Jump to content
Sign in to follow this  
Aragorn ll Elessar

Har det eksistert kulturer uten religion?

Recommended Posts

Aragorn ll Elessar

Hva kom først: Høna eller egget? Religion eller kultur?

Tidligere trodde noen antropologer at kultur kom først, og at det finnes en folkegruppe som fortsatt lever uten religion: jeger/sanker-folket hadzaene, som holder til i Tanzania.


Men så besøkte en dansk forsker hadzaene. Hun oppdaget at livene til menneskene i denne gruppen er «gjennomsyret av noe religiøst». Forskeren avlivet dermed en myte om at det finnes kulturer uten religion.

Neppe. Menneskearten er nemlig et «religionsproduserende dyr».

 

Så tror dere det er riktig ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fortsetter under...

AnonymBruker

Mennesker vil alltid finne på svar på ting de ikke forstår. Vi er for dumme til å akseptere at vi ikke vet alt. Da oppstår religion, konspirasjonsteorier og fremmedhat. 

Tviler på at det noen gang har eksistert en intelligent kultur som ikke har vært religiøs. 

Anonymkode: 0e2f0...cb4

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daniel123

Både ja og nei.

Før den kognitive revolusjonen har det nok eksistert små jeger- og sanker grupper som har levd sammen uten en religion. Men det spørs hva du legger i begrepet "kultur"; de har trolig laget tegninger og inskripsjoner i steiner og sånn, samt laget smykker og samlet på edle metaller. Og implisitte og innforståtte regler har de nok også hatt. Men mer komplisert enn det blir det ikke. Det var først etter den kognitive revolusjonen at homo sapiens begynte å diskutere meningen med tilværelsen, og hva stjernene på himmelen betydde og sånn. Da oppsto trolig de første *religionen (*som forøvrig var naturbaserte i den tiden). Etter at religionene oppsto, begynte de første menneskelige sivilisasjonene og bystatene å utvikle seg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
TrekStar
Posted (edited)

Jeg tror religion kom først. Kultur kom som et utslag av religion og overtro, og av repeterende atferd som følge av overtro. Religion vil jeg egentlig si at er overtro, og at overtro ledet til religion.

Når en art er i grensen mellom smart og dum, så tror jeg det er lett for dem å bli overtroisk. Dyr har ikke religion, men blir skremt av uforutsette hendelser, og stikker av. Mens mennesker, når dem blir skremt, prøver forstå hva som har skjedd og hva som skremte dem og hvorfor. Når en art er borderline smart, så begynner hjernen å forsøke forstå av nysgjerrighet og en prøver da å forstå og sette ord på ting, utifra det intellektuelle nivået en er kommet i og til ens beste evne, for å forklare\forstå hendelser.

Religion kom inn i bildet, sikkert som utslag fra overtro, for å prøve forstå miljøet rundt seg. Og siden dem ikke helt klarte å forklare hva som skjedde rundt dem, da dem var i borderline mellom smart og dum og ikke helt klarer å forklare hva dem har opplevd, så fant dem på ting som solgud, månegud, tordengud, regngud og alt det der, og lot som at det var guder som styrte det som dem ble skremt av og dem ikke klarte å forklare, utifra det intellektuelle nivået mennesket var på i det stadiet i dens utvikling. Å finne opp guder, hjalp dem å takle det som skremte dem, slik at dem kunne gå videre med dagliglivet.

Hvis noen forstår hva jeg prøver å si, i det hele tatt.

Edited by TrekStar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Svar på dette emnet

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Vi setter stor pris på at du deltar i debatten. Unngå personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Husk at du selv er ansvarlig for alt du skriver på nett. Takk for at du bidrar! Her finner du reglene.

Sign in to follow this  

Artikler fra forsiden

×
×
  • Create New...