Gå til innhold

Noen som har hatt inseminasjon i Danmark og kan fortelle?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Jeg er 33, i full jobb, frisk og rask. Jeg er mentalt stabil, alltid i godt humør og har god økonomi. Jeg eier hus og bil, og studielån og billån er nedbetalt.

I 20-årene fokuserte jeg på studier, jobb og reising, og fikk ikke lyst på mann eller barn før jeg bikket 30. 

Nå har jeg lett en stund, men jeg finner ingen jeg har lyst til å starte familie med. Jeg bor på et lite sted, og på grunn av jobb, familie og at jeg trives så vil jeg ikke flytte.

De som er enslige på min alder er ofte umodne, fester mye, råner eller har barn med forskjellige. Derfor har jeg bestemt meg for å reise til Danmark. Orker ikke tanken på å få barn med noen som ikke vil bli en god forelder. Da er det bedre at barnet har en stabil oppvekst hos meg. Jeg har en far og en svoger som vil stille opp, og ellers et godt nettverk mtp. barnevakt.

Er det noen som har vært gjennom dette og kan fortelle litt?

Hvor starter man?

Hvordan er prosessen?

Hva koster det?

 

Anonymkode: 2421c...78e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg vil bare anbefale deg å lese Anja + Gro = Mio. Det er boken til det lesbiske håndball-paret som fikk sønnen sin gjennom en klinikk i Danmark. Den gir et godt innblikk i prosessen selv for enslige heterofile kvinner. 

Eneste negative jeg har å si om boken er at de fint kunne viet litt oppmerksomhet til hvor heldige de er mtp hvor enkel prosess de hadde i forhold til mange andre som må prøve mye lenger, for ikke snakke om homofile menn som har det mye verre enn lesbiske når det kommer til reproduksjon. Men det har intenting med trådstarters spørsmål å gjøre 😂

Ellers vil jeg råde deg til å kjøre på!

Anonymkode: 7e092...944

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Jeg vil bare anbefale deg å lese Anja + Gro = Mio. Det er boken til det lesbiske håndball-paret som fikk sønnen sin gjennom en klinikk i Danmark. Den gir et godt innblikk i prosessen selv for enslige heterofile kvinner. 

Eneste negative jeg har å si om boken er at de fint kunne viet litt oppmerksomhet til hvor heldige de er mtp hvor enkel prosess de hadde i forhold til mange andre som må prøve mye lenger, for ikke snakke om homofile menn som har det mye verre enn lesbiske når det kommer til reproduksjon. Men det har intenting med trådstarters spørsmål å gjøre 😂

Ellers vil jeg råde deg til å kjøre på!

Anonymkode: 7e092...944

Takk for tips! 

Jeg skal bestille den med en gang 🙌

- Juni

Anonymkode: 2421c...78e

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjære Ts 

Jeg dro til Storken i København i januar, og er nå snart 6 mnd. på vei, etter å ha tatt samme avgjørelse som deg. 

Prosessen var slik:

1. Kontakt Storken, fyll ut laaaangt nettskjema og få liste over hvilke prøver de krever at du tar. Til meg sendte de denne lista: 

Krav:
  • Analyse af hormonerne AMH (max. 1 år gamle), TSH og TPO (max. 6 måneder gammel)
  • Analyse for viraerne; Anti-HBc, HBsAg (taget samme dag på samme laboratorie), anti-HCV og HIV 1+2 (fra et isocertificeretlaboratorieISO certificering 15189 el. 17025). (Max. 2 år gamle). Medsend dokumentation.
  • Podning for chlamydia (max. 6 måneder gammel)
  • Ultralydsscanning af livmoder og æggestokke med AFC (antral follicle count), hvis du ønsker visitation ved en læge, eller du ønsker en indledende samtale over Skype. Max. 12 måneder gammel.
  • Hvis du tidligere har været i fertilitetsbehandling, vil vi gerne have en kopi af dine gamle journaler

Anbefalede prøvesvar:

  • Celleprøve fra livmoderhalsen. (Max 3 år gammel)
  • Rubella immunitet
  • D-vitamin niveau
  • Svar på blodtryk

2. (Før eller samtidig som 1.) Bestill time hos gynekolog. Ta blodprøver og innvendig ultralyd. Jeg fikk sjekket ALT på lista fra Stork - både det de krever og det de anbefaler. Pris avhenger sv om du gjør det gjennom det offentlige (billig, men kan være lange ventetider) eller privat (jeg tror jeg betalte 2-3000kr hos Volvat).

Som du ser, krever de krever at enkelte av blodprøvene er tatt på samme dag, ved samme sted, og de krever at prøvene er testet ved et ISO-sertifisert laboratorium. Det siste innebærer at du må sørge for at du får prøvesvarene på originaldokumentasjon fra laboratoriet, ikke bare i et brev fra gynekologen. Jeg fikk en del styr med det, og endte med å dra innom både Rikshospitalets lab og Unilabs lab for å få de riktige papirene, samt at jeg måtte finne dokumentasjon på ISO-sertifisering av hvert av laboratoriene prøvene mine var sendt til hos Rikshospitalet, Ullevål og Unilabs på nett. Med litt mer tålmodighet enn jeg hadde, ville jeg nok fått tilsendt prøvesvarene jeg trengte i posten ved å mase, men den tålmodigheten hadde jeg ikke. 

