Adrenalina1 Skrevet 17. august 2021 #1 Del Skrevet 17. august 2021 Jeg skal begynne med styrke. Er det da ett fett om man trener mange repetisjoner med lette vekter, eller få repetisjoner med tunge vekter? Målet mitt er å bli sterkere og få litt mer definerte muskler. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 17. august 2021 #2 Del Skrevet 17. august 2021 Hvis du fra før er helt utrent, kan det lønne seg å trene med litt flere reps (f.eks. 10-12) i starten. Jeg vil anbefale deg å trene baseøvelser (knebøy, markløft, militærpress, benkpress, roøvelse). Da får du god tid til å trene inn teknikk også. Når du føler deg mer stødig på dette, f.eks. etter et 1-2 måneder, så ville jeg ha begynt å løfte mer tungt, 5-6 repetisjoner. Da skal det være så tungt at du ikke klarer mer etter 5 repetisjoner. Det er slik du utfordrer kroppen og blir gradvis sterkere, og får til å forme kroppen slik du ønsker. På mer enn 12 reps så blir det egentlig mer kondisjonstrening man holder på med. Hip thrusts kan også være en god ide, det styrker veldig kjerne og rumpe.. Kan være fint å ta noen timer med instruktør i starten for å være sikker på at du gjør øvelsene riktig og ikke pådrar deg skader. Lykke til! Anonymkode: 5121e...a51 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Albbas Skrevet 18. august 2021 #3 Del Skrevet 18. august 2021 Egentlig litt ett fett ja. Få reps er godt egnet for å bygge styrke. Både få og mange reps bygger muskler, men praktisk sett er det enklere å gjennomføre nok belastning til muskelbygging med mange reps. Jeg syns det er ekstremt kjedelig med mange reps, så jeg liker å trene med få (5x5). Men tar en økt i ny og ne med flere reps. Maks prestasjon på Instagram skriver om dette i ny og ne. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Adrenalina1 Skrevet 18. august 2021 Forfatter #4 Del Skrevet 18. august 2021 (endret) AnonymBruker skrev (10 timer siden): Hvis du fra før er helt utrent, kan det lønne seg å trene med litt flere reps (f.eks. 10-12) i starten. Jeg vil anbefale deg å trene baseøvelser (knebøy, markløft, militærpress, benkpress, roøvelse). Da får du god tid til å trene inn teknikk også. Når du føler deg mer stødig på dette, f.eks. etter et 1-2 måneder, så ville jeg ha begynt å løfte mer tungt, 5-6 repetisjoner. Da skal det være så tungt at du ikke klarer mer etter 5 repetisjoner. Det er slik du utfordrer kroppen og blir gradvis sterkere, og får til å forme kroppen slik du ønsker. På mer enn 12 reps så blir det egentlig mer kondisjonstrening man holder på med. Hip thrusts kan også være en god ide, det styrker veldig kjerne og rumpe.. Kan være fint å ta noen timer med instruktør i starten for å være sikker på at du gjør øvelsene riktig og ikke pådrar deg skader. Lykke til! Anonymkode: 5121e...a51 Takk☺️ Jeg bruker stort sett kroppen som vekt, unntatt ved utfall og bicepscurl. Da bruker jeg vekter. Jeg tar så menge reps at jeg absolutt ikke klarer å løfte den siste.Jeg liker egentlig best å ta mange reps. Liker ikke når det blir for tungt. Men hvis jeg ikke bør ta mer enn fem reps, hvor tunge må vekene være? Sånn cirka? Endret 18. august 2021 av Adrenalina1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Adrenalina1 Skrevet 18. august 2021 Forfatter #5 Del Skrevet 18. august 2021 Albbas skrev (1 time siden): Egentlig litt ett fett ja. Få reps er godt egnet for å bygge styrke. Både få og mange reps bygger muskler, men praktisk sett er det enklere å gjennomføre nok belastning til muskelbygging med mange reps. Jeg syns det er ekstremt kjedelig med mange reps, så jeg liker å trene med få (5x5). Men tar en økt i ny og ne med flere reps. Maks prestasjon på Instagram skriver om dette i ny og ne. Takk☺️ Skal sjekke ut. