Gå til innhold

Asperger syndrom: «Sære» menn som ikke passer inn i en trang mannsrolle, får diagnoser.


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

De fleste som får diagnosen Asperger er menn. Diagnosen er omstridt, både blant fagfolk og blant aspergerne selv. Enkelte har hevdet at fordi de fleste som får diagnosen er menn, viser det at annerledes og sensitive menn som ikke passer inn i en trang mannsrolle, disse gis diagnoser. 

Aspergere har ofte høyere intelligens enn befolkningen, og diagnosen kalles ofte «geni-diagnosen». Aspergere har blitt kalt høyt fungerende autister men lavt fungerende mennesker. Dette paradokset viser hvor komplisert det kan være å ha diagnosen. Det har også blitt hevdet at tilstanden bare er en form for annerledeshet. Ikke en funksjonshemming som må behandles eller kureres.

Sosial interaksjon. Å holde blikkontakt for eksempel, er noe mange aspergere mangler interesse for eller evne til. Denne og andre manglende evner til å fungere sosialt, kan bli oppfattet som manglende respekt for andre mennesker. De kan imidlertid skyldes sjenanse, arroganse, angst, depresjon, klossethet, eller at man har smale interesser og de sosiale evnene er nedprioriterte.

Tilstanden kjennetegnes også av begrensede sosiale evner og av stereotype og snevre atferdsmønstre, aktiviteter og interesser. Sterk interesse for ett eller få bestemte temaer, detaljfokus, og fysisk klossethet er typisk for aspergere. Også vansker som dårlige kommunikasjonsferdigheter, og tvangspregede rutiner.

Ønsket om å være sammen med andre kan bli svakere etterhvert som vedkommende gjentatte ganger mislykkes. Depresjoner er vanlig, og selvmord er tre ganger vanligere enn for andre grupper.
Intimitet, som kontakt med det motsatte kjønn, er komplisert og vanskelig, og noen gir det opp.

Det har blitt hevdet at manglende evne til å vise empati overfor andre kanskje er det mest dysfunksjonelle ved aspergere. Personer med Aspergers syndrom kan ha problemer med grunnleggende elementer i sosial interaksjon. Det kan uttrykke seg gjennom en manglende evne til å utvikle vennskap og i liten interesse for å være med andre.

 

 

Anonymkode: 8e514...ad3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Nei, de fleste med asperger er ikke genier, de er normalintelligente. En annen ting er at når man blir veldig opphengt i en enkelt ting, så lærer man mye om den uavhengig  av om man har 105 eller 135 i IQ. 

Man får ikke diagnosen bare fordi man "ikke passer inn i en trang mannsrolle". Man må oppfylle en rekke diagnosekriterier. Det er  slik at flere gutter enn jenter har nevropsykologiske utviklingsforstyrrelser. Det gjelder ikke bare asperger. Dessuten er det vanskeligere å oppdage hos jenter, side de er flinkere til å tilpasse seg sosialt. 

 

Anonymkode: c2a97...4ea

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...