3. Få prøvesvar og send dem til Storken. Vent på at en lege der vurderer dem. (Det tok 6 dager for meg.) De sender deg så en e-post med anbefaling om metode. Inseminasjon (IUI) i normal syklus (uten hormoner) er den enkleste metoden, og var den de anbefalte for meg. Det er egentlig det samme som ved sex: sprøyte inn sæd når man har eggløsning. Enkelt og greit. De anbefaler denne metoden når alt ser fint ut på prøvesvarene. Anbefalingene avhenger også av alder. Du er jo relativt ung (sammenliknet med de som begynner etter de har fylt 40), så jeg tipper at de vil foreslå inseminasjon i normal syklus hvis prøvesvarene dine er gode. Jeg er 38, og de anbefalte 3 slike forsøk før ultralyd med skylling av eggstokkene og noen flere forsøk hvis det var åpen passasje i eggstokkene. Hvis det ikke fungerte innen da, ville de anbefale andre metoder. Vi diskuterte ikke disse andre metodene, men det er snakk om inseminasjon med hormonhjelp eller IVF. 

Hvis du blir anbefalt inseminasjon i normal syklus, er prosessen videre slik:

4. Avtal time med Storken for å snakke om prosessen. Ved inseminasjon trenger man kun en Skype-samtale. Jeg fikk time 4 dager etter jeg fikk klarsignal fra legene der. 

5. Ha Skype-samtale. Jeg tok meg en fridag fra jobb for å slippe stresset med at noen skulle kunne banke på kontoret mitt eller høre hva jeg snakket om. Så var det bare å være klar når jordmoren hos Storken ringte. De snakker dansk eller engelsk alt etter hva du foretrekker. Jordmoren har en del spørsmål (om livssituasjonen din, støtte du vil få fra andre, dine tanker om det å bruke donor og fortelle barnet om dette m.m.) og hun gir en del informasjon om prosessen (valg av åpen/ikke-åpen donor, valg av donorbank, bestille donorsæd, eggløsningstesting, bestille reise og inseminadjonstime m.m.). Ha penn og papir (eller en digital versjon av det) klar før samtalen. Det er lurt om du har tenkt gjennom og skrevet ned spørsmål du har på forhånd også, for det er lett å glemme i farta med mye informasjon, innblandet med spente følelser. 

6. Velg sæddonor (begynn gjerne med dette mens du venter på noe tidligere i prosessen) og sædbank. Du må ta (minst) følgende valg:

- åpen eller lukket/anonym donor eller noen du kjenner. Åpen er at barnet ditt kan få vite donorens identitet når hen fyller 18 år. Donoren plikter ikke til å ha noen kontakt med barnet, man får bare vite identiteten og så er hva som skjer videre opp til barnet og donoren. Med lukket/anonym donor får man aldri vite identiteten til donoren. Du som mor har aldri krav på å få vite identiteten. Du kan også velge å bruke en du kjenner som donor. Dette har jeg ikke prøvd, så her har jeg ingen råd annet enn at jeg ville sørget for en kontrakt på forhånd så det ikke blir noen misforståelser eller ombestemmelser om ansvar og rettigheter. Punktene videre gjelder hvis du velger sæd fra sædbank.

- unik eller ikke-unik donor. Unik er at donoren kun blir brukt til deg. Dette koster MYE, type 300-400 000 mer enn ikke-unik. Jeg ønsket dette, men valgte å spare pengene til jeg får barnet og heller ha mer slingringsmonn da.

- vil du gjøre gentest før valg av donor eller ikke? Noen sædbanker tilbyr gentest av deg for å matche deg med donorer som ikke har de samme bærerne av arvelige sykdommer som deg. Dette koster en del og tar en del tid. Jeg valgte å ikke gjøre det, og har ikke mer info, men du kan lese om det hos sædbanken hvis du ønsker dette. Det er vel spesielt interessant om du vet om noen arvelige, alvorlige sykdommer i slekta di.

- hvor mye informasjon om donoren vil du ha før du velger? Mange fertilitetsklinikker (som f.eks. Storken) har en mini-sædbank av (ofte) anonyme donorer, gjerne med kun basis-informasjon (etnisitet, høyde, vekt, hårfarge). Å bruke sæd derfra er den desidert billigste løsningen, jeg tror det var noe sånt som 3500kr/forsøk. Hvis du ønsker mer informasjon om donoren, må du bestille fra en sædbank. Jeg valgte European Sperm Bank, delvis fordi jeg fikk inntrykk av at de hadde flest positive og færrest negative omtaler på nettsider rundt omkring, og mye fordi de gir veldig mye informasjon om donorene, inkludert et lydintervju og et brev skrevet fra donoren til foreldren(e) eller barnet. Disse to tingene hjalp meg veldig til å velge. Ved å høre donoren snakke og lese hva han hadde skrevet, følte jeg at jeg fikk et mye bedre inntrykk av hvem han er, enn kun ved fakta. Åpen, ikke-unik donorsæd fra ESB, koster ca. 8000kr/strå (man bruker normalt ett strå per forsøk), inkludert mva. (25 % når inseminasjonen gjøres i Danmark) + transport (3000kr per forsendelse, uavhengig av antall strå, husker ikke om det var pluss mva).

- Hvor mye vil du bestille? Jeg bestilte 4 strå samtidig for å slippe å betale for transport hver gang, og jeg tenkte at hvis det ikke fungerte med denne donoren etter de tre forsøkene før skylling av egglederne eller det første forsøket etter, så ville jeg bytte donor. Noen mennesker bare passer ikke like godt sammen til å produsere barn som andre.