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 18. august 2021 #6 Del Skrevet 18. august 2021 Forskning viser at trening til utmattelse opp til ca. 30 repetisjoner gir samme muskelvekst som å trene med tyngre vekter. Over dette blir det mer utholdenhetstrening. Jeg vil også anbefale i området 5 - 12 repetisjoner fordi det er praktisk enklere å få til progresjon i belastning, og at du trener ca. 1 repetisjon fra utmattelse. Det viktigste er å legge på vekter og bli sterkere over tid i samme repetisjonsområde, så å skrive ned hva du gjør kan være lurt 👍😀 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. august 2021 #7 Del Skrevet 18. august 2021 I begynnelsen bør du nok være forsiktig med tunge vekter / få repetisjoner. Bindevev og sener trenger tid på å styrke seg, hvis en utrent kropp tar i max kan man få smerter og småskader som hindrer videre trening. Anonymkode: a82a7...28f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Adrenalina1 Skrevet 18. august 2021 Forfatter #8 Del Skrevet 18. august 2021 AnonymBruker skrev (28 minutter siden): I begynnelsen bør du nok være forsiktig med tunge vekter / få repetisjoner. Bindevev og sener trenger tid på å styrke seg, hvis en utrent kropp tar i max kan man få smerter og småskader som hindrer videre trening. Anonymkode: a82a7...28f Det høres fornuftig ut. Jeg har holdt på i ca 7 uker med max 12 reps. Jeg har ikke fått noen problemer pga det. Tror jeg sikkert kan fortsette en stund til med ikke altfor tunge vekter. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 18. august 2021 #9 Del Skrevet 18. august 2021 Adrenalina1 skrev (1 minutt siden): Det høres fornuftig ut. Jeg har holdt på i ca 7 uker med max 12 reps. Jeg har ikke fått noen problemer pga det. Tror jeg sikkert kan fortsette en stund til med ikke altfor tunge vekter. Du har trent en stund nå, ikke vær bekymret. Du kan fint begynne å presse deg opp mot 1 repetisjon fra utmattelse på øvelsene dine. Bare ikke ta maksløft der du legger på så mye vekt at du bare klarer 1 repetisjon totalt, så går dette helt fint 👍😀 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Adrenalina1 Skrevet 18. august 2021 Forfatter #10 Del Skrevet 18. august 2021 Sandum.PT skrev (39 minutter siden): Forskning viser at trening til utmattelse opp til ca. 30 repetisjoner gir samme muskelvekst som å trene med tyngre vekter. Over dette blir det mer utholdenhetstrening. Jeg vil også anbefale i området 5 - 12 repetisjoner fordi det er praktisk enklere å få til progresjon i belastning, og at du trener ca. 1 repetisjon fra utmattelse. Det viktigste er å legge på vekter og bli sterkere over tid i samme repetisjonsområde, så å skrive ned hva du gjør kan være lurt 👍😀 Takk for tipset. ☺️Jeg har ikke skrevet ned noe hittil. Får begynne med det👍🏻 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 18. august 2021 #11 Del Skrevet 18. august 2021 Adrenalina1 skrev (1 minutt siden): Takk for tipset. ☺️Jeg har ikke skrevet ned noe hittil. Får begynne med det👍🏻 Følg en god progresjonsplan. En som ikke er så tung på kroppen kan være at du legger på vekter på en øvelse i neste økt når du totalt klarer 12 repetisjoner i alle settene dine på den øvelsen. Da vil du i den økten du legger på vekter kanskje ikke klare mer enn 8, så bygger du deg gradvis opp til 12 før du legger på vekter igjen 👍 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. august 2021 #12 Del Skrevet 18. august 2021 Adrenalina1 skrev (8 timer siden): Takk☺️ Jeg bruker stort sett kroppen som vekt, unntatt ved utfall og bicepscurl. Da bruker jeg vekter. Jeg tar så menge reps at jeg absolutt ikke klarer å løfte den siste.Jeg liker egentlig best å ta mange reps. Liker ikke når det blir for tungt. Men hvis jeg ikke bør ta mer enn fem reps, hvor tunge må vekene være? Sånn cirka? Det er vanskelig å si uten å vite hvilke vekter du bruker nå og hvor mange repetisjoner du tar. Hvis du f.eks tar 7kg i biceps curl x 20, kan du sikkert gå rett på 8kg med en gang og se hvor mange du klarer. Som