Gå til innhold

Virkelighetslitteratur og bloggere


Gjest no. 72

Anbefalte innlegg

Gjest no. 72

Virkelighetslitteratur virker som er vår tids sjanger. Knausgård har gjort det bra, flere har fulgt etter, og ikke overraskende har det ført til både diskusjoner og spørsmål om rettstillingen til de personene som ufrivillig blir karakterer i en roman. Søsteren til Vigdis Hjort skrev en motbok, og mente at det var hennes eneste mulighet for en oppreisning. Det krever en god del, og kan ikke akkurat forventes at er noe alle og enhver klarer. 

Når bloggere skriver bøker er det gjerne virkelighetslitteratur, enten i romanform eller mer sakprosa. Det går heller ikke ubemerket hen. Anjor  har blitt saksøkt, og det samme har Anne Brith. I begge sakene ble det inngått forlik. 

https://www.nrk.no/kultur/krever-skandalebok-stoppet-1.14232314

https://www.vg.no/rampelys/bok/i/70BEM4/anne-brith-beklager-bokomtale

 

På mange måter er jeg ikke overrasket over at bloggerne tyr til denne formen når de skal skrive bok - det er jo det de gjør hver  dag på bloggen, deler intime deler av sitt eget liv, og lager seg et narrativ. Jeg vil kanskje si det er mer overraskende at etablerte og gode forfattere tyr til denne formen, ettersom jeg forventer at de har et snev av fantasi og kan bygge opp en verden og karakterer, som ikke finnes i virkeligheten. Så kan man jo alltids mene at ikke noe er laget ut av intet, og alt stammer fra en virkelig hendelse, og det er nok sant, men det å ha evnen til å skape karakterer og verdener som ingen kan dra kjensel på er en kunst. Jeg syns vi minster denne kunsten når vi stadig hyppigere beveger oss over til virkelighetslitteraturen. Hvor ble det av fantasien og kunsten? 

 

Vi kan ikke gi bloggerne skylden for alt, men jeg har lurt litt på om det ikke er samtiden og dagens mediebilder som gjør det så populært å fjerne seg fra fantasien, og heller dele ekte historier. 

Det kan være uproblematisk, men når andre, levende personer blir dratt inn i bøker, og solgt, uten at de selv har sagt ja mener jeg det er høyst problematisk. 

Og hvorfor har bloggere denne trangen for å skrive bøker? De skriver blogg, med samme innhold stort sett som bøkene de utgir. 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjest CecilieX

Jeg tror dette er to adskilte temaer, og at Knausgård må ta skylden for retningen for forfatterne. 

Når bloggerne gir ut bøker handler det om økonomisk vinning, som det meste andre de foretar seg. Det er er sikkert stikk for forlagene å gi ut bloggbøker, de vet jo at bloggleserne vil kjøpe boka. I tillegg har jo stort sett innholdet vært sosialpornografi som har pirret nysgjerrigheten og det sikrer jo medieomtale og dermed gratis reklame. Jeg kommer ikke til å bruk tittelen forfatter om en blogger, før de greier å løsrive seg fra å skrive om privatlivet sitt. Det er jo bare blogg i bokform de bedriver.

Det sagt er problematikken sammenfallende innen virkelighetslitteratur og blogging, og det handler om rettsvernet til de om blir omtalt. Retten til privatliv og mangelen på muligheten til å imøtegå og eie sin egen historie. Jeg synes det er flott at bloggerbøkene blir tatt til retten. Det vil forhåpentligvis skape rettspraksis. Spørsmålet er bare om det fortsatt er slik at de tjener såpass mye på bøkene at det veier opp for eventuelle forliksutbetalinger. For økonomi trumfer etikk i denne bransjen. Det og selvrettferdighet. Grøss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...