- vil du kjøpe ekstra donorsæd å ha lagret for søskenforsøk? Hos ESB kan du kjøpe sæd og lagre hos dem for å sende til fertilitetsklinikken senere. Hvis du ender med å ikke bruke sæden, får du igjen en del av det du betalte. (Det du sender til fertilitetsklinikken får du ikke igjen penger for selv om du ikke bruker det.) Jeg valgte å gjøre dette etter jeg ble gravid og var 4-5 måneder på vei. Da har jeg mulighet til å prøve å få et søsken til den lille jenta mi med samme donor senere, uten å være redd for at sædbanken går tom for sæd fra ham. 

7. Bestill donorsæd. Du anbefales å bestille minst ca. en uke før forventet eggløsning, slik at sæden skal rekke fram i tide.

8. Begynn å ta eggløsningstester (senest) når jordmoren sa at du skulle gjøre det. Jeg testet også i perioden før - altså mens jeg ventet på blodprøveresultatene mine, bare for å få en idé om min eggløsning er normalt plassert i forhold til mens eller ikke. Det var heldig, for jeg har tydeligvis tidlig eggløsning, og da jeg sa det til jordmoren, endret hun når jeg skulle begynne å teste til 4-5 dager før standard. Eggløsningstestene mine ble positive rundt dag 5, så hvis jeg ikke hadde hatt denne informasjonen, ville nok den runden ikke fungert, og jeg ville ikke vært nesten 6 mnd. på vei nå. 

Du skal teste hver morgen og kveld, med ca. 12 timers mellomrom, med samme test. (Samme elektroniske dings, men ny prøvestrimmel selvfølgelig.) Jeg stolte ikke helt på testene, så jeg tok to hver morgen, en til lunsj og to hver kveld, altså tre sett eggløsningstester: 2x morgen og kveld og 1x lunsj. Den ene for morgen og kveld var Clearblue digital, den andre Clearblue Advanced Digital. Den til lunsj var også Advanced-versjonen. 

Hvis du får positiv eggløsningstest om morgenen, må du reise til fertilitetsklinikken samme dag, til nød morgenen etter. Da bestiller du reisen og ringer dem med én gang, forteller reisetidene dine og får en time.

Hvis du tester positivt om kvelden, må du reise dagen etter. Da bestiller du reise, og ringer og legger igjen beskjed på telefonsvareren deres med navn, at du har fått positiv eggløsningstest og trenger time til inseminasjon og oppgir reisetidene dine. Storken har åpent alle dager.

9. Reis til Danmark

Jeg fikk positiv test en fredag kveld, bestilte fly tidlig lørdag morgen, ringte og la igjen beskjed på svareren og tok fly morgenen etter. Da jeg landet på Kastrup, ringte jeg dem om fikk bekreftet klokkeslett for timen. Jeg hadde god tid fra flyet landet til timen. 

Jeg hadde lest at stress reduserer sjansene for å bli gravid (uansett metode - sex eller annet), og jordmoren hos Stork fortalte også i Skype-samtalen at suksessraten er lavere på første forsøk enn senere, sannsynligvis fordi moren er stressa og ukjent med alt. Stresshormoner fungerer litt som prevensjon (veldig forenklet sagt). Så jeg hadde fokus på å slappe mest mulig av med alt på reisen. Jeg hadde vekkerklokka på tidlig så jeg hadde god tid hjemme, gikk tidligere enn jeg pleier til flybussen, satt meg ned med en smoothie eller noe sånt på flyplassen, leste Harry Potter (favorittbøker) hele reisen, tok det rolig på Kastrup og fant metroen, så på snøen og utsikten ut vinduet fra metroen inn til byen og kjøpte en croissant på et bakeri inne i sentrum. Hva som funker for deg kan være noe helt annet, men mitt råd er å tenke over hva som kan få deg til å slappe av bedt mulig og så gjøre det. 

Vel fremme hos Storken (5-10 min å gå fra metroen), ble jeg registrert og betalte for timen (ca. 5000 norske kroner med kursen som var da. Tror det koster 3500 danske pluss noe ekstra fordi det var i en helg.)

Lokalene er veldig hyggelige, med gode sofaer og fin belysning. Jeg tok av skoene og satt meg godt i en av sofaene med Harry Potter-boka mi, klar til å vente en 2-3 timer. Etter en halvtimes tid, kom en jordmor ut og sa at hun hadde ledig tid om litt hvis jeg ønsket å gjøre det tidligere enn planlagt. Jeg kunne selvfølgelig også vente til den avtalte tida hvis jeg ønsket det. Jeg var glad for å kunne komme inn før, så jeg sa ja takk til dét. Ti minutter etter hentet hun meg. 

10. Inseminasjonen

Jordmoren stiller noen spørsmål (navn, personnummer osv. + donornavn) for å sikre at de gir riktig donorsæd til riktig kvinne, med riktig metode og forklarer i detalj hvordan inseminasjonen vil fungere. Hun spør også om du hsr noen spørsmål og om du er klar. Og hun gir deg en graviditetstest og litt info å lese hjemme.

Jeg anbefaler å gå og tisse når hun spør om du er klar, så slipper du å plutselig bli tissetrengt under inseminasjonen eller når du hviler etterpå. :) 

Selve inseminasjonen er veldig kjapt gjort. Du ligger på en seng med bena opp (litt liknende som hos gynekolog, bare litt mer liknende en vanlig seng), og så sprøyter de inn donorsæden. Å føre inn kanylen/sprøyta gjorde bittelitt vondt for meg, men ikke mer enn å ta en blodprøve eller noe likende. Det hele tar omtrent et minutt.