noen skriver går det også an å variere øktene, noen tunge/ færre reps, andre lette/ flere reps. Anonymkode: 5121e...a51 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hr. Aktiv Skrevet 18. august 2021 #13 Del Skrevet 18. august 2021 Sandum.PT skrev (8 timer siden): Forskning viser at trening til utmattelse opp til ca. 30 repetisjoner gir samme muskelvekst som å trene med tyngre vekter. Over dette blir det mer utholdenhetstrening. Jeg vil også anbefale i området 5 - 12 repetisjoner fordi det er praktisk enklere å få til progresjon i belastning, og at du trener ca. 1 repetisjon fra utmattelse. Det viktigste er å legge på vekter og bli sterkere over tid i samme repetisjonsområde, så å skrive ned hva du gjør kan være lurt 👍😀 Tja hvis du søker overtrening og skader så for all del kjør til utmattelse. Hvis dette er en like effektiv måte undrer jeg på hvorfor vektløftere og styrkeløftere ikke bruker samme prinsipp? Det ville jo vært gunstig mtp. belastningen på leddene. Selv om totalbelastningen kan være større er ikke maxbelastningen det. Tar vi skade risikoen som en faktor ville jeg unngått utmattelsestrtening. Crossfit driver med det og der er skadene ganske fremtredende iblandt utøverne i forhold til andre idretter. Dog ser jeg bort fra at utøvere her ikke er underlagt noen testing fra adn. som også kan være en faktor for skader. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 18. august 2021 #14 Del Skrevet 18. august 2021 Hr. Aktiv skrev (1 time siden): Tja hvis du søker overtrening og skader så for all del kjør til utmattelse. Hvis dette er en like effektiv måte undrer jeg på hvorfor vektløftere og styrkeløftere ikke bruker samme prinsipp? Det ville jo vært gunstig mtp. belastningen på leddene. Selv om totalbelastningen kan være større er ikke maxbelastningen det. Tar vi skade risikoen som en faktor ville jeg unngått utmattelsestrtening. Crossfit driver med det og der er skadene ganske fremtredende iblandt utøverne i forhold til andre idretter. Dog ser jeg bort fra at utøvere her ikke er underlagt noen testing fra adn. som også kan være en faktor for skader. Hvis du sikter til at jeg har foreslått at noen skal trene til utmattelse, så må du lese en gang til 😉 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 18. august 2021 #15 Del Skrevet 18. august 2021 Sandum.PT skrev (8 timer siden): Du har trent en stund nå, ikke vær bekymret. Du kan fint begynne å presse deg opp mot 1 repetisjon fra utmattelse på øvelsene dine. Bare ikke ta maksløft der du legger på så mye vekt at du bare klarer 1 repetisjon totalt, så går dette helt fint 👍😀 Hva mener du med dette?: "En repitisjon fra utmattelse". Anonymkode: 58ca2...3cf Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 18. august 2021 #16 Del Skrevet 18. august 2021 Det ble litt lite utfyllende svar pga. legging av barn, så jeg stikker hodet innom her igjen! @Hr. Aktiv Som du ser over så skrev jeg at jeg anbefaler å trene ca. 1 repetisjon fra utmattelse. Dette er anbefalingen jeg gir til nybegynnere og mosjonister. Selvsagt skal man bygge seg opp til dette, og ikke gå rett på. Forskning viser at folk er ganske dårlige til å estimere avstand fra utmattelse, så når en nybegynner tror det er 1 repetisjon igjen i tanken, så er det gjerne flere enn det. Men selv å trene på reell 1 RFU ser jeg ikke som et stort problem. Jeg nevnte at forskning viser at å trene inntil 30 repetisjoner til utmattelse er like effektivt som for eksempel 12. Forskningen her bruker rett og slett utmattelse bare fordi det er mye enklere å standardisere stimuli for forsøkspersonene, heller enn å gjette på at de faktisk klarer å beregne avstand til utmattelse. Så det var ikke for å si at man burde trene til utmattelse, selv om det kanskje kunne virke slik. Jeg mente bare at om du tar 28 repetisjoner på en vekt du klarer 30 med, så er det omtrent det samme som å ta 