprossesert mat er ikke anebfalt, og har altid vært det - sånn som brus, kaker med mye sukker og andre usunne ting..

... det får være opp til deg hvem du vil stole på - brasianske helsemyndigheter som gir råd til brasilanere eller norske helsemyndigheter i Norge som gir råd til nordmenn.

Men antar at det er bloggere og youtubere du baserer din virkelighet på.

Anonymkode: 61bcf...835

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (19 minutter siden):

Eller man kan stole på norske kostholdsråd. Jeg synes valget er enkelt.

Anonymkode: 61bcf...835

Jeg stoler på naturen hver gang. Hvis jeg lurer på hva en grevling, maur, øgle eller sau skal spise, sjekker jeg ikke offisielle uttalelser eller forskning. Jeg ser på hva de spiser i naturen. Da får jeg 100% korrekt svar, hver eneste gang. Uten unntak. Hvorfor i all verden skulle vi mennesker være det eneste unntaket fra dette? 

Og det er ikke så lenge siden de offisielle anbefalingene var å spise minst mulig fett og bare to egg i uken. Og før det ble vi anbefalt å spise transfett. Og den dag i dag anbefales du å spise mat som gir deg hull i tennene. Det i seg selv burde være en rød nok varsellampe.

Anonymkode: 29987...e09

  • Nyttig 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maia70 skrev (13 minutter siden):

Men smør er naturlig å spise? Får vi bedre helse av det? Og frøoljer kan ikke kun lages i fabrikk.

Smør er i alle fall mer naturlig enn frøoljer. I enkelte strøk kan man lage olivenolje eller kokosolje på egenhånd, det er sant. Men for de aller fleste er både kokos og oliven i utgangspunktet utilgjengelig mat, spesielt for oss i nord. Her har vi fått alt fettet fra dyr.

Anonymkode: 29987...e09

  • Liker 1
  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (22 minutter siden):

Smør er i alle fall mer naturlig enn frøoljer. I enkelte strøk kan man lage olivenolje eller kokosolje på egenhånd, det er sant. Men for de aller fleste er både kokos og oliven i utgangspunktet utilgjengelig mat, spesielt for oss i nord. Her har vi fått alt fettet fra dyr.

Anonymkode: 29987...e09

Kokos og olivenolje er ikke en gang frøolje: 10791b3e-c243-48b3-8605-a82a1ed45c28.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maia70 skrev (5 minutter siden):

Kokos og olivenolje er ikke en gang frøolje

Det stemmer. Poenget er ikke at oljen kommer fra frø, men at det er fullstendig unaturlig å spise. I noen varme og tropiske frø kan man få fett fra ville planter, men i mesteparten av verden, det meste av tiden, har fett (og protein) i all hovedsak kommet fra dyr. Mennesker trenger å spise mye fett.

Anonymkode: 29987...e09

  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (3 timer siden):

Du tenker på røykpunkt? Det er ikke røykpunktet du skal se på, det er peroksideringsindeksen. Olivenolje oksiderer ca når den begynner å røyke. Smør oksiderer knapt, så røykpunktet betyr ikke så mye. Det skal mye høyere temperaturer til før fettet i smør oksiderer.

 

Anonymkode: a004b...9e2

I deler av Europa bruker de XV olivenolje, også til steking, så det er ingenting galt med det, men siden den ikke tåler like høy varme som andre oljer, så kan en naturligvis ikke steke biff med den, men varmebehandling tåler det fint 

Anonymkode: 7b7c2...cd2

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 timer siden):

Den fulle studien ligger her. Tistelolje ble valgt fordi det er 75% linolsyre og ingen andre flerumettede fettsyrer. "Ren" linolsyre. De inntok 15% flerumettet (ikke bare linolsyre), og mindre enn 10% mettet fett. Det var ganske så skadelig for helsa deres..

Men det ser ut som de har ekstrahert omega 6-fettsyren og erstattet fettet de ellers spiste med det. Og det er jo ingen som steker i en ekstrahert omega 6-fettsyre fra tistelolje. Har jeg forstått det rett?

"Replacement of dietary saturated fats (from animal fats, common margarines, and shortenings) with omega 6 linoleic acid (from safflower oil and safflower oil polyunsaturated margarine)."

Jeg skjønner fortsatt ikke hva de har gjort her, men det blir jo uansett irrelevant for andre frøoljer som peanøttolje og solsikkeolje.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...