De sprøyter det inn mye lenger inn enn sæden havner ved sex, og på perfekt sted for at sædcellene skal ha kortest vei fram til egget. 

Så er det bare å ligge og slappe av litt for deg selv. Du har rommet i inntil en halvtime, tror jeg det var. Så kan du bare gå når du er klar, og reise hjem igjen. 

11. Veeeeente på å ta graviditetstest

De ca. to ukene man får beskjed om å vente før du tar graviditetstesten er laaaange. Jeg klarte ikke å vente helt til da, men testet med egeninnkjøpt graviditetstest tre dager før. Den var tydelig positiv, og jeg visste ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg av glede. Jeg vet at jeg var ekstremt heldig som fikk treff på første forsøk. Storken-legene hadde beregnet 22% sannsynlighet per forsøk for meg (basert på mine prøveresultater), med lavere sjans første forsøk. De fleste må regne med negativ test de første forsøkene, og forberede seg på 4-9 forsøk for å bli gravid. Jeg så på den første reisen som trening. Helt uten håp var jeg selvfølgelig ikke, men i ventetida bestilte jeg avansert eggløsningstest for neste periode og tittet i kalenderen for å unngå jobbmøter rundt eggløsning. Et forsøk på å være mentalt forberedt på flere runder. I budsjettet mitt la jeg også inn åtte-ni forsøk, og 0 kr på babyting for året. 

Hvis testen er negativ, er det tilbake til trinn 8. Hvis den er positiv, er alt som om du hadde blitt gravid på den vanlige måten, med bekymringer for spontanabort, at noe skal gå galt osv. Jeg valgte å ta tidlig ultralyd i uke 8 (7+3) for å slippe å bekymre meg så veldig. Der fikk jeg se en liten reke, riktig plassert i livmoren og med super fart på hjertet. :) Ser man dét, er sannsynligheten for spontanabort veldig liten.

Jeg var forresten superfornøyd med Stork Klinik. De er profesjonelle, effektive, hyggelige og har orden i sakene sine. De har også et veldig godt rykte. I tillegg organiserer de årlig treff for mødre og donorbarn. :) 

Til sammen har jeg brukt ca. 50 000 kr på å bli gravid, inkludert legebesøk på forhånd i Norge, eggløsningstester (mange flere enn jeg trengte), graviditetstester, flyreise, donorsæd, inseminasjon m.m., men da med 3 donorstrå til overs (verdt ca. 24 000kr). Det kunne vært gjort mye rimeligere, med gynekolog i det offentlige, donorsæd fra fertilitetsklinikken og bittelitt mer tålmodighet fra meg. Hva som er riktig for deg, er det bare du som kan avgjøre. 

 

Dette ble et superlangt svar. Håper det er nyttig for deg (og eventuelle andre). Bare spør om det er noe du lurer på. 

  • Liker 30
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11.7.2019 den 10.21, ididi skrev:

Kjære Ts 

Jeg dro til Storken i København i januar, og er nå snart 6 mnd. på vei, etter å ha tatt samme avgjørelse som deg. 

Prosessen var slik:

1. Kontakt Storken, fyll ut laaaangt nettskjema og få liste over hvilke prøver de krever at du tar. Til meg sendte de denne lista: 

Krav:
  • Analyse af hormonerne AMH (max. 1 år gamle), TSH og TPO (max. 6 måneder gammel)
  • Analyse for viraerne; Anti-HBc, HBsAg (taget samme dag på samme laboratorie), anti-HCV og HIV 1+2 (fra et isocertificeretlaboratorieISO certificering 15189 el. 17025). (Max. 2 år gamle). Medsend dokumentation.
  • Podning for chlamydia (max. 6 måneder gammel)
  • Ultralydsscanning af livmoder og æggestokke med AFC (antral follicle count), hvis du ønsker visitation ved en læge, eller du ønsker en indledende samtale over Skype. Max. 12 måneder gammel.
  • Hvis du tidligere har været i fertilitetsbehandling, vil vi gerne have en kopi af dine gamle journaler

Anbefalede prøvesvar:

  • Celleprøve fra livmoderhalsen. (Max 3 år gammel)
  • Rubella immunitet
  • D-vitamin niveau
  • Svar på blodtryk

2. (Før eller samtidig som 1.) Bestill time hos gynekolog. Ta blodprøver og innvendig ultralyd. Jeg fikk sjekket ALT på lista fra Stork - både det de krever og det de anbefaler. Pris avhenger sv om du gjør det gjennom det offentlige (billig, men kan være lange ventetider) eller privat (jeg tror jeg betalte 2-3000kr hos Volvat).

Som du ser, krever de krever at enkelte av blodprøvene er tatt på samme dag, ved samme sted, og de krever at prøvene er testet ved et ISO-sertifisert laboratorium. Det siste innebærer at du må sørge for at du får prøvesvarene på originaldokumentasjon fra laboratoriet, ikke bare i et brev fra gynekologen. Jeg fikk en del styr med det, og endte med å dra innom både Rikshospitalets lab og Unilabs lab for å få de riktige papirene, samt at jeg måtte finne dokumentasjon på ISO-sertifisering av hvert av laboratoriene prøvene mine var sendt til hos Rikshospitalet, Ullevål og Unilabs på nett. Med litt mer tålmodighet enn jeg hadde, ville jeg nok fått tilsendt prøvesvarene jeg trengte i posten ved å mase, men den tålmodigheten hadde jeg ikke. 