10 repetisjoner på en vekt du klarer 12 med. Du trekker inn vektløftere og styrkeløftere. Jeg vet du snakket om utmattelse her, men jeg vil likevel nevne noen tanker jeg har rundt det. Generelt bør vi ikke anbefale mosjonister og nybegynnere å trene på samme måte som eliteutøvere i en hvilken som helst idrett. Jeg vet du ikke har sagt dette, men jeg har ofte sett at folk anbefaler at mesteparten av utholdenhetstreningen bør være på lav intensitet. Da pleier jeg å si nei, mesteparten av treningen for en person som har tid til å trene 2 - 3 ganger i uken bør ikke være på lav intensitet. Hvis man trener 20 timer per uke, så selvfølgelig, men ikke for en vanlig person. Styrkeløftere og vektløftere utøver en idrett med et stort teknikkmoment. Her er det fornuftig å ha en del trening i øvelsene som er en del lenger unna utmattelse enn det kanskje er relevant for en mosjonist. Jeg vil også få påpeke at 3 eller til og med 4 repetisjoner fra utmattelse når du har en 1RM på 190 kg i benkpress fortsatt er ***** tungt for ledd og nervesystem. Så det blir noe helt annet. Du trekker inn Crossfit og skaderisiko. Dette sier jeg ikke for å være vanskelig, men fordi jeg har en stor interesse for dette her. Hva baserer du påstanden din på? Jeg fant en meta-analyse fra 2018 og enda en fra 2020 som konkluderer med at skaderisikoen ikke er noe større i Crossfit enn andre sammenlignbare idretter: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32223862/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826907/ Disse går gjennom store datamaterialer. Til slutt vil jeg svare Anonymkode: 58ca2...3cf litt bedre enn bare å slenge inn en link. Det finnes mange forskjellige måter å måle treningsintensitet på. Jeg mener at subjektiv intensitetsstyring er den beste metoden for de fleste. Det krever ingen utstyr, og forskning viser at du kan bli veldig god på dette med øving. Du styrer intensiteten på økta ved å anslå hvor mange repetisjoner du er unna utmattelse. Jeg kaller dette RFU. Forskningen viser at det mest sannsynlig er litt bedre å trene bittelitt unna utmattelse enn å tyne seg selv helt til utmattelse på hvert sett. Anbefalingen min er å trene på 1 RFU, altså at du løfter til du er ganske sikker på at du ikke hadde klart en eneste repetisjon til med god teknikk uten hjelp. Husk å trene hardt nok, og vær ærlig med deg selv. Dette gjør at du vet at du stimulerer muskelen godt nok til å vokse. Du kan fint ta noen økter lenger fra utmattelse også. Men hele greia her er at du skal klare alle repetisjonene i et sett MED GOD TEKNIKK og UTEN HJELP, og da føle at du sikkert ikke klarer den neste. Da vil du ofte i realiteten kanskje klare både 1 og 2 til om du jukser med teknikken, men det skal du altså ikke gjøre. Du oppnår nok stimulerende volum per økt ved ta 4 – 6 sett på 1 RFU per muskel. Det er lurt å trene i området 5 – 12 repetisjoner per sett, med fokus på RFU som indikator på når du bør avslutte settet. Gjør dette 2 til 4 ganger per uke, og du er godt i gang! Hvis du velger å trene opp mot 30 repetisjoner per sett vil du mest sannsynlig oppleve større mengder sentral tretthet. Dette kan føre til mindre effektivt volum i løpet av økten og lengre restitusjonstid. 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Majer Skrevet 18. august 2021 #17 Del Skrevet 18. august 2021 Husk at du både har treige og raske muskelfibre. Greit å trene begge deler. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 19. august 2021 #18 Del Skrevet 19. august 2021 @Hr. Aktiv Jeg kom plutselig på at det finnes en spennende studie som viste at meget godt trente personer er så godt koordinert at de sannsynligvis når full rekruttering i muskler som er hovedløftere i en øvelse tidligere i et sett, sånn at de kan ligge lenger unna utmattelse og fortsatt få like god effekt av treningen, noe som sikkert også er med på å forklare litt hvordan eliteutøvere trener 🙂 Dessverre finner jeg den ikke i farta, som er særdeles urutinert. Du får bare ta akkurat den påstanden med en klype salt 😅 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Hr. Aktiv Skrevet 19. august 2021 #19 Del Skrevet 19. august 2021 Sandum.PT skrev (14 timer siden): Det ble litt lite utfyllende svar pga. legging av barn, så jeg stikker hodet innom her igjen! @Hr. Aktiv Som du ser over så skrev jeg at jeg anbefaler å trene ca. 1 repetisjon fra utmattelse. Dette er anbefalingen jeg gir til nybegynnere og mosjonister. Selvsagt skal man bygge seg opp til dette, og ikke gå rett på. Forskning viser at folk er ganske dårlige til å estimere avstand fra utmattelse, så når en nybegynner tror det er 1 repetisjon igjen i tanken, så er det gjerne flere enn det. Men selv å trene på reell 1 RFU ser jeg ikke som et stort problem. Jeg nevnte at forskning viser at å trene inntil 30 repetisjoner til utmattelse er like effektivt som for eksempel 12. Forskningen her bruker rett og slett utmattelse bare fordi det er mye enklere å standardisere stimuli for forsøkspersonene, heller enn å gjette på at de faktisk klarer å beregne avstand til utmattelse. Så det var ikke for å si at man burde trene til utmattelse, selv om det kanskje kunne virke slik. Jeg mente bare at om du tar 28 repetisjoner på en vekt du klarer 30 med, så er det omtrent det samme som å ta 10 repetisjoner på en vekt du klarer 12 med. Du trekker inn vektløftere og styrkeløftere. Jeg vet du snakket om utmattelse her, men jeg vil likevel nevne noen tanker jeg har rundt det. Generelt bør vi ikke anbefale mosjonister og nybegynnere å trene på samme måte som eliteutøvere i en hvilken som helst idrett. Jeg vet du ikke har sagt dette, men jeg har ofte sett at folk anbefaler at mesteparten av utholdenhetstreningen bør være på lav intensitet. Da pleier jeg å si nei, mesteparten av treningen for en person som har tid til å trene 2 - 3 ganger i uken bør ikke være på lav intensitet. Hvis man trener 20 timer per uke, så selvfølgelig, men ikke for en vanlig person. Styrkeløftere og vektløftere utøver en idrett med et stort teknikkmoment. Her er det fornuftig å ha en del trening i øvelsene som er en del lenger unna utmattelse enn det kanskje er relevant for en mosjonist. Jeg vil også få påpeke at 3 eller til og med 4 repetisjoner fra utmattelse når du har en 1RM på 190 kg i benkpress fortsatt er ***** tungt for ledd og nervesystem. Så det blir noe helt annet. Du trekker inn Crossfit og skaderisiko. Dette sier jeg ikke for å være vanskelig, men fordi jeg har en stor interesse for dette her. Hva baserer du påstanden din på? Jeg fant en meta-analyse fra 2018 og enda en fra 2020 som konkluderer med at skaderisikoen ikke er noe større i Crossfit enn andre sammenlignbare idretter: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32223862/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826907/ Disse går gjennom store datamaterialer. Til slutt vil jeg svare Anonymkode: 58ca2...3cf litt bedre enn bare å slenge inn en link. Det finnes mange forskjellige måter å måle treningsintensitet på. Jeg mener at subjektiv intensitetsstyring er den beste metoden for de fleste. Det krever ingen utstyr, og forskning viser at du kan bli veldig god på dette med øving. Du styrer intensiteten på økta ved å anslå hvor mange repetisjoner du er unna utmattelse. Jeg kaller dette RFU. Forskningen viser at det mest sannsynlig er litt bedre å trene bittelitt unna utmattelse enn å tyne seg selv helt til utmattelse på hvert sett. Anbefalingen min er å trene på 1 RFU, altså at du løfter til du er ganske sikker på at du ikke hadde klart en eneste repetisjon til med god teknikk uten hjelp. Husk å trene hardt nok, og vær ærlig med deg selv. Dette gjør at du vet at du stimulerer muskelen godt nok til å vokse. Du kan fint ta noen økter lenger fra utmattelse