Gå til innhold

Oppskrift på julegodteri?


Gjest Gjest

Anbefalte innlegg

Nå har jeg bestemt at mine venninner skal få hjemmelaget godteri til jul! Ønsker å lage litt forskjellig og pakke fint inn.. Men har ingen oppskrifter! Noen som kan hjelpe? Bør være noe enkelt og gjerne noe som kan lages i god tid før jul.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Hva mener du med "god tid før jul"? Noen uker? Flere mnd? Det er ikke alt som holder seg like godt, og det er jo meningen at mottakeren skal kunne ha gaven en stund og ikke måtte spise alt opp på noen dager fordi det er gammelt allerede. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, tenkte jo bare sånn 2-3 uker da.. Hvis det er mulig! Eller noe som er raskt å lage.. Tenkte ihvertfall å lage noen brente mandler, de står seg vel litt, men må ha noe annet godt også! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gammeldagse fløtekarameller

5 dl sukker

2,5 dl helmelk

1 ss lys sirup

60 g smør

1 knivsodd salt

½ boks kondensert melk

1 knivsodd kremortartari (kjøpes på apotek)

1 ts vaniljeessens

Bland sukker, melk, sirup, smør og salt i en tykkbunnet gryte. Sett på sterk varme og rør hele tiden til smøret har smeltet. Kok blandingen i 5 minutter. Skru ned varmen og rør inn kondensert melk og kremortartari. Kok blandingen i 20-25 minutter mens du rører hele tiden. Drypp en dråpe i kaldt vann, kan den rulles til en kule er massen ferdig. Ta gryten fra varmen og rør inn vanilje. Hell massen i godt smurt form og skjær den i firkanter når den er kald.

Peppermyntekonfekt

150 g melis

1 krm tragant (bindemiddel, fås på apotek)

ca ½ eggehvite

ca 10 dråper peppermynteolje

små sjokolader

Sikt melis og tragant. Tilsett halvpisket eggehvite og peppermyntedråper. Trill deigen til kuler som pyntes med sjokolade.

Punsjeboller (ca 20 stk)

100 g sjokolade

2 ss mørk rom eller sterk kaffe + romdråper

25 g smør

1 eggeplommer

100 g mandler

100 g kakesmuler

50 g sjokoladekrymmel

Smelt sjokolade i rom og rør inn smør og eggeplomme. Ha i malte mandler og kakesmuler. Bland alt godt sammen. Form deigen til kuler som trilles i sjokoladepynten. Sett kaldt.

Syltet appelsinskall (ca 60 stk)

4 appelsiner

800 g sukker

2 ss glukose

1 liter vann

200 g mørk sjokolade

Skjær hver appelsin i seks båter. Skjær vekk fruktkjøttet og det hvite så bare skallet er igjen. Kok opp skallet i kaldt vann. Når det koker tømmer du ut vannet. Gjenta fire ganger, for å koke ut bitterstoffet og sprøyterester. Ha skallet i en kjele med sukker, vann og glukose. Kok langsomt til vannet begynner å bli sirup, det tar ca 1 time. Avkjøl i laken. Ta opp skallene og tørk av. Kutt i stenger på langs og dypp i smeltet sjokolade.

Truffe de framboise - bringebærtrøffel (ca 30 stk)

150 g melkesjokolade

80 g frosne bringebær

10 g glukose (ca 1 ts)

25 g smør

200 g sjokolade

kakao

Finhakk sjokolade. Tin bærene og kjør dem glatt i foodprocessor, sil av steinene. Kok opp puréen med glukose og tøm over sjokoladen mens du rører. Rør inn smør og sett til avkjøling. Trill kuler av massen som settes kaldt til de blir harde. Dypp dem så i smeltet sjokolade og rull i kakao.

Mokkabiter med pistasj (ca 35 stk)

100 g lys sjokolade

100 g mørk sjokolade

50 g nougatsjokolade

50 g meierismør

1 ts pulverkaffe

½ dl pistasjnøtter

Smelt sjokolade, nougat og smør. Bland forsiktig inn kaffe og nøtter, men la litt av nøttene være igjen. Hell massen i en bakepapirkledt firkantet form, ca 15x15 cm. Dryss over resten av nøttene. Avkjøl 2 timer og skjær i ruter med oljet kniv.

Turkish delight

4 kopper sukker

1 liter vann

1 ts sitronsaft

1 kopp maisenna

1 ts kremortartari

1 ½ ss rosevann

rød konditorfarge

¾ kopp melis

¼ kopp maisenna

Bland sukker, 1½ kopp av vannet og sitronsaft i en kjele og kok opp. La koke uten lokk til den består kuletesten. Ta av varmen. I en annen kjele blandes maisenna og kremortartari med nok av vannet til det blir en glatt grøt. Rør inn resten av vannet og visp godt til blandingen koker og tykner. Hell den varme sirupen gradvis inn i maisennablandingen, mens du visper hele tiden. La småkoke uten lokk i 1 time eller til blandingen blir gjennomsiktig og en lys brunfarge. Rør av og til. Rør in nrosevann og litt konditorfarge. Bre blandingen i en oljet form og la stå udekt i minst 3 timer eller over natten. Skjær ut firkanter og rull dem i en blandingen av melis og maisenna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...