3. Få prøvesvar og send dem til Storken. Vent på at en lege der vurderer dem. (Det tok 6 dager for meg.) De sender deg så en e-post med anbefaling om metode. Inseminasjon (IUI) i normal syklus (uten hormoner) er den enkleste metoden, og var den de anbefalte for meg. Det er egentlig det samme som ved sex: sprøyte inn sæd når man har eggløsning. Enkelt og greit. De anbefaler denne metoden når alt ser fint ut på prøvesvarene. Anbefalingene avhenger også av alder. Du er jo relativt ung (sammenliknet med de som begynner etter de har fylt 40), så jeg tipper at de vil foreslå inseminasjon i normal syklus hvis prøvesvarene dine er gode. Jeg er 38, og de anbefalte 3 slike forsøk før ultralyd med skylling av eggstokkene og noen flere forsøk hvis det var åpen passasje i eggstokkene. Hvis det ikke fungerte innen da, ville de anbefale andre metoder. Vi diskuterte ikke disse andre metodene, men det er snakk om inseminasjon med hormonhjelp eller IVF. 

Hvis du blir anbefalt inseminasjon i normal syklus, er prosessen videre slik:

4. Avtal time med Storken for å snakke om prosessen. Ved inseminasjon trenger man kun en Skype-samtale. Jeg fikk time 4 dager etter jeg fikk klarsignal fra legene der. 

5. Ha Skype-samtale. Jeg tok meg en fridag fra jobb for å slippe stresset med at noen skulle kunne banke på kontoret mitt eller høre hva jeg snakket om. Så var det bare å være klar når jordmoren hos Storken ringte. De snakker dansk eller engelsk alt etter hva du foretrekker. Jordmoren har en del spørsmål (om livssituasjonen din, støtte du vil få fra andre, dine tanker om det å bruke donor og fortelle barnet om dette m.m.) og hun gir en del informasjon om prosessen (valg av åpen/ikke-åpen donor, valg av donorbank, bestille donorsæd, eggløsningstesting, bestille reise og inseminadjonstime m.m.). Ha penn og papir (eller en digital versjon av det) klar før samtalen. Det er lurt om du har tenkt gjennom og skrevet ned spørsmål du har på forhånd også, for det er lett å glemme i farta med mye informasjon, innblandet med spente følelser. 

6. Velg sæddonor (begynn gjerne med dette mens du venter på noe tidligere i prosessen) og sædbank. Du må ta (minst) følgende valg:

- åpen eller lukket/anonym donor eller noen du kjenner. Åpen er at barnet ditt kan få vite donorens identitet når hen fyller 18 år. Donoren plikter ikke til å ha noen kontakt med barnet, man får bare vite identiteten og så er hva som skjer videre opp til barnet og donoren. Med lukket/anonym donor får man aldri vite identiteten til donoren. Du som mor har aldri krav på å få vite identiteten. Du kan også velge å bruke en du kjenner som donor. Dette har jeg ikke prøvd, så her har jeg ingen råd annet enn at jeg ville sørget for en kontrakt på forhånd så det ikke blir noen misforståelser eller ombestemmelser om ansvar og rettigheter. Punktene videre gjelder hvis du velger sæd fra sædbank.

- unik eller ikke-unik donor. Unik er at donoren kun blir brukt til deg. Dette koster MYE, type 300-400 000 mer enn ikke-unik. Jeg ønsket dette, men valgte å spare pengene til jeg får barnet og heller ha mer slingringsmonn da.

- vil du gjøre gentest før valg av donor eller ikke? Noen sædbanker tilbyr gentest av deg for å matche deg med donorer som ikke har de samme bærerne av arvelige sykdommer som deg. Dette koster en del og tar en del tid. Jeg valgte å ikke gjøre det, og har ikke mer info, men du kan lese om det hos sædbanken hvis du ønsker dette. Det er vel spesielt interessant om du vet om noen arvelige, alvorlige sykdommer i slekta di.

- hvor mye informasjon om donoren vil du ha før du velger? Mange fertilitetsklinikker (som f.eks. Storken) har en mini-sædbank av (ofte) anonyme donorer, gjerne med kun basis-informasjon (etnisitet, høyde, vekt, hårfarge). Å bruke sæd derfra er den desidert billigste løsningen, jeg tror det var noe sånt som 3500kr/forsøk. Hvis du ønsker mer informasjon om donoren, må du bestille fra en sædbank. Jeg valgte European Sperm Bank, delvis fordi jeg fikk inntrykk av at de hadde flest positive og færrest negative omtaler på nettsider rundt omkring, og mye fordi de gir veldig mye informasjon om donorene, inkludert et lydintervju og et brev skrevet fra donoren til foreldren(e) eller barnet. Disse to tingene hjalp meg veldig til å velge. Ved å høre donoren snakke og lese hva han hadde skrevet, følte jeg at jeg fikk et mye bedre inntrykk av hvem han er, enn kun ved fakta. Åpen, ikke-unik donorsæd fra ESB, koster ca. 8000kr/strå (man bruker normalt ett strå per forsøk), inkludert mva. (25 % når inseminasjonen gjøres i Danmark) + transport (3000kr per forsendelse, uavhengig av antall strå, husker ikke om det var pluss mva).

- Hvor mye vil du bestille? Jeg bestilte 4 strå samtidig for å slippe å betale for transport hver gang, og jeg tenkte at hvis det ikke fungerte med denne donoren etter de tre forsøkene før skylling av egglederne eller det første forsøket etter, så ville jeg bytte donor. Noen mennesker bare passer ikke like godt sammen til å produsere barn som andre.

- vil du kjøpe ekstra donorsæd å ha lagret for søskenforsøk? Hos ESB kan du kjøpe sæd og lagre hos dem for å sende til fertilitetsklinikken senere. Hvis du ender med å ikke bruke sæden, får du igjen en del av det du betalte. (Det du sender til fertilitetsklinikken får du ikke igjen penger for selv om du ikke bruker det.) Jeg valgte å gjøre dette etter jeg ble gravid og var 4-5 måneder på vei. Da har jeg mulighet til å prøve å få et søsken til den lille jenta mi med samme donor senere, uten å være redd for at sædbanken går tom for sæd fra ham. 

7. Bestill donorsæd. Du anbefales å bestille minst ca. en uke før forventet eggløsning, slik at sæden skal rekke fram i tide.

8. Begynn å ta eggløsningstester (senest) når jordmoren sa at du skulle gjøre det. Jeg testet også i perioden før - altså mens jeg ventet på blodprøveresultatene mine, bare for å få en idé om min eggløsning er normalt plassert i forhold til mens eller ikke. Det var heldig, for jeg har tydeligvis tidlig eggløsning, og da jeg sa det til jordmoren, endret hun når jeg skulle begynne å teste til 4-5 dager før standard. Eggløsningstestene mine ble positive rundt dag 5, så hvis jeg ikke hadde hatt denne informasjonen, ville nok den runden ikke fungert, og jeg ville ikke vært nesten 6 mnd. på vei nå. 

Du skal teste hver morgen og kveld, med ca. 12 timers mellomrom, med samme test. (Samme elektroniske dings, men ny prøvestrimmel selvfølgelig.) Jeg stolte ikke helt på testene, så jeg tok to hver morgen, en til lunsj og to hver kveld, altså tre sett eggløsningstester: 2x morgen og kveld og 1x lunsj. Den ene for morgen og kveld var Clearblue digital, den andre Clearblue Advanced Digital. Den til lunsj var også Advanced-versjonen. 

Hvis du får positiv eggløsningstest om morgenen, må du reise til fertilitetsklinikken samme dag, til nød morgenen etter. Da bestiller du reisen og ringer dem med én gang, forteller reisetidene dine og får en time.

Hvis du tester positivt om kvelden, må du reise dagen etter. Da bestiller du reise, og ringer og legger igjen beskjed på telefonsvareren deres med navn, at du har fått positiv eggløsningstest og trenger time til inseminasjon og oppgir reisetidene dine. Storken har åpent alle dager.

9. Reis til Danmark

Jeg fikk positiv test en fredag kveld, bestilte fly tidlig lørdag morgen, ringte og la igjen beskjed på svareren og tok fly morgenen etter. Da jeg landet på Kastrup, ringte jeg dem om fikk bekreftet klokkeslett for timen. Jeg hadde god tid fra flyet landet til timen. 

Jeg hadde lest at stress reduserer sjansene for å bli gravid (uansett metode - sex eller annet), og jordmoren hos Stork fortalte også i Skype-samtalen at suksessraten er lavere på første forsøk enn senere, sannsynligvis fordi moren er stressa og ukjent med alt. Stresshormoner fungerer litt som prevensjon (veldig forenklet sagt). Så jeg hadde fokus på å slappe mest mulig av med alt på reisen. Jeg hadde vekkerklokka på tidlig så jeg hadde god tid hjemme, gikk tidligere enn jeg pleier til flybussen, satt meg ned med en smoothie eller noe sånt på flyplassen, leste Harry Potter (favorittbøker) hele reisen, tok det rolig på Kastrup og fant metroen, så på snøen og utsikten ut vinduet fra metroen inn til byen og kjøpte en croissant på et bakeri inne i sentrum. Hva som funker for deg kan være noe helt annet, men mitt råd er å tenke over hva som kan få deg til å slappe av bedt mulig og så gjøre det. 

Vel fremme hos Storken (5-10 min å gå fra metroen), ble jeg registrert og betalte for timen (ca. 5000 norske kroner med kursen som var da. Tror det koster 3500 danske pluss noe ekstra fordi det var i en helg.)

Lokalene er veldig hyggelige, med gode sofaer og fin belysning. Jeg tok av skoene og satt meg godt i en av sofaene med Harry Potter-boka mi, klar til å vente en 2-3 timer. Etter en halvtimes tid, kom en jordmor ut og sa at hun hadde ledig tid om litt hvis jeg ønsket å gjøre det tidligere enn planlagt. Jeg kunne selvfølgelig også vente til den avtalte tida hvis jeg ønsket det. Jeg var glad for å kunne komme inn før, så jeg sa ja takk til dét. Ti minutter etter hentet hun meg. 

10. Inseminasjonen

Jordmoren stiller noen spørsmål (navn, personnummer osv. + donornavn) for å sikre at de gir riktig donorsæd til riktig kvinne, med riktig metode og forklarer i detalj hvordan inseminasjonen vil fungere. Hun spør også om du hsr noen spørsmål og om du er klar. Og hun gir deg en graviditetstest og litt info å lese hjemme.

Jeg anbefaler å gå og tisse når hun spør om du er klar, så slipper du å plutselig bli tissetrengt under inseminasjonen eller når du hviler etterpå. :) 

Selve inseminasjonen er veldig kjapt gjort. Du ligger på en seng med bena opp (litt liknende som hos gynekolog, bare litt mer liknende en vanlig seng), og så sprøyter de inn donorsæden. Å føre inn kanylen/sprøyta gjorde bittelitt vondt for meg, men ikke mer enn å ta en blodprøve eller noe likende. Det hele tar omtrent et minutt.