også. Men hele greia her er at du skal klare alle repetisjonene i et sett MED GOD TEKNIKK og UTEN HJELP, og da føle at du sikkert ikke klarer den neste. Da vil du ofte i realiteten kanskje klare både 1 og 2 til om du jukser med teknikken, men det skal du altså ikke gjøre. Du oppnår nok stimulerende volum per økt ved ta 4 – 6 sett på 1 RFU per muskel. Det er lurt å trene i området 5 – 12 repetisjoner per sett, med fokus på RFU som indikator på når du bør avslutte settet. Gjør dette 2 til 4 ganger per uke, og du er godt i gang! Hvis du velger å trene opp mot 30 repetisjoner per sett vil du mest sannsynlig oppleve større mengder sentral tretthet. Dette kan føre til mindre effektivt volum i løpet av økten og lengre restitusjonstid. Du kan ikke kjøre utrente folk på 30 reps. Om du gjør kan du ikke kjøre en til to reps fra max. De siste 15 reps vil da foregå med dårlig teknikk. En fersk og nybegynner bør ikke kjøre mere enn 10 reps. Jeg mener teknikktreningen er mye viktigere enn vektene for vektene kommer av seg selv etter hvert. En nybegynner vil respondere på nesten et hvert idiotprogram så hvorfor da kjøre 30 reps? De vil jo bare få treningsverk og avsmak mot trening da 30 reps er tungt selv for trente atleter. Det er mye feiltrening ute å går på treningsstudier rundt om. Jeg får vondt av å se på enkelte som selv under en pt ikke klarer et eneste løft riktig og det dundres på med både vekter og reps. nesten til utmattelse. De norske styrkeløfterne er nå i verdenstoppen og ingen av de trener høyrepstrening lik det du skisserer her. Hadde de hatt bedre effekt av det hadde de trent etter de prinsipper for å bli ennda bedre. De trener volum og i noen perioder mye volum, men det meste foregår fra 1 - 10 reps. pr. sett. De trener masse mengde på lettere vekter enn det de gjorde før med stor progresjon, men fremdeles ligger belastningen over 60% av max. Dette gjør de selv om de trener samme muskelgruppe hver dag 5 ganger i uka. Innen fysioterapi ligger de fra 15 - 30 reps. Ihvertfall har jeg gjort det i samråd med en professor i fysioterapi. Dette er restitusjonstrening og man skal ha lav belastning. Hvis det er sånn trening du her sikter til vil det ikke ha noen effekt treeningsmessig sett annet enn skadeforebyggende. Dog er du også langt unna failure her og du bør kunne tatt 30 reps til uten noen problem. Jeg baserer min oppfatning av hva fysioterapauter sier om crossfit. De får ofte inn folk som har overtrent enkelte muskelgrupper mye eller har fått andre skader relatert til treningen grunnet feilbelastning mye oftere imotsetning til andre sporter. Når crossfit er såpass lite utbredt så er da andelen skadede ganske stor i forhold til antallet atleter. Jeg tenker at høyrepstrening er forbeholdt dopede atleter. Da har det nesten ikke noe å si hvordan du trener. Dopen vil tilgi alt det dumme du gjør på trening. For rene atleter derimot må du trene smart og riktig. Dette gjelder også om du er nybegynner. Da er utmattelse og høyrepstrening ikke det beste hverken for videre satsing eller progresjon veien å gå. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sandum.PT Skrevet 19. august 2021 #20 Del Skrevet 19. august 2021 Hr. Aktiv skrev (10 minutter siden): Du kan ikke kjøre utrente folk på 30 reps. Om du gjør kan du ikke kjøre en til to reps fra max. De siste 15 reps vil da foregå med dårlig teknikk. En fersk og nybegynner bør ikke kjøre mere enn 10 reps. Jeg mener teknikktreningen er mye viktigere enn vektene for vektene kommer av seg selv etter hvert. En nybegynner vil respondere på nesten et hvert idiotprogram så hvorfor da kjøre 30 reps? De vil jo bare få treningsverk og avsmak mot trening da 30 reps er tungt selv for trente atleter. Det er mye feiltrening ute å går på treningsstudier rundt om. Jeg får vondt av å se på enkelte som selv under en pt ikke klarer et eneste løft riktig og det dundres på med både vekter og reps. nesten til utmattelse. De norske styrkeløfterne er nå i verdenstoppen og ingen av de trener høyrepstrening lik det du skisserer her. Hadde de hatt bedre effekt av det hadde de trent etter de prinsipper for å bli ennda bedre. De trener volum og i noen perioder mye volum, men det meste foregår fra 1 - 10 reps. pr. sett. De trener masse mengde på lettere vekter enn det de gjorde før med stor progresjon, men fremdeles ligger belastningen over 60% av max. Dette gjør de selv om de trener samme muskelgruppe hver dag 5 ganger i uka. Innen fysioterapi ligger de fra 15 - 30 reps. Ihvertfall har jeg gjort det i samråd med en professor i fysioterapi. Dette er restitusjonstrening og man skal ha lav belastning. Hvis det er sånn trening du her sikter til vil det ikke ha noen effekt treeningsmessig sett annet enn skadeforebyggende. Dog er du også langt unna failure her og du bør kunne tatt 30 reps til uten noen problem. Jeg baserer min oppfatning av hva fysioterapauter sier om crossfit. De får ofte inn folk som har overtrent enkelte muskelgrupper mye eller har fått andre skader relatert til treningen grunnet feilbelastning mye oftere imotsetning til andre sporter. Når crossfit er såpass lite utbredt så er da andelen skadede ganske stor i forhold til antallet atleter. Jeg tenker at høyrepstrening er forbeholdt dopede atleter. Da har det nesten ikke noe å si hvordan du trener. Dopen vil tilgi alt det dumme du gjør på trening. For rene atleter derimot må du trene smart og riktig. Dette gjelder også om du er nybegynner. Da er utmattelse og høyrepstrening ikke det beste hverken for videre satsing eller progresjon veien å gå. Nå begynner jeg vitterlig å lure på om du enten ikke leser det jeg skriver, eller misforstår med vilje for å kverulere. Blir litt frustrert må jeg innrømme... Jeg har i denne tråden spesifikt anbefalt trening i området 5 - 12 repetisjoner og at man ikke skal trene til utmattelse. Hvor får du det fra at jeg anbefaler trening med 30 repetisjoner til utmattelse? Det har jeg aldri anbefalt noen, noensinne. Det jeg derimot svarer på er selve spørsmålet i denne tråden. TS spør "Er det da ett fett om man trener mange repetisjoner med lette vekter, eller få repetisjoner med tunge vekter?". Da skriver jeg at forskning som bruker sett til utmattelse som mål, ikke finner forskjell på sett med 30 repetisjoner og sett med 12 eller til og med helt ned til 5 repetisjoner. De bruker sett med utmattelse for å standardisere det effektive volumet per sett, slik at de har et sammenligningsgrunnlag. Dette er ikke det samme som å anbefale TS å trene med 30 repetisjoner til utmattelse. I alle fall ikke når jeg spesifikt skriver noe helt annet, og det allerede i neste setning i samme innlegg. At norske styrkeløftere i verdenstoppen trener på en gitt måte er faktisk ikke grunn alene til å anbefale en nybegynner eller en mosjonist å trene på den måten. Jeg mener selvsagt også at de har en god treningsfilosofi for eliteutøvere, og at andre eliteutøvere kan lære noe her. Det er uansett klart at en eliteutøver med optimal livsstil og optimalt kosthold som tilbringer 2 timer på treningssenteret 5 dager i uka kan legge opp treningen annerledes enn en mosjonist som trener 2 - 3 dager per uke og har 45 minutter til rådighet. Uansett så kan du se at min anbefaling om å trene i området 5 - 12 repetisjoner og ca. 1 repetisjon fra utmattelse faller ganske lagt fra din påstand om at jeg anbefaler noen å trene med 30 repetisjoner til utmattelse. Jeg er for øvrig helt enig med deg i at nybegynnere skal starte lett og øve teknikk, før man legger på vekter når det er trygt. Ikke tren 1 rep fra utmattelse om det ikke er trygt, for all del. Så i bunn og grunn er vi nok ikke spesielt uenige i de store linjene om hvordan man burde trene styrke. 3 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå