Gå til innhold

Gjør jeg en forskjell om jeg går KUN for økologisk kjøtt og egg?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

Kjøp norsk. Det er i alle fall strengere regler i Norge når det gjelder for til dyr. Og plantevernmidler. 

Anonymkode: 6dc5b...dce

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Gjør du forskjell på normalt kjøtt og "økologisk" kjøtt på den måten at du bare kjøper det sistnevnte, så utgjør du en forskjell for bonden og handelsleddet. De tjener mer på det det dyrere kjøttet; det er jo derfor det er dyrere!

Anonymkode: 075c2...b6d

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Økologisk kjøtt har større CO2-avtrykk enn "vanlig" kjøtt.

Anonymkode: b69ec...4f3

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 23.6.2019 den 12.22, Geirfuglen skrev:

Selvfølgelig, men man bør også kutte noe i kjøttforbruket sitt. Det er rett og slett ikke plass og gode nok forhold om man skal gå over til kun frilandsgris. Per i dag går vel under 1 % ute og de resterende 99 % har det som i dokumentaren, så det er absolutt et viktig signal om at man ønsker bedre dyrevelferd.

Det er nok absolutt feil. 99 % har det ikke slik. Det er noe vegetarianere tror på, ellers helt missvisende.

Det som er synd er jo at mange slik som du greier alle over en kam. Man ser jo på den grove hetsen som nå kommer mot bønder også økologiske, og deres barn hetses og mobbes grovt på skoler osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, AnonymBruker said:

Økologisk kjøtt har større CO2-avtrykk enn "vanlig" kjøtt.

Anonymkode: b69ec...4f3

Samtidig som det har et totalt fravær av tonnevis av kjemisk-syntetiske sprøytemidler som pøses ut på de konvensjonelle jordene og havner i grunnvannet hvert jævla år.

Anonymkode: c3906...6e3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geirfuglen
6 timer siden, Rullestolbruker skrev:

Det er nok absolutt feil. 99 % har det ikke slik. Det er noe vegetarianere tror på, ellers helt missvisende.

Det som er synd er jo at mange slik som du greier alle over en kam. Man ser jo på den grove hetsen som nå kommer mot bønder også økologiske, og deres barn hetses og mobbes grovt på skoler osv.

99 % er industrigriser jo, som lever på betonggulv. Under 1 % av grisene i Norge har tilgang til utearealer, se dagslys og tråkke rundt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På Tuesday, July 02, 2019 den 11.32, AnonymBruker skrev:

Kjøp norsk. Det er i alle fall strengere regler i Norge når det gjelder for til dyr. Og plantevernmidler. 

Anonymkode: 6dc5b...dce

Dersom grisebønder faktisk hadde fulgt disse "strenge reglene" så ville vi vel ikke fått slike bilder som i den NRK-dokuemntaren... 

Anonymkode: 1dda6...cc6

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, men du gjør enda større forskjell om du halverer egg og kjøttforbruket ditt, eventuelt skaffer deg noen høner som du forer opp på mye matrester. 

Egg er noe av det som krever mest ressurser å lage. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kom meg i forkjøpet...;)

Anonymkode: 427e4...f62

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 hours ago, Illuminatum said:

Nei.

Lær litt om økologisk kontra tradisjonelt her https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2016/KMTE50009315/avspiller

 

Dette programmet er helt useriøst. De gjør et stort nummer av hvordan det blir solgt 4 kg av et økologisk, nedbrytbart plantevernmiddel i året til økologisk landbruk, mens de lar være å nevne at konvensjonelt landbruk forbruker tonnevis av kjemisk-syntetiske plantevernmidler hvert år, deriblant Roundup som mange bønder sprayer på kornet rett før høsting for å modne det, selv om dette ikke er lov. De lar også være å nevne at det nesten ikke blir funnet noe rester av plantevernmidler på økologisk mat, og det som blir funnet, kommer fra konvensjonelt landbruk.

Og i forhold til dyrevern er det et ubestridelig faktum at økologiske høns og griser har en vesentlig bedre dyrevelferd enn konvensjonelle. Med storfe er det mindre forskjell, men fortsatt forskjell da konvensjonelt storfe ikke er pålagt å ha uteområde og okser og ungdyr står gjerne inne hele livet, mens dette ikke er ikke lov i økologisk landbruk.
Det som det er minst forskjell på er sau og geit.

Jeg tror ikke du vet noen ting om dette?

Anonymkode: c3906...6e3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Anonymkode: b8312...306

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På 4.7.2019 den 23.21, Geirfuglen skrev:

99 % er industrigriser jo, som lever på betonggulv. Under 1 % av grisene i Norge har tilgang til utearealer, se dagslys og tråkke rundt. 

Da bør du nesten dokumentere påstanden

Anonymkode: a88f1...62c

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11.7.2019 den 15.55, AnonymBruker skrev:

Dette programmet er helt useriøst. De gjør et stort nummer av hvordan det blir solgt 4 kg av et økologisk, nedbrytbart plantevernmiddel i året til økologisk landbruk, mens de lar være å nevne at konvensjonelt landbruk forbruker tonnevis av kjemisk-syntetiske plantevernmidler hvert år, deriblant Roundup som mange bønder sprayer på kornet rett før høsting for å modne det, selv om dette ikke er lov. De lar også være å nevne at det nesten ikke blir funnet noe rester av plantevernmidler på økologisk mat, og det som blir funnet, kommer fra konvensjonelt landbruk.

Og i forhold til dyrevern er det et ubestridelig faktum at økologiske høns og griser har en vesentlig bedre dyrevelferd enn konvensjonelle. Med storfe er det mindre forskjell, men fortsatt forskjell da konvensjonelt storfe ikke er pålagt å ha uteområde og okser og ungdyr står gjerne inne hele livet, mens dette ikke er ikke lov i økologisk landbruk.
Det som det er minst forskjell på er sau og geit.

Jeg tror ikke du vet noen ting om dette?

Anonymkode: c3906...6e3

Jeg tror ikke du vet helt hvordan lovene er her: Alle storfe har krav på å være ute. Loven er lik for alle. https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/produksjonsdyr/storfe/mattilsynet_minner_om_mosjonskrav_og_beite_for_storfe.15210

https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/okologisk/okologisk_eller_konvensjonell__hva_er_forskjellen.14258

Endret av absinthia
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11.7.2019 den 10.38, Illuminatum skrev:

Nei.

Lær litt om økologisk kontra tradisjonelt her https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2016/KMTE50009315/avspiller

 

Det han ikke har tatt høyde for, er at det jo faktisk er selve jorda man tar vare på, ved bruk av naturgjødsel, kontra ensidig bruk av kunstgjødsel.  Hovedsaken er å ta vare på matjorda, ikke at selve planten, skal bli mere næringsrik, - selv om mange tilhengere av økologisk mat, tror at den blir det. Det er dette siste som er en misforståelse. 

Når man bare bruker kunstgjødsel, forsvinner humusinnholdet og mye mikrobakterielt liv, mens når du tilfører naturgjødsel, øker du humusinnholdet.  Når du øker humusinnholdet i jorda med f.eks 5 prosent, vil du få 20% mer avling, ( tror jeg det står i mine papirer et sted) 

Her i landet, har vi nok jord, til at vi kan dyrke det vi trenger, med husdyrgjødsel og grøntgjødsling + litt tilsetting av enkelte mineraler, som vaskes ut av jorda etterhvert og da også blir mindre til stede i foret til de som lager gjødsla. 

.I Norge er det heldigvis mest vanlig med et såkalt integrert landbruk, der man bruker husdyrgjødsel og « fyller på» med kunstgjødsel, slik at jorda er best mulig tilpasset den veksten den skal ha - derfor er konvensjonell norsk landbruksjord i mye bedre stand, enn nedover i Europa og f.eks USA, der de såvidt jeg vet, enda ikke har fått noe særlig påbud om spredningsarealer for husdyrgjødsel ( noe som fører til at den iblant ikke blir brukt, men heller dumpes og forurenser grunnvann) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

[1] Category widget

50 minutter siden, absinthia said:

Ifølge Dyrevernalliansen kan man holde okser og ungdyr inne hele livet. Og ungdyrene lever jo ikke så lenge at de rekker å være noe særlig uten uansett: https://www.dyrevern.no/landbruk/storfe

Det med at okser ofte står inne hele livet bekreftes her: 
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/pqo8E/naeringen-fikk-mattilsynet-til-aa-snu-i-okse-forslag

Anonymkode: c3906...6e3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

45 minutter siden, absinthia said:

Det han ikke har tatt høyde for, er at det jo faktisk er selve jorda man tar vare på, ved bruk av naturgjødsel, kontra ensidig bruk av kunstgjødsel.  Hovedsaken er å ta vare på matjorda, ikke at selve planten, skal bli mere næringsrik, - selv om mange tilhengere av økologisk mat, tror at den blir det. Det er dette siste som er en misforståelse. 

Når man bare bruker kunstgjødsel, forsvinner humusinnholdet og mye mikrobakterielt liv, mens når du tilfører naturgjødsel, øker du humusinnholdet.  Når du øker humusinnholdet i jorda med f.eks 5 prosent, vil du få 20% mer avling, ( tror jeg det står i mine papirer et sted) 

Her i landet, har vi nok jord, til at vi kan dyrke det vi trenger, med husdyrgjødsel og grøntgjødsling + litt tilsetting av enkelte mineraler, som vaskes ut av jorda etterhvert og da også blir mindre til stede i foret til de som lager gjødsla. 

.I Norge er det heldigvis mest vanlig med et såkalt integrert landbruk, der man bruker husdyrgjødsel og « fyller på» med kunstgjødsel, slik at jorda er best mulig tilpasset den veksten den skal ha - derfor er konvensjonell norsk landbruksjord i mye bedre stand, enn nedover i Europa og f.eks USA, der de såvidt jeg vet, enda ikke har fått noe særlig påbud om spredningsarealer for husdyrgjødsel ( noe som fører til at den iblant ikke blir brukt, men heller dumpes og forurenser grunnvann) 

Økologisk er mer næringsrikt: 
"– Ingen tvil lenger
– Vi har vist uten tvil at det er forskjeller i sammensetningen mellom økologisk og konvensjonell mat. Samlet tyder studiene på at en overgang til økologisk frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter vil gi klart høyere inntak av antioksidanter og omega-3, konkluderer Leifert."
https://www.matmerk.no/no/okologisk/okologisk-landbruk/forskere-har-fastslaatt-at-oekologisk-er-sunnere

 

Anonymkode: c3906...6e3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Økologisk er mer næringsrikt: 
"– Ingen tvil lenger
– Vi har vist uten tvil at det er forskjeller i sammensetningen mellom økologisk og konvensjonell mat. Samlet tyder studiene på at en overgang til økologisk frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter vil gi klart høyere inntak av antioksidanter og omega-3, konkluderer Leifert."
https://www.matmerk.no/no/okologisk/okologisk-landbruk/forskere-har-fastslaatt-at-oekologisk-er-sunnere

 

Anonymkode: c3906...6e3

Ja, men når de har testet på bare norske varer, så har det vært likt, eller til en mikroskopisk fordel for økologisk. Jeg er ingen motstander av økologiske varer, altså, da jeg har jobbet en del med både konvensjonell og økologisk landbruk og foretrekker sistnevnte. 

En stor del av den europeiske matjorda er tappet for mikroliv, grunnet monokulturelle og ensidig gjødsling - det betyr ikke at man må velge enten eller, men at man kanskje bør ha et påbud om at en viss del av gjødslingen, bør være naturgjødsel. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, AnonymBruker skrev:

Ifølge Dyrevernalliansen kan man holde okser og ungdyr inne hele livet. Og ungdyrene lever jo ikke så lenge at de rekker å være noe særlig uten uansett: https://www.dyrevern.no/landbruk/storfe

Det med at okser ofte står inne hele livet bekreftes her: 
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/pqo8E/naeringen-fikk-mattilsynet-til-aa-snu-i-okse-forslag

Anonymkode: c3906...6e3

Jeg har aldri jobbet noe sted, der ungdyr ikke fikk være ute, men to steder der storoksen hadde svært begrenset uteområde. 

Mulig at bruk sørpå er mindre dyrevennlige, grunnet større driftsformer. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...