De sprøyter det inn mye lenger inn enn sæden havner ved sex, og på perfekt sted for at sædcellene skal ha kortest vei fram til egget. 

Så er det bare å ligge og slappe av litt for deg selv. Du har rommet i inntil en halvtime, tror jeg det var. Så kan du bare gå når du er klar, og reise hjem igjen. 

11. Veeeeente på å ta graviditetstest

De ca. to ukene man får beskjed om å vente før du tar graviditetstesten er laaaange. Jeg klarte ikke å vente helt til da, men testet med egeninnkjøpt graviditetstest tre dager før. Den var tydelig positiv, og jeg visste ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg av glede. Jeg vet at jeg var ekstremt heldig som fikk treff på første forsøk. Storken-legene hadde beregnet 22% sannsynlighet per forsøk for meg (basert på mine prøveresultater), med lavere sjans første forsøk. De fleste må regne med negativ test de første forsøkene, og forberede seg på 4-9 forsøk for å bli gravid. Jeg så på den første reisen som trening. Helt uten håp var jeg selvfølgelig ikke, men i ventetida bestilte jeg avansert eggløsningstest for neste periode og tittet i kalenderen for å unngå jobbmøter rundt eggløsning. Et forsøk på å være mentalt forberedt på flere runder. I budsjettet mitt la jeg også inn åtte-ni forsøk, og 0 kr på babyting for året. 

Hvis testen er negativ, er det tilbake til trinn 8. Hvis den er positiv, er alt som om du hadde blitt gravid på den vanlige måten, med bekymringer for spontanabort, at noe skal gå galt osv. Jeg valgte å ta tidlig ultralyd i uke 8 (7+3) for å slippe å bekymre meg så veldig. Der fikk jeg se en liten reke, riktig plassert i livmoren og med super fart på hjertet. :) Ser man dét, er sannsynligheten for spontanabort veldig liten.

Jeg var forresten superfornøyd med Stork Klinik. De er profesjonelle, effektive, hyggelige og har orden i sakene sine. De har også et veldig godt rykte. I tillegg organiserer de årlig treff for mødre og donorbarn. :) 

Til sammen har jeg brukt ca. 50 000 kr på å bli gravid, inkludert legebesøk på forhånd i Norge, eggløsningstester (mange flere enn jeg trengte), graviditetstester, flyreise, donorsæd, inseminasjon m.m., men da med 3 donorstrå til overs (verdt ca. 24 000kr). Det kunne vært gjort mye rimeligere, med gynekolog i det offentlige, donorsæd fra fertilitetsklinikken og bittelitt mer tålmodighet fra meg. Hva som er riktig for deg, er det bare du som kan avgjøre. 

 

Dette ble et superlangt svar. Håper det er nyttig for deg (og eventuelle andre). Bare spør om det er noe du lurer på. 

Ååh, tuusen takk! 

Du er gull ❤

Anonymkode: 2421c...78e

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Så utrolig fint å lese! Jeg er i prosessen nå. Venter bare på eggløsning, og merker at jeg er sultefôret på info! Innlegget ditt hjalp veldig! Tusen takk!!

Anonymkode: 10b3e...c92

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Se også på Else om barn. Der var hun i Dannmark bl.a.

Anonymkode: ca32b...777

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, AnonymBruker skrev:

Så utrolig fint å lese! Jeg er i prosessen nå. Venter bare på eggløsning, og merker at jeg er sultefôret på info! Innlegget ditt hjalp veldig! Tusen takk!!

Anonymkode: 10b3e...c92

Så hyggelig at det var til nytte. :) Bare spør om det er noe mer du lurer på. 

Jeg ligger nå på sofaen og titter på min 7 mnd. gamle datter sove på babymonitoren. Hun er perfekt. ❤️ Hver dag smiler og ler hun til meg. Og siden jeg skrev sist har jeg også funnet en fantastisk mann som har blitt pappa til jenta mi og samboeren min. 

Livet har gått fra et konstant savn etter barn til alt jeg drømte om. Jeg savner ingenting med livet uten barn. (Kanskje litt mere søvn, men selv ikke det klarer å stjele noe av gleden jeg kjenner.) 

Jeg vet at veien fram til graviditet og du har en liten en i armene dine er tøff, men det er verdt det. Jeg håper du får det til på bare noen få forsøk. Du skal i hvert fall vite at jeg heier på deg og er her for å støtte om du skulle trenge det. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Så fantastisk å høre at drømmen din ble virkelighet! Jeg testet positivt nå (etter første forsøk).. vet jo at ingenting er sikkert enda, men jeg er helt vilt takknemlig for streken på graviditetstesten, altså! Met takknemlig enn jeg tror jeg noensinne før har vært! Takk igjen for gode råd! Jeg tror jeg hadde stresset mye mer om det ikke var for å de🙂 PS! Ser nå at jeg skrev under anonym sist, men var meg du svarte til på kommentaren over

Endret av Heidi M
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 22.6.2020 den 3.57, Heidi M skrev:

Så fantastisk å høre at drømmen din ble virkelighet! Jeg testet positivt nå (etter første forsøk).. vet jo at ingenting er sikkert enda, men jeg er helt vilt takknemlig for streken på graviditetstesten, altså! Met takknemlig enn jeg tror jeg noensinne før har vært! Takk igjen for gode råd! Jeg tror jeg hadde stresset mye mer om det ikke var for å de🙂 PS! Ser nå at jeg skrev under anonym sist, men var meg du svarte til på kommentaren over

Gratulerer så enormt mye!!

Heidiene som får treff på første forsøk. 😁

Nei, ingenting er sikkert så tidlig, men man kan jo ikke få det nydelige nurket uten å være innom de første ukene av graviditeten. Alle barn har vært et 2-uker gammelt foster (eller hva det nå henter igjen så tidlig) en gang. Og skulle det gå galt, så vet du i hvert fall at du har egg som er i form til å bli befruktet. Bare dét er viktig å vite. Én ting mindre man ikke vet i neste forsøk. Men... det kan også gå bra... 🥰

Jeg trodde ikke helt på det da streken var der. Den var svakere enn kontrollstreken, men helt tydelig. Etter alt jeg hadde lest om streker som er nesten umulige å se, og om folk som sliter i årevis, så føltes det som at det ikke kunne være sant. Jeg er fortsatt enormt takknemlig for at jeg ble så lett gravid, og - enda mer - for den fantastiske datteren min. Jeg føler så veldig med alle der ute som sliter med å få det til. Min smerte over å ikke få barn var i mange år før jeg begynte å prøve. Jeg unner ingen hverken dét eller å gå gjennom det å prøve igjen og igjen og bli skuffet hver gang med negative tester. Vit at dere har noen som tenker på dere og ønsker dere godt.

Heidi: vil du skrive her når nurket har kommet til armene dine? (Og du har kommet deg etter de inni hampen slitsomme første månedene.) Husk å be om hjelp - fra de riktige folkene. Og husk å nekte folk som du ikke ønsker der, å komme. Du bestemmer, og det er du som vet best for deg og babyen din. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Fant denne tråden nå, og lurer på om noen vet hvordan det er med assistert befruktning for single i Norge? Bør jeg velge Norge eller Danmark? Nå er det jo corona og vanskelig å reise utenlands, så jeg er glad det kom til Norge også. Forskjell i pris?

Anonymkode: e8cd3...883

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 7/7/2019 at 1:13 PM, AnonymBruker said:

Jeg vil bare anbefale deg å lese Anja + Gro = Mio. Det er boken til det lesbiske håndball-paret som fikk sønnen sin gjennom en klinikk i Danmark. Den gir et godt innblikk i prosessen selv for enslige heterofile kvinner. 

Eneste negative jeg har å si om boken er at de fint kunne viet litt oppmerksomhet til hvor heldige de er mtp hvor enkel prosess de hadde i forhold til mange andre som må prøve mye lenger, for ikke snakke om homofile menn som har det mye verre enn lesbiske når det kommer til reproduksjon. Men det har intenting med trådstarters spørsmål å gjøre 😂

Ellers vil jeg råde deg til å kjøre på!

Anonymkode: 7e092...944

Hvorfor det? De skrev bok om sin historie. Som lesbisk par har de da ingen forutsetninger for å skrive om hvordan homofile menn kan få barn. Det har ingenting med boken deres å gjøre.

Anonymkode: 6d7f4...547

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 24.9.2020 den 23.58, AnonymBruker skrev:

Fant denne tråden nå, og lurer på om noen vet hvordan det er med assistert befruktning for single i Norge? Bør jeg velge Norge eller Danmark? Nå er det jo corona og vanskelig å reise utenlands, så jeg er glad det kom til Norge også. Forskjell i pris?

Anonymkode: e8cd3...883

Hei

Jeg er usikker på om sæddonasjon til enslige i Norge har startet ennå. De stedene jeg finner, så står det «etter planen skal tilbudet starte allerede 1. juli 2020», men vi et jo langt forbi det. Litt rart om de ikke har endret teksten hvis de nå tilbyr det.

Jeg har hørt at det for par er veldig lang ventetid for assistert befruktning i Norge. Om det gjelder også hvis man kun trenger sæddonasjon, ikke IVF, vet jeg ikke, men jeg har fått inntrykk av at alt knyttet til assistert befruktning i Norge tar evigheter. Men det gjelder jo det offentlige. Det kan være helt annerledes hos private. 

Jeg aner ikke med priser eller ventetider i Norge, for det var ikke noe alternativ da jeg gjorde dette, men hos Storken i København, gikk alt veldig raskt i hvert fall. Jeg tok alt av prøver jeg trengte hos Volvat (i Oslo), styra masse med å få korrekt dokumentasjon på prøvene, tok så bilder av det med mobilen og sendte til Storken. De gikk gjennom alt, og så fikk jeg tilbud om sæddonasjon. Hvis jeg hadde trengt IVF, så ville jeg måttet reise dit for en snakketime før prosessen begynner, men for meg holdt det med en Skype-time med jordmor. Så jeg var der bare den ene gangen for sæddonasjonen. Men de fleste må jo prøve mer enn én gang, så det både koster penger, krever sitt av krefter/stress og er nå mer risikabelt mtp. Covid. 

Jeg ville valgt å dra til Danmark nå også hvis ventetidene her hjemme var lange, hvis jeg var i samme situasjon som jeg var da - altså 38 år gammel.

Mitt råd er at du kontakter noen private klinikker som tilbyr assistert befruktning, og ber om informasjon om prosessen (tid) og priser. Så kan du sammenlikne med prisene hos Stork. Husk å legge til reisekostnader. Når man må bestille flybilletter samme dag eller kvelden før, så blir de gjerne ganske dyre. Og husk å regne om fra danske til norske kroner. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det er mulig å få behandling som enslig i Norge nå. Medicus og Hausken er i alle fall i gang.

For IUI blir det en del dyrere i Norge for de fleste, for IVF er jeg usikker. 

Anonymkode: d127f...85a

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...