AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #1 Del Skrevet 27. februar 2018 Skal være vikar for en klasse som lærer norsk. Ordet dukker opp noen ganger i teksten. Hvis de skulle spørre meg, er dette et sammensatt verb? ble plutselig usikker... Anonymkode: 84062...f05 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest supernova_87 Skrevet 27. februar 2018 #2 Del Skrevet 27. februar 2018 Å ta vare på. Man kan kun sette "å" foran verb i infinitiv. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #3 Del Skrevet 27. februar 2018 4 minutter siden, Rainstorm skrev: Å ta vare på. Man kan kun sette "å" foran verb i infinitiv. Hva skal jeg kalle det grammatisk? Anonymkode: 84062...f05 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest supernova_87 Skrevet 27. februar 2018 #4 Del Skrevet 27. februar 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Hva skal jeg kalle det grammatisk? Anonymkode: 84062...f05 Hva mener du? Et verb. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #5 Del Skrevet 27. februar 2018 Skal vi se om jeg husker analysen fra barneskolen... Kari tar vare på valpen Kari er subjekt Tar er verbal Vare på er adverb (står til verbet) Valpen er objekt Eller noe sånt? Altså tror jeg "ta" er verb, mens "vare på" vil være adverb? Anonymkode: 89e4e...4a1 4 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #6 Del Skrevet 27. februar 2018 Tror ikke det er adverb. Et adverb beskriver verbet. Hun synger høyt. Høyt er adverbet. Anonymkode: 84062...f05 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #7 Del Skrevet 27. februar 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Tror ikke det er adverb. Et adverb beskriver verbet. Hun synger høyt. Høyt er adverbet. Anonymkode: 84062...f05 "Vare på" forteller jo noe om verbet? Anonymkode: 89e4e...4a1 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest supernova_87 Skrevet 27. februar 2018 #8 Del Skrevet 27. februar 2018 1 minutt siden, AnonymBruker skrev: Skal vi se om jeg husker analysen fra barneskolen... Kari tar vare på valpen Kari er subjekt Tar er verbal Vare på er adverb (står til verbet) Valpen er objekt Eller noe sånt? Altså tror jeg "ta" er verb, mens "vare på" vil være adverb? Anonymkode: 89e4e...4a1 Adverb er hvordan man gjør noe. Det beskriver verbet. Altså ord som godt, høgt, langt. F.eks "å ta godt vare på". Godt er adverbet. "Vare på" er en del av verbenheten. Uten at jeg vet hva man kaller de ordene. Interessant. https://www.riksmalsforbundet.no/qa_faqs/hvor-skal-adverbet-sta/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #9 Del Skrevet 27. februar 2018 'Ta' er uselvstendig verb og 'vare på' er predikativ? Anonymkode: deaaf...d7f 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Svartfugl Skrevet 27. februar 2018 #10 Del Skrevet 27. februar 2018 25 minutter siden, AnonymBruker skrev: Skal være vikar for en klasse som lærer norsk. Ordet dukker opp noen ganger i teksten. Hvis de skulle spørre meg, er dette et sammensatt verb? ble plutselig usikker... Anonymkode: 84062...f05 Å ta er et verb, å ta vare på er et sammensatt uttrykk der vi analyserer hele uttrykket som en verbfrase. Vi vet at det er en frase fordi vi ikke kan flytte ledd ut av frasen, vi kan bare flytte hele frasen: Det er viktig å ta vare på naturen. Å ta vare på naturen er viktig. *Å ta naturen vare på, er viktig. * Å ta vare naturen på, er viktig. *Vare på å ta naturen, er viktig. Til elevene kan du rett og slett si at det er et sammensatt verb, ja, og du kan vise ved flytting hvorfor vare på må være en del av verbfrasen. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest supernova_87 Skrevet 27. februar 2018 #11 Del Skrevet 27. februar 2018 1 minutt siden, Svartfugl skrev: Å ta er et verb, å ta vare på er et sammensatt uttrykk der vi analyserer hele uttrykket som en verbfrase. Vi vet at det er en frase fordi vi ikke kan flytte ledd ut av frasen, vi kan bare flytte hele frasen: Det er viktig å ta vare på naturen. Å ta vare på naturen er viktig. *Å ta naturen vare på, er viktig. * Å ta vare naturen på, er viktig. *Vare på å ta naturen, er viktig. Til elevene kan du rett og slett si at det er et sammensatt verb, ja, og du kan vise ved flytting hvorfor vare på må være en del av verbfrasen. Men er ikke sammensatte verb kun verb som har et hjelpeverb? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Svartfugl Skrevet 27. februar 2018 #12 Del Skrevet 27. februar 2018 44 minutter siden, Rainstorm skrev: Men er ikke sammensatte verb kun verb som har et hjelpeverb? Nei, jeg vil i alle fall ikke si det, men det er kanskje det vanligste området å bruke det på. Vi bruker også sammensatte verb om verb som er fast sammensatt av verb og preposisjon (f.eks oppfordre), men også om løse sammensetninger som "å stille ut" - å stille ut et maleri. Her må også preposisjonen følge verbet når det flytter. Avhengig av nivå på elevene som skal lære seg norsk, har det som regel lite hensikt å gå for mye i dybden. Sannsynligvis kommer man langt med å si at det er et fast uttrykk hvor verbet er kjernen i uttrykket, og det er kun verbet som skal bøyes (de andre ordene får jo ikke endret morfologi uansett hvilket tempus vi bøyer det i. På samme måte vil det være verbet i den sammensatte verbformen oppdra som "bestemmer" bøyingen (morfologien). Uansett skal hele uttrykket behandles som en verbfrase, og det er også enklere for elevene å forstå enn om man skal grave veldig mye i uttrykkets etymologi. 1 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest supernova_87 Skrevet 27. februar 2018 #13 Del Skrevet 27. februar 2018 27 minutter siden, Svartfugl skrev: Nei, jeg vil i alle fall ikke si det, men det er kanskje det vanligste området å bruke det på. Vi bruker også sammensatte verb om verb som er fast sammensatt av verb og preposisjon (f.eks oppfordre), men også om løse sammensetninger som "å stille ut" - å stille ut et maleri. Her må også preposisjonen følge verbet når det flytter. Avhengig av nivå på elevene som skal lære seg norsk, har det som regel lite hensikt å gå for mye i dybden. Sannsynligvis kommer man langt med å si at det er et fast uttrykk hvor verbet er kjernen i uttrykket, og det er kun verbet som skal bøyes (de andre ordene får jo ikke endret morfologi uansett hvilket tempus vi bøyer det i. På samme måte vil det være verbet i den sammensatte verbformen oppdra som "bestemmer" bøyingen (morfologien). Uansett skal hele uttrykket behandles som en verbfrase, og det er også enklere for elevene å forstå enn om man skal grave veldig mye i uttrykkets etymologi. Takk for forklaringen! Jeg har alltid tenkt at sammensatte var de med hjelpeverb og at andre bare var "verb" selv om de har ekstraord. Men det du sier gir mening! Synes verbfrase var et godt og forståelig begrep. Fint med en liten norsk-time på en tirsdagskveld! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AnonymBruker Skrevet 27. februar 2018 #14 Del Skrevet 27. februar 2018 Rent formelt har vi her et verb, et substantiv og en preposisjon, og selv om det er noe varierende syn på hvordan slike fraser skal klassifiseres innen lingvistikken, er "verbalgruppe", "flerordsverb" eller "fast verbuttrykk" ganske trygge betegnelser å bruke. "Fraseverb" eller "preposisjonsverb" kan også til nød brukes, selv om disse to ordene ofte brukes om to forskjellige typer sammensetninger, og de strengt tatt bør anvendes kun om verb + preposisjon. Husk forresten på at fraseverb og verbfrase er to forskjellige ting! Anonymkode: bac87...014 2 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå