Gå til innhold

Tror virkelig mange at rapsolje er sunt?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

AnonymBruker skrev (6 timer siden):

Ja, det er ikke nødvendigvis sunt fordi vi har spist noe i titusenvis av år. Levealder var svært kort pga sykdommer og ulykker, og vi spiste nok også den gang mat som var kreftfremkallende og inflammatorisk.

For meg f.eks er steking i smør uaktuelt pga høyr kolesterol. Trener, er slank og spiser sunt, men smør er «farlig» fett fordi det utløser mye mer kolesterol i kroppen enn olivenolje eller rapsolje. 

Anonymkode: 2e202...e0b

Du vet at våre forfedre spiste nesten bare animalsk i ca 2 millioner år før jordbruksrevolusjonen? Tror du virkelig at kroppen vår blir syk av mat som den har utviklet seg gjennom 2 millioner år til å spise?

Anonymkode: a004b...9e2

  • Liker 1
  • Nyttig 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

AnonymBruker skrev (På 20.7.2024 den 0.21):

Jo det gjorde hun garantert. Skjedde med meg også. Også med olivenolje etterhvert. Nå lager jeg mat uten plantefett og lukter ikke slik mer.

Anonymkode: 18424...f80

Feil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maia70 skrev (På 3.12.2024 den 12.07):

Rapsolje inneholder en syre, erucic acid som er veldig irriterende for alle indre "vegger" i kroppen, som innsiden av blodårer og tarmer. Om man googler "rapeseed oil erucic acid" så kan man gjøre egen research. Man vil finne mange artikler som frikjenner oljen også, og man bør ha i mente at rapsolje er utrolig billig å produsere, så her tenker jeg at pengekreftene vant. Rapsolje ble faktisk dømt uegnet for menneskelig konsumpsjon av FDA i USA på 50-tallet, og rykter vil ha det til at dette ble reversert pga penger. De endret også oljen, og lanserte canola oil (canadian oil low acid) , der de hadde redusert den skadelige oljen i planten. Dette har blitt gjort med både vanlig krysning og genmanipulering.

Den ble ikke "dømt uegnet", og som du selv innrømmer så er det langt mindre slik syre i dag.

Sitat

Selv opplevde jeg en veldig dårlig reaksjon på akkurat rapsolje, så jeg tviler ikke ett øyeblikk på at informasjonen om erucic acid og dens skadelige effekter er riktig. Jeg hadde helt uten å vite det byttet ut olivenolje med rapsolje, og valgt en av de med "god kvalitet", det var derfor emballasjen så ut som en flaske med olivenolje. Men uansett hvor fantastisk norsk og økologisk denne var, så opplevde jeg å bli veldig trøtt og uggen, følte meg "forgiftet", og hadde plutselig veldig dårlig kroppslukt i ukesvis. og da jeg oppdaget feilen og begynte å bruke olivenoljen igjen ble alt borte...

Dette er bare vås. Syren er ikke i høy konsentrasjon i dag, og de mengdene som må til for at det skal gi skadelig effekt er helt enorme.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (På 11.3.2023 den 2.04):

Hvorfor er der IKKE sunt? 

Bedre å steke maten i nøytral plantebasert olje heller enn smør. Olivenolje skal ikke stekes. 

Anonymkode: 5f4bb...55a

Oksalsyre! 

Veldig mange går rundt med kviseproblematikk, utslett,  hodepine og andre symptomer og vet ikke at de har oksalsyre forgiftning.  

Det er veldig varierende hvor mye hver enkelt av oss tåler. 

 

Anonymkode: d9654...46f

  • Nyttig 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jabx skrev (9 minutter siden):

Den ble ikke "dømt uegnet", og som du selv innrømmer så er det langt mindre slik syre i dag.

Dette er bare vås. Syren er ikke i høy konsentrasjon i dag, og de mengdene som må til for at det skal gi skadelig effekt er helt enorme.

Noen reagerer på svært liten mengde mens andre ikke gjør det. Mange blir faktisk dårlig av kun en skje rapsolje. 

Anonymkode: d9654...46f

  • Liker 1
  • Nyttig 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

jabx skrev (12 minutter siden):

Den ble ikke "dømt uegnet", og som du selv innrømmer så er det langt mindre slik syre i dag.

"In 1956, the American FDA banned rapeseed from the human food chain altogether."
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/jun/12/rise-of-rapeseed-oil

Hvilken kilde de har aner jeg ikke. Linken i setningen går til FDA, men siden er borte.

  • Nyttig 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Maia70 skrev (17 timer siden):

"In 1956, the American FDA banned rapeseed from the human food chain altogether."
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2012/jun/12/rise-of-rapeseed-oil

Hvilken kilde de har aner jeg ikke. Linken i setningen går til FDA, men siden er borte.

1956 er ganske lenge siden da. Kan faktisk være økonomiske og konkurranse aspekter som er grunn for dette. 

Anonymkode: d9654...46f

  • Nyttig 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (53 minutter siden):

1956 er ganske lenge siden da. Kan faktisk være økonomiske og konkurranse aspekter som er grunn for dette. 

Anonymkode: d9654...46f

Ja rapsolje er ekstremt billig å produsere.

  • Nyttig 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (57 minutter siden):

1956 er ganske lenge siden da. Kan faktisk være økonomiske og konkurranse aspekter som er grunn for dette. 

Anonymkode: d9654...46f

Det var definitivt økonomiske grunner til at rapsolje ble tillatt. Under andre verdenskrig ble det plantet masse raps for å lage smøreolje til maskiner. Det var alt det var godt for. Det var uegnet som føde. Så tok krigen heldigvis slutt, men de hadde masse raps som de ikke hadde noen bruk for lenger. Da passet det godt at American Heart Association er kjøpt og betalt av planteoljeindustrien, så de promoterte at animalsk fett var skadelig for hjertet og vegetabilsk fett var bra for hjertet. Helt uten et fnugg av bevis.

Disse AI-sangene er morsomme og lærerike 😂

For en mer seriøs historie, så kan man lese denne artikkelen (fagfellevurdert og publisert i medisinsk journal): https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9794145/

Anonymkode: a004b...9e2

  • Nyttig 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (2 minutter siden):

Da passet det godt at American Heart Association er kjøpt og betalt av planteoljeindustrien, så de promoterte at animalsk fett var skadelig for hjertet og vegetabilsk fett var bra for hjertet.

Det går ikke an å sette rapsolje i kategori med andre vegetabliske oljer, det er ingen andre som har den skadelige erucic acid, det eksisterer ikke. Det er selve planten som er skadelig, slik er det ikke med solsikkefrø, kokosnøtter og oliven.

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel omtrent blitt allmennkunnskap etterhvert at rapsolje og andre plantefrøoljer er noe dritt som man burde styre unna? Har ikke lest hele tråden, men ser at den er 11 sider lang. Er det mange som fremdeles tror på at sånne type oljer skal være så sunt?

Anonymkode: 5e199...1ae

  • Nyttig 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (20 timer siden):

Det er vel omtrent blitt allmennkunnskap etterhvert at rapsolje og andre plantefrøoljer er noe dritt som man burde styre unna? Har ikke lest hele tråden, men ser at den er 11 sider lang. Er det mange som fremdeles tror på at sånne type oljer skal være så sunt?

Anonymkode: 5e199...1ae

Hva er grunnlaget ditt for å påstå at alle plantefrøoljer er dritt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

AnonymBruker skrev (På 29.3.2023 den 0.59):

Det gir en bismak. 

Mange merkelig påstander i denne tråden. At mettet fett er sunt, jaja, lykke til med hjerteinfarktet som 60-åring 🤷🏼‍♀️

Anonymkode: 5f4bb...55a

Du henviser til forskning fra 60- tallet? 

  • Liker 8
  • Nyttig 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Maia70 skrev (22 timer siden):

Det går ikke an å sette rapsolje i kategori med andre vegetabliske oljer, det er ingen andre som har den skadelige erucic acid, det eksisterer ikke. Det er selve planten som er skadelig, slik er det ikke med solsikkefrø, kokosnøtter og oliven.

