Gå til innhold

Spise grandiosa, hvor usunt er det?


AnonymBruker

Anbefalte innlegg

3 minutter siden, Mumeod skrev:

 

Ingen her med religiøse tilnærming til fettrik kost. Men du sprer rundt deg med usannheter, Og det er det flere som reagerer på. Det er åpenbart at du verken vet forskjellen på karbohydrater, glukose, fruktose, raffinert sukker, fett, så her kommer en liten opplæring.

Karbohydrater er en fellesbetegnelse for monosakkarider, disakkarider og polysakkarider som er bygd opp med minst ett glukose molekyl.

De to vanligste formene for monosakkarider er druesukker (glukose), som blir omdannet til ATP, dette er det som gir cellene i kroppen næring. Det blir som brensel for kroppen, vi kan si det er kroppens egen bensin. Den andre monosakkariden er fruktsukker (fruktose), dette blir automatisk lagret som fett.

Raffinert sukker, eller bordsukker er en disakkarid bestående av glukose og fruktose, og kroppen vil derfor bruke lengre tid på å bryte det ned enn om man får i seg en monosakkarid. Forskjellen er at monosakkarider gir en raskere økning i blodsukker enn disakkarider.

Vi kan ta frukt som et eksempel. All frukt er bygd opp med to monosakkarider, en for glukose og en for fruktose. Forskjellen fra frukt og raffinert sukker er at raffinert sukker kun har en disakkarid hvor glukose og fruktose er koblet sammen, kroppen må derfor bruke litt lengre tid på å bryte ned sukkeret, enn ved f.eks. frukt. Men det samme skjer i begge tilfeller, glukosen vil bli omdannet til ATP, og fruktosen til fett. Sånn sett er det ingen forskjell på naturlig sukker og raffinert sukker. Eneste forskjellen er hvor rask stigning du får i blodsukker.

Så når du hevder at det er forskjell på karbohydrater og raffinert sukker tar du skammelig feil, og viser null forståelse for det du prater om.

Du har mye rett, men hovedpoenget ditt er feil. Du glemmer også noen andre former for karbohydrater; oligosakkarider, alkoholer og fiber (3 typer). Ja, mesteparten blir brukt til ATP, men det er ikke kroppens eneste funksjon. Hadde det vært det hadde du hatt helt rett. 

Anonymkode: 73c3b...7e3

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

15 minutter siden, AnonymBruker skrev:

Da må du gjøre litt mer research. Sukker er sukker, blir for enkelt. Karbohydrater er litt mer komplekst. Ja, mesteparten brytes til slutt ned til glukose, men mye skjer før det. Dessuten kan feks hjernen kun nytte seg av karbohydrater, selv i ketosetilstand. 

Anonymkode: 73c3b...7e3

Det må nok du og. For påstanden din om at mesteparten blir brutt ned til glukose, og at hjernen kun drar nytte av karbohydrater gir virkelig ikke mening.

Alle karbohydrater blir brutt ned til glukose. Fruktose er ikke en karbohydrat, men dette blir på matvarer oppført som sukkerarter. 

Karbohydrat og glukose er det samme. Alt som er karbohydrat blir brutt ned til glukose, som er grunnen til at diabetikere slavisk må telle hver eneste karbohydrat når man setter insulin.

Greit å faktisk sette seg inn i det du snakker om før du skal rette på andre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, AnonymBruker said:

Jo, akkurat for hjernen må du det. Og fettceller som omdannes i kroppen kan ikke brukes i hjernen selv om de kan brukes til de andre funksjonene. Derfor er også noe karbohydrater nødvendig selv i lavkarbodietter. Å forenkle til sukker er sukker, og sukker er farlig blir for dumt. 

Anonymkode: 73c3b...7e3

Nei, for hjernen må man ikke det.

Vi har absolutt ikke noe som helst fysiologisk behov for innta karbohydrater i kosten.

Til og med fra fett som brytes ned kan kroppen produsere glukose, selv om det er noe mer energikrevende og tar noen flere omveier enn å bare spise det.

Hvis vi mennesker ikke var i stand til å overleve uten karbohydrater i kosten, eller uten mat i det hele tatt, over lange, lange tider, hadde vi ikke vært her i dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, AnonymBruker skrev:

Du har mye rett, men hovedpoenget ditt er feil. Du glemmer også noen andre former for karbohydrater; oligosakkarider, alkoholer og fiber (3 typer). Ja, mesteparten blir brukt til ATP, men det er ikke kroppens eneste funksjon. Hadde det vært det hadde du hatt helt rett. 

Anonymkode: 73c3b...7e3

Ja jeg vet at ikke alt blir brutt ned til glukose, og at jeg skrev en sannhet med små modifikasjoner her :) Vet at kroppen er mer kompleks, og at det er mer til karbohydrater enn omsetning av ATP. Men ønsket egentlig å kun gi en kort forklaring på hvorfor påstanden om at karbohydrater og raffinert sukker var to vidt ulike ting ikke stemte :)

Men du har helt rett :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grandiosa er usunt pga alle de tilsetningstoffer de putter oppi...

Anonymkode: b181d...c46

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...