Maia70 skrev (38 minutter siden):

Hva er grunnlaget ditt for å påstå at alle plantefrøoljer er dritt?

Rapsolje er spesielt ille på grunn av erukasyren som er gift. Men det betyr ikke at andre frøoljer ikke er skadelige. Det er ikke så ille å spise noen solsikkefrø for eksempel. Men dette kan ikke sammenlignes med å bruke oljen fra solsikkefrø. 1 ss solsikkeolje krever 560 solsikkefrø. Det er enorme mengder. Hvem spiser TUSENVIS av solsikkefrø HVER DAG? Det er ikke naturlig for oss å innta så store mengder linolsyre. Linolsyre er en omega-6-fettsyre som det er veldig mye av i frø.

Kokosolje og olivenolje er OK. Men det er ikke noe galt med animalsk fett og det har blitt feilaktig demonisert.

Det er mer skadelig å innta planteoljer med mye linolsyre enn for eksempel ikke å trene. drikke mye alkohol, røyke litt +++. (kilde)

Increased_risk_of_death_by_diet_lifestyl

Anonymkode: a004b...9e2

  • Nyttig 10
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Egenskap skrev (På 11.3.2023 den 7.06):

den riktige typen olivenoljen vel og merke til steking

All olivenolje kan stekes med, men XV olivenolje bør ikke stekes på veldig høy temperatur, da den tåler ca samme temperaturer som smør

Anonymkode: 7b7c2...cd2

  • Nyttig 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
AnonymBruker skrev (7 minutter siden):

All olivenolje kan stekes med, men XV olivenolje bør ikke stekes på veldig høy temperatur, da den tåler ca samme temperaturer som smør

Anonymkode: 7b7c2...cd2

Du tenker på røykpunkt? Det er ikke røykpunktet du skal se på, det er peroksideringsindeksen. Olivenolje oksiderer ca når den begynner å røyke. Smør oksiderer knapt, så røykpunktet betyr ikke så mye. Det skal mye høyere temperaturer til før fettet i smør oksiderer.

 

Anonymkode: a004b...9e2

  • Nyttig 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (44 minutter siden):

Det er mer skadelig å innta planteoljer med mye linolsyre enn for eksempel ikke å trene. drikke mye alkohol, røyke litt +++. (kilde)

"Replacement of dietary saturated fats (from animal fats, common margarines, and shortenings) with omega 6 linoleic acid (from safflower oil and safflower oil polyunsaturated margarine). "

De har altså brukt omega 6-fettsyre fra tistelolje og tistelolje-margarin i studien, ingenting annet. (Ser ikke ut som de har brukt selve oljen en gang, de har bare tatt ut fettsyren...? Skjønte ikke helt dette.)

Men jeg spurte etter bakgrunnen for å påstå at alle frøoljer er dritt?
Og hvem bruker tistelolje forresten, temmelig uvanlig her i Norge alle fall...

Hvor den grafen er fra må du også forklare, hva betyr "vegetable oil" der og hvordan fikk de dette resultatet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvis vi ikke vil bruke meierismør til steking, og ikke liker smaken av olivenolje, hva bruker vi da? 

Vi hae vekslet mellom raps og solsikkeolje fordi det er smaksnøytralt. 

Anonymkode: 3f195...1cf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

AnonymBruker skrev (22 timer siden):

Det er vel omtrent blitt allmennkunnskap etterhvert at rapsolje og andre plantefrøoljer er noe dritt som man burde styre unna? Har ikke lest hele tråden, men ser at den er 11 sider lang. Er det mange som fremdeles tror på at sånne type oljer skal være så sunt?

Anonymkode: 5e199...1ae

Nei, det er ikke "allmennkunnskap" for det er noen blogger og youtubere som babler om dette. Norske helsemyndigheter har en endruelig tilnærming til dette og sier ikke at det er "sunt" - det skal ikke drikke i mengder, men for befolkninge som helhet er det sunnere enn mettet fett.

Anonymkode: 61bcf...835

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...